Dodaj do ulubionych

NOWE PROCEDURY WIZOWE DO USA

IP: *.zagr.am.wroc.pl 28.08.01, 12:49
Od 20 sierpnia obowiązują nowe procedury wizowe na wjazd do USA - wiza turystyczna.
Proszę o świeże informacje, co do formalności z nimi związanych.
Jak ostatecznie wyglądają koszty i czas oczekiwania na wizę?
Czy faktycznie procedura została ułatwiona, jak to zakładano?

Interesują mnie zwłaszcza informacje z konsulatu z Warszawy, ale będę również wdzięczna za te z
Krakowa.

Pzdr.

beata_n1@wp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: GetKey Re: NOWE PROCEDURY WIZOWE DO USA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.08.01, 16:15
      > Proszę o świeże informacje, co do formalności z nimi związanych.

Poczytaj prosze na sieci: http://www.usinfo.pl/docs/hotline.htm

> Jak ostatecznie wyglądają koszty i czas oczekiwania na wizę?
      > Czy faktycznie procedura została ułatwiona, jak to zakładano?

Hmm, ja na razie czekam .. i czekam .. i czekam :)
      Poczytaj watek ''Czekajac na odpowiedz z konsulatu ..'' tam jest
      to troszke opisane ..

> Interesują mnie zwłaszcza informacje z konsulatu z Warszawy,
      > ale będę również wdzięczna za te z Krakowa.

W nowym systemie poczatkowo zalatwiasz tak samo, wysylasz koperte
      ze znaczkiem i kserokopia strony z paszportu na ten sam adres bez
      znaczenia czy jestes przydzielony do Wawy czy Krakowa.

A pozniej .. hmm, tego chyba jeszcze nikt nie przetestowal :)
      (chodzi mi oczywiscie o umawianie sie na rozmowe via audiotele)
      • Gość: Beata Re: NOWE PROCEDURY WIZOWE DO USA IP: *.zagr.am.wroc.pl 29.08.01, 11:18

Czy tylko mi ta strona:
        http://www.usinfo.pl/docs/hotline.htm
        nie wchodzi?
        To ambasada ma problemy ze swoimi stronami internetowymi, czy u mnie cos nie gra?

Tak samo nie moge otworzyć info na temat "no-imigrant'' na www.usainfo.pl

Co jest?
        Pzdr.

Nadal czekam na informacje co do wiz i procedury!!!

• Gość: gosc Re: NOWE PROCEDURY WIZOWE DO USA IP: *.man.poznan.pl 29.08.01, 14:37
          > Czy tylko mi ta strona:
          > http://www.usinfo.pl/docs/hotline.htm
          > nie wchodzi?

Nie nerwuj się Beatko, u mnie chodzi, może we Wrocławiu są problemy?
          Co do wiz czytaj getkeja, ja tak jak on wyslalem i myslelismy ze bedziemy
          pionierami nowych procedur wizowych, ale bigmaki z ambasady maja od 2 tygodni
          problem z odeslaniem nam kopert i nic sie nie dzieje..
          • Gość: Beata Re: NOWE PROCEDURY WIZOWE DO USA IP: *.zagr.am.wroc.pl 30.08.01, 10:40
            Wielkie dzięki, Chłopaki(?).

Czekam na kolejne wieści od was na interesujący nas wszystkich temat !

Pzdr.
            Beata.
        • Gość: GetKey Re: NOWE PROCEDURY WIZOWE DO USA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.08.01, 22:37
          Specjalnie dla Beatki (jesli nadal strona nie wchodzi) robie zrzut:

Nowe procedury uzyskiwania informacji wizowych i terminu rozmowy przy ubieganiu
          sie o wize nieimigracyjna. Wprowadzenie 20 sierpnia zautomatyzowanej informacji
          telefonicznej o wizach amerykanskich. Wprowadzenie 14 sierpnia nowego adresu
          pocztowego dla formularzy wizowych

Mając na uwadze poprawę obsługi tysięcy interesantów ubiegających się o
          amerykańską wizę nieimigracyjną oraz skrócenie czasu oczekiwania na termin
          rozmowy z urzędnikiem konsulatu, Ambasada Amerykańska w Warszawie i Amerykański
          Konsulat Generalny w Krakowie wprowadzają nowe procedury, w tym specjalną
          zautomatyzowaną płatną obsługę telefoniczną przeznaczoną dla osób ubiegających
          się o wizę. Nowy system wejdzie w życie w dn. 20 sierpnia br. i stanowić będzie
          jedyną formę uzyskiwania informacji i ustalania terminu spotkania przy
          ubieganiu się o wizę nieimigracyjną (tzn. wizę turystyczną).

W sytuacji gdy wciąż rośnie liczba wniosków o amerykańską wizę nieimigracyjną,
          sekcja konsularna Ambasady Amerykańskiej w Warszawie – która obecnie rozpatruje
          do 500 wniosków wizowych dziennie – nie jest w stanie dłużej sprostać tak
          dużemu zapotrzebowaniu. Okres oczekiwania na termin rozmowy w sprawie wizy
          wynosi obecnie do trzech miesiecy, co u wielu petentów rodzi zdenerwowanie i
          rozczarowanie. W celu poprawy tej sytuacji coraz więcej amerykańskich ambasad
          wprowadza w krajach, które dysponują odpowiednio rozwiniętą infrastrukturą
          technologiczną, zautomatyzowaną płatną linię telefoniczną, która gwarantuje
          uzyskanie dokładnych informacji wizowych i możliwość bezzwłocznego ustalenia
          terminu spotkania w konsulacie. Cieszymy się, że Polska dołącza do grona
          krajów, w których system ten został wprowadzony.

Począwszy od dn. 14 sierpnia 2001 r. listy wysyłane bezpośrednio do Ambasady
          Amerykańskiej lub Konsulatu z prośbą o formularze wizowe lub zawierające
          wypełnione formularze wizowe nie będą przyjmowane. Osoby ubiegające się o
          amerykańską wizę nieimigracyjną powinny wysłać list zawierający kopertę z
          adresem zwrotnym i znaczkiem (2 zł) oraz fotokopię strony paszportowej
          zawierającej dane osobowe, by otrzymać formularz wizowy, instrukcje i blankiet
          stosownych opłat. List należy wysłać na następujący adres:

ABC-Direct Contact
          Skrytka Pocztowa nr 34
          00-981 Warszawa 91

Po otrzymaniu koperty odesłanej przez ABC-Direct Contact, w celu ustalenia
          terminu spotkania bądź otrzymania informacji należy zatelefonować pod niżej
          podany numer płatnej obsługi telefonicznej:

0701-87-4488

Stosując się do podawanych przez telefon instrukcji, osoba dzwoniąca zostanie
          przełączona na numer zawierający stosowną informację oraz wyjaśnienie, jakie
          dokumenty musi przygotować na rozmowę w konsulacie. System ten umożliwi również
          szybkie ustalenie daty spotkania w dogodnym dla petenta terminie. Osoba
          dzwoniąca ponosić będzie opłatę w wysokości 3,46 zł (plus VAT) za minutę
          rozmowy. System obsługi telefonicznej będzie jedyną formą ustalania terminu
          rozmowy w konsulacie, jednak informacje dostępne za pośrednictwem płatnej
          obsługi telefonicznej można będzie również znaleźć na stronie internetowej
          AmbasadyAmerykańskiej: www.usinfo.pl.

To byla strona http://www.usinfo.pl/docs/hotline.htm

Przepraszam, za troszke przydlugi artykul, ale cos dzisiaj ten Net szwankuje :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka