Dodaj do ulubionych

DV 2005-rozmowa z konsulem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 02:55
juz pewnie walkowany byl ten temat ale chce zapytac jak wyglada rozmowa z
konsulem w sprawie wizy imigracyjnej? czy lzejszym okiem patrzy na stan
konta,oferte pracy lub brak,moze jakies inne haczyki,pytania ? bo w koncu
szkoda stracic ok 2000zl i nie dostac wizy...
Obserwuj wątek
    • ptasiek76 Re: DV 2005-rozmowa z konsulem 29.12.04, 09:01
      Masz rację temat był wałkowany, ale podsumuję to co było już pisane: w większości wątków nikt nie wspominał o żadnych podchwytliwych pytaniach, czy haczykach. Myślę że trzeba po prostu mieć któryś ze wspomnianych dokumentów udowadniających jakieś wsparcie na początku pobytu w USA (srodki własne, oferta pracy, AoS) ale też nikt nie pisał o przypadkach odmowy wydania promesy nie posiadającym takich dokumentów. Pewność siebie i uśmiech na pewno przydadzą się najbardziej!!!
      • Gość: T Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: 195.94.203.* 04.01.05, 15:45
        Ważne by mieć pełen akt urodzenia a nie standardowy skrócony. Właśnie konsul
        (ka) (pogadałem sobie z nią, całkiem miła ale ze strasznym akcentem i wymową
        była z San Diego CA)mnie odrzuciła i kazała przyjść z nowym aktem urodzenia.
        • Gość: Kasia Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 19:38
          hej ja niestety tez mialam zly akt wiec musialam jechac drugi raz
          mialam oferte pracy wiec zupelnie nic wiecej ich nie interesowalo, ale jesli
          nie ma sie oferty dobrze jest udowodnic ze ma sie cos (mieszkanie, kase na
          koncie i ze nie bedzie sie ciezarem:)))
          sama rozmowa to wiecej strachu niz to wszystko warte, moja pani konsul
          (krotkowlosa i ruda) byla przemila
          zycze powodzenia Kasia
          • ptasiek76 Re: DV 2005-rozmowa z konsulem 04.01.05, 22:22
            Wiecie co, jak to czytam to tylko bardziej przekonuje się do wyjazdu. Jaki odpis, pełny czy skrócony wam wydać, powinna wiedzieć urzędniczka w waszym UM. Nam się udało, urzędniczka była mamą koleżanki z liceum i dokładnie wypytała do czego potrzebne nam te odpisy. W innym przypadku wracalibyśmy pewnie tak jak wy. Kolejny przykład kompetencji polskich urzędów!!!
            • Gość: Kasia Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 22:50
              Wiesz moze masz racje, ale z opowiadan i doswiadczenia wiem ze w amerykanskich
              urzedach jest podobnie i wielki bajzel na dodatek, a poza tym wracalam poniewaz
              amerykanie sa niewolnikami procedury i to co jest napisane na karteczce tam ma
              byc, ale ja nie narzekam bo juz do tego przywyklam no i bardzo sie cieze ze
              wszystko poszlo ok w moim przypadku
              pozdrawiam
              • Gość: T Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: *.devs.futuro.pl 04.01.05, 22:58
                Jakoś to przeżyję, chyba przez te kilka dni wszystkie „zielony karty” nie
                wyjdą :)
                Akurat w/g mnie nie jest to wina urzędniczki, dostałem dokument taki jaki
                chciałem. Raczej wkurza mnie iż termin odbioru mam na 14 stycznia tj. za 10
                dni!!!
                • ptasiek76 Re: DV 2005-rozmowa z konsulem 04.01.05, 23:05
                  Gość portalu: T napisał(a):

> Jakoś to przeżyję, chyba przez te kilka dni wszystkie ?zielony karty?
                  > 1; nie
                  > wyjdą :)
                  > Akurat w/g mnie nie jest to wina urzędniczki, dostałem dokument taki jaki
                  > chciałem. Raczej wkurza mnie iż termin odbioru mam na 14 stycznia tj. za 10
                  > dni!!!
                  Żartujesz Chyba!!!
                  W moim UM przynajmniej wydają odpisy "od ręki" czyli po godzince, dwóch czekania.
                  KATASTROFA
                  • Gość: T Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: *.devs.futuro.pl 05.01.05, 10:10
                    To zapraszam do Warszawy USC Mokotów przy Rakowieckiej. Termin oficjalny to 7
                    pełnych dni roboczych czyli składając wniosek o akt urodzenia wczoraj (wtorek
                    4.01) termin odbioru następny piątek (14.01).
                    Ciekawe czy ktoś coś słyszał o ewentualnych odmowach przyznania wizy
                    imigracyjnej po wygraniu loterii DV?
              • ptasiek76 Re: DV 2005-rozmowa z konsulem 04.01.05, 23:03
                Od braku kompetentnej administracji więc się nie wyrwiemy. Boli bo kończyłem prawo administracyjne, a tam uczyli nas jak być profesjonalnym urzędnikiem. Niestety dla młodych i wykształconych pracy nie było (w przeciwieństwie do mniej wykształconych "pociotek") i od pewnego czasu jestem wyjątkowo wyczulony na tym punkcie.
                Ale to była dygresja.
                Cieszę się również z Tobą i Pozdrawiam
                • Gość: Kasia Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 11:47
                  Ja mialam to szczescie, ze czekalam w urzedzie cale 10 minut na wydanie
                  aktu :)) choc nastawilam sie na 1-2 tygodnie.
                  ptasiek76 kiedy sie wybierasz do Usa?? i czy wiesz juz gdzie jedziesz
                  (przynajmniej na poczatek)
                  • anima Re: DV 2005-rozmowa z konsulem 05.01.05, 12:11
                    zaraz zaraz, a czy przypadkiem w dokumentach, ktore dostaliscie z KCC nie bylo
                    napisane, ze potrzebny jest wlasnie ZUPELNY odpis aktu urodzenia?? bo skad ja
                    bym o tym wiedziala? ja wyslalam prosbe o odpis zupelny poczta i takąż samą
                    drogą otrzymalam dokument, trwalo to wszystko niewiele ponad tydzien. ale
                    mialam czas...
                    • Gość: Kasia Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 12:41
                      widocznie moje dokumenty z KCC byly wybrakowane bo ja tam nie znalazlam
                      informacji o tym ze ma to byc akt zupelny a nie skrocony, zwlaszcza po
                      przyjezdzie z warszawy przegladalam te papierki wzdluz i wszerz i nic nie
                      znalazlam
                      pozdrawiam Kasia
                    • Gość: T Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: *.devs.futuro.pl 05.01.05, 16:06
                      U mnie tego nie ma, jest za to:

Documents you need to obtain:
                      1. Birth certificates
                      2. Police certificates......
          • Gość: aguleczka Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: 81.15.254.* 07.01.05, 18:24
            Ojoj,ja mam stawić sie już w lutym do ambasady,ale mam prpblem z załatwieniem
            dokumentów w USA:(,a bez tego raczej ani rusz co??Już sie bojjjjeee:(
    • rocker4 Re: DV 2005-rozmowa z konsulem 05.01.05, 10:21
      czy dostaliscie juz wezwania na rozmowe w lutym? bo ja trace nadzieje, mam nr
      15487 a wy?
      • Gość: T Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: *.devs.futuro.pl 05.01.05, 11:05
        Ja mam numer 2762, list dostałem 22 grudnia na rozmowę 4 stycznia
        • Gość: aguleczka Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: 81.15.254.* 08.01.05, 14:55
          No to pewnie jesteś juz po całym tym zamieszaniu skoro miałes na 4 stycznia.Jak
          wrażenia??
          • Gość: T Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: 62.233.197.* 08.01.05, 20:44
            Załatwiam akt urodzenia :( Wrażenia opisałem w tym wątku trochę wyżej
            • Gość: aguleczka Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: 81.15.254.* 08.01.05, 21:01
              Aha..rozumeiem..a czy masz wszystkie dokumenty z USA.Słyszałam,ze wystarczy
              jeden z nich albo konto..czy to prawda??
    • Gość: sylwek Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 13:36
      rocker4 maja czas na rozmowe i wydanie wizy do konca wrzesnia 2005..tak wiec
      powodzenia :))
    • Gość: sandra12 Re: DV 2005-rozmowa z konsulem IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 27.01.05, 11:47
      bardzo proszę o kontakt z osobami,które juz byly na spotkaniu z konsulem w
      sprawie loteri 2005 mój e-mail kaja4@op.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka