Dodaj do ulubionych

Kilka dni w Miami - mam parę pytań

31.07.16, 21:07
Cześć,
We wrześniu będę 5 dni w Miami. Niezbyt dużo, ale muszę to wykorzystać na maksa.
1. Gdzie najlepiej szukać miejsca na nocleg - south beach, downtown czy coconut? A może inne? Oczekiwanie: Ma się dziać - dużo restauracji, pubów, możliwości spacerów, nocne życie itd.
2. Key west - warto? Jak długo się zwiedza?
3. Farma aligatorów z jakimś rejsem po bagnach. Może przy okazji ktoś poleci tourist tour?
4. Seaquarium miami - pokaz Orek. Chętnie bym obejrzał, ale widzę niezbyt wysokie oceny samego akwarium w google co mnie nieco odstrasza.
5. Mecz baseballu, ktoś był? Jakie wrażenia? (niestety w tym terminie brak meczy nba, czy NFL)

Może znacie jeszcze ciekawe miejsca do odwiedzenia w okolicach Miami? jak np. Mała Hawanna? Raczej wolę zwiedzać ciekawe miejsca jak parki, ulice, dzielnice, przyroda, show amerykańskie. Zwykle odpuszczam muzea, na które trochę szkoda mi czasu - no chyba, że są to takie szlagiery jak allcatraz .
Obserwuj wątek
    • porterhouse Re: Kilka dni w Miami - mam parę pytań 31.07.16, 21:47
      Jak chcesz byc w centrum akcji, nocne zycie, to South Beach ale tanio (nocleg) tam nie bedzie.
      • damiank86 Re: Kilka dni w Miami - mam parę pytań 01.08.16, 21:52
        Dokładnie o to chodzi. Dzięki :-) Szukam noclegu.
    • mr.knox Re: Kilka dni w Miami - mam parę pytań 01.08.16, 03:33
      1. Jak szukasz nocnego zycia na calego to Miami Beach (South Beach).
      2. Key West- jeden dzien starczy. Opuszczasz KW po zachodzie slonca.
      3. Aligatory + airboat polecam Everglades Holiday Park w Ft. Lauderdale jest tam tez mala farma aligatorow badz ktorakolwiek z przystani wzdluz US-41. W hotelu bedzie mnostwo reklamowek.
      4. Seaquarium w Miami mozna zobaczyc. Jezdzilismy tam kilkanascie razy jak dzieci byly male i bralismy tez gosci z Europy. Wrazenia mam dobre. Cztery godziny wystarcza, chyba, ze przeoczysz jakis pokaz , ktory chcialbys obejrzec. Obecnie nie wiem ile jest pokazow w ciagu dnia. Z pewnoscia Sea World w Orlando posiada wiecej atrakcji i w porownaniu z seaquarium w Miami zawsze bedzie oceniane wyzej.
      5. Sport. Jestem kibicem Miami Heat ale z uwagi na brak czasu nie chodze na mecze juz tak czesto jak kiedys. Sorawdz jeszcze czy beda jakies mecze hokeja (Florida Panters w Sunrise). Zgadzam sie, ze warto byloby doswiadczyc jakies sportowe przedstawienie. Zreszta na Poludniowej Florydzie zawsze cos sie dzieje wiec na cos sie zalapiesz, moze koncert muzyczny, moze regaty lub inne sportowe widowisko. Wiem, ze w American Airlines Arena( tam gra Miami Heat) we wrzesniu bedzie Disney On Ice...Polecil bym tez krotki wypad do rezerwatu i indianskiej wioski; Miccosukee Indian Village i sa w niej tez przejazdzki airboats, chociaz najciekawiej jest w niej na przelomie roku kiedy odbywaja sie w niej przerozne festiwale.
      Nie bardzo widze tez czas w Twoim krotkim pobycie na zwiedzanie dzielnic Miami. Ale jesli juz to mozesz zobaczyc Little Haiti czy Little Havana to drugie bardziej polecam. Warte byloby jeszcze odwiedzenia Coconut Grove i Merrick's Villages w Coral Gables. Zreszta sam zapoznaj sie z tymi atrakcjami w przewodnikach. Moge polecic jeszcze rejs stateczkiem przez tzw. Millionaires Row lub znane pod inna nazwa Stars Island w Miami. Odplywaja one z Bayside (Down Town Miami). Bayside tez jest warte zobaczenia.
      • mr.knox Re: Kilka dni w Miami - mam parę pytań 01.08.16, 05:28
        Mozna jeszcze dodac przejazdzke metromover wokol downtown Miami. Jest to darmowa napowietrzna kolejka, ktora jezdzi wokol centrum Miami. Najlepiej jakbys wsiadl na Biscayne Blvd w downtown tuz przy Bayside skad wyplywaja turystyczne stateczki. Gdybys zaliczyl obie atrakcje poznalbys troche Miami od strony wody i ladu.
        • x.kasia Miami by night & day:) 01.08.16, 09:55

Nie szukaj noclegu w downtown Miami. Zamieszkaj w Miami Beach. Potwierdzam wcześniejsze porady - only South Beach - pozwoli zanurzyć się w nocne klimaty miasta. Polecam hotel
          Clay w Miami Beach. www.clayhotel.com/default-en.html Wspaniała lokalizacja i umiarkowana jak na okolice cena. Jeżeli znasz już termin pobytu rób rezerwacje teraz. Hotel jest zawsze oblegany. I w zasięgu kroków do plaży.

Na Key West wystarczy jeden dzień. Lubisz Hemingwaya? Możesz z sympatii wstąpić na krótko do jego domu-muzem i obejrzeć miedzy innymi pisuar który rzekomo przyniósł po pijanemu z Sloppy Joe`s. A propos, wstąp na piwo, cocktail (mojito, cuba libre, daquiri) do Sloppy Joe`s przed wyjazdem. Romantyczny zachód słońca na Mallory Square daruj sobie. Kosztowne noclegi. Sunset obejrzyj na youtubie:)

Little Havana to nie okolice Miami, to dzielnica miasta. Integralna część Miami.
          Możesz odwiedzić, możesz sobie darować. Będziesz czuł tam melancholię i tęsknotę za Old Havana. Wypij cuba libre:) Jeżeli widziałeś w Międzyzdrojach Aleję Gwiazd to nie musisz już
          oglądać podobnej z Glorią Estefan.

Have a great trip!
          • damiank86 Re: Miami by night & day:) 01.08.16, 21:55
            Dziękuję za praktyczne porady i hotelik. Zaraz go obejrzę i będę rezerwował przez booking jak będą miejsca :D
      • damiank86 Re: Kilka dni w Miami - mam parę pytań 01.08.16, 21:52
        Turbo przydatne informacje mi napisałeś. Naprawdę wielkie dzięki. Będę szukał czegoś na south beach. - zdecydowanie. Podczas mojego pobytu ma być mecz miami marlins :-) Chyba już zacznę rezerwować bilety. Do planu zapisuję również KW, little havana i orki - jeżeli będzie dobry termin.

Na jeden dzień przed odlotem chciałem jeszcze popłynąć na jednodniowy rejs na bahamy. Warto? Czy odpuścić całkowicie?
        • mr.knox Re: Kilka dni w Miami - mam parę pytań 01.08.16, 23:38
          W jednodniowym wypadzie na Bahamas atrakcyjne moze byc samo plyniecie, czy to yachtem czy tez malym wycieczkowcem. Jak ktos chce to przezyc i spedzic kilka godzin bujajac sie na oceanie, czemu nie. Ale na Bahamas nie zobaczysz niczego ciekawego. Wszystko bedzie wygladalo jak na Key West lub tez KW jak Bahamas :) Tylko ruch uliczny jest lewostronny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka