Dodaj do ulubionych

OBYWATELSTWO

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 19:43
Jak długo czeka się w Chicago na uzyskanie obywatelstwa od momentu złożenia
dokumentów?A następnie jak długo żona czeka w Polsce na
otzymanie "pozwolenia" na wjazd do USA, w przypadku, gdy mąż ma już
obywatelstwo?Może ktoś wie jak odbywa się ta cała procedura? Z góry
serdecznie dziękuję.

• OBYWATELSTWO Gość: Ala, 21-06-2003 15:33

Obserwuj wątek
    • Gość: Kuma Re: OBYWATELSTWO IP: *.chicago-12rh16rt.il.dial-access.att.net 05.07.03, 04:07
      Gość portalu: Ala napisał(a):

> Jak długo czeka się w Chicago na uzyskanie obywatelstwa od momentu złożenia
      > dokumentów?A następnie jak długo żona czeka w Polsce na
      > otzymanie "pozwolenia" na wjazd do USA, w przypadku, gdy mąż ma już
      > obywatelstwo?Może ktoś wie jak odbywa się ta cała procedura? Z góry
      > serdecznie dziękuję.

Czy masz juz staly pobyt? Moj maz jest Amerykaninem. Pamietam, ze pierwszym
      krokiem bylo zlozenie podania o staly pobyt, a nie o obywatelstwo. W
      przypadku poslubienia obywatela USA trzeba odczekac dwa lub trzy lata na
      statusie legalnego rezydenta i dopiero wtedy mozna zlozyc podanie o
      obywatelstwo.

Nie wiem, dlaczego pytasz, kiedy mozna Ci bedzie wjechac do Stanow
      • Gość: Ala Re: OBYWATELSTWO IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 18:33
        Dziękuję za odpowiedź.Pobraliśmy się w Polsce i teraz czekam na papiery ze
        Stanów. Mój mąż czeka w USA na papiery na obywatelstwo.W momencie kiedy je
        otrzyma chce złożyć na mnie papiery. Czy uważasz , czy to jest najszybszy
        sposob na ściągnięcie żony do USA i jak to długo potrwa? Z góry dziękuję.
        • pinkink Re: OBYWATELSTWO 05.07.03, 20:22
          Inny jest status zony rezydenta USA, a inny - obywatela.
          Szkoda, ze nie poczekaliscie z malzenstwem do czasu uzyskania przez niego
          obywatelstwa. Ten drobny fakt, z tego co wiem, wplywa na dlugosc trwania
          procedur zwiazanych Twoim statusem, wyjazdem z Polski itd.

Zona OBYWATELA USA czeka na obywatelstwo 3 lata, podczas kiedy zona REZYDENTA
          5 lat,a nawet dluzej bo najpierw musi poczekac na zostanie rezydentem, a to tez
          trwa.
        • Gość: Kuma Re: OBYWATELSTWO IP: *.chicago-07rh16rt.il.dial-access.att.net 06.07.03, 06:18
          Alu,

Pomimo checi, nie bardzo moge Ci pomoc, bo sama bylam w innej sytuacji... Na
          Twoim miejscu nie myslalabym na razie o obywatelstwie (chociaz oczywiscie
          nadal moze to byc Twoim dlugoterminowym planem i wczesniej czy pozniej uda sie
          go zrealizowac) a skupila sie na uzyskaniu statusu legalnego rezydenta. Jak
          dlugo to potrwa, nie chce zgadywac, ale mam nadzieje, ze juz wkrotce bedziecie
          mogli byc razem. Zycze powodzenia i wytrwalosci!
        • rhino1 Re: OBYWATELSTWO 07.07.03, 04:41
          Ja ostatnio rozmawialem z prawnikiem emigracyjnym i nie jest za ciejkawie ale
          musisz sie jeszcze kogos poradzic - otoz on mi powiedzial ze jak zona jest
          tylko rezydentem to ja bede musial czekac 5 -7 lat na to az dostane pozwolenie
          na prace io tez zostane rezydentem a dopiero od tego momentu potrzeba 3 lat na
          uzyskanie obywatelstwa .
          natomiast gdyby ona miala juz obywatelstwo to sparwa bylaby zalatwiona do 4
          miesiecy ( green card) a po 3 latach obywatelstwo .
          ale to w roznchy stanach roznie jest - podobno w Illinoi najdluzej - bo jest
          najwiuecej osuzkiwanych malzenstw.
          • Gość: Ala Re: OBYWATELSTWO IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.03, 17:41
            Dziękuję za odpowiedź. Musze się skontaktować w takim razie z prawnikiem. Czy
            mógłbyś mi polecic jakiegoś prawnika emigracyjnego w Chicago?Najlepiej jego
            telefon , bo będę dzwonić. Z góry serdecznie dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka