Dodaj do ulubionych

wycieczka do stanow z londynu

04.08.05, 22:32
witam wszystkich jestem bardzo zdesperowana bo dostalam propozycje wyjazdu do
stanow na 5 dni na wakacje z moim kolega , ktory jest rodowitym
brytyjczykiem. mieszkam teraz w londynie mam wszystkie papiery potwierdzajace
ze tu pracuje jestem legalnie itd. rozmawialam z moimi kolegami w pracy i oni
powiedzieli ze nie musze sie starac o zadna wize i tylko mi dadza cos do
wypelnienia w samolocie i tyle , ja zas martwie sie ze to nie wystarczy co
musze zrobic zeby zalatwic ten wyjazd? zamowic bilety i hotel juz teraz czy
starac sie o wize? dzieki serdeczne kochani pozdrawiam iwonka
Obserwuj wątek
    • marta_midwest Re: wycieczka do stanow z londynu 04.08.05, 22:40
      Jezeli masz polski paszport to wize jednak potrzebujesz, chyba ze masz staly
      pobyt w Anglii. Nie sluchaj kolegow z pracy tylko zadzwon do konsulatu USA.
    • sylwek07 Re: wycieczka do stanow z londynu 04.08.05, 22:55
      jesli masz paszport brytyjski to nie potrzebujesz zadnej wizy
    • brtlmj Re: wycieczka do stanow z londynu 05.08.05, 01:24
      Jezeli masz paszport brytyjski to wizy nie potrzebujesz. Jezeli polski, to
      potrzebujesz. To czy masz prawo stalego pobytu w UK nie ma zadnego znaczenia.

Bartek
      • marta_midwest Re: wycieczka do stanow z londynu 05.08.05, 03:49
        Sorry za wprowadzenie w blad, myslalam ze to dziala podobnie jak staly pobyt w
        USA w kwesti wiz do innych krajow.
        • logar Re: wycieczka do stanow z londynu 05.08.05, 04:03
          marta_midwest napisała:

> Sorry za wprowadzenie w blad, myslalam ze to dziala podobnie jak staly pobyt w
          > w USA w kwesti wiz do innych krajow.

--------
          W jaki to magiczny sposob staly pobyt w USA otwiera granice innych krajow (
          oprocz Kanady i to tylko droga ladowa ) .
          • marta_midwest Re: wycieczka do stanow z londynu 05.08.05, 04:24
            Ano w taki ze nie potrzebuje wizy do tych krajow do ktorych obywatele Stanow
            wizy nie potrzebuja:)
            • Gość: S. Re: wycieczka do stanow z londynu IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 05.08.05, 04:46
              marta_midwest napisała:

> Ano w taki ze nie potrzebuje wizy do tych krajow do ktorych obywatele Stanow
              > wizy nie potrzebuja:)

Mylisz sie. To jest prawda tylko w odniesieniu do Kanady (jak juz powyzej wspomniano), Meksyku (w obu
              wypadkach wylacznie droga ladowa) i kilku wysp na Karaibach. W pozostalych krajach fakt posiadania GC
              niczego nie daje, wymagania wizowe zaleza od tego jaki masz paszport.
              • worcester Re: wycieczka do stanow z londynu 05.08.05, 06:20
                ty tez sie myslisz ( nie po raz pierwszy jak udowodnila midwest)

mozna do kanady rowniez leciec samolotem bez wizy ale z zielona karta
                • Gość: S. Re: wycieczka do stanow z londynu IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 05.08.05, 13:11
                  worcester napisał(a):

> ty tez sie myslisz ( nie po raz pierwszy jak udowodnila midwest)
                  >
                  > mozna do kanady rowniez leciec samolotem bez wizy ale z zielona karta

He, he, masz racje, bez sensu napisalam, chodzilo mi nie o "droge ladowa" a o to ze jedzie sie
                  bezposrednio ze Stanow (albo z Kanady jesli do Meksyku). Przynajmniej w Meksyku robi roznice, czy
                  przyjezdza sie wprost ze Stanow albo z Kanady czy np. z Europy. Polacy nie potrzebuja juz wizy do
                  zeby wjechac turystycznie do Meksyku, ale kogos z n.p. rosyjskim paszportem wpuszcza na podstawie
                  zielonej karty jesli jedzie z San Diego, ale nie z Moskwy. Go figure.

Ogolnie chodzilo mi o to, zeby nie zakladac, ze GC automatycznie daje te same ulgi wizowe do
                  wszystkich krajow co amerykanski paszport - bo mozna sie przykro rozczarowac na granicy.
    • marta_midwest Re: wycieczka do stanow z londynu 05.08.05, 04:43
      A moze i nie, nie jestem juz niczego pewna, moze tak mi sie tylko wydawalo ze
      wzgledu na Kanade. Juz sie nie wymadrzam:)
      • Gość: S. Re: wycieczka do stanow z londynu IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 05.08.05, 04:48
        marta_midwest napisała:

> A moze i nie, nie jestem juz niczego pewna, moze tak mi sie tylko wydawalo ze
        > wzgledu na Kanade. Juz sie nie wymadrzam:)

:-)
        O, prosze, normalna, mila osoba. Zrobila pomylke i przyznaje sie z usmiechem. Wiecej by takich.
        • marta_midwest Re: wycieczka do stanow z londynu 05.08.05, 04:53
          Dzieki za mila odpowiedz, juz sie spodziewalam ze mnie za te pomylke ktos zaraz
          zmiesza z blotem. Zaciekawil mnie temat i zaczelam troche szperac w internecie,
          i mysle ze nie ma reguly, znalazlam np. link ktory mowi o Szwajcarii, i o tym
          ze posiadacze US green card nie musza miec wizy.

www.traveldocs.com/ch/er.htm
          "If I leave here tomorrow, would you still remember me? For I must be traveling
          on now, there's too many places I haven't seen."

Moje zdjecia
          • Gość: S. Re: wycieczka do stanow z londynu IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 05.08.05, 05:03
            No prosze, nie mialam pojecia o tej Szwajcarii. Czlowiek sie uczy cale zycie :-).
            Pozdrawiam.
            • marta_midwest Re: wycieczka do stanow z londynu 05.08.05, 05:15
              Ja tez sie czegos nauczylam, dziekuje za otwarcie oczu, zylam w przeswiadczeniu
              ze swiat przede mna otworem stoi. Moglabym sie obudzic z reka w nocniku
              wybierajac sie na urlop bez sprawdzenia wymagan wizowych mojego miejsca
              docelowego. Juz tak sie kiedys zdazylo, lecialam stad do Belize, nie majac
              jeszcze GC, ale zalozylam sobie ze obywatel cywilizowanego badz co badz kraju
              nie potrzebuje wizy do kraju 3-go swiata. Blad, mialam szczescie ze udalo mi
              sie zalatwic wize w Houston gdzie dzieki Bogu byl konsulat a ja mialam zmiane
              samolotu i 2 godziny wolnego czasu.

Pozdrawiam
              • logar Re: wycieczka do stanow z londynu 05.08.05, 05:38
                marta_midwest napisała:

lecialam stad do Belize, nie majac
                > jeszcze GC, ale zalozylam sobie ze obywatel cywilizowanego badz co badz kraju
                > nie potrzebuje wizy do kraju 3-go swiata.

-----------------

Do wiadomosci obywatelki cywilizowanego kraju gdzie dziecielina pala :

The 2004 Transparency International Corruption Perceptions Index

Belize - miejsce 60
                Poland - miejsce 69
                • marta_midwest Re: wycieczka do stanow z londynu 05.08.05, 05:43
                  Ja bylam w 2000, moze przez te 4 lata stal sie cud. Byles, widziales w jakiej
                  nedzy ludzie tam zyja, w jakich warunkach mieszkaja? Ja widzialam - rozpacz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka