nawiatr 23.10.08, 16:34 Wybieram sie na 2 letni kontrakt do Singapuru. Niestety firma nie zapewnia mi samochodu. Czy to prawda że są tam bardzo duże opłaty za jego użytkowanie, porównywalne nawet z ceną samego samochodu? Z góry dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziutkaa Re: kupno samochodu w Singapurze 24.10.08, 16:42 Nie wiem, jak to z kosztami uzytkowania, ale cena zakupu juz zabija. Wole sie codziennie kapac w szampanie ;) Podziwiam kazdego, kto tu na wlasna reke kupuje samochod. Mnie sie np. oplacalo CODZIENNIE dojezdzac do pracy w obie strony taksowka (a dojezdzalam niemalze z jednego konca wyspy na druga) niz kupic/wynajac samochod. Dodam, ze pracuje 6 dni w tygodniu, a w niedziele tez zdarza mi sie wsiadac w taksowke, jak gdzies sie wybieram. Sama cena samochodu jest duzo wyzsza niz w Europie, do tego podatek COE, koszty paliwa, ERP, oplaty parkingowe. I stres jazdy w kraju, gdzie ludzie jezdza jak @#$%^&. Teraz dojezdzam sobie rowerem i przeszlam juz wiele 'zawalow' ;) Rowerzysta inny niz Hindus dojezdzajacy do pracy na budowie (ktory zazwyczaj jezdzi pod prad, ignoruje swiatla, skrzyzowanie kosi po przekatnej itd.) jest zjawiskiem na tyle rzadkim, ze samochody zwyczajnie ignoruja takiego delikwenta i przejezdzaja na gazete. Troche mi zabralo, zeby sie przyzwyczaic. Drugie troche mi zabralo, zeby sie wpychac na chama. A trzecie troche ;) mi zajmie, zeby przelamac polskie odruchy. Zreszta, ja tylko rwoerem, samochodem to by byla dopiero sztuka - takie jezdzenie notorycznie miedzy pasami ruchu, wpakowywanie sie pod nos, wpychanie poza kolejke, trzymanie sie tylko jednego pasa, bo wszyscy nim jada, nie wazne ze inne pasy sa puste. No i musialabym sie nauczyz zajezdzac skrzynie biegow, jesli (co prawie niemozliwe) trafilaby mi sie manualna skrzynia biegow. No, co ja tu bede ksiazke pisac. Nie kupuj samochodu. Wejdz chocby na www.aas.com.sg/ i poczytaj. Zamiast negocjowac z firma doplate na dojazdy, skup sie na doplacie mieszkaniowej. To Ci pozwoli zamieszkac w dobrym punkcie, w zaleznosci od tego, gdzie bedziesz pracowal. Odpowiedz Link
nawiatr Re: kupno samochodu w Singapurze 25.10.08, 19:52 Dziękuję za cenne informacje. Troche mnie to zmartwiło. Jednym z punktów przemawiającym za wyjazdem była możliwość zwiedzenia kawałka Świata. Samochód wydawał mi się podstawa do tego. W sumie nie potrzebuję go w ciągu tygodnia, bardziej zależy mi na weekendach. Taksówka jest ok ale gdybym chciał sie wyrwać z rodziną do Malezji to trochę problematyczna :-). Jak wygląda sprawa przekraczania granicy z Malezją? Czy jest tam dobra komunikacja pociagiem?. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ziutkaa Re: kupno samochodu w Singapurze 26.10.08, 03:05 Pociagiem nie probowalam, ale istnieje. Wyjazdy do Malezji wlasnym samochodem nie sa chyba polecane, na pewno nie przez Singapurczykow, ktorzy tkwia w przekonaniu, ze Malezja to kraj przestepstw itd. W Polsce nigdy nie byli, co wyjasnia taka postawe, ale tkwia w przekonaniu, ze w Malezji to albo na Ciebie napadna albo nawet ukradna samochod. To lokalni, a po prawdzie to w Malezji jest w miare bezpiecznie, byle sie trzymac turystycznych szlakow. Granice z Malezja przekracza sie latwo, jest kupa autobusow, mozna tez na piechote.Mnostwo wycieczek so Malezji jest organizowanych na zasadzie - wykupujesz przejazd busem/vanem/promem (np. na wyspy) i nocleg, a reszte organizujesz sobie sam. Ofert jest naprawde duzo i Malezja akurat to jedno z najtanszych miejsc do odwiedzania. A jesli chodzi o zwiedzanie swiata, to samochod jedynie do Malezji by Ci sie przydal, a wtedy mozna wynajac (ceny w miare rozsadne, z tego co znajomi relacjonowali). Wszedzie inadziej to albo promem (najblizszy Bintan), albo samolotem. Wiec jesli do zwiedzania swiata ten samochod, to nie ma co sie martwic :) Wszyscy tu zwiedzamy, a nie znam nikogo z samochodem :) Odpowiedz Link
nawiatr Re: kupno samochodu w Singapurze 26.10.08, 08:47 To fajnie. Rozwiałaś moje obawy.Nie przepadamy własnie za zorganizowanymi wyjazdami(wycieczkami), ale jezeli ma to charakter zorganizowany jedynie jeżeli chodzi o transport na miejsce i nocleg to super. Może jeszcze polecisz kilka wycieczek (weekendowych: wyjazd w piatek powrót w niedzielę)w najbliższej okolicy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
beba3 Re: kupno samochodu w Singapurze 26.10.08, 11:54 Hej! Podpisuje sie pod Ziutka. :-) My co prawda na weekendy nie wybieramy sie a jak juz to wolimy kilka dni dluzej posiedziec i to juz chyba nalezy liczyc jako wakacje. Jelsli nie masz obiekcji przed jazda autorarami to polecam. To czy zabukujesz sobie powrot w odstepie dwoch dni czy 5 nie ma znaczenia wiec moze byc tez weekendowo. Roznice stanowi czas oczekiwania na przejazd i przejazdu i ew cena. I wtedy nalezy sie zastanowic: autokar, samolot czy np wynajem samochodu. Niegdy tutaj nie wynajmowalismy autka ale opinie slyszalam pozytywne. Cena do zaakceptowania i wygoda swobodnego poruszania sie. Oczywsiscie historie rozbojow na 'stluczke' slyszlam ale o koniecznosci porzadnego ubezpieczenia sie nie musze przeciez przypominac? I o odrobinie rozwagi. Autostrady w Mlezji sa swietne, drogi glowne tez ok a potem to juz jak wszedzie. No i jesli chcecie gdzies na wyspe to nie bardzo wiem czy samochodem bedzie najfajniej. Jest tez mozliwosc wynajecia samochodzu czy busika z kierowca. Z Sg do ... i za kilka dni z ... do Sg. Tez warto rozwazyc i poszukac. Jacys znajomi kiedys polecali taka forme podrozowania jako wygodna i nieklopotliwa. Nie wiem jak cenowo to wygladalo. Odpowiedz Link
ziutkaa Re: kupno samochodu w Singapurze 27.10.08, 09:10 Ze sprawdzonych przeze mnie weekendowych: 1. Wyspa Tioman, tyle, ze wyjazd w piatek wczesnie rano, powrot w niedziele wieczorem. Bus wyjezdzal gdzies z centrum Singapuru, dowozil do Mersling, a tam hop na prom i do resortu. Plaze nie jakies zapierajace dech w piersiach, ale na poczatek arakcji azjatyckich w sam raz. Wystarczy wynajac lodke i poplynac na mala okoliczna wysepke i tam to juz mozna stracic mowe z wrazenia, bo widoki jak z reklamy biura podrozy - bialy piasek, niebiesciuchne morze, kolorowe rybki wyskakujace z wody zeby zjesc Ci chleb z reki... No, kicz i uciecha pelna :) 2. Wyspa Langkawi - tylko samolotem, ale za to dla rodziny super, bo na wyspie mozna wynajac samochod (bezpieczne i niedrogie) i objechac ww. w jeden dzien, a atrakcji sporo: cable car na punkt widokowy, wodospady, kroliczki i inne takie, parki motyli, plaze moze nie az takie 'widokowe' jak na Tiomanie, ale zawsze, mozliwosc wycieczki lodka do parku narodowego, gdzie mozna posnurkowac z kolorowymi rybkami. No i dla doroslych atrakcja dodatkowa w tej postaci, ze cala wyspa jest strefa wolnoclowa :) Co po chwili mieszkania w Singapurze docenia sie podwojnie (ceny alkoholi tutaj moga zabic, nastawcie sie na to) :) 3. Wyspa Bintan. Wsiadasz w prom w Sg i po 45 minutach jestes w Indonezji. Tam podjezdza autobus z Twojego resortu i zawozi Cie do hotelu. A tam atrakcje typowe: basen, plaza, restauracje, sporty wodne, no i golf. Plus mozna zrobic sobie mala wycieczke 'na wies' i popatrzec jak zyja lokalni. Ciekawe tylko dla tych, co nigdzie indziej w Azji nie byli. Bintan to ogolnie miejsce, gdzie tylko na weekend. Z wyprobowanych przez innych: 1. Malacca- znajomi wynajeli samochod w Sg i bez problemu dostali sie z dwojka dzieci w szybkim czasie. A tam kolonialna zabudowa i mily klimat podobno. 2. Cameron Heights - busikiem, a tam na miejscu lazenie po dzungli, jedzenie dzemow z lokalnych truskawek itd. Znajomi byli z poltorarocznym dzieciaczkiem i dali rade, ale powiedzmy, ze oni z tych odwazniejszych :) 3. wyspa Sibu - przasnie podobno, ale w sam raz, zeby pomoczyc sie w wodzie, polezac na plazy, a wieczorem napic drinka w barze. Jesli w gre wchodzilby samolot, to jest znacznie wiecej miejsc, zalezy co kto lubi :) Bali, Bangkok, Phuket i Phi Phi, Filipiny, wyspa Cebu i pewnie mnostwo innych wysepek. Wejdz sobie np. tu www.airfares.com.sg/ albo www.zuji.com.sg Odpowiedz Link
agateksg Re: kupno samochodu w Singapurze 28.10.08, 10:26 nawiatr napisał: > Dziękuję za cenne informacje. Troche mnie to zmartwiło. Jednym z punktów > przemawiającym za wyjazdem była możliwość zwiedzenia kawałka Świata. Samochód > wydawał mi się podstawa do tego. W sumie nie potrzebuję go w ciągu tygodnia, Zerknij na mapę jakie w grę wchodzą odległości. Samochodem to można pozwiedzać odrobinę Malezję i to wszystko. Bilety lotnicze są tu dość tanie i to co my najczęściej robimy to przelot w okreslone miejsce a dalej wynajem samochodu w tym bywa, że z kierowcą - tak bezpieczniej. W samym SG jeśli nie jest się jakoś mocno porozrzucanym na zasadzie praca na jednym końcu wyspy, dom po środku, a przedszkole/szkoła na drugim, to moim zdaniem samochód ma tylko wtedy sens, jesli cierpi sie na pokaźny nadmiar gotówki. Poza kupnem mozna jeszcze rozważyć najem - przy długofalowym, jakiegoś niepierwszej wiosny protona (malezyjska marka) da się pewnie wynająć za 30-40SGD na dzień. Dorywczo, np. na weekend, nie ma problemu ze znalezieniem czegoś w miarę przyzwoitego za 65-80/dobę. Osoby o skłonnosciach samobójczych mogą się też zdecydowac na zakup i uzytkowanie motocykla - ceny normalne, tj. europejskie, podatek pomijalny, stosunek kosztów eksploatacji do mobilnosci, zdecydowanie najlepszy. Odpowiedz Link
nawiatr Re: kupno samochodu w Singapurze 28.10.08, 11:17 Dzięki.Człowiek jednak myśli kategoriami Polski, a Wy mi to dopiero uświadomiliście. Jak widzę można zwiedzać i podróżować nie posiadając własnego samochodu- szok. Jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link
zolta_iwulka Langkawi 31.07.09, 13:27 Hej, a ile kosztowalaby mnie ta wyprawa na Wyspe Langkawi ? Ceny lotu w necie to ok. SGD 250-500? A wstepy, snorkeling etc? Yak orientacyjnie pytam, moze ktos byl? Odpowiedz Link
beba3 Re: Langkawi 31.07.09, 16:27 Byl, byl ale nie pamieta bo nie ma glowy do liczb. W necie poszperaj znajdziesz. Jak nie na stornach z ofertami to po jakis blogach. Odpowiedz Link
hankrearden Re: Langkawi 03.08.09, 08:28 Ciekawe dlaczego to pytanie wyslalas do watku o kupnie samochodow :) A Langkawi, ostatio Silk Air mial special $168 za bilet. Nawet sie zastanawialem, ale jednak nie kupilem. Odpowiedz Link
zolta_iwulka Re: Langkawi 03.08.09, 12:34 hankrearden, bo ja jakos tak za watkiem ziutkaa(ziutkii) poszlam, to bylo jak najbardziej a propos tego watku. Dziekuje za odpowiedzi, musze sobie policzyc ile to bedzie mnie kosztowac i czy warto, czy jest cos moze bardziej interesujacego do zobaczenia? Odpowiedz Link
beba3 Re: Langkawi 27.08.09, 11:55 Langawi teraz jest chyba nawet tansze? Tylko ze akurat taki sobie sezon. Jak trafisz z pogoda to ok jak nie to... Bylam poza sezonem i da sie, ale bez turkusowej wody codziennie a od swieta. Fajnie bylo ale jesli sie bede wybierac raz jeszcze to jedak blizej sezonu turystycznego. Odpowiedz Link