Dodaj do ulubionych

Caribbean World Mahdia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 19:32
Czekam na wszystkie informacje o tym hotelu.
Obserwuj wątek
    • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 22:00
      Byliśmy w lipcu tego roku. Zamierzamy tam wrócić w przyszłym roku. Długa droga z lotniska- do zniesienia. Hotel dla rodzin z dziećmi, świetne baseny, ze zjeżdżalni nasze dzieci mało korzystały, ale są. Jedzenie jak to w Tunezji, każdy znajdzie coś dla siebie, duży wybór zieleniny, zapiekanych warzyw, mięso też nie najgorsze. Wieprzowina dopiero po powrocie do Polski. Napoje- przy plaży tylko bez alkoholu, w barze przy basenie wszystko (w plastikowych kubkach). Cudowna kawa. Alkohole są. Pokoje- lodówka, telewizor (nie opłaca się brać pilota), sejf (nie korzystaliśmy, nic nam nie ukradziono), duże i wygodne łóżka, łazienka przyzwoita, przede wszystkim czysto, ręczniki zmieniane wtedy kiedy potrzebowaliśmy. Przy meldowaniu daliśmy $ do paszportu. Brak opasek na rękach. Do Mahdii jeździliśmy dosyć często, taksówki podjeżdżają pod hotel (koszt przejazdu 2 dinary czy to do nowej części i Carrefoura, czy na starą część miasta). Plaża- bajeczna. Szeroka, prawie biały piasek, sprzątana. Porównując kilka miejsc w Tunezji, w których byliśmy wcześniej- Mahdia podobała nam się najbardziej przede wszystkim ze względu na plaże. Duży plus, to mało Polaków w hotelu, pod koniec przyjechało kilkanaście rodzin i zaczęło się pijaństwo i obciach, ale my już na szczęście wyjeżdżaliśmy. Pierwszy raz korzystaliśmy z oferty Oasis i nie mamy żadnych zastrzeżeń.
      • Gość: buli222 Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 09:43
        Mam jeszcze parę pytań do ciebie.
        Jak długo trwa transfer z lotniska do hotelu?Czy rodziny z dziećmi kwaterują w budynku głównym czy w pawilonach?Czy restauracje ala carte są płatne?Czy alkohole są znośne?(jak byłem wcześniej w tunezji w Riu Green Park to były super)Czy na plaży są sporty motorowe?
        Jak coś jeszcze przypone sobie to napiszę.Wybieramy się w sierpniu z Oasisa.Około 16 osób.Mam nadzieje ze bedzie fajnie.To chyba najlepszy hotel z Caribbeanów.Pozdrawiam
        • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 14:04
          Odpowiadam: transfer ok. 2 godzin w klimatyzowanym autokarze. My byliśmy zakwaterowani w budynku głównym, znajomi w pawilonach (dostali pokój z dwiema sypialniami), trudno powiedzieć gdzie lepiej- tu i tu fajnie, oczywiście kasę trzeba było dać. Restauracje ala carte nie były płatne, wcześniej trzeba było się zapisać- meksykańska beznadziejna, indyjskiej nie próbowaliśmy, tunezyjska dobra. Nie korzystałam z alkoholu, ale wszyscy chwalili pepsi z ich whisky i gin z tonikiem w kawiarni w holu, wieczorne drinki w barze przy wyjściu nieciekawe. Ogólnie alkohol słaby, piwo i wino przy basenie 2%. Sporty na plaży są- skutery, paralotnie, banany- wszystko płatne. Bezpłatnie są kajaki. Hotel ma jeszcze tę fajną zaletę, że "pozbyliśmy się" dzieci (bardzo fajny mini- klub) i moglismy spokojnie wylegiwać się na plaży. Zjechaliśmy Tunezję od Bizerty, przez Hammamet, Sousse. Nie ma lepszej plaży niż ta w Mahdii, ale to oczywiście nasza subiektywna ocena. W poniedziałek jedziemy robić rezerwację na lipiec. Pozdrawiam.
          • Gość: drabek Re: Caribbean World Mahdia IP: *.interpc.pl 12.12.11, 22:08
            Witam
            Mam pytanie jak wygląda sprawa z przekaskami , szczególnie jesli chodzi o dzieci.
            Czy sa jakies frytki, nalesniki, hamburgery.
            Jesli mozecie podajcie cene i termin w którym lecicie.
            pozdrawiam
            • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 22:51
              Przekąski w barze zewnętrznym- frytki, kotleciki w stylu "hamburger", pizza i jakieś kiełbaski, spaghetti, kilka sałatek, bagietki. Po południu jakieś ciasta. W głównej stołówce jest zawsze oddzielnie przygotowany kącik dla dzieci- jakieś makarony, frytki, ale moje dzieci są wszystkożerne i nie korzystały więc trudno mi coś więcej napisać. Mamy zamiar zawitać w Mahdii początkiem lipca. Cena ze specjalną ofertą ok. 9 tys. (2+2).
              • Gość: drabek Re: Caribbean World Mahdia IP: *.interpc.pl 12.12.11, 23:05
                Z tego co widziałem to pokoje malo ciekawe, na plus plaża i zjezdzalnie dla dzieci.
                Sprawdzałem ceny za 2+2
                od 5 lipca 10700zł
                od 28czerwca 10300zł
                od 21 czerwca 9500zł
                Za 9000zł w lipcu bym wykupil, a tak jeszcze musze przemyslec
                Hotel wyglada na troche wysłuzony :(, mam pytanie co do basenów jaka jest głebokośc i wielkośc oraz czy z słodką woda ?
                • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.11, 11:45
                  Dokładnie wyszło 10700 od 5 lipca, ale biuro odejmuje z tego jeszcze 10 procent i cena wychodzi przyzwoita. Zastanawialiśmy się nad Thalassą, bo cenowo bardzo podobnie wychodzi- lepsze jedzenie, niby lepsze pokoje, ale strasznie mały basen i brak rozrywek dla dzieci. Pokoje w Caribbean są różne- generalnie bez "cudów", ale czysto i przyzwoicie. Moja córka była zaskoczona widokiem wanny (lekko odrapana), zmieniliśmy pokój i było ok. Z basenów nie korzystałam, są duże, mąż twierdzi, że głębokie do 1,60 i muszę mu wierzyć na słowo. Na środku basenu głównego jest bar. Jest jeszcze basen pomiędzy bungalowami (mało uczęszczany) i basen ze zjeżdżalniami oraz basen kryty- głęboki. Woda jest słodka, mocno chlorowana. Jedziemy tam ze względu na dzieci- dla nich każdy wakacyjny kierunek jest fajny, byle była to Mahdia. My jesteśmy nastawieni na plażę, bliskość Sahary i ogólnie fajną atmosferę.
                  • Gość: drabek Re: Caribbean World Mahdia IP: *.play-internet.pl 13.12.11, 18:44
                    W sumie jestem coraz blizej wykupienia oferty od 5 lipca.
                    Co do upustów, masz racje można wywalczyć 10%.
                    Na poczatku rozmowy pani z Oasis oczywiście nic nie wiedziała, w koncu pękła :).
                    Oglądałem filmiki z tego hotelu, nie są zachwycające. plusem ma być plaza, tak jak pisza jest szeroka ale niezbyt estetyczna.
                    Jak mozesz napisz w jakim okresie byłas w tym hotelu zeszlym roku i za ile.
                    Zastanawiam się czy jednak nie poczekać na lasty, ciekawe czy był w ofercie last w sezonie 2011.
                    Jak mozesz napisz na @ plompa13@amorki.pl
                    Niestety mało informacji na temat tego hotelu z poprzedniego sezonu
                    pozdrawiam
                    • Gość: buli222 Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 19:33
                      My mamy rezerwacje od 9 sierpnia do 23.Ceny podobne.
                      • h4szi Re: Caribbean World Mahdia 11.02.12, 22:53
                        Też jedziemy do tego hotelu tylko 21 czerwca na 2 tygodnie.
                        Wyszło nam 9400 ale 2+3. Już nie mogę się doczekać.
                        Nie wiecie jak jest z ewentualna opieką dla dzieci wieczorami?
                        Zakładam, że z naszą trójeczką nie poszalejemy ale chociaż raz milo by było pobawić się wieczorkiem.
                        • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.12, 19:47
                          Podobno opiekunkę można wynająć, ale nie korzystaliśmy więc trudno powiedzieć czy tak jest w istocie. W ciągu dnia działa Mini Club i tam jest pani, która się opiekuje dziećmi (i naprawdę bardzo się stara). Kłopoty żołądkowe nas nie dopadły, ale w hotelu jest lekarz i pielęgniarka, a w mieście jest apteka.
                          • h4szi Re: Caribbean World Mahdia 13.02.12, 22:35
                            Dzięki
                            Troche się boje wyjazdu właśnie ze względu na ryzyko problemów żołądkowych więc pocieszyłaś mnie.
                            Co do opiekunki to chyba i tak się nie zdecyduje zostawić dzieciaków w tak obcym miejscu z tak obcą osobą, wieczorem zwłaszcza, że najmłodsza będzie miała dopiero 2 lata.
                            No ale zobaczymy na miejscu.
                            No ale Mini Club myśle, że może być niezłą rozrywką dla moich chłopaków.
                            • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 23:22
                              Nie ma się co martwić na zapas, nasze dzieci czuły się tam świetnie, a my jakoś byliśmy spokojni o ich bezpieczeństwo. Teren hotelu daje możliwość spacerów- bardzo dużo mam z wózkami spacerowało sobie po alejkach, wieczorne tańce dla dzieci też fajne. My przyjeżdżamy dopiero 4 lipca, a nasze dziewczyny nie mogą się już doczekać. Miłego wypoczynku.
                              • Gość: Justyna Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 07:36
                                Lecimy tam wraz z chłopakiem 2 maja:) może jest tu ktoś kto również w tym terminie leci?? :)
      • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 12.04.12, 22:38
        > Duży plus, to mało Polaków w hotelu, pod koniec przyj
        > echało kilkanaście rodzin i zaczęło się pijaństwo i obciach, ale my już na szcz
        > ęście wyjeżdżaliśmy.

A jakie tam narodowości dominują wśród gości? Niemcy? Rosjanie? Arabowie? Francuzi?
        • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 00:32
          Dominowali Niemcy, Włosi i Belgowie. Trochę Rosjan i cztery albo pięć rodzin z Polski. Na weekend zjeżdżali się Arabowie, ale bardzo kulturalni.
          • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 14.04.12, 09:12
            A co powiesz o poziomie animacji w sezonie?
            • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 17:08
              Przed sezonem kicha, ale od 1 lipca wszystko się rozkręciło. Animacje w basenie takie jak we wszystkich hotelach, dużo zajęć sportowych w ciągu dnia, rewelacyjna opieka dla dzieci w Mini Klubie (mam nadzieję, ze w tym roku będą te same opiekunki). Wieczorem oklepane dyskoteki dla dzieci i dosyć bogaty program dla dorosłych. Starsza córka nie narzekała.
              • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 14.04.12, 19:28
                Dzięki za info.
                Jakieś mankamenty?
                Walka o leżaki przy basenie?
                Walka o stoliki w restauracji?
                Kiepska obsługa?
                Problemy z napojami?
                Hałasy?
                Kwestie bezpieczeństwa?

PS Korzystaliście z jakichś fakultetów?
                • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 21:47
                  Mankamentów większych nie dostrzegam. Wracamy tam kolejny raz. Nie jest to wypasiony hotel w stylu egipskim, ale nam właśnie odpowiada luz i wakacyjna atmosfera. O leżaki przy basenach nie walczyliśmy, inna sprawa, że częściej byliśmy na plaży. W restauracji jakoś też nie było problemów z miejscem (a mamy doświadczenia z innych "wypasionych" miejsc, gdzie takie problemy były). Obsługa miła, uśmiechnięta. Napoje w porządku, komuś mogą przeszkadzać plastikowe kubki, ale były dosyć dokładnie myte. Przy plaży napoje w jednorazowych kubkach i tylko bezalkoholowe. Mieszkaliśmy w budynku głównym i było cicho, od strony basenu było głośniej. Nikt nas nie okradł (nie korzystaliśmy z sejfu), na terenie hotelu bezpiecznie. Największe zagrożenie czuliśmy w taxi (ekstremalna jazda, ale nasze dzieci były zachwycone). Ponieważ Tunezję objechaliśmy dosyć dokładnie wcześniej, wybraliśmy się do El- Jem i Kairouan z biurem, a kolejką do Monastiru. Oczywiście polecamy Saharę.
                  • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 15.04.12, 22:48
                    Dzięki.
                    Jest sejf w pokoju czy nie?
                    Zastanawiam się czy nasze nastolatki nie będą się nudziły. Na zdjęciach widać jakieś animacje. Mam nadzieję, że jest to szansa na jakąś rozrywkę dla nich. Ja nie mam zwyczaju się nudzić, ale to młode pokolenie... :)
                    • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 23:15
                      Sejfy są w pokoju, trzeba zapłacić w kantorze, ale nie wiem ile, bo jakoś nie korzystaliśmy. Co do animacji- międzynarodowa grupka młodych, jakieś przedstawienia i nasze 13 letnie dziecko wracało przed północą kiedy my już leżeliśmy grzecznie przed telewizorem. Pilota do TV nie braliśmy, program był ustawiony i czasami oglądaliśmy wiadomości.
      • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 25.04.12, 22:47
        > Jedzenie jak to w Tunezji, każdy znajdzie coś dla siebie,
        > duży wybór zieleniny, zapiekanych warzyw, mięso też nie
        > najgorsze.

Niektórzy twierdzą, że jedzenie jest beznadziejne. Jest aż tak źle?
        • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.12, 08:35
          Smakowo podobnie jak w Egipcie tylko o połowę mniejszy wybór. Schabowych brak. Dużo ryb. Głodny nikt nie chodził, ale zawsze znajdzie się ktoś narzekający.
          • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 26.04.12, 09:33
            W Egipcie "żyliśmy" kurczakami.
            Ryba nie wchodzi w rachubę.
          • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 26.04.12, 12:00
            Chyba trzeba będzie zabrać większy zapas kabanosów :D
            Tam chyba są lodówki w pokojach?
            • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.12, 13:23
              Lodówki są. Kurczaki i inne mięso też dają. Mój bardzo mięsożerny małżonek nie narzekał na głód, ale wiadomo, że każdy lubi coś innego. Kabanosy można zabrać.
              • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 26.04.12, 14:19
                Ja nie jestem zbyt mięsożerny, ale rodzina niestety owszem.
                A kabanosy się owszem przydają (zwłaszcza na fakultetach), przerobiliśmy to już w Egipcie :)
                Szkoda, że nie jedziecie w sierpniu, bo jak widzę macie bardzo zdroworozsądkowe podejście do urlopu.
                • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 09:03
                  Szkoda, że nie możemy tam siedzieć do sierpnia ;) Pozostaje życzyć miłego wypoczynku i oczywiście po powrocie napiszę czy zaszły jakieś zmiany. A tak już na marginesie- zaczynam żałować tego wychwalania Mahdii, bo boję się nalotu większej ilości turystów.
                  • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 27.04.12, 09:16
                    Gość portalu: olka napisał(a):

> A tak już na marginesie-
                    > zaczynam żałować tego wychwalania Mahdii, bo boję się
                    > nalotu większej ilości turystów.

Raczej nie ma szans.
                    Mahdia to kierunek nieco niszowy.
      • gerv.azy Re: Caribbean World Mahdia 21.06.12, 22:07
        Brzmi to interesująco - niestety też dodaję do plusów "mało Polaków" :/
      • suhotnik Re: Caribbean World Mahdia 10.02.13, 10:40
        A napiwki dawaliście w $ czy dinarach ?
    • h4szi Re: Caribbean World Mahdia 11.02.12, 23:00
      Jeszcze pytanie.
      Jaki jest najlepszy sposób na łagodzenie objawów żołądkowych u dzieci.
      Czy w tym hotelu to częste?
      Strasznie się boje, że przesiedzimy cały wyjazd w pokoju.
      • Gość: buli222 Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.12, 15:12
        50 gram gorzkiej żałądkowej rano dla dorosłych a dzieci mniej to przeżywają.
    • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 15.05.12, 17:52
      Czy w tym hotelu jest kantor lub bankomat wymieniający pieniądze?
      Jeżeli nie to może jakiś kantor w okolicy? w innym hotelu?
      • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 18:53
        Jest kantor zaraz przy windach, tam też płaci się kaucję za sejf, ręczniki i pilota do tv. Do najbliższego banku idzie się jakieś 500metrów, przy Carrefour jest bankomat, w starej części miasta kilka oddziałów banków.
        • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 15.05.12, 19:24
          Ten Carrefour to gdzieś "na mieście"?
          A jest gdzieś blisko jakiś "spożywczak"?
          • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 23:55
            Do Carrefoura trzeba się przejechać taxi (coś 3 dinary), sklepik jest na terenie hotelu i jakieś 200 metrów dalej taki większy sklep samoobsługowy.
            • Gość: buli222 Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.12, 22:37
              A czy ktoś wrócił niedawno?
    • meganka.2 Re: kto leci w lipcu 2012? 23.05.12, 10:50
      Cześć
      Lecimy do CWM (2 dorosłych + 8latka) od 28 lipca na 2 tygodnie z biurem Oasis Tours (Boże miej nas w swojej opiece:0 - przeczytałam właśnie dużo niepozytywnych opinii...).

Kto leci w podobnym terminie? :0)
      • meganka.2 Re: lecimy od 28 czerwca! :0) 23.05.12, 10:55
        pomyliłam się, lecimy od 28 czerwca na 2 tygodnie...
      • marek.dumle Re: kto leci w lipcu 2012? 23.05.12, 18:19
        > przeczytałam właśnie dużo niepozytywnych opinii...).

A gdzież te niepozytywne opinie?
        Albo inaczej - czy widziałaś hotel w Tunezji, o którym nie ma "niepozytywnych" opinii?
        • meganka.2 Re: opinie... 24.05.12, 15:03
          Internet to miejsce skrajnie przeciwstawnych osądów na przeróżne tematy, wiem o tym. Mnie natomiast nie chodziło o opinie o tym hotelu, ale o biurze podróży, z którym lecimy (Oasis Tours). W przypadku internetowych osądów o hotelu - jest więcej pozytywnych, w przypadku biura - na odwrót. Mam jednak nadzieję, że wszystko będzie OK...
          • marek.dumle Re: opinie... 24.05.12, 16:59
            Zdecydowanie nie należy panikować.
            Oasis to typowe arabskie biuro, jak S&F, Wezyr czy AlfaStar.
            W zeszłym roku byłem z S&F w Egipcie i nie było problemów więc i z Oasisem najprawdopodobniej nie będzie. Generalnie biuro ma cię wsadzić do samolotu i dowieźć do hotelu. Reszta jest w zasadzie w gestii hotelu. Tak naprawdę na więcej od żadnego biura nie możesz liczyć. Byle hotelu nie zmienili. Chyba, że na lepszy :)
            • Gość: olka Re: opinie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 22:42
              Wyjeżdżając pierwszy raz z Oasis też byliśmy pod wrażeniem opinii na forach. I pozytywnie nas zaskoczyli- wszystko było ok, odebrali, odwieźli i więcej nam głowy nie zawracali. Nawet nie byli nachalni i nie namawiali jakoś "uciążliwie" na zakup fakultetów u nich. W kolejnym roku zabraliśmy znajomych na wyjazd z Oasisem, a teraz owi znajomi biorą swoich z Oasisem oczywiście. Nas nie zawiedli, ale inne BP, z których korzystaliśmy zaliczyli wiele wpadek (byliśmy na jednych wakacjach z nieistniejącym Selectoursem. O Ecco Holiday nie wspomnę. Będzie dobrze. I do zobaczenia, bo my zachaczymy o Wasz drugi tydzień.
              • meganka.2 Re: do zobaczenia :0) 05.06.12, 09:04
                o ile nam nie zmienią miejsca :0)
                • marek.dumle Re: do zobaczenia :0) 05.06.12, 13:23
                  meganka.2 napisała:

> o ile nam nie zmienią miejsca :0)

Jeżeli na dużo lepsze to oczywiście akceptuję :)
                  • sahelvoyages Re: do zobaczenia :0) 05.06.12, 18:34
                    Wszystkich wybierających się do tego hotelu zapraszamy na organizowane przez nasze biuro wycieczki Safari.
                    Mamy w ofercie safari Sahara Express 1 dniowe ::::: Sahara Explorer 2 dniowe ::::: Jeep safari 3 dniowe Podczas gdy u rezydenta dostępne są jedynie imprezy dwudniowe
      • Gość: Rafał Re: kto leci w lipcu 2012? IP: 78.8.181.* 11.07.12, 12:39
        Hej. Lecimy tam (też z oasis) 25.08 na 2 tygodnie. I też z córeczką tyle że 7 letnią:) No to chyba do zobaczonka:)
    • h4szi Re: Caribbean World Mahdia 19.06.12, 20:43
      Hej :)
      Też jedziemy do tego hotelu pod koniec czerwca.
      Mam pytanie do tych którzy tam byli.
      Jakie atrakcje są wliczone w opcje all inclusive? Wiem, że kajaki sa "za free". Jak jest z windsurfingiem? Czy nie zanudzimy sie przez 2 tygodnie?
      Jedziemy z maluchem więc nie nastawiamy sie na wycieczki...
      • Gość: mk Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 22:51
        witam
        kiedy jedziecie w tym czerwcu? my również się wybieramy (mam nadz. że dotrzemy do tego hotelu ;) Wyjazd 26.06 z katowic z 2 maluchów jak coś to piszczcie na gg 3938710 :) lub misiek1125@gmail.com
        • Gość: buli222 Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.12, 22:49
          I co jeszcze nikt nie był w tym roku w tym hotelu?
          • Gość: daniela6 Re: Caribbean World Mahdia IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.12, 19:02
            Właśnie wróciliśmy z przepięknego urlopu z Mahdi.Pobyt bardzo udany.Zaliczamy do jednego z najlepszych.Byliśmy z 8 letnim dzieckiem.Fjne baseny.Hotel rzeczywiście nie najnowszy ale pokoje bardzo duże,ważne działa klima,nie ma żdnych robali.Hotel przepięnie polożony 6km od Mahdi gdzie my osobiście nie byliśmy pomnieważ na terenie obieku jest tyle atracji że jesli ktoś przyjeżdża tak jak my wypocząć i jest po raz któryś w Tunezji to osobiście nie polecam wyjazdu taxi chyba że ma ochotę na spacer plażą do Mahdi.
            • Gość: buli222 Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 22:11
              powiedz mi jak z zakwaterowaniem,bo niektórzy mówią ze zamieniaja hotel.A powiedz mi jak all,bo gdy rezerwowalismy to było inne a potem wprowadzili zmiany.Chodzi mi orestauracje alcarte i alkohole.Pozdrawiam
              • Gość: miki Re: Caribbean World Mahdia IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 21:11
                Po przylocie na lotnisku czekała na nas rezydentka która jechała razem z nami do leżącego blisko hotelu Monastr Caribbean,po drodze kierowca jechał z nami i zatrzymywał sie przy następnych hotelach.U nas nie było żadnych zmian.Hotel nie jest nowy. Nie na żanych robali klima działa mieliśmy ją wlączona cały czas.Polacy z dziećmi są zakwaterowani w pawilonach które są w przepięnym otoczeniu zieleni.Wszystko co jest w opisie z Oasis Tours zgadza się.Jedzenie bardzo dobre,nawet wybredni mogą znależć coś dla siebie.Z owoców arbuzy ,melony,jabłka brzoskwinie nie najlepsze,2 razy mielismy sajgonki ,przepyszne ciasta do obiadów ,do kolacji,nie jestem w stanie wszystkiego opisać.N kolacje a la carte musisz sie zapisac jak najszybciej bo czeka się 4,5 dni.Przepiękna czysta plaża,prosto z basenu na bosaka idziesz prosto do morza,atrakcje przy basenie dla dzieci mini disco porowadzone przez animatorów.Jesli chcesz wiedzieć coś więcej napisz.
                • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 10.07.12, 22:21
                  Są jakieś animacje dla "doroślejszych"?
                  Jakieś mięso się zdarza w restauracji?
                  Pokój OK? Zmienialiście? Warto coś dać w recepcji?
                  Jaki skład narodowościowy gości?
                  Będę wdzięczny za wypowiedź.
                  • Gość: miki Re: Caribbean World Mahdia IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.12, 18:58
                    Po mini disko dla dzieciaków prowadzona prze 3 murzynów ,murzynkę,i po jednej animatorce z Polski ,Włoch,Rosji,są animacje dla dorosłych jakie nie wypowiem sie poniewaz byliśmy z 8-letnim dzieckiem więc po disko szliśmy do hotelu na herbatkę turecką i do pokoju wstawaliśmy już o 6 rano by jak najdłużej przebywać na basenie i nad morzem.
                    Mięso różne od kurczka,piersi z kurczaka z różtu przy basenie po ozory,różne rodzaje ryb,według mnie nawet najwybretniejszy znajdzie coś dla siebie.
                    Według mnie pokoi nie da sie zamienić a po za tym nie ma po co.Widoku na morze i tak nie ma chyba że z hotelu.Tak między nami naprawdę nie opłaca się,ponieważ w budynkach w których nas zawkaterowao pokoje są duże .Duzy plus że w całej tej częćsci jest naprawdę cisza nie ma odgłsów hałasów.
                    Jeśli chodzi o narodowość to poniec czerwca było bardzo mało Polaków,co pewnie się zmieni w lipcu i sierpniu.Nawiasem mówiąc wcale się nie martwilismy,byliśmy z 8 letnią wnuczką i trochę znajomości języka niemieckiego bardziej nam pomogła w porozumieniu np.z Austiakami czy nawet Włochami niż z naszymi rodakami w wieku naszych dzieci.
                    Narodowość podejrzewam że w lipcu i sierpiniu przybędzie Polaków,dalej przewaga Ruskich,Włosi,Ausrtiacy,Holendrzy.Pewnie w lipcu i w sierpniu będą kłopoty w stołówce przy posiłkach ale przy pomocy bakszyszu 1 dinar/2ł/ wszysto załatwicie.Mam zamiar odwiedzić jeszcze inne miejsca gdyby nie to pewnie jeszcze raz tam bym się wybrała.
                    • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 11.07.12, 21:34
                      > Po mini disko dla dzieciaków prowadzona prze 3 murzynów ,murzynkę,i po jednej a
                      > nimatorce z Polski ,Włoch,Rosji,są animacje dla dorosłych jakie nie wypowiem si
                      > e poniewaz byliśmy z 8-letnim dzieckiem więc po disko szliśmy do hotelu

A jakiś aquaaerobic? głupie konkursy? streching albo ćwiczenia na steperze? piłka wodna?

> Mięso różne od kurczka,piersi z kurczaka z różtu przy basenie po ozory,różne ro
                      > dzaje ryb

Jakie ozory?! :)

> Według mnie pokoi nie da sie zamienić a po za tym nie ma po co.Widoku na morze
                      > i tak nie ma chyba że z hotelu.

Chodziło mi o problemy z jakością pokoju (np. obdrapana wanna lub zdewastowane meble itp.)
                      • Gość: buli222 Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.12, 23:08
                        Miki powiedz mi jak z alkoholami? co jest do wyboru? rozumiem ze nie ma sensu robić wkładki dla lepszego pokoju?
                    • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 18.07.12, 09:54
                      Mieliście zakwaterowanie na parterze czy na piętrze?
                      Są w tym hotelu możliwości kwaterowania po za parterem?
                      • Gość: miki Re: Caribbean World Mahdia IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.12, 18:31
                        Byliśmy zakwaterowani w jednym z chyba pięciu pawilonów na 2 piętrze.Z tego co się orientuję to pokoje są przypisane.Ale osobiście ludzie którzy mieszkali na parterze nie narzekali na hałasy ,dopiero na 3 dni przed naszym wyjazdem po przyjeżdzie naszych rodaków na parterach było w nocy trochę głośno.Na ostatnie pytanie odnośnie alkoholi nie odpowiadam bo wstyd chcecie chlać to zostańcie w Polsce.Nawiasem mówią w okresie kiedy my tam byliśmy chgyba było w sumie z 20 Polaków i całe szczęście bo można było wypocząć.
                        • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 18.07.12, 20:41
                          Parterów nie lubię głównie ze względu na mrówki i inne owady.
                          Ten hotel chyba zazwyczaj nie obfituje w Polaków :)
                          • Gość: miki Re: Caribbean World Mahdia IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.12, 20:58
                            Mieliśmy znajomych Polaków oraz Austiaków, Czechów którzy byli zakwaterowani nz parterze i nie skarżyli się na żadne mrówki i inne owady.Przecież nie tylko z Polakami można odpoczywać.
                        • Gość: buli222 Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 21:01
                          Czy wypicie dobrego drinka w twoich oczach to już chlanie? Jak wszyscy pijacy polacy mieli by zostac w kraju to prawdopodobnie sama byś leciała samolotem pani abstynentko.
                          • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 03:39
                            Wróciliśmy. Hotel jak w zeszłym roku, plaża lekko zwężona, bo dołożyli parasoli, ale coś za coś. Mieszkaliśmy w pawilonie głównym, bo o taki poprosiliśmy. Rezydentka bardzo fajna, ale zaciska zęby, no nasi rodacy to jednak specyficzna grupa. Animatorka Magda hmmm... rewelacja to za mało powiedziane. Po naszym wylocie hotel ma zostać opanowany przez 180 osób z Polski. Współczuję serdecznie. Animacje dla dzieci i tańce dla drosłych. Do południa aquaerobic, zwykły aerobik, nauka tańca, na plaży pétanque czyli gra w boule, strzelanie do łuku i mini golf, pong- pong. Alkohole w barze głównym "do bólu", ale to ich alkohole czyli słabsze. W barze przy basenie piwo i wino. Śniadania: parówki w sosie pomidorowym, fasolka, jajka na twardo, wędlina (niespecjalna) żółte sery mogą być, pyszna tocotta, kilka rodzajów dżemów i czekolada, jajka sadzone, omlety z dodatkami, słodkie naleśniki, croissanty w kilku smakach, płatki, mleko, kawa, herbata, czekoalda, jarzynowe dodatki- pomodory, zielona papryka, cebyla, biała kapusta. Obiady- zapiekane warzywa, jakieś mięso, ryby, frytki, ziemniaki, spagetti, makarony z sosem beszamelowym, w snack barze hambyrgery, pizza i mięso z grilla, kolacje wypasione- duży wybór ryb, owoce morza, kuskus, frytki, zapiekane ziemniaki, gulasz wołowy, jagnięcina i olbrzymi wybór sałatek, kilka rodzajów oliwy, kapary, zielone i czarne oliwki. Ciasta dla każdego coś dobrego. Z owoców arbuz, melon, jabłka, śliwki, winogrona, brzoskwinie. I lody dla dzieci po obiedzie i kolacji.
                            Uśmiechnięci i zadowoleni czesi, rosjanie, wielu tunezyjczyków i polacy...porażka. Panienki z pretenjami o klimatyzację wpadły na recepcję w strojach kąpielowych i robiły raban. A wystarczyło ubrać się po ludzku i ładnie poprosić w zrozumiałym języku o pomoc. O innych (a było ich wielu) pisać nie będę. Proponuję zrobić podliczenie- 2 tygodnie w pensjonacie w polskich górach z wyżywieniem HB plus dojazd plus wydatki, a wtedy porównujmy warunki CM Mahdia. Ewentualnie proponuję wszystkim wymagającym dopłacenie 6 cz7 tysięcy i zmianę kierunku na np. 5 *Grecję- tylko trzeba pamiętać o wyższym napiwku.
                            Ogólnie hotel wart swojej ceny, było czysto, żadnych robali. Właśnie obrabiam zdjącia.
                            • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 19.07.12, 10:42
                              Aż tak "odbiegamy od standardu"?!
                              Jestem zaskoczony. Byłem już w kilku hotelach (Turcja, Egipt) i Polacy nigdy nie odbiegali od tego co robili Rosjanie, Niemcy, Angole czy Włosi.
                              180 osób?! Wydawało mi się, że ten hotel nie jest preferowany przez Polaków. Jestem zaskoczony.

Serdeczne dzięki za wyczerpujące info "konsumpcyjne"! :)
                              Przydałoby się więcej drobiu w tej kuchni...
                            • Gość: buli222 Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 13:40
                              Super,dzięki ze najświeższe informacje. Powiedz mi jeszcze pokoje w budynku głównym sa lepsze? Prosiliście o nie wcześniej czy przy meldunku?
                              • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 16:35
                                Poprosiliśmy o pokój w budynku głównym i nie było problemu, ale najlepsze pokoje (zdaniem moich dzieci, bo osobiście nie oglądałam) są w bungalowach bloku D. Polacy tam mieszkali i bardzo im się podobało. W budynku głównym pokoje są starsze, ale zawsze działa klima, jest czysto i wszędzie blisko. Kompletnie nie wiem skąd frustracja u Polaków, rozmawialiśmy z Niemcami- twierdzili, że jest super, Czesi uśmiechnięci i zadowoleni, Rosjan mało, ale nie zauważyłam, żeby wydzierali się na rezydentkę. Polacy potrafią pierdołami popsuć wakacje sobie i innym- za gorący piasek na plaży, personel nie zna języka polskiego, brak drinków w barze przy basenie i szyneczki ze świnki- gdybym tego nie słyszała na własne uszy, to nie chciałabym wierzyć. Udanych wakacji.
                                • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 19.07.12, 19:11
                                  Jakieś meduzy w morzu?
                                  Czy są jakieś budynki narażone na hałas zwłaszcza nocny?
                                  • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 23:36
                                    Maduzy są. Poza bojami można je oglądać płynąc kajakami (bezpłatne). W strefie do pływania pojawiły się raz. Głośniej jest w bungalowach przy basenach, ale znośnie.
                                    • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 20.07.12, 08:26
                                      Te bungalowy są chyba 2-piętrowe?
                                • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 20.07.12, 14:22
                                  Gość portalu: olka napisał(a):

> Kompletnie nie wiem skąd frustracja u Polaków,
                                  > rozmawialiśmy z Niemcami- twierdzili, że jest super

Ciekawe bo na holidaychecku najbardziej narzekają Niemcy.
                                  Na restaurację i na baseny.
                                  • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.12, 16:47
                                    Na taką ilość Niemców i Austriaków (spokojnie ponad 200 osób), to te kilka negatywnych opinii nie jest jakimś zaskoczeniem. Jest na co ponarzekać, nie ma się co czarować, że to super wypasiony hotel, ale jak już napisałam, adekwatny do ceny.
                                    • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 20.07.12, 21:00
                                      > Jest na co ponarzekać, nie ma się co czarować,
                                      > że to super wypasiony hotel, ale jak już napisałam, adekwatny do c
                                      > eny.

No cóż, to tylko tunezyjski czterogwiazdkowiec.

PS Niemcy narzekają na zanieczyszczoną wodę w basenach i zapalenia ucha u dzieciaków.
                                      Chyba lepiej nie moczyć głowy...
                                      • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.12, 21:14
                                        Fakt, był problem z wodą w basenie głównym, ale po dwóch dniach sprawa załatwiona. Ja też mam zapalenie ucha i 40 stopni gorączki chociaż nie zamoczyłam w basenie nawet kawałka palca. Za to zalewałam uszy morską wodą, piłam bardzo zimne i gazowane napoje, narażałam się na gwałtowne zmiany temperatury- szaleństwo urlopowe po prostu. Od zeszłego roku hotel się zmienił lekko na gorsze. Mają więcej turystów, a nie zwiększyli ilości pracowników. Po wyjeździe Tunezyjczyków (a było ich strasznie dużo) w hotelu zrobiło się luźniej i obsługa ze wszystkim się wyrabiała.
                                        Bungalowy są dwupiętrowe.
                                        • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 20.07.12, 22:57
                                          Mam nadzieję, że w ramadanie "lokalsi" nie dopiszą :)
                                          • ma1969 Re: Caribbean World Mahdia 27.07.12, 15:54
                                            Hej,

Czy w hotelowym kantorze można wymienić Eurobilon?
                                            Gdzie najbliżej hotelu znajduje się bankomat?
                                            Czy zabierać swoje ręczniki plażowe?

Poz, Maciej
                                            • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 27.07.12, 17:19
                                              Kiedy jedziesz?

Jak napisała olka: "Do najbliższego banku idzie się jakieś 500metrów, przy Carrefour jest bankomat"
                                              Jak napisała olka: "Jest kantor zaraz przy windach, tam też płaci się kaucję za sejf, ręczniki i pilota do tv" - tu jest coś o ręcznikach plażowych.
                                            • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 17:32
                                              Nie wymieniałam bilonu, ale podobno nie ma z tym problemu.
                                              Bankomat znajduje się w pawilonie sklepowym (ok. 200 metrów od hotelu, po wyjściu przez bramę w lewo). Bankomat działa i nie ma żadnych problemów z pobraniem kasy. My zabraliśmy swoje ręczniki, ale są dostępne hotelowe za kaucją.
                                              • ma1969 Re: Caribbean World Mahdia 27.07.12, 18:25
                                                31 lipca ze Szczecina.
                                                Czy w Mahdii jest co pozwiedzać, czy jest tam np. medina?
                                                • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 20:12
                                                  Ribat, port, cmentarz, mała medina.
    • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 04.08.12, 23:30
      Mam dwa pytania:
      -czy w pokojach (łazienkach) są ręczniki w wystarczającej ilości? czy zapewniają mydło i papier toaletowy?
      -czy w basenach (wszystkich) jest słodka woda?
      • Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.12, 23:46
        Z ręcznikami nie ma kłopotów, o mydło w płynie trzeba poprosić, my zabraliśmy swoje, papier też jest. Nie potrafię powiedzieć jaka jest woda w basenach- moje dzieci twierdzą, że słodka, ale ja czułam duże ilości chloru i jakoś tak... nie potrafiłam się zmusić do zanurzenia w tej wodzie.
    • 2012wakacje Re: Caribbean World Mahdia 21.08.12, 19:58
      Byłam z dziećmi 18.07-01.08 z Oasisem. Trochę się naczytałam negatywów na temat tego biura podróży, u mnie na szczęście sprawiło się bez zarzutów. Polecam serdecznie, hotel spełnił moje oczekiwania: pokoje podstawowe, łóżka wygodne, lodówka, telewizor, suszarka do włosów. (Rzeczywiście nie opłaca się brać pilota). Za to sprzątane codziennie, ręczniki wymieniane również codziennie. Jedzenie może nie zachwycało, nie nasze smaki, ale spory wybór, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Raz w tygodniu przysługuje wejście do restauracji a la carte, w cenie. Plaża boska, woda ciepła i przejrzysta. Sporty wodne za dodatkową opłątą, oprócz kajaków i rowerów wodnych. Basen duży, różna głębokość, czysty, ale za to mocno chlorowany. Woda w kranie również... Dwa razy dziennie uruchamiane zjeżdżalnie wodne w oddzielnym basenie.
      Co do animacji, naprawdę świetnie prowadzone, ludzie z prawdziwą pasją, nie nachalni, z humorem. A chciałabym podkreślić, że byłam w okresie Ramadanu, gdzie ci ludzie mieli prawo być zmęczeni i głodni, a jednak nic po nich nie było widać, oprócz uśmiechu na twarzach i uczynności: wszystko po to, by to nam było u nich dobrze. Podziwiam i chylę czoła!
      Mini klub prowadzony przez 3 cudownie ciepłe dziewczyny, w tym panią Magdę z Polski, nie mam zarzutów co do jakości ich pracy. Zajmowały się moją 6 letnią córką, zapewniały napoje i jedzenie, atrakcje: chodziły zarówno na basen zjeżdżalnie, jak i plażę. Wieczorem mini disco. Jedyny minus dla mnie to długi transfer do i z hotelu: przejazd autokarem to ok. 2 godziny, w sumie da się przeżyć, ale trochę męczące. Dzieci zniosły to lepiej ode mnie ;-)
      Jeśli finanse pozwolą, będziemy tam i w przyszłym roku!
    • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 22.08.12, 22:49
      NA WSTĘPIE
      Po pierwsze byliśmy w sierpniu co oznacza szczyt sezonu i hotel działający na maksymalnych obrotach, po drugie byliśmy w końcowej części ramadanu co oznacza brak lokalsów w hotelu. Może mieć to wpływ na ocenę i różnić się od ocen z innych miesięcy.

GOŚCIE
      W ramadanie głównie Francuzi, Włosi, Niemcy i Rosjanie, trochę Polaków itp. Na zakończenie ramadanu dobiło lokalsów (w tym także takich „sukmanowych”) co raczej nie stworzyło zmiany jakościowej ale wyraźną zmianę ilościową bo nagle gości zrobiło się 20-30% więcej.
      Hotel ukierunkowany na rodziny z dziećmi i tacy goście tam dominują.

POŁOŻENIE
      Przedostatni hotel w Zonie Turystycznej. Ma to swoje zalety. Jest mniej „Władysławowa”.

TEREN
      Doskonale zagospodarowany zielenią (palmy i inne rośliny). Po względem zagospodarowania terenu zielenią (jak mi się zdaje) bije na głowę wszystkie pozostałe hotele w Mahdii (do kilku hoteli z ciekawości zajrzeliśmy więc mieliśmy możliwość porównania).

POKOJE
      Tu był pełny zaskok. Zamiast dwójki „sciaśnionej” dwoma dostawkami dostaliśmy dwa dwuosobowe pokoje połączone wewnętrznymi drzwiami. A zatem mieliśmy też dla siebie dwie łazienki. Takie „bengalstwo” nigdy jeszcze nam się nie trafiło.
      Pokoje nierówne jakością. W jednym pokoju klima dychawiczna, a w drugim całkiem niezła. Łazienka w jednym lepsza, a w drugim pleśń na fudze i kamień na armaturze.
      Dodam, że był to blok C czyli pokoje z numerami ponad 4000.
      Głównym mankamentem zakwaterowania w CWM jest natomiast klima działająca od 15tej do 3ciej w nocy czyli przez pół doby. Oznacza to ciężkie, duszne poranki. Wypada dodać, że „życzę szczęścia przy próbach regulowania klimy”. Recepcja z zasady ignoruje uwagi dotyczące klimy.

PLAŻA
      Chyba najszersza w Mahdii. Przy rozpoczęciu pobytu była chyba najczystsza w Mahdii. Niestety na zakończenie należała do najbrudniejszych. Należy to zawdzięczać badziewiu, które wyrzuca morze. Pół biedy jak są to trawy. Gorzej jak są to „miotełki” i „królicze łapki”, kawałki drewna itp. Jak tego wywaliło ze dwa metry na plażę, to sprzątacze najwyraźniej się poddali. Najgorsze, że w połowie sierpnia morze zaczęło wyrzucać jakieś czarne paskudztwa lepiące się do stóp i trudne do usunięcia. Konsystencja smoły i zapach „ropopochodnych”. Nie wiem jakie pochodzenie tego gówna, ale wątpię by naturalne. Na szczęście po 2-3 dniach to paskudztwo zaczęło zanikać.

BASENY
      Wszystkie 3 ze słodką wodą. Największy ma rewelacyjną pojemność i nawet przy dużym obciążeniu nie wygląda na zapchany.

MINIAQUAPARK
      Najważniejsze, że jest. Nie jest to nówka. Czuje się progi na plecach. Jedna rura nie działa. No i kawałek trzeba dojść. Ale zawsze to jakaś rozrywka.

LEŻAKI
      Bitwa o leżaki dotyczy tylko pierwszego rzędu przy basenie. Przez większość naszego pobytu nie było żadnych problemów ze znalezieniem w południe leżaka w 2gim czy 3cim szeregu. Dopiero jak dobiło lokalsów po ramadanie to zaczęły być zajmowane także peryferyjne leżaki.

JEDZENIE.
      Dobre. Bez szału, ale codziennie drób do lunchu i kolacji, ziemniaki, frytki i ryż, sporo warzyw, owoce (wyśmienity arbuz i melon do kolacji) i całkiem dobre ciasta.
      Natomiast tragiczne pieczywo i niesmaczne napoje gorące (herbata, kawa). Żałowałem, że nie zabrałem własnej grzałki.
      Po ramadanie jak dobiło lokalsów zrobiło się ciaśniej w restauracji i pojawiły się kolejki. Niemniej – do wytrzymania.

ANIMACJE.
      Dobra, sprawna, duża ekipa. Bardzo dobrze prowadzony „aquagym” i tańce przy basenie, nieco słabiej aerobic, o dziwo chyba dlatego, bo się za bardzo przykładają do niego (za wysoka technika, zbyt skomplikowane figury zniechęcają słabiej zaawansowanych). Poranny stretching jest trochę za wcześnie dla większości gości.
      Całkiem udany show wieczorny, niestety godzina rozpoczęcia trochę przegięta (22.00!), co prawdopodobnie jest uzasadnione wcześniejszym minidisko dla dzieciaków.

OBSŁUGA.
      Standardowa. Sympatyczni, ale bez przesady. W ramadanie wyglądający na zmęczonych. Sprzątaczki mało komunikatywne.

REZYDENTKA
      Pewna siebie. Komunikatywna.
      Trzeba przyznać, że rzetelnie pojawia się na pięć jednogodzinnych dyżurów w tygodniu.

INSEKTY
      Komarów nie zauważyliśmy.
      Muchy tunezyjskie są niezwykle upiardliwe.
      Mrówki pojawiają się nawet w pokojach na 2 piętrze (jak ktoś nie znosi mrówek radzę jednak zabrać proszek Brosu czy Expela z Polski).

SMRODY
      Brak

HAŁASY
      Poza „łupaniną” animacyjną – brak.

EKSCESY
      Jedyny eksces jaki mieliśmy okazję widzieć to dwóch Rosjan w barze, w stanie określanym zazwyczaj jako „narąbany jak messerschmitt” mających problem w pionem i z posługiwaniem się szklanymi naczyniami. Hotel jest przeznaczony dla rodzin z dziećmi więc chyba ekscesy w tym hotelu to jednak rzadkość.

SKLEPY POZAHOTELOWE
      Najbliższy i to dość duży sklep spożywczo-ciuchowo-pamiątkowy jakieś 200 metrów od hotelu idąc wzdłuż ulicy, następny – kolejne 100 metrów dalej.

FAKULTETY
      Kairouan/El Jem – dobra polska przewodniczka, a największe wrażenie oczywiście robi El Jem.

Tunis – słaby tunezyjski przewodnik, nudny bazar w Tunisie, czysty Sidi Bou Said choć nic szczególnego, nieco kuriozalna Kartagina (niewiele do oglądania, a przewodnik miał niewiele do powiedzenia) i niezwykłe Bardo, na które jak się oczywiście okazało jest za mało czasu.

Sousse/Monastir – fakultet „we własnym zakresie”, przejazd porannym metrem do Sousse, meczet, ribat, potwornie ciasna, bazarowa, mało bezpieczna medyna (medyna robi znacznie lepsze wrażenie w części niebazarowej), przejazd do Monastiru, medyna, ribat, burgiba i okolice, powrót metrem do Mahdii. W warunkach sierpniowych oczywiście jest to hardkor (1 godzina i 40 minut w jedną stronę metrem bez klimy, a zwiedzanie w pełnym upale), ale nie żałujemy bo warto.

Mahdia – fakultet „we własnym zakresie”, przejazd porannym metrem do Mahdii, suk, bardzo przyjemna medyna, dość czysta w części „cyplowej”, ribat, powrót metrem do hotelu, generalnie – warto.

Karawana „Ali Baba” – przejazd sympatyczny, reszta to strata czasu, nuda i totalna wyciągalnia pieniędzy, moim zdaniem po przejeździe najlepiej urwać się od razu do hotelu (piechotą do 15 minut).

PODSUMOWUJĄC:
      MOCNE STRONY
      -Zagospodarowanie terenu (rewelacyjna zieleń)
      -Animacje
      -MiniAquaPark
      -Plaża (mimo wszystko)
      -Jedzenie (jednak)
      -Wielkość pokoi (biorąc pod uwagę pokoje, które my dostaliśmy)

SŁABE STRONY
      -Klima działająca przez pół doby o bardzo ograniczonych możliwościach regulacji.
      -Słaba dbałość o stan i czystość pomieszczeń (zwłaszcza łazienki)
      -VivaCola (tfu!) w barach zamiennie z CocaColą.

OCENA:
      Ponoć wg lokalnej klasyfikacji ten hotel ma 4 gwiazdki. Ponoć bo certyfikatu na własne oczy nie widziałem. Gdyby nie oszczędzali na klimie i lepiej utrzymali pokoje (łazienki!) to z czystym sumieniem twierdziłbym, że zasługują na rzetelne arabskie 4 gwiazdki. A tak to ja im daję 3 i pół.
      Dodam, że z wakacji w Tunezji jesteśmy BARDZO zadowoleni.
      • marek.dumle Suplement 22.08.12, 23:12
        ZEMSTA
        Co najmniej kilka osób skarżyło się na problemy gastryczne. Ja mam zwyczaj przechodzić wszystkie możliwe zemsty: sułtana, faraona, kalifa, emira, beja itp. W przypadku pobytu w CWM przebieg był łagodny i skończyło się na stoperanie.

INFEKCJE
        Często w tym hotelu ludzie łapią infekcje (bół gardła, katar, kaszel). Bardzo prawdopodobne, że to kwestia przeciągów, nieumiejętnego korzystania z klimy, przesady w basenowaniu i generalnie kontrastów temperaturowych. Ale trudno też wykluczyć wpływ czystości klimy na pojawianie się takich infekcji, bo pojawia się za często i zbyt wielu gości dotyczy.
        • Gość: Piotrek Re: Suplement IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.12, 12:54
          Witam. Wybieram się z dziewczyną do CWM (od 12.09) i mam pytanie czy w pobliży hotelu lub mahdi można gdzieś wykupić jazdę na quadach/wielbłądach etc? Raczej nie nastawiamy się na zorganizowane wycieczki fakultatywne, jak już to we własnym zakresie przejedziemy się gdzieś pociągiem/autobusem żeby pochodzić i pozwiedzać.
          • marek.dumle Re: Suplement 25.08.12, 15:55
            Naganiacze od wielbłądów i quadów krążą ciągle wokół basenu. Cena jaką proponują raczej nie będzie lepsza niż u rezydentki, ale można się oczywiście potargować. O "Ali Babie" już wyżej napisałem. Oczywiście wielbłądy i quady jadą po okolicznych dróżkach poprzez sady, albo jak mówią złośliwi - po okolicznych śmietnikach (sad czy śmietnik - w Tunezji często na jedno wychodzi).

Co do przemieszczania - raczej pociąg niż autobus. Lokalny rozkład jazdy pociągów - do pobrania na recepcji od recepcjonisty, albo u zawiadowcy stacji.
          • 2012wakacje Re: Suplement 25.08.12, 15:59
            Wyjazdy na quady i wielbłądy proponują na miejscu, więc daleko nie trzeba szukać. Są jeszcze przejażdżki na koniach po plaży. Co do podróżowania pociągami etc., nie mam danych, nie korzystałam. Miłego wypoczynku!
            • 2012wakacje Re: Suplement 28.08.12, 23:05
              Kochani! ;-) Czy jest wśród Was posiadacz płyty z piosenkami, do których były animacje w CWM? Chodzi mi o te dla dorosłych, nie z Mini Klubu, bo tą płytę mam. Bardzo mi zależy, aby wejść w jej posiadanie, bo szczególnie zależy mi na jednym utworze, przy którym na same wspomnienie tzw. gęba mi się śmieje... Nie kupiłam sobie, a teraz żałuję
              A jeśli nie ma nikt, to czy jest ktoś, kto w najbliższym czasie wyjeżdża do CWM? Bo może jakoś dogadałabym się, co do zakupu w moim imieniu... Czekam na kontakt!
              • marek.dumle Re: Suplement 28.08.12, 23:39
                Rozprowadzali takie płyty?
                • 2012wakacje Re: Suplement 29.08.12, 11:56
                  Ano tak ;-) I kupiłam w ostatniej chwili, myśląc, że wszystko jest na jednej płycie (mini disco i "e ci ki cia"), dopiero w Polsce zorientowałam się, że to dwie osobne płytki, a ja mam w ręku Mini Disco, co też mnie cieszy, ale wolałabym "dorosłą" ;-)
              • marek.dumle Re: Suplement 29.08.12, 08:51
                Niektóre piosenki mam na wideo, ale to nie to samo co płyta.
                • Gość: Piotrek Re: Suplement IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.12, 17:51
                  Witam. W środę wylatuje bo CWM i chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakie sporty motorowe są dostępne na plaży? Najlepiej jeszcze jak ktoś pamięta ceny :) i czy w pobliżu plaży hotelowej jest rafa na któej można ponurkować z maską :)
                  • marek.dumle Re: Suplement 10.09.12, 19:07
                    Rafa?! Chyba żartujesz... Prędzej meduzy...
            • Gość: Piotrek Re: Suplement IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.12, 14:59
              Witam. Byłem w tym hotelu z dziewczyną we wrześniu tego roku. Hotel bardzo przypadł nam do gustu choć pierwsze wrażenie gdy weszliśmy do niego o 1 w nocy było mieszane. Dostaliśmy pokój w pawilionie A nr 1005. Pokój w normie, myslałem żeby iść do recepcji i za małym tipem go wymienić na coś lepszego ale po co? W pokoju i tak tylko spaliśmy, reszta dnia aktywnie basen/plaża/miasto/wycieczki fakultatywne. W sumie dobrze że go nie zmieniliśmy bo jak się rano okazało mieliśmy 10m do basenu i 20 do restauracji głównej :) Pokój oczywiście codziennie posprzątany. We wrześniu już nie ma tłoku, nie było problemu z tym że komuś brakuje jedzenia. Jedzenie jak wszędzie - nie przyprawione ale wybór dosyć duży więc każdy znajdzie coś dla siebie :) Z chęcią bym wrócił do tego hotelu jeszcze raz :) Mogę śmiało polecić każdemu kto nie szuka super luksusów.
    • elgry Re: Caribbean World Mahdia 22.01.13, 11:29
      Podnoszę wątek.
      Znalazłam ofertę do tego hotelu na wrzesień - 14 dni/singiel z TUI - za 3.377 i z Sun&Fun za 3.240.
      Może ktoś wie, gdzie kwaterują singli?
      Czy ktoś się wybiera w pierwszej połowie września? Milo by było spotkać Polaków.
      • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 22.01.13, 15:41
        Proponuję dowiedzieć się w biurze czy to będzie "pokój dla singli", czy normalna dwójka. Bo jak dwójka to zapewne wszędzie można trafić.
        Oasis też sprzedaje?
        • elgry Re: Caribbean World Mahdia 22.01.13, 17:46
          - TUI - pokój 2-osobowy (DZX1) albo pokój 2-osobowy
          z widokiem na morze (DZM1)

- Syn Fun - standard, więcej informacji nie dają.

W Oasis nie widzę tego hotelu. W ogóle tylko jeden hotel w Tunezji u nich się wyświetla.
          • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 22.01.13, 19:59
            Nie wiem co się dzieje z tym Oasisem. Już w zeszłym roku ich strona działała skandalicznie. Ale teraz widzę, że w ogóle oferty Oasisa poznikały z portali wakacyjnych.

Prawdopodobnie biura oferują standardową dwójkę. I trudno powiedzieć, w którym budynku.

• Gość: olka Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 18:12
              Oasis ma tejemniczą stronę secur.com.pl i tam wyskakują wszystkie dostępne hotele, ale oferty dla Caribbean World Mahdia jeszcze nie ma.
              • Gość: sylw Re: Caribbean World Mahdia IP: *.tktelekom.pl 27.01.13, 15:17

czy ktoś się wybiera 20 czerwca do tego hotelu, my uż kupiliśmy 2+2 z poznania. Może ktoś już planuje tam lecieć?
                • Gość: nowakm19 Re: Caribbean World Mahdia IP: 195.20.110.* 04.02.13, 16:30
                  Ja jadę 13 czerwca na dwa tygodnie z warszawy
                  • Gość: waldi Re: Caribbean World Mahdia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.13, 11:36
                    od 6 czerwca dwa tygodnie z Katowic
                    • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 07.02.13, 20:56
                      hej
                      my tez lecimy 2+2 6 czerwca z katowic :)
                      nie moge sie juz doczekac
                      • Gość: sylw Re: Caribbean World Mahdia IP: *.tktelekom.pl 08.02.13, 17:34
                        my lecimy 2+2 i znajomi 2+1 26 czerwca z poznania.

dzieci 10, 6 i 5 lat. Będa się bawić
                        • Gość: Art Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.13, 11:45
                          A już się martwiłem;) My lecimy 27 czerwca z dzieckiem 5 lat. Będą się bawić;)
                    • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 07.02.13, 20:59
                      Waldi lecicie z dziecmi ??? Rok temu (tez poczatek czerwca) bylo bardzo malo polakow nie wspomne o dzieciach, mam nadzieje ze bedzie polska rodzina z dziecmi w tym czasie
                      pozdrawiam
                      • Gość: waldi Re: Caribbean World Mahdia IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.13, 10:11
                        Lecimy sami bo jeszcze trwa rok szkolny ,a są w takim wieku że wolą mieć woną chate !
                        • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 10.02.13, 10:27
                          Waldi no to Wam fajnie odpoczniecie pelna para :)
                          moje 3 i 10 lat niestety wyjscia nie ma musza znami,
                          Sylw no szkoda ze sie miniemy
                          Nie ma co sie martwic wkoncu to hotel pod dzieciaki wiec musza jakies byc w tym czasie :)

• Gość: iwonaim Re: Caribbean World Mahdia IP: *.sileman.net.pl 27.02.13, 20:05
                            My lecimy 23 czerwca na 11 dni 2+2 (1 rok i 6 latek) i 3+1 (7 lat) z Warszawy:)
                  • Gość: gość Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 20:34
                    a jedziecie z dziećmi?
                    my się również wybieramy w tym terminie na tydzień.
                    pozdr
                    • Gość: stanlej Re: Caribbean World Mahdia IP: *.ip.netia.com.pl 17.03.13, 23:36
                      Czy ktoś był na początku maja-jaka jest wtedy pogoda.Byłem dwa razy w Tunezji-lipiec i wrzesień było super.
                    • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 15.04.13, 10:56
                      ja bylam 3 razy poczatkiem czerwca, najladniej bylo na Dzerbie bite 2 tyg piekna pogoda,
                      w Monastirze na 7 dni jednego wieczora sie zachmurzylo polalo ale od rana piekna pogoda
                      w Monastir-Skanes nA 7 dni az 3 dni byly w polowie pochmurne ale bylo ciepelko i bez deszczu
                      jestem ciekawa jaka bedzie teraz pogoda w tej Mahdii ??? :D

ktos jeszcze leci z katowic 6 czerwca ??????????????????????????????
                      • Gość: emi Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 20:45
                        My lecimy na 2 tygodnie 23 maja z Wrocławia 3+1 (5 latek). Czy ktoś tam był w ty terminie? Czy są już tam animacje dla dzieci?
                        • Gość: nowakm19 Re: Caribbean World Mahdia IP: 195.20.110.* 17.04.13, 15:04
                          ja nie byłam w tym terminie, ale lecę 13 czerwca i dowiadywałam się jak to wygląda, więc wszystkie animacje+klimatyzacja+zjeżdżalnie są czynne od 15 czerwca. Trochę mnie to dziwi ale sprawdzę na miejscu. Taką informację dostałam od biura podróży.
                          Daj proszę znać po powrocie jak hotel i jakie były atrakcje.
                          • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 17.04.13, 22:16
                            rok temu lecialam 6 czerwca i w biurze mi mowiono ze animacje i aqua park w scislym sezonie czyli od 15 czerwca, na szczescie okazalo sie to nieprawda ;) zreszta animacje mielismy zawsze chyba ze chodzi o polskie animacje ???
                            nowakm lecicie z dziecmi? bedziemy wtym samym czasie :) skad lecicie ?
                            • Gość: emi Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 22:19
                              Iza napisz trochę o pokojach. Czy wszystkie są w jednakowym standardzie - czy jednak warto dopłacić i poprosić o jakiś lepszy. Jeśli tak to czy w budynku głównym czy w bungalowach. My jedziemy w czwórkę - ja, mąż , 5 letni synek + moja siostra. Czy z końcem maja a początkiem czerwca jest duże obłożenie w hotelu? Czy jest jakaś szansa na pokój rodzinny, czy też będzie to dwójka z dwoma dostawkami. Bardzo dziękuje za odpowiedź.
                              • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 22.04.13, 15:59
                                Emi ja jeszcze nie bylam w caribenie ale ze zdjec wnioskuje ze pokoje sa duze i luzne, nie mam wlasnie pojecia czy warto dac cos w paszport na dzien dobry, dla mnie najwazniejsze zeby dostac pokoj na 2 pietrze (zawsze zaznaczam taka opcje w biurze bo zauwazylam ze xzesto smierdzi wilgocia na paterach nie wspominajac o karaluchach czy pajakach)...
                                zawsze oblezenie bylo takie w polowie i bylo super i zawsze pod koniec mojego wyjazdu zjezdzalo sie wiecej ludzi i to bylo odczuwalne na stolowce jedynie. Wy lecicie szybciej ode mnie wiec mysle ze wam to nie grozi, szkoda ze sie nie spotkamy wrrr
                                Emi a kiedy kupowalas wakacje tzn w jakim miesiacu bo z moich obserwacji (od 15 stycznia) wychodzi ze wlasnie wtedy bylo najtaniej sory ze tak pytam ale moze kupilas w firscie np w grudniu i dlatego jestem ciekawa ceny
                                • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 22.04.13, 21:20
                                  1.Tam w zasadzie nie ma czegoś takiego jak bungalowy. Wszystkie budynki są dwupiętrowe.
                                  2.Też jestem zwolennikiem wyższych pięter. Tam faktycznie zdarzają się mrówki.
                                  3.Najluźniej będzie w ramadanie czyli w drugiej połowie lipca (polecam!)
                                  4.Ja dostałem dwa pokoje połączone dodatkowymi drzwiami czyli coś jak pokój rodzinny, ale nie wiem czy wszystkie rodziny tak dostają. Płaciłem za dwójkę z dostawkami, a dostałem coś na kształt suita.
                                  5.Nie wiem czy dawanie czegoś w paszport w CWM coś daje. Myśmy nie dawali. Drobnych nie ma co dawać...
                                • Gość: emi Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 21:20
                                  Na wyjazd zdecydowaliśmy się tydzień temu - za trzy dorosłe osoby + dziecko (5 lat) na dwa tygodnie - 7680. Jakoś nigdy żadnych wakacji nie wykupowałam z większym wyprzedzeniem i w sumie to nie wiem czy rzeczywiście jest wtedy taniej. Ale teraz to już nie ma znaczenia jeszcze miesiąc i urlop:) pozdrawiam
                            • nowakm19 Re: Caribbean World Mahdia 30.04.13, 16:48
                              Iza lecimy z Warszawy z synkiem 6 lat a Wy? Leci też moja mama z moją siostrą 17 lat.
                          • Gość: agab Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.13, 07:01
                            hej,też lecę 13,06 z łodzi.2+2 (4i13 lat). do zobzczenia ;-)
                          • Gość: Madzia Re: Caribbean World Mahdia IP: *.net.stream.pl 09.05.13, 10:48
                            Będziecie z dziecmi? My tez lecimy 13 czerwca.
                • Gość: agab Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.13, 06:55
                  cześć, ja będę w tym hotelu od 13.06 również 2+2. do zobaczenia:-),
                • Gość: Artur Re: Caribbean World Mahdia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.13, 11:51
                  Hej my lecimy 27 czerwca z Pyrzowic z naszym 5 letnim potomstwem:) Do zobaczenia !
                • Gość: annetaj Re: Caribbean World Mahdia IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.13, 19:59
                  witaj my lecimy 20 czerwca 4 dorosłe osoby i 13 -tnia dziewczynka z lodzi
            • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 23.04.13, 20:11
              2 lata temu zaplacilam za pokoj z 2 dostawkami i tez dostalam wielki rodzinny pokoj zamiast 4 lozek bylo 5 i jeszcze niemowlece lozeczko, mysle ze to zalezy od oblozenia, jest luzno to daja cos lepszego,
              nie ukrywam ze po cichu licze wlasnie na taki rodzinny pokoj tzn 2 pokoje to by byla checa

Marku a jak z jedzeniem napisz troche cos w tym temacie
              moze bedziesz wiedzial wycieczka statkiem pirackim jest dostepna w mahdi czy nalezy sie przedostac do sosuse albo monastiru ?
              • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 23.04.13, 21:45
                Chodzi o jedzenie w CWM?
                • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 24.04.13, 15:51
                  tak o jedzenie :) niemcy strasznie narzekaja, polacy w miare okej, czy na bierzaco donosza, czy moze jednak kto pierwszy ten lepszy? Szczerze powiem ze nigdy sie nie spotkalam z sytuacja ze nie bylo co jesc dla tych co przychodzili pozniej, gdzies czytalam ze nie wiele zostaje juz o 7:30 hmmm
                  a wycieczke statkiem to tez zapytalam bo moze bedziesz wiedzial
                  • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 24.04.13, 20:58
                    Wycieczka statkiem to generalnie dla maluchów, a moje są za duże na takie coś. Zatem nie mam pojęcia o realiach tej wycieczki. Ale zdaje się, że na forum opinie są co do tej wycieczki bardzo różne.

Jedzenie to temat rzeka... :)
                    Na śniadanie to chyba najlepsze są jajka w formie omletu z wybranymi dodatkami.
                    Jest oczywiście wędlina (klasyczna arabska mortadela hotelowa) i ser żółty.
                    Pieczywo tragiczne. W żadnym wyborze i o byle jakiej konsystencji i smaku.

Lunch bez tłoku bo wiele osób w ogóle nie idzie na lunch tylko je w snack barach między basenami i plażą. W restauracji można liczyć na kurczaka, ziemniaki, frytki, zieleniznę, warzywa na gorąco, jakieś makarony itp.

W małym snack barze są "kanapki" tworzone przez pana kanapkowego (mięso hamburgeroidalne i warzywa). W dużym jest m.in. pizza, zestawy warzyw, coś na kształt hamburgerów, spaghetti itp.

Kolacja - faktycznie najlepiej być o 19tej, bo wtedy wszystkie stoliki są wolne, przy stołach z jedzeniem mniej ludzi, a pojemniki pełne. Nie powiem, że potem robią się pustki na stołach, ale jak jest wysokie obłożenie to robią się kolejki, a ludzie szybko zmiatają jedzenie z garów i trzeba chwilę zaczekać na kolejną wrzutkę z kuchni. Niemcy są trochę pod tym względem rozbestwieni i mają kiepskie łokcie zatem moim zdaniem generalnie przesadzają, ale ich prawo narzekać. Jak pojawia się więcej arabów i hotel jest full obłożony to na kolacjach faktycznie jest sporo ludzi. Moim zdaniem to naprawdę z igły widły...

Kolacja - typowo jest kurczak, często ryba, która nawet czasem da się jeść (dużo lepsza niż w Egipcie), jest jakaś jagnięcina i inne "mięsoklocki" (nie ruszałem) oczywiście ziemniaki, frytki, czasem kasza, ryż, warzywa na gorąco, warzywa na surowo, surówki mieszane, rzecz jasna niezłe ciasta i co dla mnie najważniejsze - świetny melon i arbuz :D
                    Oczywiście do tego napoje, które sam bierzesz z baru (alkoholowe lub gazowane, woda itp.)

PS1 Robiłem własne surówko-sałatki do lunchu i kolacji. Mieszałem warzywa - pomidor, ogórki, papryka, oliwki itp. (czasem wymagają większego rozdrobnienia), robiem sos z oliwy i lemonek dodając przywiezione z Polski oregano :D i miałem świetny dodatek do posiłków :)

PS2 Kolacje "a la carte" to jakieś nieporozumienie, bo oferują z grubsza to samo co główna restauracja tylko w mniejszym wyborze. Różnica głównie w kelnerze. Generalnie kretyński pomysł.

PODSUMOWANIE: Po doświadczeniach z dwoma egipskimi pięciogwiazdkowcami stwierdzam, że jedzenie jest raczej dość mocną stroną tego hotelu i akurat jedzenia bym nie określił jako jego mankamentu. Mankamenty tu na czym innym polegają...
                    • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 25.04.13, 06:57
                      Marku dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, kurde te sniadania mnie zmartwily bo w ostatnich 2 latach trafilam na pyszne sniadanka gdzie po za omletami, byly jajka, parowki, a pieczywa w sensie doslownych z 7 rodzaji do wyboru, chalki, rogale, chleby, weki buleczki francuskie pod rozna postacia ... Twoj opis mi pasuje do menu 3 gwiazdkowego w ktorym bylam na Dzerbie, kurde nie chcialabym takiej biedy ... ale masz racje bylam lata temu w Egipcie tam to byl koszmar z jedzeniem...
                      o tak desery sa bardzo dobre w Tunezji oj oj oj juz nie moge sie doczekac :)
                      i te melony arbuzy juz mi slinka cieknie heheee
                      a swoja droga jak poczytalam jak narzekali co niektorzy na menu w EdenClub gdzie ja bylam bardzo zadowolona jak dla mnie najlepsze na jakie trafilam to mi rece opadly, ale moze tak jest ze ktos oczekuje zlotych klamek bo wykupil all ...

a powiedz prosze w ktroym byles budynku jest ich 5 rozumiem ze 1 czy A jest to ten najblizej morza i juz z doswiadczenia wiem ze bedzie tam halas i dyskoteki do 2 w nocy, ja bym chciala ten od tylu calkiem kolo basenu ze zjezdzalniami ale to wiadomo pieron wie co dostaniemy, a te pokoje rodzinne ciekawe czy sa w kazdym budynku ?

a wogole gdzies lecisz w tym roku co wybrales ?
                      Z opinii w Mahdii chcialam w tym roku Riu albo Nour Palace ale cenowo niestety nie na moja kieszen ;)

• Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 25.04.13, 08:33
                      Marku a na sniadanie mam nadzieje ze byly ze 3 rodzaje ich slodkich drzemow ??? mleko, platki, jogurciki tez slodkie jak pieron ale pyszne
                      • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 25.04.13, 11:34
                        Z całą pewnością nie pamiętam całego menu, najlepiej pamiętam to co sam jadłem (co logiczne).
                        Co do płatków i jogurtów - zabij nie pamiętam bo nie używałem.
                        Oczywiście są chyba 4 rodzaje dżemu. Faktycznie na śniadanie to świetne rozwiązanie. Ale ciekawostka - ja smarowałem tym dżemem nie pieczywo (tfu!) tylko pyszne ciasto typu babka marmurkowa :D
                        Są jakieś omlety, ale nie ruszałem, tym bardziej, że do omletów bywały kolejki.
                        Podkreślam - kuchnia nie rzuca na kolana, do Turcji to się nie umywa, ale głodny nie chodziłem. Z pewnością są w Tunezji hotele z lepszym jedzeniem, ale podejrzewam, że w innej cenie.

Byłem z Bloku C - czyli pokoje z numerami ponad 4000. To nie jest przy samym basenie. Ale wciąż blisko. Bliżej basenu jest A i B oraz blok centralny, natomiast jeszcze dalej jest D i E (plan hotelu możesz wygooglać).

W tym roku? Skoro nie stać mnie na Grecję i Hiszpanię... :) no to rozważaliśmy powrót na egipskie rafy. Ale najprawdopodobniej tym razem będzie to jednak Dalmacja. Do Tunezji raczej nie wrócimy bo w chyba nie ma po co.
            • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 25.04.13, 08:54
              Marku wlasnie przeczytalam Twoja relacje z CWM i jeszcze mam pytanka
              1. na plazy kajaki rowerki i deski sa w cenie ???
              2. na zdjeciach nie widze wielbladow na plazy, z jednej strony super bo czysciej z drugiej ja tam zawsze lubialam taki widok spacerujacego czworonoga tam i z powrotem, i dzieci sie przejechaly przy okazji i karmily itp, czy one byly?
              • marek.dumle Re: Caribbean World Mahdia 25.04.13, 11:40
                1. Nie sprawdzałem, ale podobno kajaki, rowerki są bezpłatne.
                2. Na wielbłądy kiedyś natrafiłem na plaży bliżej centrum Mahdii (jakiś kwadrans spacerem "w prawo")
                • Gość: Iza Re: Caribbean World Mahdia IP: *.c0.msk.pl 25.04.13, 12:53
                  Marku dzieki jakby co jeszcze bede pytac :)
                  • Gość: sylw Re: Caribbean World Mahdia IP: *.centertel.pl 26.04.13, 07:52
                    witam czy lecicie z dziećmi? ja 2+2 wiek 7 i 12 oraz koleżanka leci z nami 2+1 2 wiek 6
                    • Gość: sylw Re: Caribbean World Mahdia IP: *.centertel.pl 26.04.13, 07:52