Dodaj do ulubionych

Prosze o porade

IP: *.ph.ph.cox.net 30.07.04, 02:57
Czekam w usa na odpowiedz w sprawie przedluzenia wizy turystycznej, ktora
dostalam tutaj na 4 miesiace po zmianie z J-1 rocznej....obawiam sie ze w
przeciagu miesiaca dostane odpowiedz....negatywna....a chcialabym zostac do
polowy grudnia....czyli zakladam ze zostane nielegalnie jakies 3
miesiace.......no wlasnie jakie poniose konsekwencje....czy mam duze szanse
na aresztowanie przy wyjezdzie ;) albo na zakaz wjazdu itd ??? Obawiam sie,
ze jesli wyjade tak jak mi makaza to potem nie bedzie mi latwo uzyskac wizy w
Polsce....? Prosze o jakies wskazowki. Nie wiem co zrobic....
Obserwuj wątek
    • Gość: p.s. Re: Prosze o porade IP: *.ph.ph.cox.net 30.07.04, 03:01
      Jeszcze jedna sprawa.....powiedzmy ze po tych 3 miesiacach wyjade przez Meksyk,
      czyli nie bede miala sladu ze zostalam nielegalnie.....to czy jezeli bede sie
      starac o wize w Polsce to czy bede musiala udowodnic kiedy wyjechalam z USA ?
      Co jesli powiem, ze wyjechalam do Meksyku na 3 miesiace wakacji....no ale nie
      bede miala udowodnionej daty opuszczenia USA ???
      • pulapka_na_pluskwy Re: Prosze o porade 30.07.04, 03:10
        slad bedzie bo ni oddasz I-94 i bedzie brakowal pod twoim nazwiskiem. Zostac do
        Grudnia mozesz ale na 10 lat masz kreche. Czy warto? Pewnie i tak juz nigdy nie
        przyjedziesz wiec warto. Przedluz sobie o rok, who cares. Najwyzej cie
        deportuja i co z tego.
        • rhino1 Re: Prosze o porade 30.07.04, 08:06
          Sluchaj - idz do jakiegos biura ktore sie tym zajmuje i niech ci napisza list z
          uzasadnieniem dobrym i spoko ja mialem wize turystyczna to listopada a jest
          koniec lipca i jestem ciagle legalnie - przyslali mi w kwietniu ze sprawa jest
          w toku i chciali wiedziec dlaczego chce zostac dluzej i kiedy chce wracac ;
          teraz pojawia sie problem ze podobno od polowy lipca maja juz nie przedluzac
          ale jak w praktyce bedzie zobaczysz chodzi o to ze oni maja duzo pracy i to
          wszytko duzo czasu zajmuje wiec nawet jak ci napisza wracaj to odpowiedz
          powinna przyjsc w czasie kiedy bedziesz juz chciec wraca do Polandu ;
          jest maly problem ze jak wyjedziesz przed czasem nim dostaniesz odpowiedz to
          oni pozniej uznaja caly ten okres za przesiedzenie wiec musisz czekac bo cie
          poznij nie wpuszcza.
        • Gość: Ola Re: Prosze o porade IP: *.ph.ph.cox.net 30.07.04, 21:32
          czy jesli dostane odpowiedz negatywna to czy dostane nowe I-94 ?
          czy jesli uznaja ze nie bylo podstaw do przedluzenia mi statusu to czy to
          znaczy ze okres oczekiwania zostanie uznany za "nielegalny" przy staraniu sie o
          wyjazd w Polsce ?
      • Gość: fox Re: Pomocy!!! IP: *.albyny.adelphia.net 30.07.04, 22:10
        Czy ktos moze wie jak mozan przedostac sie do meksyku?
        Jestem tutaj nielegalnie i zalezaloby mi na
        uniknieciu przykrej procedury na granicy.
    • Gość: janus Re: Prosze o porade IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.04, 13:26
      witam
      rozumiem ze juz wyslalas odpowiednie podanie do immigr z prosba o przedluzalem
      wizy i jeszcze nie dostalas zadnej odpowiedzi.
      otoz cala procedura jest czasochlonna i w pierwszej kolejnosci dostaniesz
      zaswiadczenie z immig o zarejestrowaniu Twojej sprawy pod odpowiednim numerem.
      NIE jest to decyzja merytoryczna, ale stwierdzenie ze procedura INS(BCIS)
      zostala rozpoczeta.
      co daje ten papier? przede wszystkim okresla Twoj status na terenie USA po
      uplywie okresu na jaki dostalas wize turystyczna.
      pomiedzy otrzymaniem tego zaswiadczenia a wydaniem decyzji o przedluzeniu lub
      odmowie przedluzenia wizy mija srednio 5-6 miesiecy(info INS Chicago), wiec
      przy odrobinie szczescia nawet przy odmowie mozesz posiedziec w USA do grudnia.
      podkreslam do czasu decyji merytorycznej majac zaswiadczenie z immigr
      przebywasz na terenie USA LEGALNIE.
      poza tym w zaswiadczeniu wstepnie okreslony jest termin kiedy mozna spodziewac
      sie roztrzygniecia.dolaczony jest tez nr sprawy za pomoca ktorego mozna sledzic
      swoja sprawe w internecie.
      a jesli deyzja zapadnie przed grudniem to albo wracac wczesniej albo nadal
      zwiedzac kraj wuja Sama :o)
      pzdr
      • Gość: Ola Re: Prosze o porade IP: *.ph.ph.cox.net 30.07.04, 21:25
        dziekuje za odpowiedzi....oczywiscie sledze terminy w internecie na bierzaco i
        w biurze kalifornijskim bardzo przyspieszyli w ostatnim czasie i z moich
        kalkulacji wynika ze odpowiedz dostane ....za szybko.....liczylam na 4 miesiace
        co by mi pasowalo, ale moze sie to skrocic do 2 miesiecy i wtedy
        problem....oczywiscie, ze chce wrocic tutaj i to jak najwczesniej....dlatego te
        moje obawy, aby nie spalic mostow za soba....ale mam tez obawy czy wracajac w
        wyznaczonym terminie nie zrobie bledu.....bo widze ze trudno z kolei starac sie
        o wyjazd w Polsce.....
      • Gość: Carrera Re: Prosze o porade IP: *.client.insightBB.com 01.08.04, 20:38
        Nie martw sie, znajac slamazarnosc INS-u nie dadza ci odpowiedzi jeszce kilka
        dobrych miesiecy. Nie wiem jak to wyglada Z innymi wizami ale ja jestem na H-1B
        i dopiero jak opuszcze US po 6 miesiacach od uplyniecia terminu wizy albo
        stracenia pracy bedzie to traktowane jako overstay i dopiero wtedy dadza mi
        zakaz wjazdu na 3 do 10 lat. ale moze z innymi wizami wyglada to inaczej..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka