Dodaj do ulubionych

Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni.

13.02.05, 04:39
Witam,

jesli temat byl poruszany - przepraszam za bis. Pamietam, ze ktos pytal o
miedzynarodowe prawo jazdy, ale to chyba dotyczylo Polski.

Do rzeczy.

Obecnie mieszkam w Kaliforni, mam numer SSN i pozwolenie na prace i wymyslilem
sobie, ze wyrobie sobie kalifornijskie prawo jazdy. Zdalem te ich testy w
ichniejszym urzedzie (DMV) i pani w okienku poinformowala mnie, za jako
posiadacz NIE amerykanskiego prawa jazdy (mam polskie prawo i miedzynarodowe
prawo jazdy, oba wazne) musze zdac takze egzamin z jazdy.

Niczego innego sie nie spodziewalem, wiec tylko przytaknalem, ale pani
kontynuujac, poinformowala mnie, za na jazde musze przyjechac z kims, kto ma
wazne kalifornijskie prawo jazdy, bo te ktore mam, nie upowazniaja mnie do
prowadzenia pojazdow w stanie Kalifornia.

Teraz to juz zrobilem wielkie oczy, bo jak to jest mozliwe, ze moje
miedzynarodowe prawo jazdy, na zakladce ktorego, w liscie krajow, ktore
akceptuja to cudo, 'Stany Zjednoczone Ameryki Polnocnej' widnieja jak wol. A
skoro jest niewazne, jak to sie dzieje, ze ludzie je posiadajacy wynajmuja
auta i jezdza sobie do woli po Stanach?

Jak to jest z miedzynarodowym prawem jazdy?

Pozdrawiam,
Grzegorz

Obserwuj wątek
    • lookout Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. 13.02.05, 05:07
      gdotb napisał:

> Witam,
      >
      > jesli temat byl poruszany - przepraszam za bis. Pamietam, ze ktos pytal o
      > miedzynarodowe prawo jazdy, ale to chyba dotyczylo Polski.
      >
      > Do rzeczy.
      >
      > Obecnie mieszkam w Kaliforni, mam numer SSN i pozwolenie na prace i wymyslilem
      > sobie, ze wyrobie sobie kalifornijskie prawo jazdy. Zdalem te ich testy w
      > ichniejszym urzedzie (DMV) i pani w okienku poinformowala mnie, za jako
      > posiadacz NIE amerykanskiego prawa jazdy (mam polskie prawo i miedzynarodowe
      > prawo jazdy, oba wazne) musze zdac takze egzamin z jazdy.
      >
      > Niczego innego sie nie spodziewalem, wiec tylko przytaknalem, ale pani
      > kontynuujac, poinformowala mnie, za na jazde musze przyjechac z kims, kto ma
      > wazne kalifornijskie prawo jazdy, bo te ktore mam, nie upowazniaja mnie do
      > prowadzenia pojazdow w stanie Kalifornia.
      >
      > Teraz to juz zrobilem wielkie oczy, bo jak to jest mozliwe, ze moje
      > miedzynarodowe prawo jazdy, na zakladce ktorego, w liscie krajow, ktore
      > akceptuja to cudo, 'Stany Zjednoczone Ameryki Polnocnej' widnieja jak wol. A
      > skoro jest niewazne, jak to sie dzieje, ze ludzie je posiadajacy wynajmuja
      > auta i jezdza sobie do woli po Stanach?
      >
      > Jak to jest z miedzynarodowym prawem jazdy?
      >
      >
      > Pozdrawiam,
      > Grzegorz
      >
      >
      >

Grzegorz,

oczywiscie odpowiedz na twoje pytanie jest w archiwum tego forum
      ale poniewaz jest weekend i zapewne popijasz sobie europejskie piwko
      z Trader Joe's przystapie od razu do sedna

jezeli jestes turysta mozesz jezdzic na prawku z polski
      jezeli pracujesz tzn wiza pracownicza lub jestes resident masz 10 dni
      na CA DL

tak wiec jezdzisz juz dobrych kilka m-cy (?) bez prawa jazdy,
      najwyzszy czas na CA prawko

"
      www.dmv.ca.gov/dl/dl_info.htm#2500

How to apply for a driver license if you are over 18

If you are a visitor in California over 18 and have a valid driver license
      from your home state or country, you may drive in this state without getting a
      California driver license as long as your home state license remains valid.

If you take a job here or become a resident, you must get a California driver
      license within 10 days. Residency is established by voting in a California
      election, paying resident tuition, filing for a homeowner's property tax
      exemption, or any other privilege or benefit not ordinarily extended to
      nonresidents. "
      • gdotb Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. 13.02.05, 06:11
        Dzieki, Lookout

nie wiedzialem o tej 'zasadzie 10-ciu dni'.

Pozdrawiam,
        Grzegorz
    • Gość: eve Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: *.ph.ph.cox.net 13.02.05, 20:29
      Ja zdawalam prawo jazdy w stanie CA, poproszono mnie jedynie o przyjechanie
      swoim samochodem z WAZNYM UBEZPIECZENIEM. Bylo to 4 lata temu moze czasy sie
      zmienily.
      • Gość: mpbc Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: *.devs.futuro.pl 13.02.05, 21:36
        Wylosowałem GC w DV2005 i mam zamiar wyjechać do Kalifornii. Czy muszę zdawać
        egzamin na prawo jazdy? I kiedy faktycznie zostanę rezydentem tego stanu? Po
        przekroczeniu granicy USA? Po podjęciu pracy? Po pierwszych podatkach?
        • Gość: Marek Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: *.client.comcast.net 13.02.05, 21:46
          musisz zdawac - zarowno teoretyczny jak i praktyczny i pamietaj ze na polskim
          prawie jazdy mozesz jezdzic tylko na wizie turystycznej

a rezydentem stajesz sie w momencie otrzymania GC
          • Gość: mpbc Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: *.devs.futuro.pl 13.02.05, 21:53
            Rezydentem tak, ale co z byciem rezydentem konkretnego stanu? Czyli po
            przyjeździe w ciągu 10 dni muszę zdać na prawo jazdy? Żadnej taryfy ulgowej
            pomimo posiadania prawa jazdy od 1987 roku?
            • Gość: Marek Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: *.client.comcast.net 13.02.05, 21:57
              zadnej - dla amerykanskiego DMV jestes swiezutkim kierowca - wyzsza stawka
              ubezpieczenia itp - musisz sie z tym niestety pogodzic - mialem podobna sytuacje
              • Gość: mpbc Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: *.devs.futuro.pl 13.02.05, 22:03
                :( dzięki za odpowiedź. Jakoś to przeżyję, trochę mnie tylko martwi iż od razu
                muszę iść na egzamin. Czyli jeszcze w Polsce muszę się pouczyć (ściągnąć dane o
                pytaniach i prawie w Kalifornii) i zdać od ręki zdać ten egzamin, a chyba z tym
                nie będzie większego problemu.
                A gdzie można się dowiedzieć czegoś bliższego o tym egzaminie? Mój port
                docelowy do Hesperia jakieś 60 mil ma północny-wschód od LA
                • Gość: Marek Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: *.client.comcast.net 13.02.05, 22:09
                  poszukaj na domowej stronie DMV Kalifornii - ja sciagnalem przed wyjazdem caly
                  podrecznik (broszurke) w formacie PDF - sama jazda (twoim samochodem) to
                  pestka - z teoria najtrudniej nauczyc sie "martwych przepisow" i przestawic na
                  inny system metryczny
                • mojito Amerykanskie prawo jazdy. 13.02.05, 22:12
                  Po przylocie wybierz sie do lokalnego DMV i wez
                  broszure z pytaniami i odpowiedziami podobnymi
                  do tych na egzaminie. Sam egzamin - no sweat.
                  Zdasz bez trudu. W niektorych stanach mozna zdawac
                  egzamin po polsku. Nie wiem jak jest w Kalifornii.
                  Pozdrowienia,
                  m.
                  • Gość: mpbc Re: Amerykanskie prawo jazdy. IP: *.devs.futuro.pl 13.02.05, 22:26
                    Tak też zrobię, pozdrawiam :)
                  • Gość: qban Re: Amerykanskie prawo jazdy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 02:45
                    Test mozna dostac po polsku i jest to dobra polszczyzna (pewnie niezrozumiala
                    dla czesci mieszkancow Chicago ;). Znalazlem tylko 1 "hak". W CA mozna miec 0,8
                    promilla, ale... nie mozna pic alkoholu przed jazda. Widac taki maja poziom
                    fizjologicznie. Warto tez sie nauczyc kolorow kraweznikow, ktorym oznacza sie
                    parkowanie. Egzamin z jazdy to banal, trza tylko przyjechac jakims
                    ubezpieczonym autem. Zdaje sie rowniez sygnalizacje rekami zamiast
                    kierunkowskazami i trzeba umiec zlokalizowac na desce przycisk rozmrazania
                    szyby (w Kaliforni!!!) Caly egzamin trwa okolo godziny aczie z przebadaniem
                    wzroku, zrobieniem fotki, zdjeciem odciskow i jazda. Powodzenia.
                    • Gość: zbav Re: Amerykanskie prawo jazdy. IP: *.client.comcast.net 15.02.05, 05:06
                      Aluzje do mieszkancow Chicago sa zbyteczne.
                      • Gość: qban Re: Amerykanskie prawo jazdy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 01:51
                        "Widze ze obsluga po polsku wiec powiedzialem ze chcialbym kupic "Naklejki na
                        tablice rejestracyjne do samochodu"
                        Dziewczyna zdziwiona , mysli...po czym pyta sie - Chcesz stikery na plejty ????"

Pytanie za 100 punktow: W jakim miescie odbyl sie ten dialog?
                        Dla ulatwienia podam, ze nie byl to Przasnysz.

• Gość: ct Re: Amerykanskie prawo jazdy. IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 18.02.05, 04:07
                          czy bylo to w Chicago?
                          a jaka jest nagroda? :)
                • Gość: ct Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 15.02.05, 05:53
                  mpbc to nie jest tak ze "od razu musisz isc na egzamin". Przeciez by zrobic
                  prawo jazdy potrzebujesz SSN a samo jego zalatwienie zajmuje troche czasu. Nie
                  wiem ile teraz w CA zapytaj "tamtejszych". Dodatkowo DMV nie czeka z zalozonymi
                  rekami az ich odwiedzisz, zeby przystapic do egzaminu trzeba zlozyc aplikacje i
                  czekac na wyznaczenie terminu - tez nie wiem jak dlugo w CA, w CT ostatnio od 4
                  do 6 tygodni! Wiec te dziesiec dni traktowalbym z dystansem.
                  powodzenia

zobacz
                  www.dmv.ca.gov

• Gość: Marek Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: *.client.comcast.net 17.02.05, 04:45
                    musisz sie umowic na egzamin z jazdy i rzeczywiscie sie czeka ale egzamin
                    teoretyczny zdajesz "od reki" - zdasz go to mozesz sie umowic na jazde
        • ertes Hesperia? 16.02.05, 17:44
          to ty sie bracie ze 3 razy zastanow czy rzeczywiscie chcesz wyjezdzac z Polski
          hehehe
          • Gość: mpbc Re: Hesperia? IP: *.devs.futuro.pl 16.02.05, 18:36
            A nie podoba się? Musiałem podać adres do korespondencji. Docelowo raczej
            będzie to pewnie Philadelphia choć jeszcze tego nie wiem gdzie mnie wiatry
            pognają.
    • gdotb Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. 17.02.05, 09:29
      Termin jazdy ('test drive' na kalifornijskie prawo jazdy) mam wyznaczony na
      nastepny piatek.

Dzis z moja szwagierka wracalismy z zakupow i zostalem zatrzymany przez CHP
      (California Highway Patrol), bo rzekomo nie zatrzymalem sie na stopie.

Pokazalem oficerowi moje miedzynarodowe prawo jazdy i dostalem pouczenie zamiast
      mandatu.

Uff!
      • Gość: nie klam Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: *.oc.oc.cox.net 18.02.05, 06:45
        nie klam synku

chp nie bawi sie w zatrzymywanie na ulicac
        • gdotb Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. 20.02.05, 23:24
          oczywiscie, tatku, masz racje, to nie bylo chp tylko policja.
          ale zamiast zarzucac mi od razu klamstwo, tatusku, moglbys napisac 'mylisz sie'
          i wyjasnic roznice miedzy policja a chp.
          tato.
          • Gość: sorry Re: Miedzynarodowe prawo jazdy w Kaliforni. IP: *.oc.oc.cox.net 21.02.05, 16:42
            rzeczywiscie, mogles sie pomylic. Przepraszam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka