Dodaj do ulubionych

global warming

01.03.07, 04:12
Widzialyscie te reklame gdzie pociag (symbolizuje ocieplenie) zbilza sie a
facet schodzi z toru i mowi ze jego to nie dotknie a jak zszedl to za nim stoi
jego corka na tych torach i dla niej jest za pozno..
Jakos uderzyla mnie ta reklama, moj maz jest biezaco w tych sprawach i jeszcze
ta cala debata ostatnio. Teraz jak mam dziecko inaczej patrz na wiele rzeczy i
dobija mnie to ze politycy maja to gdzies. Kurcze, przeciez oni tez maja
dzieci. A czy Wy czasem myslicie o tym co bedzie?
Obserwuj wątek
    • moniamm Re: global warming 01.03.07, 15:21
      ja mysle onon stop, ale moze to przez to, ze w polsce dzialalam w org.
      ekologicznej i trafia mnie szlag jak widze ignorancje amerykanskich wladz
      dotyczaca efektu cieplarnianego. dla nich to czysty wymysl ekologow nie majacy
      pokrycia z rzeczywiscoscia.
      czytalam gdzies ze kampanie nafciarskie z mobilem( powiazany biznesowo z bushem
      i chenney'em) na czele daja $20 tys plus zwrot kosztow dla kazdego kto obali
      teoria efektu cieplarnianego. to jest dopiero s....synstwo. az czlowiekowi noz
      sie otwiera w kieszeni. przestalam tankowac na stacjach mobila, nie bede
      nabijac kase debilom.
    • edytais Re: global warming 01.03.07, 15:26
      Moj maz ostatnio naczytal sie na ten temat bo robi review kursu, ktory chce
      uczyc "environmental chemistry". Przyszedl raz do domu i oznajmil "We all are
      going to die!". Corka bardzo to sobie wziela do serca i bardzo jej to lezalo
      na sercu. Pare dni temu cos wspomniala. Nie myslalam, ze tak na serio o tym
      bedzie myslala. Trzeba uwazac co sie przy dzieciach mowi 24/7....

Wiekszosc ludzi nie przejmuje sie srodowiskiem wlasnie dlatego, ze z natury
      jestesmy samolubni. Jest mnostwo rzeczy, ktore powinnismy i mozemy zrobic dla
      srodowiska, ale na tym by stracily biliony dolcow wielkie korporacje. A
      przeciez WSZYSTKO kreci sie wokol pieniadza. Ludzie nie beda dbac o przyszlosc
      swoich dzieci jesli im rzad nie nakaze, nie ustali praw i nie zmusi do tego.
      Za duzo wygod trzeba by dla dzieci poswiecic. Dla niektorych to poswiecenie,
      ktore dla Ciebie jest oczywiste, ze trzeba, dla innych jest czyms niewykonalnym.
      To jest smutna prawda.

Inna rzecz to myslenie niektorych grup religijnych. Jako przyklad podam
      mormonow. Moja przyjaciolka do tej grupy nalezy i wdalismy sie w dyskusje na
      temat srodowiska. Wg jej religii nie ma nic zlego w zatruwaniu srodowiska, bo
      Bog dal nam Ziemie po to, zebysmy korzystali z wszsystkich jej dobr nie
      przejmujac sie jaki wplyw bedziemy wywierali. Bog sie wszystkim zajmie i o
      ludzi zadba, wiec nie ma co sie przejmowac tylko trzeba sie modlic. Jak ma byc
      kiedys koniec swiata to bedzie i nie mamy na to tez wplywu. Takie myslenie
      doprowadza mnie do furii, bo dla mnie to idiotyzm. Z roznymi idotyzmami moge
      zyc, ale to ma wplyw na przyszlosc moja i moich dzieci, wiec mnie bardziej
      wkurza. Ech, drazliwy temat rozpoczelas......
      Male miasteczko w Arkansas gdzie mieszkam jest wyjatkowo malo oswiecone i z
      wszystkich miejs gdzie mieszkalam jak bardziej jest widoczny brak
      zainteresowania ochrona srodowiska (przyklad tutaj kazdy albo pali liscie,
      wtedy cale miasto smierdzi i nie mozna wyjsc na dwor wczesna wiosna lub pozna
      jesienia; lub pakuje liscie i inne yard waste w plastikowe torby i jest ich 50
      przed domem. To wszystko idzie na skupisko! Nie ma pelnego recyclingu,
      dopiero w tym roku wydzial mojego meza rozpocza dystrybucje smietniczek do
      puszek aluminiowych na uczelni itp itd) Z tego wzgledu moj maz chce rozpoczac
      kursy dla freshmen w collegu, ktory to kazdy bedzie musial wziasc na pierwszym
      semestrze i uczyc chce o srodowisku.... :)
    • edytkus Re: global warming 01.03.07, 16:39
      w takim razie co proponujecie i co same robicie w celu ochrony srodowiska?

mnie osobiscie bardziej przeraza perspektywa posiadania bomby nuklearnej przez Iran czy inna Al Quaida
    • aneta05 Re: global warming 01.03.07, 16:46
      Kilka tygodni temu odbywala sie w Paryzu swiatowa konferencja dotyczaca efektu
      cieplarnianego na ktorej stwierdzono, ze zagrozenia zwiazane wlasnie ze tym
      zagadnieniem znacznie przewyzszja zagrozenia terrorystyczne.
      Nie pamietam szczegolow, ale przyklady jakie podawali byly naprawde
      katastroficzne.
      • moniamm Re: global warming 01.03.07, 17:14
        no coz my jako szarzy ludzie nic nie poradzimy na bron atomowa (jestem jej
        przeciwiczka w jakiejkolwiek postaci, niezaleznie kto ja posiada. tak samo jak
        zaczynanie z iranem, to jak wsadzenie kija w mrowisko (moze uporzadkujmy sprawy
        w iraku najpierw skoro juz tam wlezlizmy)). jednak ochrone srodowiska mozemy
        zaczac od wlasnego podworka, min recyclingu smieci, uczulaniu dzieci na nie
        wyrzucanie papierkow na ulice, nie deptaniu trawnikow, wylaczaniu
        niepotrzebnego swiatla, zamianie zarowek na energooszczedne itp, itd.
    • kisiulak Re: global warming 01.03.07, 18:11
      Najdziwniejsze dla mnie jest to, że większość republikanów nic sobie z tego nie
      robi, i twierdzą że Bóg nas ochroni, i że to wymysły i sratatata! Przepraszam,
      ale nie ma wielu krajów bardziej religijnych (chodzi mi o Chrześcijaństwo) od
      Polski, i jakoś tam myślą na ten temat logicznie. Propaganda tej administracji,
      i ich talking heads dzień w dzień mnie przeraża i robi się coraz bardziej
      niebezpieczna. Naprawdę się boję, najbardziej o moją córkę.

To będzie życie jak w "The Island" meets Seksmisja, tylko nie będzie do śmiechu.
    • happiest1 Re: global warming 01.03.07, 19:28
      Dobrze wiedziec, tez nie bede juz tankowac na mobil.

My staramy sie jak mozemy zeby zmniejszyc nasz wklad w ocieplenie, jezdzimy
      Prius, smieci przetwarzamy, wode staramy sie tez oszczedzac na ile sie da. Tylko
      czasem jak widze jak inni postepuja, jezdza Hammerami to wszystkiego sie
      odechciewa. (Moj maz modli sie o wysokie ceny paliw :)

• aniutek Re: global warming 01.03.07, 20:17
        IMO:
        trzeba zaczac od siebie.
        rozdzialac smiecie, jezdzic samochodami z malymi silnikami i tylko wtedy kiedy trzeba- moi wyjechali
        do PL, smaochod odstawilam na parking i jezdze rowrem lub mass transit.
        i po pierwsze UWIERZYC W GLOBAL WARMING!!!!!!!!
        polecam film Ala Gore, uczy i uswiadamia co sie dzieje.
        • kisiulak Re: global warming 01.03.07, 20:26
          Ten film jest naprawde dobry. I bardzo przerazajacy.
    • cyborgus Re: global warming 01.03.07, 21:47
      Na szczescie nawet te religijne ugrupowania zaczelo ostatnio dostrzegac problem
      global warming, wiec jest szansa ze cos ruszy.

I pomimo ze rzad tego kraju unika problemu jak moze, to wiele miast i stanow
      same ustanawiaja sobie podwyzszone standardy i robia co moga. Wg. The
      Economist, niektore z nich sa duzo bardziej do przodu niz to co robia np. rzady
      europejskie.
      W naszej malej miejscowosci tez nie ma serwisu recycling, ale mozna samemu
      sobie wozic do punktu skupu. Ja to robie, i jeszcze pare osob, ale jezeli cos
      wymaga wysilku, to wiekszosc ludzi palcem nie ruszy.
      Moim marzeniem na przyszlosc jest zainstalowanie solar panels.

Ogladalyscie State of the Union w tym roku, gdzie Bush po raz pierwszy wymowil
      slowa "global warming"? Malo nie spadlam z fotela ze smiechu, bo gdy tylko
      przeszlo mu to przez gardlo, zarowno on jak i Cheney obaj siegneli po szklanke
      z woda, zeby zapic klina.....:)))
      • kisiulak Re: global warming 01.03.07, 22:52
        Jak Bush wypowiedział te słowa, to momentalnie dostałam SMS-a od koleżanki - "Is
        he sick?" :)

Ale i tak niestety pełno ludzi w to nie wierzy.

W pracy ostatnio probuje wszystko drukowac na 2 stronach, i wszedzie gasze
        swiatla. To narazie na tyle :(
        • edytkus Re: global warming 02.03.07, 07:49
          modlenie sie o wzrost paliw jest smieszne i dosc ignoranckie, wraz z cenami paliw podrozeje
          WSZYSTKO a ludzie i tak samochodami nie przestana jezdzic

willa Al'a Gore w miesiac zuzywa wiecej energii niz dom przecietnego zjadacza chleba w rok
          • edytkus powinno byc 'wzrost cen paliw' n/t 02.03.07, 07:50
            edytkus napisała:

> modlenie sie o wzrost paliw jest smieszne i dosc ignoranckie, wraz z cenami pal
            > iw podrozeje
            > WSZYSTKO a ludzie i tak samochodami nie przestana jezdzic
            >
            > willa Al'a Gore w miesiac zuzywa wiecej energii niz dom przecietnego zjadacza c
            > hleba w rok
          • aniutek Re: global warming 02.03.07, 14:02
            nie wiem gdzie i jak mieszka Gore ale podejzewam, ze nie ciagnie pradu z elektrowni a z baterii
            slonecznych i innych alternatywnych zrodel. to sie oplaca i sa duze zwolnienia od podatku.
            mam zamiar zalozyc takie panele na dachu domu w gorach, poczatkowy koszt jest znacznie wyzszy od
            kabla do slupa ale inwestycja zwraca sie dosc szybko ( w zaleznosci od zuzycia) a nadwyzki
            sprzedajesz elektrowni.
            Gore to bardzo madry czlowiek, nie wiem skad masz takie info o jego willi, nie mysle aby tak glupio sie
            podkladal.
            • edytkus Re: global warming 02.03.07, 16:29
              w Daily News przeczytalam ;) ale nie tylko tam o tym bylo, np.
              www.cnsnews.com/ViewCulture.asp?Page=/Culture/archive/200702/CUL20070227c.html
              a tu ciekawostka:
              wizbangblog.com/2007/02/26/al-gores-own-inconvenient-truth.php
              (mysle tak jak w poscie edgeofacrimony at March 1, 2007 11:58 PM)

a czym przyjechal Al Gore na rozdanie Oscarow?
              • aniutek Re: global warming 02.03.07, 19:18
                nie wiem czym przyjechal na oscar night ale oczytalam Twoje linki i sa bardzo interesujace, zastanawia
                mnie dlaczego GW majac tak zorganizowany energetycznie dom wcale sie tymi sprawami nie
                interesuje, wesze w tym reke zony? corek?

upstate NY ( okolice margaretvill, catskills) jest wielkie poruszenie poniewaz enviromentalisci chca
                postawic troche wiatrakow, protesty, listy a jakie sa obiekcje? ano wiatraki psuja widok hehehehehe
                • happiest1 Re: global warming 02.03.07, 22:25
                  A ja mysle ze wzrost cen paliw by duzo zmienil. Bo kazdy by sie zastanowil dwa
                  razy zanim by kupil SUV albo inny zzeracz paliwa i zaczalby oszczedzac!! A chyba
                  o to chodzi. I moze
                  • moniamm Re: global warming 02.03.07, 22:34
                    sadze, ze myslenie amerykanow ulega powoli zmianie. z powodu problemow na
                    bliskim wschodzie i ciaglych wahan cen ropy, zaczeto sie bardziej interesowac
                    malymi samochodami, bo ich sprzedaz ciagle wzrasta.co widac tez na ulicach.
                • moniamm Re: global warming 02.03.07, 22:37
                  a ja czuje tu watek polityczny. w swoich mediach republikanie wieszaja ciagle
                  przyslowiowe psy na demokratach( az czasem nie da sie tego sluchac czy czytac)
                  i pewnie stad ten artykul. az sie nie chce wierzyc, ze to prawda.
                  • aniutek Re: global warming 02.03.07, 22:52
                    czyli wyssane z palca?
                    • moniamm Re: global warming 02.03.07, 22:59
                      czyli wyssane z palca?
                      >
                      nie wiem, ale az to jest dziwne, ze al gore jest "beee" a g. bush - glowny
                      przeciwnik globalnego ocieplenia ma ekologiczny dom. po prostu ciezko mi to
                      przelknac.
                      • cyborgus Re: global warming 03.03.07, 01:04
                        no i okazalo sie ze dom al gore bierze caly prad z alternatywnych zrodel
                        energii. i znow im sie nie udalo:))
                        • moniamm Re: global warming 03.03.07, 05:58
                          daj jakis cytat bo tu normalnie mozna przejsc niezle pranie mozgu
                        • aniutek Re: global warming 04.03.07, 02:01
                          heh ale sens tego byl taki, ze Al bierze z alterntwynych zrodel ale jego potzreby sa tak duze, ze dla
                          innych alternatywnej energii nie starcza; wobec tego sa zmuszeni korzystac z tardycyjnej LOL.
                          wg tych zrodel Al Gore to swinia niezaleznie od tego skad czerpie prad, zre za duzo i tyle, poza tym
                          jest zbyt wygadany, wyksztalcony, popularny, za przystojny i za mlody.

IMO polityka, zazdrosc etc w koncu jak sie bardzo chce wszystko mozna przinaczyc.
                          • edytkus Re: global warming 04.03.07, 07:15
                            aniutek napisała:

>poza tym
                            > jest, za przystojny >

mnie sie akurat nie podoba, IMO wyglada na perwerta, i geja ;)
                            • moniamm Re: global warming 05.03.07, 20:26
                              moze i al gore jest hipokryta (jesli to prawda z tym zuzyciem energii), ale czy
                              bush nie jest wiekszym hipokryta w zwiazku z motywami wojny w iraku??
                              ja tam wole gore'a min. dlatego, ze jest mlodszy i lepiej wykszlatcony wlasnie.
                              • edytkus Re: global warming 04.05.07, 17:17
                                moniamm napisała:

> moze i al gore jest hipokryta (jesli to prawda z tym zuzyciem energii), ale czy
                                >
                                > bush nie jest wiekszym hipokryta w zwiazku z motywami wojny w iraku??
                                > ja tam wole gore'a min. dlatego, ze jest mlodszy i lepiej wykszlatcony wlasnie.

tylko ze al gore dziala na wlasna reke a Bush MUSI polegac na innych i tak naprawde oprocz bywania tu
                                i tam i czytania tego co mu napisza niewiele moze
                                • edytais Re: global warming 04.05.07, 23:22
                                  VETO pozwala mu sie poczuc jak prawdziwy wladca.
                          • edytkus Re: global warming 04.03.07, 07:26
                            aniutek napisała:

> heh ale sens tego byl taki, ze Al bierze z alterntwynych zrodel ale jego potzre
                            > by sa tak duze, ze dla
                            > innych alternatywnej energii nie starcza; wobec tego sa zmuszeni korzystac z ta
                            > rdycyjnej LOL.

nie bylo napisane ze alternatywna pokrywa tylko czesc jego zapotrzebowan? i ze czesc tej alternatywnej
                            tak naprawde nie jest alternatywna? anyways, czy nie byloby lepiej dla ludzkosci gdyby Al Gore w ogole
                            nie zuzywal energii? no bo w koncu po co jednej osobie az tyle? ;)))

> IMO polityka, zazdrosc etc w koncu jak sie bardzo chce wszystko mozna przinaczy

swiete slowa, szczegolnie fajne gdy w tematach o zanieczyszczaniu srodowiska jest mowa o SUV
                            chociaz niejedno osobowe auto ma rownie wielki (a czasem nawet wiekszy) silnik, gdy posiadacz
                            hybrydy jezdzi autostrada, a poczta, mleko i kanapa w living room materializuja sie za pomoca Diesel
                            fuel
                            • cyborgus Re: global warming 05.03.07, 19:27
                              gdy posiadacz
                              hybrydy jezdzi autostrada, a poczta, mleko i kanapa w living room materializuja
                              sie za pomoca Diesel
                              fuel

no to jaki wniosek? lepiej nic nie robic, bo sie nie ma wplywu na wszystko?

Zauwazylam tez ze w tym kraju nie ma "mody" na zbieranie zuzytych baterii,
                              ktore sa bardzo trujace dla srodowiska. W EU ostatnio mocno naciski na to sa, i
                              mozna je zwrocic na prawie kazdym rogu. w mojej miejscowosci patrza sie na mnie
                              jakbym z ksiezyca spadla:)( Ale znalazlam w koncu miejsce, gdzie je zbieraja -
                              localny goodwill recycling center.
    • edytkus Re: global warming 30.04.07, 07:37
      video.google.com/videoplay?docid=4499562022478442170&q=global+warming&hl=en
      • edytkus Re: global warming 30.04.07, 07:37
        video.google.com/videoplay?docid=4499562022478442170&q=global+warming&hl=en
        • cyborgus Re: global warming 30.04.07, 22:22
          edytkus, czemu tak cie przeraza perspektywa zadbania o nasza planete i
          srodowisko? czy rzeczywiscie musimy smietnik zostawic naszym dzieciom i
          wnukom???
          • edytkus Re: global warming 01.05.07, 01:28
            cyborgus napisała:

> edytkus, czemu tak cie przeraza perspektywa zadbania o nasza planete i
            > srodowisko?
            >

?!
            • edytais Re: global warming 02.05.07, 02:35
              Dzieki za filmik.
              Myslalam, ze naukowcy zgadzaja sie w 100% co do global warming, a tu taka
              niespodzianka....
              Uwazam, ze nawet jesli jest tworzona panika na zle nam to nie wyjdzie. Ludzie
              zaczynaja bardziej przejmowac sie srodowiskiem. Ja widze tylko plusy tej nawet
              nieuzasadnionej paniki.
              • edytkus Re: global warming 02.05.07, 04:12
                ja wiedzialam o roznicy zdan i stad moje zdanie ;) Dzisiaj w pracy rozmawialismy na ten temat i jeden
                chlopak, bardzo inteligentny i oblatany w roznych tematach stwierdzil ze nie ma co zawracac sobie
                glowy przepowiedniami o global warming i tym jaka bedzie temperatura za 20 lat skoro na dzien
                dzisiejszy nikt nie moze zagwarantowac jutrzejszej prgnozy pogody podanej w News (dzisiaj mialo
                padac, ubralam Alexandre stosownie do prognozy a bylo slonce i upal). Ale masz racje, przynajmniej
                ludzie zaczna sie troche zastanawiac nad naszym wplywem na srodowisko, moze chociaz kolejnego
                peta na chodnik nie rzuca.

W Inconvenient Truth Al Gore namawia do sadzenia drzew a jakies 2-3 tygodnie temu w The Economist,
                ktory popiera teorie globalnego ocieplenia, byl artykul wg ktorego gdybysmy wycieli wszystkei drzewa
                na Ziemi temperatura od razu spadlaby o kilka stopni ;) Swoja droga obejrzalam Inc. Truth z wielkim
                niesmakiem, myslalam ze to mial byc film o klimacie a obejrzalam zalosna biografie Gore'a.
                • edytais Re: global warming 02.05.07, 04:19
                  IMHO Inc.Truth bardzo duzy by zyskal gdyby skasowal czesci polityczne,
                  szczegolnie te uzalajace sie nad przegraniem wyborow. Cala biografia Al Gora
                  nie pasuje do filmu.
                  • zapomnialamnicka Re: global warming 02.05.07, 04:52

> IMHO Inc.Truth bardzo duzy by zyskal gdyby skasowal czesci polityczne,
                    > szczegolnie te uzalajace sie nad przegraniem wyborow. Cala biografia Al Gora
                    > nie pasuje do filmu.

oj dziewuch nie rozumiecie
                    Al G jest meczennikiem efektu cieplarnianego LOL
                • cyborgus Re: global warming 03.05.07, 22:23
                  The Economist,
                  ktory popiera teorie globalnego ocieplenia, byl artykul wg ktorego gdybysmy
                  wycieli wszystkei drzewa
                  na Ziemi temperatura od razu spadlaby o kilka stopni ;)

edytkus, to nie do konca takie proste, i nie tak tam bylo przedstawione. Drzewa
                  sa wlasnie bardzo potrzebne, bo wchlaniaja dwutlenek wegla, a tworza tlen.

a o roznicach w opiniach wiedzialam - jest to margines wsrod naukowcow. W
                  kazdym razie o planete dbac trzeba, bo mamy tylko jedna, bez mozliwosci
                  przeprowadzki.....
                  • edytais Re: global warming 04.05.07, 03:30
                    Drzewa wytwarzaja tlen w dzien, w nocy CO2.
    • greeneyes27 Re: global warming 02.05.07, 20:12
      edytkus napisała:
      > w takim razie co proponujecie i co same robicie w celu ochrony srodowiska?

Dokladnie, zamiast besztac politykow i czekac z zalozonymi rekami, warto samemu
      zaczac dzialac.
      My robimy recycling, juz dawno zmienilismy wszystkie zarowki w domu na
      energooszczedne a nasz kolejny samochod bedzie pewnie hybryda.
      • edytkus Re: global warming 02.05.07, 21:29
        greeneyes27 napisała:

> My robimy recycling, juz dawno zmienilismy wszystkie zarowki w domu na
        > energooszczedne a nasz kolejny samochod bedzie pewnie hybryda.

no i super, tyle ze przewaznie ludzie tak postepuja poniewaz:
        recycling - mandat za nieseparowanie smieci lub zwykle przyzwyczajenie bo przeciez tak sie robi od
        wielu wielu lat
        energooszczedne zarowki - mniejszy rachunek za prad
        hybrydy - mniejsze wydatki na benzyne i ulga podatkowa a nierzadko zwykly szpan. Meza siostra
        przesiadla sie niedawno z SUV Lexus na Camry hybryd twierdzac ze pierwszy za duzo palil a tym
        samym dawal niezle po kieszeni przy czym pochwalila sie ze silnik w Toyocie to 8tys. extra - zeby tyle
        wydac na benzyne do mojego CUV musialabym ja kupowac przez szesc lat a jak ja znam za 2-3 lata
        bedzie miec nowe auto - gdzie tu oszczednosc, tymbardziej ze wiekszosc jazdy w jej wypadku odbywa
        sie na autostradach?

zaimponowalabys mi gdybys zupelnie zrezygnowala z jazdy samochodem :)
        • happiest1 Re: global warming 02.05.07, 22:33
          A ja mam ostatnio innego "stracha". w Mother Jones byl artykul o wymieraniu
          gatunkow. I przepowiednia jest taka ze za 100 lat przestanie istniec 80 czy 90%
          gat. roslin i zwierzat. Na to wplyw ma nie tylko ocieplenie ale rowniez ludzie
          ktorzy nisza ich naturalne srodowisko. Byl to bardzo ciekawy artykul, juz
          dokladnie nie pamietam ale pisali o tym jak rozne zwierzeta zyja w symbiozie, i
          np jak wymarcie jednego gat moze wplynac na to ze robaki te co uzyznaja ziemie
          tez wygina. A niedawno w tv mowili ze polowa pszczol wyginela na Florydzie a
          pszczoly to nie tylko miod ale glownie zalylaja kwiaty i sady. I to mnie
          najbardziej przeraza ze nie bedzie jedzenia o wodzie nie wspominajac.
          • piesfafik Re: global warming 08.05.07, 21:57
            Nie mam pojecia jaka wille ma Al Gore ale akurat "robie" w temacie (jestem
            meteorologiem) i wiem ze global warming to realne zagrozenie
            Edytkus - ten chlopak co mowil o progozach pogody i klimacie nie do konca
            wiedzial o co chodzi. Inaczej robi sie prognoze deterministyczna pogody na 5
            dni a inaczej prognoze klimatu. Pogoda to jest okreslony stan atmosfery a klimat
            to srednia takich stanow. Teoria chaosu mowi ze jest limit na to jak dobrze
            mozna przepowiedziec pogode na dluzszy okres , ale zmiane klimatu (czyli srednia
            roznych stanow pogody) mozna przewidziec.
            W srodowisku meteorologow jest duzo kontrowesji na temat detali (np jak global
            warming wplywa na intensywnosc huraganow) ale na ogol wiekszosc naukowcow
            zgadza sie ze zmiany ktore obserwuje sie teraz, to cos wiecej niz cykl
            naturalny - o ktorym oczywiscie wiedza. Modele numeryczne nie sa doskonale, ale
            co pokazuja to pokazuja - CO2 zwieksza efekt cieplarniany. Para wodna tez sie do
            tego przyczynia ale jak jest cieplej to robi sie wiecej pary wodnej.
            Lasow tez bym tak pochopnie nie wycinala :). Jak wytniesz las to bilans
            energetyczny nad ziemia bedzie powodowal ze deszcz nie bedzie padal - to tak jak
            z kura i jajkiem - pustynia jest tam gdzie nie poda, ale nie pada bo jest
            pustynia.

• edytkus Re: global warming 11.05.07, 05:50
              piesfafik napisała:

> Edytkus - ten chlopak co mowil o progozach pogody i klimacie nie do konca
              > wiedzial o co chodzi.

ale to byl zart :)

co do reszty to w filmie do ktorego link podalam jest o tym wszystkim mowa
              • piesfafik Re: global warming 11.05.07, 07:39
                Tak, slyszalam o tym filmie. Na wikipidii jest artykul odpowiadajacy na`zarzuty
                z filmu. Nie pamietam pod jakim haslem ale chyba pod tytulem filmu.
                A swoja droga pamietasz dyskusje o szczepionkach na Polkach w Stanach ?
                Tam tez cytowali argumenty ktore czesc ludzi uznawala za naukowe i artykuly
                pisane przez lekarzy. Z tym bylo moze latwiej bo czesc argumentow
                przeciwnikow szczepionek uragala zdowemu rozsadkowi. Z dyskusjami o global
                warming jest podobnie - ludzie ktorzy nie zajmuja sie tym profesjonalnie nie
                wiedza komu nalezy wierzyc a komu nie. Nie kazdy dr czy profesor wiec co mowi
                - ja po prostu znam niektorych ludzi co byli w IPCC i wiem ze sa bardzo dobrymi
                i solidnymi naukowcami.
                Jak tez nie lubie histerii na ten temat, bo to podwaza wiarygodnosc solidnych
                argumentow. Np cala heca z Katrina nie ma sensu - Katrina nie miala nic
                wspolnego z global warming i byla dobrze przepowiedziana. To byla kleska
                organizacyjna a nie meteorologiczna. W tym rejonie sa huragany i trzeba byc na
                to przygotowanym.
                • edytkus Re: global warming 11.05.07, 16:52
                  piesfafik napisała:

> Tak, slyszalam o tym filmie. Na wikipidii jest artykul odpowiadajacy na`zarzuty
                  >
                  > z filmu. Nie pamietam pod jakim haslem ale chyba pod tytulem filmu.

no to teraz musisz znalezc i podac link :)

> A swoja droga pamietasz dyskusje o szczepionkach na Polkach w Stanach ?
                  > Tam tez cytowali argumenty ktore czesc ludzi uznawala za naukowe i artykuly
                  > pisane przez lekarzy. Z tym bylo moze latwiej bo czesc argumentow
                  > przeciwnikow szczepionek uragala zdowemu rozsadkowi. Z dyskusjami o global
                  > warming jest podobnie - ludzie ktorzy nie zajmuja sie tym profesjonalnie nie
                  > wiedza komu nalezy wierzyc a komu nie.

Tak, masz racje i dlatego trzeba jak najwiecej sie w danym temacie doksztalcac i byc otwartym na rozne
                  opinie byle nie byly na zasadzie "jedna baba drugiej babie."

Nie kazdy dr czy profesor wiec co mowi
                  > - ja po prostu znam niektorych ludzi co byli w IPCC i wiem ze sa bardzo dobrymi
                  >
                  > i solidnymi naukowcami.

nie watpie, ale wiesz, z drugiej strony mozna napisac ze i Ty nie wiesz co mowisz - punkt widzenia
                  zalezy od punktu siedzenia

> Jak tez nie lubie histerii na ten temat, bo to podwaza wiarygodnosc solidnych
                  > argumentow.

dokladnie, i jeszcze mieszaja sie do tego politycy. Ja nie twierdze ze nie jest "cieplej" i nie powinno sie
                  dbac o srodowisko ale nie lubie gdy ktos probuje zrobic ze mnie idiotke podajac tylko wybrane fakty
                  jako jedyne i sluszne. Ten caly film Al Gore'a zalatuje mi M. Moore'm.

Np cala heca z Katrina nie ma sensu - Katrina nie miala nic
                  > wspolnego z global warming i byla dobrze przepowiedziana. To byla kleska
                  > organizacyjna a nie meteorologiczna. W tym rejonie sa huragany i trzeba byc na
                  > to przygotowanym.

ach, Katrina to juz w ogole temat rzeka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka