Dodaj do ulubionych

Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć?

14.07.04, 19:02
Witam, w sierpniu wybieramy się na 3 tygodnie do Kanady z córeczką, która ma
niecałe 2 lata. Będziemy mieszkać w Ottawie, będziemy mieć również samochód
do dyspozycji. Chciałabym poprosić o radę, co warto zobaczyć w tym czasie,
dokąd pojechać, żeby nie było za daleko (ze względu na dziecko).
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ertes Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? 14.07.04, 21:23
      Co to znaczy "nie za daleko" ?
      Do Montrealu masz z 200km, do Toronto 500, Niagara Falls 650,do NYC cos z 700,
      do Quebec City 450.
      Do wyboru do koloru.
    • Gość: sylwek Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 21:42
      czesc,moze byc ten Montreal bo jest najblizszy,tylko uwazaj jak bedziesz
      wjedzac na teren Quebecu bo tam napisy sa po francusku.w Montrealu tez sa ale
      jest jedna dzielnica Westmont w ktorej sa napisy po angielsku:)).pozdrawiam
    • Gość: sylwek Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.04, 21:47
      czesc,to jeszcze raz ja, w Montrealu mozesz zobaczyc Biodom,Ogrod Botaniczny i
      Wioske Olimpijska(to wszytsko jest kolo wioski olimpijskiej),Gora Krolewska
      (Mont Royal) jest w centrum miasta,Oratorium Sw.Jozefa,Bazylika (taka sama jest
      w Rzymie),tak wiec jest tego sporo..pozdrawiam
    • Gość: Andrew Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? IP: *.home1.cgocable.net 15.07.04, 00:07
      Hehe , p.ertes z Kalifornii i sylwek z Polski radza co zobaczyc w Kanadzie.
      • ertes Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? 15.07.04, 00:27
        P Andrew z Kanady zamiast poradzic co zobaczyc jak zwykle pisze nic nie warte
        glupoty.
      • soup_nazi Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? 17.07.04, 06:52
        Gość portalu: Andrew napisał(a):

> Hehe , p.ertes z Kalifornii i sylwek z Polski radza co zobaczyc w Kanadzie.

Bo ertes to jest glupi szmok, ktorego wszedzie pelno i ktory wszystko wie
        najlepiej (we wlasnym glupowatym mniemaniu). Jest to jeden z
        kategorii "polaczkow-bylejaczkow", zeby ich mor wydusil. Tak naprawde to
        najlepiej wiedza, jak sobie uszyc gigantyczny beret z antena i.e. jak sobie
        obciachu za darmo nastrzelac w dowolnym miejscu na swiecie, hehehe. Jak tam
        twoj angielski, kocmoluchu? Wrociles na ESL z Meksolami, hehehe?
    • Gość: sylwek Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 07:01
      czesc ,Andrew ja bylem w kanadzie wiec dlatego doradzam :)) wiec jaki
      problem.jak moge pomoc to pomagam :))a to bez roznicy czy jestem z Polski czy z
      innego miejsca na ziemi..pozdrawiam
      • zuzi1 Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? 15.07.04, 10:47
        Już spieszę z informacją co to znaczy nie za daleko - nad Niagarę na pewno
        pojedziemy, mamy znajomych w London i nad Huron, więc tam też chcemy pojechać,
        nie za daleko to znaczy nie do Calgary czy tysiące kilometrów dalej - wiadomo
        jakie są odległości w Kanadzie. Natomiast kilka godzin samochodem myślę, że
        spokojnie możemy przejechać. Bardzo chciałam zobaczyć Wyspę Księcia Edwarda, na
        mapie wygląda blisko od Ottawy, a okazało się, że jest to kilka dni drogi
        samochodem, ale np. wczoraj znajomy jeszcze doradził nam Marineland koło
        Niagary. Czy są jakieś jeszcze tego typu miejsca - parki rozrywki, ogrody
        botaniczne (dziękuję za wskazówkę, że jest fajny w Montrealu), czy inne
        miejsca, które warto zobaczyć i też takie, gdzie możemy pojechać z dzieckiem?
        Bardzo dziękuję za wszelkie rady.
        • Gość: VIP-1 oj kobitko, kobitko! IP: *.cwshs.com 15.07.04, 14:10
          nie wiem czy sie z ciebie smiac
          czy raczej zaplakac nad toba, hehehe
          masz 3 tyg. i z tego co piszesz
          to tak se oceniam ze tydzien w samochodzie chcecie spedzic
          miejsc wartych zobaczenia jest cala masa
          jedno co ci moge doradzic to zwiedz sobie
          porzadnie Ottawe i okolice
          daj se na to z 10 dni, chyba ze z jezorami
          na wierzch wywalonymi chcecie latac
          przewodniki turystyczne za darmoche
          w pierwszej lepszej informacji turystycznej dostaniecie
          zaliczcie se Montreal
          jedzcie do Niagary, w drodze powrotnej
          przenocujcie se w Toronto w jakims motelu (ok. $60 cdn)
          i polazcie se po downtown
          jeden dzien to troche malo
          ale przynajmniej zobaczycie jak kawalek miasta wyglada
          • zuzi1 Re: oj kobitko, kobitko! 15.07.04, 15:55
            nie wiem dlaczego chcesz płakać lub się śmiać - forum jest po to, żeby móc
            zapytać i skorzystać z rad osób, które były w danym miejscu i które mogą coś
            podpowiedzieć. Przewodnik mogę sobie kupić również w Polsce i poczytać,
            natomiast wolę skorzystać z doświadczenia innych, zwłaszcza, że mam określony
            czas i jadę z dzieckiem.
            w każdym razie dziękuję za rady.
            • znikad Re: oj kobitko, kobitko! 15.07.04, 17:09
              Jak dziecko ma 2 latka to ono lubi lasek, piasek i dobre lody a nie jakies
              zwiedzanie dla doroslych. Wiadomo, chcecie "zaliczyc" Niagare - faktycznie
              Marienland bedzie OK, rowniez Butterfly Museum i moze przejazdzka gondola - to
              sie powinno dziecku podobac. W Toronto - moze ZOO, moze podroz na Toronto
              Island - dzieci lubia statki. CN Tower - wjazd winda powinien byc ekscytujacy
              nawet dla malucha. Jak jestescie w Ottawie, po drugiej stronie rzeki - w Hull
              macie Museum of Civilization i tam maja bardzo fajna sekcje wylacznie dla
              malych dzieci - polecam. W Gatineau Park - jezioro, lasek i piasek - mozna
              pojechac na camping, mozna tez tylko na jeden dzien - bardzo przyjemna
              wycieczka. Jadac do Niagary mozecie zahaczyc o Ogrody Botaniczne w Hamilton,
              pod Kitchener (w drodze do London) macie Sports Park - nie wiem, czy sa
              atrakcja dla 2-latkow ale powinny byc. Podobnie pod Toronto - w White Water
              Kingdom. Pod London, w takiej miejscowosci St.Thomas jest pomnik slonia - nie
              zartuje - jest nawet do tego cala legenda - mozecie "uszczesliwic" dziecko
              ciagnac je tam wlasnie. Huron - no to juz nic wiecej Wam nie trzeba pod
              warunkiem, ze znajomi sa blisko piaszczystej plazy (nie wszedzie jest piasek!) -
              wakacje na medal. Bo ja wiem, co jeszcze - w samej Ottawie - cruise lodka po
              rzece i po kanalach - zwlaszcza pod wieczor - jest bardzo przyjemnie. W Hullu
              maja tez w lecie pokazy balonowe - nie pamietam dokladnie kiedy ale mozesz
              pewnie sprawdzic przez znajomych jesli mieszkaja w Ottawie. W Montrealu - Ogrod
              Botaniczny - koniecznie - duzo chodzenia ale warto - japonska, chinska i
              pustynna czesc - zdecydowanie warte zobaczenia. W Biodom dziecku tez sie
              powinno podobac - sa zywe pingwiny i w ogole duzo roslin, obrazkow - dzieci to
              lubia. Mount Royal to glownie dla zobaczenia miasta z gory - dziecko moze
              niekoniecznie byc tym zachwycone. Ale spacerek po starym miescie, moze
              przejazdzka dorozka - powinny byc OK.
              Milych wakacji,
              Z.
        • Gość: molson Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? IP: 207.35.6.* 16.07.04, 15:49
          Jesli bedziesz w Niagara to z 3 letnim dzieckiem mozesz wybrac sie do Martin's
          Fantsy Island (www.martinsfantasyisland.com). Uwazam ze jest to bardziej
          przyjazne maluchom miejsce niz Marineland (tez mam 3 letniego urwisa). Zeby tam
          dojechac musisz przekroczyc Rainbow Bridge i kierowac sie na hwy 190, jest to
          okolo 10 km na south.
          Jest taniej niz w Marineland, wiecej atrakcji dla dzieci, slow rides, petting
          zoo, water park.

ale jak jests (bedziesz) w Canadzie, to przede wszystkim wybierz sie na polnoc,
          np. do Algonquin provincial park (www.ontarioparks.com), znajdziesz tam spokoj,
          cisze i niesamowite widoki.

pozdrawiam i powodzenia
    • Gość: sylwek Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 17:16
      czesc,kolo Montrealu jest Safari.chodza wolno zwierzeta wiec mzoe
      tam :))).pozdrawiam
    • Gość: Andrew Odpowiedzialni rodzice ?? IP: *.home1.cgocable.net 16.07.04, 18:01
      Z kilkunastomiesiecznym dzieckiem siedzi sie w domu a nie zażywa przyjemnosci.
      • zuzi1 Re: Odpowiedzialni rodzice ?? 16.07.04, 18:58
        Gość portalu: Andrew napisał(a):

> Z kilkunastomiesiecznym dzieckiem siedzi sie w domu a nie zażywa przyjemnosci.

współczuję!!!

A za wszystkie rady dzięki serdeczne!
    • Gość: misio Re: Kanada - 3 tygodnie z dzieckiem. Co zobaczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 21:09
      Z Ottawy masz niedaleko do parków narodowych prowincji ontario - m.inn.
      Algonquin Park i inne. Ale trzeba zobaczyć czy są mwolne miejsca na campingach w
      tych parkach. Propozycja następna to zobaczenie wschodniego wybrzeża tj.
      Brunszwiku i Novej Scotii rewelacja. A dla Ciebie niezapomniane przeżycia na
      Green Gables (Ania z Zielonego Wzgórza Lucy M.Montgomery) na Wyspie Księcia
      Edwarda - przejazd kilkunasto kilometrowym mostem (niestety płatnym) - polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka