Dodaj do ulubionych

Obejrzę sobie Armię, Pinka Freuda i ...Madredeusa

10.07.04, 17:45
tego ostatniego na DVD, ale zawsze...

muzyka.wp.pl/niusy.html?idn=12119
Obserwuj wątek
    • grimsrund Re: Obejrzę sobie Armię, Pinka Freuda i ...Madred 10.07.04, 20:00
      Szkoda, że pierwsza lista też nie jest "na żywca" :((
    • stazzio Re: Obejrzę sobie Armię, Pinka Freuda i ... 10.07.04, 20:23
      A ja jeszcze Metallikę, film o Arvo Pärcie i inne...
      Już tylko 12 dni :)
      Pozdrowienia
      • dziewczyna_mickiewicza Re: Obejrzę sobie Armię, Pinka Freuda i ... 10.07.04, 20:24
        w cieszynie bedzie film o arvo parcie?
        • stazzio Arvo 10.07.04, 20:29
          Owszem, 26 VII pokażą estoński dokument "Arvo Part-24 Preludes for a Fuge"
          (reż. Dorian Supin).
          Pzdr.
          • cze67 Re: Arvo 10.07.04, 22:03
            A tak w ogóle to Part został w tym roku "Człowikiem Pogranicza" w moich
            rodzinnych Sejnach i dał tam koncert. Ale mnie tam wówczas nie było...
            • dziewczyna_mickiewicza Re: Arvo 10.07.04, 22:12
              ze wszystkich czlonkow kronos, do parta mi chyba muzycznie najblizej i jakos
              zawsze jego utwory kojarza mi sie z przelomowymi momentami zycia, no i
              najpiekniejszymi filmami - choc w jego przypadku nietrudno o takie wrazenie:
              cokolwiek rezyser nei pokaze, i tak widz najlepiej zapamietuje muzyke parta...
              • cze67 Re: Arvo 10.07.04, 22:16
                dziewczyna_mickiewicza napisała:

> ze wszystkich czlonkow kronos, do parta mi chyba muzycznie najblizej

Nie jestem mocno w temacie Parta, ale on chyba nie jest członkiem Kronos
                (Quortet jak rozumiem).
                • dziewczyna_mickiewicza Re: Arvo 10.07.04, 22:22
                  przez cztery lata bylam przekonana, ze jest (albo przynajmniej byl), w tej
                  chwili zburzyles czesc mojego swiatopogladu:)
                  musze to sprawdzic
                  • cze67 Re: Arvo 10.07.04, 22:23
                    Kronos grał jego kompozycje.
                    • dziewczyna_mickiewicza Re: Arvo 10.07.04, 22:27
                      no to wiele wyjasnia. bo ja zawsze bylam w temacie arvo a nie kronos bardziej
                      (no, ew glassa solo). i ktos mi kiedys dawno temu powiedzial, ze part i glass
                      tworza razem kronos. juz mi tak zostalo. dobrze, ze blad zostal naprawiony:)
                      dzieki cze za uswiadomienie:)
                      • cze67 Re: Arvo 10.07.04, 22:31

> no to wiele wyjasnia. bo ja zawsze bylam w temacie arvo a nie kronos bardziej
                        > (no, ew glassa solo). i ktos mi kiedys dawno temu powiedzial, ze part i glass
                        > tworza razem kronos.

To nastukaj teraz temu komuś... Za dwa kłamstwa naraz.
                        • dziewczyna_mickiewicza Re: Arvo 10.07.04, 22:34
                          zebym wiedziala, kto to byl...
                          a tak na marginesie to co parta gral kronos?
                          • cze67 Re: Arvo 10.07.04, 22:40
                            Kilka kompozycji na kilku płytach. Jak mówiłem - w Parcie nie jestem mocny.
                            Polecam wpisanie imienia i nazwiska muzyka tu:

www.allmusic.com
                            • dziewczyna_mickiewicza Re: Arvo 10.07.04, 23:01
                              spoko. dzieki.
                          • stazzio Re: Arvo 10.07.04, 23:03

> a tak na marginesie to co parta gral kronos?

Zajrzyj na przykład tutaj:
                            Kronos Quartet
                            i tutaj:
                            Arvo Pärt

Pozdrowienia :)
                            • cze67 Re: Arvo 10.07.04, 23:27
                              Przy linku do Kronosa otwiera mi się, że nie ma takiej strony...
                              • stazzio Hmmm... 10.07.04, 23:53
                                cze67 napisał:

> Przy linku do Kronosa otwiera mi się, że nie ma takiej strony...

Hmm... dziwne... u mnie też.
                                No to errata:
                                Kronos
      • cze67 Re: Obejrzę sobie Armię, Pinka Freuda i ... 10.07.04, 22:02
        stazzio napisał:

> A ja jeszcze Metallikę, film o Arvo Pärcie i inne...

... i o Janis Joplin, The Band, Grateful Dead...
        • cze67 Re: Obejrzę sobie Armię, Pinka Freuda i ... 12.07.04, 19:35
          ... i Beatlesów też sobie obejrzę:

Codziennie o 19.00 w klubie festiwalowym (wstęp bezpłatny) - cykl muzyczny OPEN
          YOUR MIND - pokazy video koncertów Norah Jones, Lenny Kravitz, Radiohead,
          Republika, Massive Attack, Placebo, The Beatles, Coldplay, Beastie Boys,
          Madredeus.
          • cze67 Re: Obejrzę sobie Armię, Pinka Freuda i ... 19.07.04, 19:50
            No właśnie, dzisiaj się pakuję, jutro wyjeżdżam. Mam nadzieję, że nie
            zaniechacie pisania na forum z tak błachego powodu jak nieobecność jego
            gospodarza.
            Apeluję! Twórzcie nowe wątki, dopisujcie się do starych, bądźcie kreatywni!
            Pod moją nieobecność forum opiekować się będą ilhan i kubasa (też, zdaje się
            obecnie nieobecny).
            Wracam na początku sierpnia, co nie znaczy, że niczego nie napiszę. W Cieszynie
            mają być (darmowe!) kawiarenki internetowe.
            Pozdrawiam wszystkich.
            • smithcio Re: Obejrzę sobie Armię, Pinka Freuda i ... 19.07.04, 19:55
              cze67 napisał:

> No właśnie, dzisiaj się pakuję, jutro wyjeżdżam.

W końcu będzie można pisać wulgarne posty.
            • ilhan Re: Obejrzę sobie Armię, Pinka Freuda i ... 19.07.04, 20:14
              cze67 napisał:

> Pod moją nieobecność forum opiekować się będą ilhan i kubasa (też, zdaje się
              > obecnie nieobecny).

Hahaha, czyli rządzę :-D
              Cze, ale tak poważnie, to ja będę nieobecny od weekendu, Kubasa też w dalszym ciągu, więc opcja adminowania dla jakiejś dodatkowej, mającej stały dostęp osoby jest chyba niezbędna, na wypadek np. bydlaczkowego ataku.
              • smithcio Re: Obejrzę sobie Armię, Pinka Freuda i ... 19.07.04, 20:16
                ilhan napisał:

> ja będę nieobecny od weekendu, Kubasa też w dalszym c
                > iągu

Proponuję zawiesić forum na dwa tygodnie. Nie bedzie ataku wtedy.
                • ilhan 4 tysiące tak w ogóle mamy 19.07.04, 20:23
                  Nic nie zawieszać, a nuż trafi mi się gdzieś na wakacjach na chwilę jakiś komputer tak jak Cze?
                  • cze67 Re: 4 tysiące tak w ogóle mamy 19.07.04, 21:07
                    Piżmak rządzi.

PS. A iluś odbiera pocztę.
                    • ilhan Re: 4 tysiące tak w ogóle mamy 19.07.04, 21:21
                      cze67 napisał:

> Piżmak rządzi.
                      >
                      > PS. A iluś odbiera pocztę.

Tak jest, Panie Szefie. Dotarło :-)
                      • cze67 A w Cieszynie goraco jak diabli 22.07.04, 16:42
                        Pozdrowienia z Cieszyna (Czeskiego tez).

Dzisiaj pierwszy film, a potem... Moze nawet pięć dziennie. No i koncerty.
                        Pewnie nie bede mial czasu na śledzenia forum. Wasza postawa, towarzysze, jak
                        do tej pory bardzo mi sie podoba. Oby tak dalej.
                        • dziewczyna_mickiewicza Re: A w Cieszynie goraco jak diabli 22.07.04, 16:46
                          cze, zazdroszcze:) ogladaj uwaznie i potem nam zdasz relacje :))))
                        • ilhan Re: A w Cieszynie goraco jak diabli 22.07.04, 16:46
                          Pozdrowienia! W stolycy też duszno Panie, oj duszno...
                        • ilhan Cze - odpisałem na maila jakby co [n/t] 22.07.04, 16:57
                          • cze67 Muzyczne sprawozdanie z Cieszyna 27.07.04, 14:16
                            Baaardzo skrotowe, bo czas goni.

"Some Kind of Monster" - znakomity film, bede musial jeszcze raz przesluchac
                            plyte "St. Anger" (Metallicy oczywiscie), wiedzac juz w jak dramatycznych
                            okolicznosciach byla nagrywana. Z calego serca polecam!

PS. Podobno Beatlesi klocili sie w czasie nagrywania Let It Be... Taaaa, w
                            porownaniu z tym co wyrabiali panowie Lars i James podczas sesji do St Anger -
                            nasza czworeczka przez cala sesje z dziubkow sobie spijala...
                            • cze67 Re: Muzyczne sprawozdanie z Cieszyna 02.08.04, 21:35
                              NO więc skończyło się kinowo-muzyczne szaleństwo w Cieszynie. Szkoda, było
                              naprawdę znakomicie. Szczególnie ciepło (jeżeli chodzi o muzykę) wspominam
                              koncert Armii (jeszcze mi szyja i inne części ciała bolą, tak se zaszalałem).
                              Ostatni raz widziałem ten zespół z ... 10 lat temu w Suwałkach. Piątkowy występ
                              był naprawdę świetny.
                              Znakomity koncert dał też jazzowy band Otomo Hishihide's New Jazz Ansamble
                              (prawdopodobnie przekręciłem nazwisko lidera, przepraszam). A już utwory
                              zaśpiewane przez japońską wokalistkę Phew, która mnie osobiście swoim
                              apokaliptycznym głosem przypomina Nico były czymś niezwykłym.
                              • cze67 Re: Muzyczne sprawozdanie z Cieszyna 03.08.04, 21:21
                                Acha, Armia zagrała na początek chyba ze cztery utwory "starej", punkowej
                                Siekiery: Fala, Siekiera i coś tam jeszcze. Byłem zdumiony i uradowany. Nie
                                sądziłem, że kiedykolwiek usłyszę jeszcze te utwory na żywo.
                                • cze67 Re: Muzyczne sprawozdanie z Cieszyna 03.08.04, 21:23
                                  Acha 2 - nie obejrzałem dokumentu o Arvo Parcie, ani koncertu Medredeusa z DVD.
                                  Zobaczyłem za to film o Johnie Zornie (sredni, zresztą) i pomyślałem sobie, że
                                  chętnie zapoznałbym się z muzyką tego pana.
                                • stazzio Re: Muzyczne sprawozdanie z Cieszyna 04.08.04, 04:20
                                  cze67 napisał:
                                  > Acha, Armia zagrała na początek chyba ze cztery utwory "starej", punkowej
                                  > Siekiery: Fala, Siekiera i coś tam jeszcze.

"Misiowie puszyści" to byli :)
                                  Niniejszym potwierdzam: Cze zaszalał se, że rany-rety! I to zupełnie bez Red
                                  Bulla, jeśli się nie mylę... Aż miło było popatrzeć ;)
                                  • cze67 Filmowe sprawozdanie z Cieszyna 23.08.04, 00:17
                                    Na prośbę lyyli:
                                    Festiwal polecił mi kolega stazzio (dla którego rispekt).

Było świetnie, tzn. filmy były świetne i w ogóle cała idea tego przeglądu mi
                                    się bardzo podobała. I wpadłem w taki rytm oglądania filmów, po kilka dziennie,
                                    którego do dzisiaj mi brakuje i za którym do dzisiaj tęsknie. Po tym festiwalu
                                    pozostanie mi chyba na całe życie sentyment do filmów koreańskich. Naprawdę,
                                    niezwykłe kino. I ten Cieszyn taki ładny...
                                    Rozczarowała mnie natomiast część publiczności, która nie była chyba
                                    przygotowana na trudniejsze filmy, która przyjechała tam może ze snobizmu,
                                    która nie była tą publicznością jaką sobie wymarzyłem.

Byłem pierwszy raz i na pewno tam za rok przyjadę ponownie.

A Tobie jak się podobało?
                                    • lyyli Re: Filmowe sprawozdanie z Cieszyna 23.08.04, 19:13
                                      To byl moj trzeci raz w Cieszynie- chyba najlepiej wspominam pierwszy festiwal-
                                      wtedy Era nie byla jeszcze głównym sponsorem- było mało ludzi czyli też mniej
                                      ludzi z przypadku ;) w tym roku bylo za to cale mnostwo imprez dodatkowych- w
                                      sumie mozna jechac na festiwal filmowy i nie zobaczyc ani jednego filmu a i tak
                                      miec maksymalnie wypelniony czas :)niestety tez ogromnie draznily mnie wszelkie
                                      indywidua, ktore myslaly, ze jak zaloza frak albo zrobia sobie dziwna fryzure
                                      to swiat uzna je za wielkie osobowosci - bleee ! Ale za rok pewnie bede znowu :)
                                      ps. Johna Zorna ( mimo ze dokument byl rzeczywiscie przecietny) polecam
                                      baaardzo goraco :)!
                                      • cze67 Re: Filmowe sprawozdanie z Cieszyna 23.08.04, 19:17
                                        lyyli napisała:

> ps. Johna Zorna ( mimo ze dokument byl rzeczywiscie przecietny) polecam
                                        > baaardzo goraco :)!

Ja ten film odebrałem jako dokument o robieniu dokumentu. Pomyślałem sobie - co
                                        mnie obchodzi jak autorka filmu zmagała się z jego materią?! To film o muzyku,
                                        czy o trudnościach jakiejś babeczki w dotarciu do niego?
                                        Dlatego mi się nie podobał. Ale do zapoznania się z muzyką Zorna zachęcił...
                                        • lyyli Re: Filmowe sprawozdanie z Cieszyna 23.08.04, 19:53
                                          Mnie tez odrobine denerwowala autorka dokumentu - zachowywalo sie jak
                                          inteligenty ale za bardzo podniecony czlowiek :( tak jakby z wrazenia na widok
                                          Zorna tracila kontrole nad emocjami a przez to i nad calym dokumentem. Poza tym
                                          warunki w domu narodowym tez nie sprzyjaly celebracji filmu :) ale to i tak nie
                                          umn iejszy mojego zamilowania do tej muzyki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka