pytajnick Re: nowy dzien pora zaczac... 04.06.05, 08:24 I znów mi przychodzi skompromitować się nieprzyzwoicie wczesnym jak na sobotę wstawaniem. Alanis - Thank U (wyjątkowo skuteczny budzik) Odpowiedz Link
polleke Re: nowy dzien pora zaczac... 04.06.05, 09:45 "This is the tune I'm humming now" Zaczynam weekend śpiewając z Evanem Dando prześliczne "Hard Drive". Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 04.06.05, 10:38 Squeeze - Pulling Mussels (From A Shell) I będę przeciągał moment rozpoczęcia sobotniego sprzątania z (całkiem znakomitą) płytą "ArgyBargy". Odpowiedz Link
cze67 Re: nowy dzien pora zaczac... 05.06.05, 09:50 Living Colour - Time's Up - nie słuchałem z pięć lat chyba, a dzisiaj mnie naszło. Znakomita płyta. Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 05.06.05, 10:06 Primus w fajowym coverze jeszcze bardziej fajowego utworu XTC "Scissor Man". Odpowiedz Link
cze67 Re: nowy dzien pora zaczac... 05.06.05, 10:14 ilhan napisał: > Primus w fajowym coverze jeszcze bardziej fajowego utworu XTC "Scissor Man". O! Nie wiedziałem, że to numer XTC. Ja znam go tylko z wykonania Primusa właśnie. Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 05.06.05, 10:23 cze67 napisał: > ilhan napisał: > > > Primus w fajowym coverze jeszcze bardziej fajowego utworu XTC "Scissor Ma > n". > > O! Nie wiedziałem, że to numer XTC. Ja znam go tylko z wykonania Primusa > właśnie. Wersja oryginalna brzmi zupełnie podobnie (poza tym, że jest kilkanaście lat starsza i ok. minutę krótsza). Primus w ogóle miał słabość do XTC - nagrali też cover "Making Plans For Nigel", którego zresztą nadal poszukuję. Odpowiedz Link
nemrrod Re: nowy dzien pora zaczac... 05.06.05, 14:54 ilhan napisał: >Primus w ogóle miał słabość do XTC - nagrali też >cover "Making Plans For Nigel", którego zresztą nadal poszukuję. Check your mail. Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 05.06.05, 15:01 nemrrod napisał: > ilhan napisał: > > >Primus w ogóle miał słabość do XTC - nagrali też > >cover "Making Plans For Nigel", którego zresztą nadal poszukuję. > > Check your mail. Checked my mail. Dzięki dzięki. No jakoś niespecjalnie dał sobie radę Primus tutaj. Odpowiedz Link
pytajnick Re: nowy dzien pora zaczac (znow za wczesnie) 05.06.05, 09:27 Porcupine Tree - What You're Listening To/moment przebudzenia, wiadomo czemu/Synesthesia/Always Never Odpowiedz Link
mechanikk Re: nowy dzien pora zaczac (znow za wczesnie) 05.06.05, 10:46 Bonnie Prince Billy & Matt Sweeney - Superwolf znowu. wlasciwie to ja ciagle tej plyty slucham i coraz bardziej mi sie podoba. ostatnio mialem tak chyba z debiutem BSP i Real Gone Waits'a Odpowiedz Link
polleke Re: nowy dzien pora zaczac 05.06.05, 11:17 Wedding Present - Make Me Smile (Come Up And See Me), cover kompletnie mi nieznanego Cockney Rebel. Odpowiedz Link
pytajnick Re: nowy dzien pora zaczac... 06.06.05, 09:06 The Clash - London Calling, czyli próba zaczarowania tygodnia by był równie radosny. Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 06.06.05, 09:09 Jak genialnie, że odwołali mi angielski. Mo-Ho-Bish-O-Pi - Names For Nameless Things Zespół jednego utworu, ale jak kapitalnego! Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 07.06.05, 08:21 Richard Hell & The Voidoids - Blank Generation Wymiata! Odpowiedz Link
pytajnick Re: nowy dzien pora zaczac... 07.06.05, 11:09 Dziś 6:20 więc łagodny początek: Tim Bowness / Richard Barbieri - Flame Odpowiedz Link
polleke Re: nowy dzien pora zaczac... 07.06.05, 11:23 Robert Forster - I've Been Looking For Somebody Odpowiedz Link
mameluch Re: nowy dzien pora zaczac... 08.06.05, 08:37 o zesz kuwa, w Kawie czy Herbacie wlasnie jest Gorniakowa:/ kto widzial ten wie o co chodzi, kto nie - niech nie zaluje:/ Odpowiedz Link
pytajnick Re: nowy dzien pora zaczac... 08.06.05, 08:48 The National - Secret Meeting! "And so and now I'm sorry I missed you I had a secret meeting in the basement of my brain" Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 08.06.05, 09:26 Zaczynam deszczowy dzień pierwszym przesłuchaniem albumu "In The Pines" The Triffids. Już robi wspaniałe wrażenie. (Gdzie byli ludzie kiedy ten genialny zespół wydawał swoje płyty 20 lat temu?) Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: nowy dzien pora zaczac... 08.06.05, 09:30 mameluch napisał: > o zesz kuwa, w Kawie czy Herbacie wlasnie jest Gorniakowa:/ kto widzial ten wie > o co chodzi, kto nie - niech nie zaluje:/ mame, nie bądź taki i powiedz czego mam żałować. czyżby dokonała zwrotu w karierze? ;) ps. rano no-man "loveblows & lovecries" Odpowiedz Link
mameluch Re: nowy dzien pora zaczac... 08.06.05, 09:48 nie no, Edytka i jej zespol osiagnal juz taki poziom wtajemniczenia ze nie potrzebuja zadnych zbednych narzedzi typu mikrofon czy kable. wszyscy wlaczaja sie w spiew, przerywajac granie na saksofonach czy gitarach i robia to nie gorzej niz Edytka, z takimi zajebistymi wyrazami twarzy. jakby tego bylo malo - robia to po francusku;) Odpowiedz Link
pytajnick Piątek ! 10.06.05, 08:51 budził mnie: Massive Attack - Danny the Dog (szło mu powoli, do czasu) A teraz trzecie przesłuchanie nowego Coldplay. Dalej nic. Odpowiedz Link
pytajnick Sobota 11.06.05, 10:21 Anathema - Don't Look Too Far a teraz nowe TWS gra reggae. Odpowiedz Link
pytajnick Re: Sobota 11.06.05, 10:29 ilhan napisał: > Stylowy początek dnia. > Robert Forster - Baby Stones A co on tak w ogóle gra? Odpowiedz Link
ilhan Re: Sobota 11.06.05, 11:04 pytajnick napisał: > ilhan napisał: > > > Stylowy początek dnia. > > Robert Forster - Baby Stones > > A co on tak w ogóle gra? Zasadniczo piosenki. Pełne elegancji, mocno osadzone w tradycji Boba Dylana, bazujące na akustykach. Aczkolwiek cały urok artystów typu Forster polega chyba na tym, że są wierni klasyce, ale znaleźć tu jakieś naprawdę bliskie porównanie nie sposób. (Choć jeśli mówimy o solowym materiale RF, to nie jest - chyba, bo nie znam jeszcze całego - specjalnie równy. Np. płyta "Danger In The Past" rządzi, a płyta "Warm Nights" już niekoniecznie). Odpowiedz Link
ilhan Re: Sobota 12.06.05, 10:15 A u mnie debiut The Libertines - "Up The Bracket". Czy ktoś chce czy nie - dziś już jedna ze sztandarowych pozycji lat 00. Odpowiedz Link
pytajnick Re: Sobota (niedziela?) 12.06.05, 10:22 Budziło to, przy czym zasypiałem: h.m. górecki - iii symfonia (czy tego ktoś chce czy nie, jeden z największych polskich produktów eksportowych w zakresie muzyki, i słusznie zresztą :) Odpowiedz Link
humbak Re: nowy dzien pora zaczac... 11.06.05, 11:25 No to hulam Przed chwilką pół albumu Mack 10 "The Recipe", teraz sety MK Fevera:) Jazda na dobry początek;) Odpowiedz Link
humbak Nieścisłość. 11.06.05, 11:41 W między czasie póściłem przez pomyłkę hip hopowy set Krime'a (dla chętnych info że to bracia są)... i jeszcze się dziwie że Fever grywał takie rzeczy. Ech, strość nie radość:P Odpowiedz Link
aasiek Re: Nieścisłość. 11.06.05, 11:45 QOTSA, The Lost Art Of Keeping A Secret :) O, znowu leci... ;) Odpowiedz Link
humbak Re: Nieścisłość. 11.06.05, 11:50 Sugeruję żebyś się zatrzymała koło 10 raza, bo w końcu tak się zdyskretyzujesz że nicka sobie ukryjesz za tą taką mgiełką (względnie rozpikselowaniem) z telewizji;) Odpowiedz Link
aasiek Re: Nieścisłość. 11.06.05, 12:03 Nie bój się... Oj, znowu ten Josh H. spiewa... Co jest?:) Pozdrawiam atk ;) Odpowiedz Link
mameluch Re: Nieścisłość. 12.06.05, 11:18 aasiek napisała: > QOTSA, The Lost Art Of Keeping A Secret :) O, znowu leci... ;) jak dawno nie sluchalem. a to jedna z moich ulubionych piosenek. a u mnie dzis o 8 polecial Afro Kolektyw 'Karl Malone'. Humbak, sluchales?:) Odpowiedz Link
aasiek Re: Nieścisłość. 12.06.05, 11:23 Na piękny, choć zimny poranek - nowe Porcupine Tree. Odpowiedz Link
mameluch Re: Nieścisłość. 16.06.05, 09:46 The Plot to Blow Up the Eiffel Tower - One Stab Deserves Another Odpowiedz Link
mechanikk Re: Piątek! 17.06.05, 09:33 na pobudke "please stand up" BSP (z prawdziwego singla ;> hehe), a teraz "guero" Beck'a Odpowiedz Link
mameluch Re: nowy dzien pora zaczac... 20.06.05, 16:03 o, przypomniało mi się że to był dobry poranek, choć wczesny jak na moje ostatnie wstawanie;) o 8:15 The Roots i 'The Seed' w radio w samochodzie, a niedługo potem u koleżanki (też w radio!) 'Lyla':) Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 20.06.05, 16:25 mameluch napisał: > o, przypomniało mi się że to był dobry poranek, choć wczesny jak na moje > ostatnie wstawanie;) o 8:15 The Roots i 'The Seed' w radio w samochodzie, a > niedługo potem u koleżanki (też w radio!) 'Lyla':) Ej Mameluch, mnie obudziło rano radio, najpierw gadał coś Geremek, a potem faktycznie była "Lyla"! :) Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: nowy dzien pora zaczac... 20.06.05, 17:08 Oj, musiałem rozpocząć tydzień od mocnego kopa - "Block Rockin' Beats" Chemicznych. Odpowiedz Link
mameluch Re: nowy dzien pora zaczac... 20.06.05, 18:12 cholera, a jakie to było radio? bo ja nie wiem, grało tylko u koleżanki w kuchni, ale na falę nie zwrócilem uwagi, ino na kawałek:) Geremka wcześniej nie słyszałem;) Il, widzisz co narobiłeś? staram się pisać z polskimi znakami!!!;) Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 20.06.05, 18:58 To była Trójka, a co do polskich znaków - tak trzymać! :) Odpowiedz Link
pytajnick Re: nowy dzien pora zaczac... 20.06.05, 20:13 mameluch napisał: > o, przypomniało mi się że to był dobry poranek, choć wczesny jak na moje > ostatnie wstawanie;) o 8:15 The Roots i 'The Seed' w radio w samochodzie, a > niedługo potem u koleżanki (też w radio!) 'Lyla':) o, przypomniało mi się że to był dobry poranek, choć wczesny jak na moje ostatnie wstawanie - o 6:20 pierwszy singiel zespołu no-man - "Colours", czyli remake Donovana, czyli pionierski - a już niemalże stuprocentowy - trip-hop z 1990 roku. Odpowiedz Link
mameluch Re: nowy dzien pora zaczac... 21.06.05, 08:26 co se będę żałować, dziś In Flames 'Embody The Invisible' i pewnie jeszcze kawałek 'Colony' poleci dalej. może chociaż to mnie o tej nieludzkiej porze rozbudzi. Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 21.06.05, 09:53 Richard & Linda Thompson - Wall Of Death Odpowiedz Link
ayya Re: nowy dzien pora zaczac... 25.06.05, 10:56 Clap Your Hands Say Yeah! - Upon This Tidal Wave Of Young Blood Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 25.06.05, 11:07 The Tears - Refugees Spróbuję jeszcze raz z tą płytą... Odpowiedz Link
mameluch Re: nowy dzien pora zaczac... 25.06.05, 17:33 to chyba była Sparta i 'Guns of Memorial Park' Odpowiedz Link
pytajnick Niedziela! 26.06.05, 10:19 ...i jeden z moich ulubionych "początków dnia": The Coral - Dreaming of You Już za ten kawałek należy im się muzyczny Nobel :) Życzę miłej niedzieli. Odpowiedz Link
ilhan Re: Niedziela! 26.06.05, 10:42 Zacząłem od The Arctic Monkeys - "5 Minutes With The Arctic Monkeys" - podobno "the hottest band in Britain now". I przyznam, że nieźli. Teraz The Magic Numbers - openera nagrali naprawdę świetnego. Mam nadzieję, że dalej jest równie dobrze. Chociaż płyta trwa aż godzinę, więc oznaczałoby to zupełnie rewelacyjny debiut. Odpowiedz Link
aasiek Re: Niedziela! 26.06.05, 12:39 Słyszałam, że The Magic Numbers mają grać przed U2. Prawda to? U mnie dzionek zaczął się od The Arcade Fire (Neighborhood #3) Odpowiedz Link
pytajnick Re: Niedziela! 26.06.05, 12:48 ilhan napisał: > Teraz The Magic Numbers - openera nagrali naprawdę świetnego. Mam nadzieję, że > dalej jest równie dobrze. Chociaż płyta trwa aż godzinę, więc oznaczałoby to zu > pełnie rewelacyjny debiut. Fajnie nastraja ta płyta, autorzy muszą być sympatycznymi ludźmi - przynajmniej takie mam wrażenie. A pierwszy utwór to rzeczywiście ciekawa sprawa - niby skacze po klimatach jak z kwiatka na kwiatek, ale zarazem wydaje się dobrze przemyślany i już przy pierwszym przesłuchaniu wpada w ucho. Lekka, pozytywnie nastrajająca płyta, w sam raz na niedzielny poranek (jak The Coral). Odpowiedz Link
ilhan Re: Niedziela! 26.06.05, 16:30 Lekka, ale bardzo precyzyjnie sporządzona. Wydaje mi się, że The Magic Numbers mają spore szanse wypełnić lukę po rozpadzie The Delgados. Ten debiut mimo wszystko jest minimalnie zbyt długi, ale na razie nie podejmuję się wytypować co bym wyeliminował. Początek i koniec na pewno wyjątkowe. Odpowiedz Link
pytajnick Re: Niedziela! 26.06.05, 16:35 ilhan napisał: > Lekka, ale bardzo precyzyjnie sporządzona. Wydaje mi się, że The Magic Numbers > mają spore szanse wypełnić lukę po rozpadzie The Delgados. Ten debiut mimo wszy > stko jest minimalnie zbyt długi, ale na razie nie podejmuję się wytypować co by > m wyeliminował. Początek i koniec na pewno wyjątkowe. Zdecydowanie druga część - bardziej wyciszona, z chórkami męsko-damskimi (chyba w dziewiątce dzieje się coś niesamowitego), akustycznym klimatem i bez zbędnego grania-dla-grania. Odpowiedz Link
ilhan Re: Niedziela! 26.06.05, 16:43 Dziesiątka u mnie właśnie przeszła - szalenie zgrabna i gustowna kompozycja. Cały czas mam wrażenie, że słyszałem to już tak wiele razy, ale nic oczywistego i jednoznacznego nie przychodzi mi do głowy - są tu zarówno kameralne fragmenty singersko-songwriterskie, trochę radosnych melodii a'la The Coral, trochę ciekawej instrumentacji z chórkami pan/pani w stylu Delgados właśnie, nieco klimatu amerykańskiego południa (leniwe gitary, harmonijka). Aczkolwiek żeby nie było tak różowo - album wydaje mi się monotematyczny - wystarczy spojrzeć na same tytuły "Love Me Like You", "This Love", "Love Is A Game" itd. Ale cicho, bo zaczyna się już ten niby ukryty "Hymn For Her" - może i najlepszy tu? Odpowiedz Link
polleke Re: Niedziela! 26.06.05, 17:03 ilhan napisał: >zaczyna się już ten niby ukryty "Hymn For Her" - może i najlepszy tu? Dla mnie najlepszy :) Ilhan, Pytajnick - posłuchajcie jeszcze "Anima Sola" z EP-ki "Hymn For Her", zupełnie nie rozumiem dlaczego nie znalazł się na płycie, mógłby być jednym z najjaśniejszych momentów. Odpowiedz Link
pytajnick wakacje 27.06.05, 06:40 Antony and the Johnsons - Hope There's Someone. Mój utwór tej wiosny. Odpowiedz Link
pagaj_75 ta, dla kogo wakacje, dla tego wakacje 27.06.05, 09:57 Royksopp "Melody A.M." (czy ktoś już słyszał nowy album? warto? bo widziałem wczoraj w sklepie i się zastanawiałem) Odpowiedz Link
nemrrod Re: ta, dla kogo wakacje, dla tego wakacje 27.06.05, 12:40 Jaga Jazzist - Airborne A "Melody A.M." słuchałem przedwczoraj i nie podoba mi się już tak jak kiedyś, więc nie mam ochoty na razie na poznawanie najnowszego albumu. Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: ta, dla kogo wakacje, dla tego wakacje 27.06.05, 12:50 nemrrod napisał: > A "Melody A.M." słuchałem przedwczoraj i nie podoba mi się już tak jak kiedyś No bo to w sumie taki produkt jednorazowego użytku. Miłe, fajne, ale szybko się nudzi, zwłaszcza jak się porówna z poważniejszymi produkcjami. Ale od czasu do czasu lubię posłuchać. Odpowiedz Link
nemrrod Re: nowy dzien pora zaczac... 29.06.05, 12:35 "The Holiday Song" James Mercer (The Shins) koweruje The Pixies ;) Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 30.06.05, 10:33 The Hoodoo Gurus - I Want You Back Odpowiedz Link
mameluch Re: nowy dzien pora zaczac... 30.06.05, 11:57 poprosiłem właśnie pana Billy'ego Corgana o kopa w południe (bo już nie z rana;) - 'Mina Loy (M.O.H.)'. Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 07.07.05, 11:24 Jako że wczoraj położyłem się spać w stanie mocno wakacyjnym, nie byłem zadowolony kiedy dziś rano (o dziesiątej) obudził mnie dzwonek do drzwi. Na szczęście to był listonosz (nie wiem czy szczęście większe moje czy jego), który przyniósł kolejną pozycję do kolekcji XTC. I zacząłem dzień właśnie od tego. Odpowiedz Link
aasiek Re: nowy dzien pora zaczac... 08.07.05, 11:15 I znów The Arcade Fire - od poczatku do końca. Odpowiedz Link
dziewczyna_mickiewicza Re: nowy dzien pora zaczac... 21.07.05, 07:05 snowfall on the sahara, natalie cole Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 21.07.05, 09:22 The Ordinary Boys - Talk Talk Talk Odpowiedz Link
dziewczyna_mickiewicza Re: nowy dzien pora zaczac... 22.07.05, 14:18 peter cetera, restless heart Odpowiedz Link
mechanikk Re: nowy dzien pora zaczac... 04.08.05, 08:14 Blur - The Great Escape VA - Summer Is Here by mechanikk ;) Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 12.08.05, 12:18 The Triffids - Can't Help Falling In Love Odpowiedz Link
ilhan Re: nowy dzien pora zaczac... 12.08.05, 13:29 polleke napisała: > Tahiti 80 - Heartbeat O, kolejny zespół, który mógłbym wpisać do wątku o wykonawcach jednej piosenki. Znam tylko "A Love From Outer Space", które było bardzo umiarkowanym przebojem kilka lat temu (2001?). Nagrali jakieś sensowne płyty w ogóle? Odpowiedz Link
polleke Re: nowy dzien pora zaczac... 12.08.05, 13:47 ilhan napisał: > O, kolejny zespół, który mógłbym wpisać do wątku o wykonawcach jednej piosenki. > Znam tylko "A Love From Outer Space", które było bardzo umiarkowanym przebojem > kilka lat temu (2001?). Nagrali jakieś sensowne płyty w ogóle? Dla mnie też jednej piosenki - "Heartbeat" właśnie :) Odpowiedz Link
mameluch Re: nowy dzien pora zaczac... 12.08.05, 14:17 Delgados - 'I Fought The Angels' i dalej. Odpowiedz Link
dziewczyna_mickiewicza Re: nowy dzien pora zaczac... 15.08.05, 15:12 oasis, the importance of being idle (swietny klip, swoja droga) Odpowiedz Link
mechanikk Re: nowy dzien pora zaczac... 24.08.05, 08:55 dzis: Interpol - Antics, mozna powiedziec ze ten album przezywa u mnie druga mlodosc ;) Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: nowy dzien pora zaczac... 24.08.05, 08:59 Talking Heads "More Songs..." niezmiennie od wielu tygodni. Odpowiedz Link
mechanikk Re: nowy dzien pora zaczac... 07.12.05, 08:52 Wątek zapomniany, a kiedyś popularny ;) Dzisiaj: Clap Your Hands Say Yeah - s/t Odpowiedz Link
mameluch Re: nowy dzien pora zaczac... 07.12.05, 11:27 heh, sam niedawno myślałem o wskrzeszeniu trupa:) u mnie teraz, bo wstałem niedawno: Dressy Bessy - 'Electrified' Odpowiedz Link
mameluch Re: nowy dzien pora zaczac... 13.12.05, 09:36 musiałem z rana samochodem trochę pokrążyć i jedyne co pamiętam to Pet Shop Boys 'It's a Sin';) Odpowiedz Link
mechanikk Re: nowy dzien pora zaczac... 06.01.06, 09:49 Pierwsza piosenka: Lao Che - Zrzuty Ehh, moja wina, dopiero ostatnie hajpy forum mnie skłoniły do zapoznania się (na razie tylko z tym kawałkiem). Czuję, że trzeba sobie sprawić płytę jeszcze w styczniu. Odpowiedz Link