plazmodama 11.01.06, 19:45 cos, na co byc moze czesc z was w ogole nie zwrocilaby uwagi BRONIEWSKI tak bardzo uprzejmie prosze zwroccie uwage na te plyte :) mysle, ze wielu dopadnie mile zaskoczenie enjoy! www.raster.art.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obly Re: goraco polecam 12.01.06, 08:23 Nie lubie takich rzeczy, tak samo nie lubie Budzego który z wierszami Baki startował. Nie lubie ze względów ideologicznych. Niezależnie czy muza dobrą jest czy nie, czy zespół oddał duszę wiersza czy nie, po prsotu NIE. Od razu mnie sie budka suflera ze słodka doliną we łbie kolebie i to niezależnie od zacnego czadu jaki budzy wydał... Nie umiem powiedzieć dlaczego, Niemen jedynie urzekał śpiewajac poetów ale on chyba świadomie wybierał wiersze a nie autorów. Odpowiedz Link
cze67 Re: goraco polecam 12.01.06, 09:19 obly napisał: > Nie lubie takich rzeczy, tak samo nie lubie Budzego który z wierszami Baki > startował. Eeee, a ja uważam, że to znakomita płyta. Uniwersalność tekstów księdza - zastanawiająca. Odpowiedz Link
obly Re: goraco polecam 12.01.06, 09:32 jasne.. mi sie tez muza podoba i czad wszechobecny... ale kurde równie dobrze mozna by zaspiewac nekrologi... kwit z pralni... czy nawet fragment Odysei to samo z Broniewskim... dlaczego nei robią akcji i nie spiewają witkiewicza? tylko Broniewskiego? ze iby wiersze takie dobre pisał? a pisał bardzo dobre.... no i co z tego... wybór jest podyktowany romantyzmem czeguewarowskim. Odpowiedz Link
cze67 Re: goraco polecam 12.01.06, 09:35 A gdybyś nie wiedział, że to Broniewski, Baka czy Witkacy? Bo nie bardzo kumam: nie lubisz, bo nie własne teksty? Odpowiedz Link
obly Re: goraco polecam 12.01.06, 09:37 Pewnie jakbym nie wiedział to prawdopodobne ze i bym hasał, ale jak wiem nie hasam. Nie kumam tego sam ;))) mam jakis wstret no. Odpowiedz Link
cze67 Re: goraco polecam 12.01.06, 09:39 obly napisał: > Nie kumam tego sam ;))) mam jakis wstret no. No to teraz wszystko jasne:-) Odpowiedz Link
cze67 Re: goraco polecam 12.01.06, 09:42 Acha, ale cytowanie klasyków (Chłopcy z Placu Broni, Siekiera, Baczyński i, przede wszystkim, Adam Czachrowski) w "Powstaniu Warszawskim" Lao Che nie razi? Że tak się jeszcze dopytam:-) Odpowiedz Link
obly Re: goraco polecam 12.01.06, 10:40 kompletnie nie razi.. naprawde.. nie wiem moze to chodzi o to ze jak ktos nie wie co robić to szpera, natyka sie na coś, styka sie z czymś z nadzieja że to coś pstryknie mu w głowie a jak juz te coś spotka to dorabia sobie ideologie szerszą albo nawet opiera swoje w miarę mizerne dzialanie muzyczne o wyższe idee "artystyczne" zeby choć pachniało awangardą.. To taki postmodernistyczny trick na zasadzie: popatrzcie! "zjem 3 kanapki własną dupą ha!" i cała sztuka robienia kanapek traci swój pierwotny sens ;)))) Sztukę tworzy się na zasadzie zestawienia pozornie sprzecznych faktów które wtej konfiguracji nigdy nie występowały, bardzo mocne podkreslenie tej sprzeczności by zaraz potem przekonać wszystkich ze tej sprzecznosci nie ma (bo i nie było). Dzięki nim. Co prawda ucieszylem sie ze Budzy swój ryk zacny znów podarował światu ale wyszło na to że zawód muzyk ma w dowodzie. Jesli chodzi o Niemena to mi sie widzi że on czytal te wiersze najpierw i dobierał wiersze pod swój klimat, jest niby to samo a zupełnie inaczej. u Lao Che tez najpierw był zamysł, nie patrzyli na to "co wyjdzie", mogi przeca jeszce dodac Big Cyca czy Ich troje hehehe ale dla nich samo zestawianie cytatów nie było celem tylko bylo bardzo konkretnym srodkiem do osiągnięcia "wyższego celu artystycznego" i to starannie przemyślanym. Nie neguję nic. Po prsotu mam takie odczucia. Może fałszywe może nie, może powinienem się zamknąć i dumać te swoje durnawe przemyslenia i broń boze sienei zdradzać. Co do Budzego po prsotu odczuwam podświadomie że on sam pisze lepsze teksty i kompletnie nie wiem po co sięgał po barokowe teksty księdza. nie tłumaczy mi się no. Bo to ksiądz? nieee. bo pasowały te wierszydła stylem do tekstów adamskiego z początków siekiery a i pisane przez księdza więc zacniej spiewać było Nawróconemu z Piekła? za dużo sie zastanawiam czasem Odpowiedz Link
cze67 Re: goraco polecam 12.01.06, 10:44 Mnie się u Baki np. podobają fajne rymy i skojarzenia. Może Budzemu też. I to, że równie dobrze możnaby te teksty rapować (teraz w XXI wieku, kilkaset lat po ich powstaniu!):-) Odpowiedz Link
cze67 Re: goraco polecam 12.01.06, 10:47 Dla mnie te teksty są genialne w swej barokowej obcjachowości. A dodana do tego metalowo-punkowo muzyka dodaje im wyjątkowego smaczku. Po prostu: nie czuję tu żadnego dysonansu. Odpowiedz Link
obly Re: goraco polecam 12.01.06, 10:48 no jasne ;))) albo po pijaku śpiewaliśmy Encyklopedję Medyczną przy świecach i dziecinnych cymbałkach szklanlach i fujarce i zapewniam cie zabawa była przednia ;))) utwor nazywał sie CHOROBY WENERYCZNE. Odpowiedz Link
obly Re: goraco polecam 12.01.06, 11:08 ale płyty bym w zyciu takij nie nagrał ;)))) PS: aha to poprzednie to była opowiesc z młodosci HA WŁASNIE: jaką WY BYŚCIE PŁYTĘ NAGRALI??? NAPISZCIE CHOCIAŻ WŁASNĄ TRACKLISTĘ, TYT. PŁYTY I DŁUGOŚCI KAWAŁKÓW;)))) ha? I NAZWĘ KAPELI Ja jako wróg pastiszowców nagrałbym płytę jako pastisz-pastiszy w postaci niby to składanki top muzycznych ogrów Skuadanka top-mendy: "Perz w ustach-nieustająco" 1 Ciemniki - "Pełzaj no" 2 Gorące Staruszki Poczęcia - "Generacja Cin-Cin" 3 Knury - Pogrzeb 4 Od tyłu - !lanA 5 Bel Ze Buble - "333+333=666" 6 NienteStar`s - Only Yelcz 7 Sedan - Linia Krycia 8 Zespół Proktologów - Choroby Weneryczne - versja live Odpowiedz Link
braineater Re: goraco polecam 12.01.06, 09:50 Witkaca to kiedys przeładnie Stańko zrobił z Pszoniakiem na płytce pod tytułem chyba Peyotl. I jak obu panów niezbyt lubie (Pszoniaka nawet tak sobie bez powodu nieznoszę)to płyta im wyszła wielka i totalnie pokręcona - powalona trabka i czytanka z Narkotyków. Niemytych dusz. A ad "Projekt Broniewski", warto choćby dla dwóch numerów - Świetlika z Ostrowskim i MassKotek. No i kurde warto, bo to w końcu Broniewski a nie jakas tania poetycka podpierdolka:) P:) Odpowiedz Link
cze67 Re: goraco polecam 12.01.06, 10:05 braineater napisał: > No i kurde warto, bo to w końcu Broniewski a nie jakas tania poetycka > podpierdolka:) O to, to, to! Wolę słyszeć strofy słusznego kalibru, a nie, że "komar boli jak szerszeń":-) Odpowiedz Link
kkrzysiekk Re: goraco polecam 12.01.06, 10:39 cze67 napisał: >a nie, że "komar boli jak szerszeń":-) weź no, bo mi się otwiera rana ;-) co chcesz, moim zdaniem udał im się ten kawałek Odpowiedz Link
plazmodama Re: goraco polecam 13.01.06, 21:32 zupełnie wbrew i na przekór podtrzymuje swoje stanowisko :] Odpowiedz Link