Dodaj do ulubionych

co na potowki?

11.04.05, 00:50

drogie mamy,

dzisiaj zauwazylam na skorze mojej Alexandry - glownie na faldkach pod szyjka,
cala mase malych, czerwonych krosteczek. Jak sadze to sa potowki. czy cos
mozecie mi doradzic - czym smarowac, czy sama woda przemywac i dokladnie
osuszac? bede wdzieczna za wszelkei porady ..

wiem jedno ze nei powinnam jej przegrzewac, prosze tez o rady jak ubierac
dziecko tak aby nie bylo za zimno i za goraco.
Obserwuj wątek
    • bozena73 Re: co na potowki? 11.04.05, 23:08
      Moj Patryk tez tak mial, smarowalam mu wazelinka i po kilku dniach zeszly..
      O, musze uciekac bo znowu krzyczy..zaczal juz siedziec i tak malo w dzien
      spi..wiec ciesz sie narazie tymi chwilami gdy mala jeszcze duzo sypia :-))
      • aniutek Re: co na potowki? 11.04.05, 23:53
        my po kapieli zawsze starannie osuszalismy faldki na szyjce i zasypywalismy baby powder ( corn
        starch) swietny na wszelkie dzieciowe, pieluchowe dolegliwosci okazal sie polski Sudocrem.

jesli chodzi o przegrzewanie to moim zdaniem i doswiadczeniem: dzieciaczki lepiej sie czuja i spia gdy
        jest w pomieszczeniu raczej chlodno, ja obnizajac temp w pokoju ( zakrecilam kaloryfer) i lekko
        uchylajac okno poradzilam sobie z problemami ze snem nocnym.
        staram sie ubierac Suske na cebule, zawsze ma onsies czesto z dlugim rekawem, bluzke i portki +
        skarpetki lub rajstopy ( na noc onsies i pizama, spiochy wole bez stop wydaja mi sie wygodniejsze,
        swobodniejsze) w zimne dni zakladalam malej kamizelke zrobiona z mojego kaszmirowego swetra -
        cienkie a cieple :)
        na spacer bluza, czapka, kombinezon, a w wozku byl taki kozuszany spiwor, ja chodze na bardzo
        dlugie spacery, mam swoje ulubione trasy i bywa, ze znikamy na 4-5 godzin. Teraz juz ( nareszcie)
        Suska jest wszystkozerna wiec albo mam cos dla niej albo kupujemy sobie cos delikatnego i zdrowego i
        wsuwamy w parku na sloneczku.
        bedac wczoraj na spacerze widzialam dzieciaczka w kombinezonie, okutanego w koc w wozku
        zaslonietym oslona przeciwdeszczowa...... jak to dziecko musialo sie biedne meczyc, jak goraco
        musialo mu byc, Susie miala tylko podkoszulek i jeansy, po drodze zdjelam jej bluze, skarpetki i buciki,
        ale byla szczesliwa patrzac na bawiace sie dzieci :)
    • edytkus Re: co na potowki? 12.04.05, 01:16
      hannamay napisała:

>
      >
      > drogie mamy,
      >
      > dzisiaj zauwazylam na skorze mojej Alexandry - glownie na faldkach pod szyjka,
      > cala mase malych, czerwonych krosteczek. Jak sadze to sa potowki. czy cos
      > mozecie mi doradzic - czym smarowac, czy sama woda przemywac i dokladnie
      > osuszac? bede wdzieczna za wszelkei porady ..

Ja nic nie robilam, wycieralam ja dobrze po kapieli. Zdaje sie ze jedyny sposob na potowki to
      zapobieganie. Byc moze potowki wystapialy tylko tymczasowo? a moze to reakcja skory na nowe
      ubranko lub posciel?

>
      > wiem jedno ze nei powinnam jej przegrzewac, prosze tez o rady jak ubierac
      > dziecko tak aby nie bylo za zimno i za goraco.
      >

Swietna porade dotyczaca ubierania niemowlat znalazlam kiedys na edziecku: w dni chlodne jedna
      warstwe wiecej niz na siebie, w dni cieple jedna warstwe mniej. U nas sprawdzila sie idealnie. Do tego
      zawsze byla czapka (teraz nawet sila sie nie da przeforsowac) i krem nivea "na kazda pogode." Czy
      dziecku nie jest za goraca poznasz sprawdzajac dlonia temperature skory na karku - jesli jest bardzo
      ciepla (wrecz goraca lub spocona) wtedy dziecku jest za cieplo. Nigdy sie tego nie sprawdza dotykajac
      stop czy dloni, ktore z natury sa chlodne.
    • evone Re: co na potowki? 12.04.05, 02:14
      Moja córcia miała potówki to po kąpieli dolładnie osuszałam skórę i smarowałam
      maścią Neosporin dostaniesz ją bez problemu. Jeżeli chodzi o ubieranie dziecka
      to zawsze jedna warstwa więcej niz masz na sobie. Moja córcia zawsze miała na
      sobie body z krótkim rękawkiem i bluzeczkę i spodenki. Na noc specjalne
      śpioszki oczywiście body też jak podrosła to tylko śpioszki. I nie narzekam
      przesypia całe noce od chwili przyjścia na świat.Czapkę nosi tylko po kąpieli i
      to nie na długo.

Pozdrawiam:)
    • hannamay Re: co na potowki? 13.04.05, 20:33

dzieki wielkie za wszelkie rady. juz udalo nam sie uporac z potowkami. obiecalam
      sobie wiecej ze juz wiecej nie bede tak cieplo ubierac mojego dziecka.
      dzieki takze za wszelkei porady jak ubierac dziecko - oj, jestescie bardzo
      pomocne!!!!!

mam jeszce jedno pytanie - edytkus napisala ze " do tego zawsze czapka".
      dlaczego trzeba zakladac czapke? tutaj gdzie mieszkam - ca -jest bardzo cieplo i
      od pewnego czasu na spacery nie zakladam wcale czapki, w domu tym bardziej. i
      mala czapek ogromnei nielubi. czy czapka jest konieczna?

bede wdzieczna jak zawsze
      _hannamay_
      • edytkus Re: co na potowki? 13.04.05, 22:13
        hannamay napisała:

>>
        > mam jeszce jedno pytanie - edytkus napisala ze " do tego zawsze czapka".
        > dlaczego trzeba zakladac czapke? tutaj gdzie mieszkam - ca -jest bardzo cieplo
        > i
        > od pewnego czasu na spacery nie zakladam wcale czapki, w domu tym bardziej. i
        > mala czapek ogromnei nielubi. czy czapka jest konieczna?

Wiesz, "szkoly" sa rozne, jedni czapki zakladaja inni nie. Wiele mam uwaza ze czapka chroni przed
        infekcjami ucha co ja uwazam za absolutna bzdure (no chyba ze dziecko zostalo wlasnie wykapane, ma
        mokre uszy i wieje wiatr). Jak widaomo najwiecej ciepla czlowiek traci przez glowe, tak samo odkryta
        czesc ciala jest narazona na szkodliwe dzialanie slonca. Ja lubie czapki zima, bez nich jest mi zimno i
        dostaje bolow glowy. Ale jesli instynkt Ci mowi ze dziecko nie ptorzebuje, jest cieplo, sucha glowa w
        cieniu to nie zakladaj, Ja mieszkam na polwyspie, z kazdej strony wieje, slonce latem przygrzewa wiec
        czapke uwazam dla niemowlecia za wskazana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka