Dodaj do ulubionych

Jezyk migowy dla niemowlat

26.09.06, 04:15
Jak uczycie swoje dzieci jezyka migowego?
Z jakich materialow korzystacie?
Czy jest to ASL czy specjalny jezyk dla dzieci?

Naczytalam sie duzo dobrych rzeczy o nauczaniu dzieci jezyka migowego i
chcielibysmy zaczac uczyc nasza coreczke. Czy w wieku 6 miesiecy to nie za
wczesnie?
Obserwuj wątek
    • zapomnialamnicka Re: Jezyk migowy dla niemowlat 26.09.06, 04:54
      6 miesiecy to troche pozno :D

polecam jak masz czas ja sie poddalam
    • cyborgus Re: Jezyk migowy dla niemowlat 26.09.06, 06:52
      z tego co wiem, to wlasnie sie zaczyna ok. 6 m-ca, i zajmuje ok. 2 miesiecy
      wyuczenie pierwszych kilku znakow. ja tego nie robilam, ale znam sporo osob,
      ktore tego sie podjely, i musze przyznac, efekty sa. ich dzieci od dawna sa w
      stanie zasygnalizowac ze chca jesc, pic, wiecej, mleko.

mozesz uzywac znakow z podrecznikow (wrzuc na amazon.com haslo baby sign i ci
      wyskocza),sa one w wiekszosci oparte na prawdziwym jezyku migowym, a mozecie
      stworzyc swoje wlasne. moja mala masuje sie po brzuszku gdy jest glodna, wklada
      kciuka do buzi na picie (jej pomysl!).
    • majenkir Re: Jezyk migowy dla niemowlat 26.09.06, 13:53
      Pytanie: po co?
      • edytais Re: Jezyk migowy dla niemowlat 27.09.06, 23:20
        im wczesniej zrozumiesz co od ciebie chce dziecko tym mniej placzu, nerwow i
        stresu. lepiej zobaczyc jak maluch sygnalizuje, ze chce mleko niz sluchac
        ryku... To tak na pytanie po co?
    • hannamay Re: Jezyk migowy dla niemowlat 26.09.06, 17:10
      6 miesiecy to wlasnei najlepszy czas aby zaczac nauke. ja korzystalam z zestawu
      j.Garcia

www.amazon.com/SIGN-your-BABY-Complete-Learning/dp/1932354018/sr=1-7/qid=1159283145/ref=sr_1_7/002-2039907-7672818?ie=UTF8&s=books

polecam ci takze strone gdzie znajdziesz male filmiki i zobaczysz jak dzieci
      migaja:

www.sign2me.com/multimedia.php
      Bardzo polceam ci jezykmigowy- dzieckosiemniej stresuje,irytuje i latwiej sie
      jest komunikowac z maluszkiem. u nasz najlepszym znakiem okazal
      sie "wiecej"i "pomoc".zamiast denerwowac sie ze cos tam nie moze Ola
      zrobic,pokazywala nam"pomoc" - do tej pory pokazuje :) bowciaz slowo to jest za
      trudne aby wypowiedziec dla 18 miesiecznego dziecka.

jakmasz pytania to pisz,odpowiem w miare swoich mozliwosci.
      • hannamay Re: Jezyk migowy dla niemowlat 26.09.06, 23:27
        teraz sprawdzalam sobie czy oby dobry link Ci podalam i zauwazylam ze strasznie
        ten moj post wyglada. mamnadzieje ze zrozumialas ocomi chodzilo - poprzedni
        pisalam w pospiechu plus pare klawiszy w laptopie mi dziecko popsulo:)

chcialabym tylko dodac, pewno Ci inne migajace mamy tez to powiedza,ze nauka
        migania nie wymaga Bog wie jakiego poswiecenia, czasu itd.Jedynie co wymaga to
        wielkiej kosekwencji. warto zrozumiec koncept kiedy i jak migac i za kazdym
        razem kiedy rozmawiasz z dzieckiem pokazujesz tez swoimi paluszkami znak. Wazny
        jest odpowiedni moment aby dziecko polaczylo te dwie rzeczy - obraz i znak - i
        efekty przyjda sama w prezencie na pierwsze urodzinki najczescie. zaczyna sie
        od 3 znakow i dorzuca nowe.najlepszymi znakami na poczatek
        jest"pic","wiecej"i "mleko". latwe i czeste do zastowowania.

Mozesz tez nabyc w ksiegarnii kolorowe ksiazeczki ktore ucza dzieci i rodzicow
        nowych znakow.

podziel sie z nami rezultatami. bedziesz bardzo szczesliwa kiedy Savannah
        pokaze ci paluszkami ze chce pic lub ze chce sie wiecej bawic.

pozdrawiam serdecznie!
    • mjermak Re: Jezyk migowy dla niemowlat 27.09.06, 21:09
      www.signingtime.com/
      ja pllecam to. nie probowalam z niemowlakiem bo odkrylam jezyk migowy dopiero
      jak mala poszla do pzredszkola-tam miala zajecia, ale seria ejst rewelacyjna,
      moja mala oglda to namietnie i sama duzo sie uczy.
      Szkoda mi tylko, ze wczesniej o tym nie slyszalam, ze mozna mala uczyc migac bo
      ona pozneij troszke zaczel mowic i to zgadywanie co jej yyyy znaczy bylo dosc
      meczace.
      Powodzenia i daj znac jak ci idzie
    • mjermak Re: Jezyk migowy dla niemowlat 29.09.06, 21:10
      nie sadze, bo pzrecuez chodzi o ta sama czynnosc a dziecko wczesniej rozumie
      niz mowi. A tak jak w przypadku dwujezycznosci jezykow uczy sie dziecko
      rownozesnie weic i znaczen tez. Tylko, zeby wma sie znaki nie mylily tzn tata
      bedzie np dobrze pamietal jak pokazac np grzebien a mamie pomyli sie z bananem
      i dziecko bedzie sie wam pukac w glowe). Tylko uwazaj bo ponoc kazdy jezyk
      (mowiony)ma wlasny jezyk migowy. nie wiem czemu i na czym roznice polegaja. Ale
      w koncu nie maszdziecka gluchoniemiego wiec moze nie meic to az takiego
      znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka