Dodaj do ulubionych

pamiątki z USA

23.07.06, 15:51
Witam
Ponieważ mój pobyt w USA (Waszyngton) zbiża się do końca muszę pomyśleć o
jakichś prezentach dla rodziny. Nie mam na myśli laptopów, aparatów ani tym
podobnych rzeczy. Ojcu mogę przywieźć przykładowego Jacka Danielsa, ale nie
obdarzę tym mamy czy babci. Co się przywozi jako pamiątki dla rodziny? Nie
mówcie tylko, że plastikowy budynek Kongresu... :)
Pozdrawiam, Pavia
Obserwuj wątek
    • Gość: chichi Re: pamiątki z USA IP: *.dsl.bell.ca 23.07.06, 17:06
      Nie znam gustow babci lub mamy ale moze cos wybierzesz z takich rzeczy: kupiony
      od ulicznego grafika rysunek jakiegos milego Ci miejsca w Waszyngtonie -
      oprawisz i dajac opowiesz z czym Ci sie kojarzy; podobny pomysl tylko zrobione
      przez Ciebie zdjecie takiego miejsca oprawione w ramke "z Ameryki" - na pewno
      znajdziesz cos w ladnego w jakims sklepie z pamiatkami; cos z bizuterii
      przynajmniej kojarzacej sie z Native Art - bransoletka, cos na szyje,
      ewentualnie jakis szaliczek jedwabny z odpowiednimi wzorami; idz moze do
      Smithsonians i sprawdz co maja w gift shop - czasem sa fajne filizanki do
      expresso z reprodukcjami z ich zbiorow albo parasole z jakims fajnym nadrukiem;
      czasem ciekawe podtrzymywacze ksiazek takie co sie stawia na polce zeby sie
      ksiazki nie przewracaly. Skoro tacie whisky, to mamie albo babci moze kupic
      jakies atrakcyjne wino z California albo Oregon - moze znajdziesz cos
      wygladajacego jak gift z dodatkowym kieliszkiem etc. Praktycznym prezentem sa
      the coasters z jakimis lokalnymi widoczkami albo ladny kalendarz na przyszly
      rok z atrakcyjnymi zdjeciami Waszyngtonu lub w ogole Stanow. No i zawsze mozesz
      po prostu kupic jakis album ze zdjeciami miasta albo jesli mama uzywa
      komputera, mousepad ze zdjeciem Bialego Domu. Jak cos jeszcze wymysle, to
      dopisze - milych zakupow :)
      • pavia Re: pamiątki z USA 23.07.06, 20:45
        Hej,
        Dzięki serdeczne za pomysły. Zupełnie zapomniałam o sklepikach przy galeriach-
        dopiero po Twoim poście przypomniałam sobie, że rzeczywiście... dużo fajnych
        rzeczy było np. przy National Museum of Natural History.
        Pozdrowienia :)
        • katlia Re: pamiątki z USA 24.07.06, 18:32
          A moze caly maly zespol 'american specialties' do jedzenia? Moze byc:

- jakas swietna kawa hawajska, itp; herbaty firmy Republic of Tea
          - borowiny w czekoladzie
          - Almond Roca
          - czekolada Gheradelli
          - syrop klonowy
          • tierralatina Re: pamiątki z USA 25.07.06, 00:08
            Syrop klonowy to specjalnosc raczej kanadyjska...
            • katlia Re: pamiątki z USA 25.07.06, 01:07
              Niezupelnie kanadyjska...

Maple syrup comes from eastern Canada, particularly Quebec, and the northern
              United States, especially New England, New York State and the Great Lake
              states. It is made as far south as Virginia and as far west as Indiana and
              Minnesota. Sixteen states and 4 Canadian provinces produce maple syrup.
              • Gość: Kodiak Re: pamiątki z USA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.07.06, 07:45
                katlia napisała:

> Niezupelnie kanadyjska...

Szkoda ze nie czytasz do konca, a i wiedza Twoja oparta jest na szczatkowych
                informacjach. W procesie pozyskiwania "syropu klonowego" jednym z
                najistotniejszych czynnikow jest (ogolnie mowiac) roznica temperatur w scisle
                okreslonym przedziale czasowym. Uzyskanie naprawde markowego syropu w Stanach
                ogranicza sie do bardzo niewielkiego obszaru. Reszta to namiastka.
                Pisanie o syropie klonowym jako specjalnosci US to tak, jakbys chciala
                powiedziec, ze specjalnoscia Kaliforni a nie regionu kanadyjskiej Niagary jest
                produkcja "Ice Wine" , bo w Kaliforni jest duzo winnic.

Dalszy ciag z Wikipedia...
                ....Canada produces more than three-quarters of the world's maple syrup, with
                10,300 maple syrup producers using more than 33,680,000 taps.[1] The province
                of Quebec is by far the world's largest producer, with 15,600,000 litres in
                2001 - several times as much as all U.S. production combined. The provinces of
                Ontario and New Brunswick produce much smaller amounts, about 1,040,000 litres
                and 670,000 litres respectively (2002). Nova Scotia also produces a small
                amount of syrup. Eighty percent of Canada's maple syrup exports in 2002 went to
                the U.S........

• katlia Re: pamiątki z USA 26.07.06, 18:32
                  No i co z tego?
                  • Gość: Kodiak Re: pamiątki z USA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.07.06, 00:37
                    katlia napisała:

> No i co z tego?

Jak to "no i co z tego"? To z tego, ze teraz to w Rosji a nie w Ameryce bija
                    murzynow- nie wiedzialas o tym?
                    • katlia Re: pamiątki z USA 27.07.06, 01:01
                      No, nawet nie wiedzialam. Powiedz mi wiecej na ten temat.

A co do teko syropu klonowego... Rosja produkuje wiecej wodki niz Polska;
                      Francja, Finlandia i inne kraje takze produkuja wodke. Myslac twoja logika to
                      powinnam stwierdzic ze wodka nie jest typowo polska specjalizaja
                    • Gość: taddy Re: pamiątki z USA IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 23.08.06, 04:34
                      Zlotko w USA nie ma murzynow sa tylko african-american!!!!!!!!!!
                      • Gość: Kodiak Re: pamiątki z USA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 03:27
                        Ciaptusiu, wtedy kiedy ich bito, to byli jeszcze negrami a nie afro-
                        amerykanami. Wyraznie napisalem, ze teraz to w Rosji bija nigrow - czy tak
                        trudno zrozumiec co sie czyta? Analfabetyzm funkcjonalny Cie dopadl ostatnio,
                        czy to tak od zawsze, czyli od czasu gdy w 1a pani od polskiego odeszla ze
                        szkoly na macierzynski, a pozniej gminna szkole zbiorcza zamkneli, a PKS nie
                        dochodzil do Twojej dierewni?
    • goral.nizinny Re: pamiątki z USA 23.07.06, 20:15
      pavia napisała:

> Ojcu mogę przywieźć przykładowego Jacka Danielsa, ale nie
      > obdarzę tym mamy czy babci.

-----------------

A dlaczego nie ? , ojciec cieszylby sie potrojnie .
    • tierralatina Re: pamiątki z USA 25.07.06, 00:11
      pavia napisała:
      Ojcu mogę przywieźć przykładowego Jacka Danielsa,

Dlaczego Danielsa? Jego przeciez mozna bez problemu kupic w Polsce. Kup lepiej
      jakiegos bourbona o ktorego w Europie jest trudno. Na przyklad wysmienitego
      Bulleita: www.bulleitbourbon.com/
    • triskell Re: pamiątki z USA 26.07.06, 03:32
      Czy ta pamiątka musi być z USA? W końcu mieszanie się różnorodnych kultur też
      jest czymś dla tego kraju bardzo charakterystycznym. Ja na przykład planuję w
      grudniu zawieźć do Polski paru osobom jakieś ładne zestawy do przyrządzania
      sushi - chociażby dlatego, że japońską kuchnię poznałam właśnie dopiero po
      zamieszkaniu w Stanach.

Ot taka sugestia, może się przyda :-).
    • ampolion Re: pamiątki z USA 26.07.06, 04:02
      Osobiscie kocham mapy. Może mapę miasta lub subwayu? Potem "bylismy tutaj, a
      tutaj bylo tamto...
    • Gość: Dick was here Re: pamiątki z USA IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 26.07.06, 10:11
      tylko nie kupuj im ksiazki, bo oni ksiazke juz maja.
      • lotoss Re: pamiątki z USA 28.07.06, 16:45
        W Stanie Nowy Jork produkowany jest naprawde pyszny syrop klonowy i ja rowniez
        mialam na mysli taki prezent.
    • Gość: atakowac prl [...] IP: *.hsd1.wa.comcast.net 14.08.06, 05:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka