Dodaj do ulubionych

Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaaaaaaa

24.03.06, 12:41
Interia

Mistic, czyli polscy gregorianie
24.03.2006 06:59

Podtytuł debiutanckiej płyty projektu o nazwie Mistic wyjaśnia
wszystko: "Największe polskie przeboje w stylu chorału gregoriańskiego".
Album trafi do sklepów w najbliższy poniedziałek, 27 marca, do sklepów, a
jego głównym twórcą jest Mikołaj Kotyczka. Portal INTERIA.PL rozmawiał z
liderem Mistic na temat płyty, której fragmentów możecie przedpremierowo
posłuchać na naszych stronach.
- Pomysł narodził się w 2004 roku, aczkolwiek do konkretniejszych działań
doszło dopiero rok później. Wtedy powstały dwa pierwsze utwory - opowiada
Kotyczka.
Na płycie znalazły się gregoriańskie wersje przebojów Bajm, O.N.A., De Mono,
Perfect, Varius Manx, Piaska, Maryli Rodowicz, Kasi Kowalskiej czy Eweliny
Flinty.
- Postawiliśmy oczywiście na największe hity. Musiały to być ballady z
tekstem, który pasowałby także do stylistyki chorałów gregoriańskich.
Oczywiście sam pomysł śpiewania znanych piosenek w konwencji chorału nie jest
oryginalny, ale Kotyczka nie ma z tym problemu.
- Ja się wcale nie kryję, że mój projekt inspirowany jest niemiecką grupą
Gregorian. Z tym, że jeszcze przed nami nikt nie wpadł na pomysł, by w tej
konwencji muzycznej przedstawić polskie przeboje - podkreśla muzyk.

muzyka.interia.pl/info/infid/731048

Ja: kolejna tragedia narodowa, która podbije na pewno uszy milionów
słuchaczy. Gdy słyszę zagraniczne rockowo-popowe hity przerobione przez tych
anglojęzycznych pseudo-gregorian (gregorianów?) to mnie po prostu skręca.
Teraz będzie mnie skręcać od polskich.

Maryla Rodowicz!!!!!!!!!! Bajm!!!!!!!!!Piasek!!!!!!!!!!Kowalska!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • pytajnick ojej, posłuchałem [n/t] 24.03.06, 13:48

• cze67 Re: ojej, posłuchałem [n/t] 24.03.06, 14:09
        Ja też. Boszsz, nie mam wprost słów, które oddałyby odrazę, jaką wywołało
        wysłuchanie przeze mnie tego gówna.
        • pytajnick Re: ojej, posłuchałem [n/t] 24.03.06, 14:35
          cze67 napisał:

> Ja też. Boszsz, nie mam wprost słów, które oddałyby odrazę, jaką wywołało
          > wysłuchanie przeze mnie tego gówna.

Co gorsza, na stronach z teledyskami można ich też obejrzeć... Kto się odważy?
          • cze67 Re: ojej, posłuchałem [n/t] 24.03.06, 14:37
            pytajnick napisał:

> Co gorsza, na stronach z teledyskami można ich też obejrzeć... Kto się odważy?

Ja nie dam rady chyba.
            • cze67 ESKA Music Awards 24.03.06, 14:58
              W ramach tragicznych mewsów jeszcze jeden:

Nominacje Do ESKA Music Awards 2006 Ogłoszone
              Mariusz Owczarek, 2006.03.24
              Znamy kandydatów do corocznych nagród przyznawanych przez słuchaczy Radia ESKA
              Kapituła nagród ogłosiła listę artystów i zespołów nominowanych do ESKA Music
              Awards 2006.

W kategorii Artystka Roku Polska:
              Doda (Virgin)
              Patrycja Markowska
              Kasia Wilk
              Magda Wójcik (Goya)

W kategorii Artysta Roku Polska:
              Lerek & Nowator
              Mezo
              Stachursky
              Szymon Wydra

W kategorii Zespół Roku Polska:
              Kombii
              Sistars
              Verba
              Virgin

W kategorii Hit Roku Polska:
              Kombii – „Pokolenie”
              Mezo feat Kasia Wilk – „Ważne”
              Virgin – „Znak Pokoju”
              Szymon Wydra – „Życie jak poemat”

W kategorii Album Roku:
              Kombii – „CD”
              Sistars – „AEIOU”
              Verba - „8 marca”
              Szymon Wydra & Carpe Diem - „Bezczas”

W kategorii Debiut Roku:
              Blog 27
              Kasia Wilk
              Lerek & Nowator
              Verba

Nagrody ESKA Music Awards otrzymują artyści cieszący się największą
              popularnością wśród słuchaczy Radia ESKA. Słuchacze wybierają zwycięzców
              spośród artystów i nagrań nominowanych przez kapitułę EMA, składającą się z
              dyrektorów programowych sieci. W tym roku nagrody przyznawane są po raz piąty.

Ogłoszenie nominacji do ESKA Music Awards 2006 odbyło 23 marca o godz. 19.30 w
              warszawskim klubie Desperados. Głosowanie poprzez stronę internetową
              www.eska.pl startuje 27 marca. Zwycięzcy głosowania w poszczególnych
              kategoriach otrzymają statuetki podczas festiwalu, który odbędzie się 28
              kwietnia w Łodzi. Na gali wystąpią: The Rasmus, Mattafix, Melanie C, Skye,
              Steroliza, Andreas Johnson, Anggun, Virgin, Kombii, Szymon Wydra, Mezo i Kasia
              Wilk, Verba, Reni Jusis, Partycja Markowska i Grzegorz Markowski.

Bezpośrednią transmisję z festiwalu będzie można obejrzeć w Telewizji Polsat.
              • cze67 To chyba jakieś jaja są 24.03.06, 15:03
                Następny mądry:

Miecz Szcześniak zamiast Mietka Szcześniaka

Artysta znany przez lata kariery jako Mietek Szcześniak pożegnał się ze swoim
                imieniem i od tej pory będzie podpisywał się na wydawnictwach jako Miecz
                Szcześniak.

Wokalista powróci po pięciu latach przerwy albumem, zatytułowanym "Zwykły cud",
                na którym znajdzie się wiele duetów. Krążek trafi do sprzedaży w maju. Wydawcą
                będzie Polskie Radio.

"Artysta jak zwykle nas zaskoczy. Będzie to najbardziej dojrzały album w jego
                karierze, wokalista zdecydował się na pożegnanie z imieniem Mietek. Teraz jako
                Miecz Szcześniak, proponuje nam 14 nowych utworów" – pisze wydawca płyty.

Do nagrania kilku piosenek, które znajdą się na płycie "Zwykły cud" artysta
                zaprosił wielu gości, m.in. Annę Marie Jopek, Paulinę Przybysz (Sistars),
                Liroya oraz Mezo.

Wszystko na to wskazuje, że to jeszcze nie są wszyscy goście. Jeśli uda się
                uzgodnić terminy, na płycie pojawią się jeszcze dwie wybitne polskie
                wokalistki. Ich personalia zostaną podane niebawem.
                • mameluch Re: To chyba jakieś jaja są 24.03.06, 15:33
                  uważam że powinien pójść za ciosem i nazwisko zmienić na Szczerbiec;)
                  • braineater Re: To chyba jakieś jaja są 25.03.06, 18:25
                    mameluch napisał:

> uważam że powinien pójść za ciosem i nazwisko zmienić na Szczerbiec;)

Mame, normalnie Cię kocham:)

P:)
                    • mameluch Re: To chyba jakieś jaja są 26.03.06, 00:29
                      weź, bo się zaczerwienię;)
                      • cze67 Re: To chyba jakieś jaja są 14.06.06, 10:21
                        Zapowiedź radiowa "teraz zaśpiewa Miecz Szcześniak" za każdym razem przyprawia
                        mnie o śmiechową kolkę.
                • ilhan Re: To chyba jakieś jaja są 24.03.06, 16:50
                  W tym roku Prima Aprilis trwa tydzień, tak?
                • kwiat_paproci Re: To chyba jakieś jaja są 24.03.06, 22:54
                  > "Artysta jak zwykle nas zaskoczy. Będzie to najbardziej dojrzały album w jego
                  > karierze, wokalista bowiem zdecydował się na pożegnanie z imieniem Mietek."

zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, to będzie duuuże wydarzenie na skalę nie tylko
                  polską, ale i światową, ba, międzygalaktyczną. Sądzę, że tylko zwrot w karierze
                  Violetty Villas mógłby być większym ;)
                  • mechanikk Re: To chyba jakieś jaja są 24.03.06, 23:21
                    Mocz Szcześniak?
                • hennessy.williams Re: To chyba jakieś jaja są 25.03.06, 22:44
                  Kto następny?

Mary Rodowicz?
                  Stan Soyka?
                  Bogu Mec?

Chociaż do Miecza najbardziej pasowałby Woj Kilar.
                  • mechanikk Re: To chyba jakieś jaja są 25.03.06, 22:58
                    Krzysz Cugowski
                    Rom Lipko
                    Szym Wydra
                    i (sorry Ilhan;) Paw Stasiak
              • pytajnick Re: ESKA Music Awards 24.03.06, 19:31
                > Nominacje Do ESKA Music Awards 2006 Ogłoszone

A ja się wczoraj ucieszyłem, jak przeskakując po stacjach wyłapałem w Esce utwór
                "Blackfield".. Nagle cały ten niespodziewany szacunek do nich znikł. ;)
                • cze67 Re: ESKA Music Awards 25.04.06, 12:20
                  W Polsacie reklamują to coś jako "najważniejsze muzyczne wydarzenie roku".
                  Nieźle...
    • kubasa Zajebiste 24.03.06, 14:29
      Muzyczne wydarzenie roku
    • kkrzysiekk Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 24.03.06, 15:38
      ale syyyyyf ;)

jak się kliknie na łącze do teledysku, to widać gatunek muzyki: alternatywa ;-
      ))))
    • pagaj_75 Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 24.03.06, 18:36
      Myślę, że właśnie o takich płytach powinno się pisać na skrinejdżers. To
      przyszłość indie-popu, mówię Wam.
    • d84 Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 24.03.06, 18:39
      Ej, muszę to sprawdzić; czemuż ta interia tak się ślimaczy :/

Ale news wątku to Miecz Szcześniak - rotfl sezonu. Mietek nigdy nie zawodzi.
    • grimsrund Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 24.03.06, 20:21
      Hospody pomyłuj... :(((
    • menthal Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 25.03.06, 00:20
      moze którys z torunskich dj`ów ojca dyrektora troche to pomixuje i wypusci jakis
      secik dla młodzieży IV RP
    • janek0 ATSD 25.03.06, 14:53
      A ja uważam, że wcale nie ma co narzekać. Może być to nawet fajne - zastanówmy
      się tylko, jakie utwory ów zespół powinien przerobić na "gregorian".

Moim typem jest "Jolka Jolka pamiętasz" ("z autobusem Arabów zdradziła go...")
      • grimsrund Re: ATSD 25.03.06, 15:05
        He he, już odgrywam tę linijkę w mózgowiu - "Z autobuuuusem Arabów zdraaaadziła
        goooo, nigdy juuuuuż nie był soooobą, o nieeeeee..."

Ale koszmar :))
        • roar Re: ATSD 25.03.06, 23:23
          grimsrund napisał:

> He he, już odgrywam tę linijkę w mózgowiu - "Z autobuuuusem Arabów zdraaaadziła
          > goooo, nigdy juuuuuż nie był soooobą, o nieeeeee..."

Można też zmienić tekst na "z autobusem gregorian", byłby ciekawy plot twist.

Biorąc pod uwagę, że "oryginalni" mnisi śpiewali już "Losing My Religion", można przypuszczać możliwości doboru repertuaru są nieograniczone. Osobiście chętnie usłyszałbym coś CKoD. Takie "Uważaj, bo jak cię spotkam, to zabiję..." albo "Chłopcy są nieznośni, chłopcy są uroczy..." - miód po prostu. Albo może coś hip-hopowego...?
          • grimsrund Re: ATSD 25.03.06, 23:40
            Sądzę, iż ta piosenka Apteki o konduktorze z młotkiem też ładnie by się
            wpasowała w gregorianową stylistykę... :)
          • d84 Re: ATSD 25.03.06, 23:49
            roar napisał:

>Albo może coś hip-hopowego...?

Oo tak - moje typy:

- "Suczki" Ascetoholix (może być zmieniony tekst, co by nie kolidował z
            charakterem mnichów np. "hej spłuczki...")
            - "Ważne" Mezo (już uszami wyobraźni doznaję partii tej laski śpiewanej przez
            *mnichów*)
            - "Do boju Zakon Marii" Kalibra 44 - żeby nie było, ze samo hiphopolo, a klimat
            odpowiedni.

no i oczywiście

- Doniu "Moja przestrzeń", uzasadnienie zbyteczne.
            • mameluch Re: ATSD 26.03.06, 00:28
              a 'Głuchą noc' Peji pod 'Cichą noc' podciągnąć można;)
              jako przerywnik proponuję 'Skit 2':P
              • perlagina o kurczę pieczonę... 26.03.06, 10:46
                Od czego by tu zacząć... Słów brakuje, a w piersiach dech zatkało i odetkać nie
                chce... Miecz wywarł na mnie tak ogromne wrażenie, że aż śniło mi się w nocy, że
                byłam jakimś wojownikiem (wiem, raczej wojowniczką:)) w czasach średniowiecznych
                i chyba byłam po stronie Robina Hooda. A widziałam go ostatnio w TiWi.Tzn. nie
                Robina, ale Miecia. Z Edytą G. występował, włosy sobie zapuścił i nawet pod
                koniec piosnki ją przytulił. Mąż Edyty pewnie się lekko wkurwił i czekał na
                niego, żeby mu manto spuścić, no ale Mietek ma teraz Miecza... :DD
                Czego to ludzie nie wymyślą...
                A jeśli chodzi o Eska Music Awards...hmmm.... Typuję rockową Dodę i równie, a
                może nawet bardziej rockowego Szymonka Wydrę. Jak przystało na tą, co rocka
                słucha...;)
                A o gregorianach się nie wypowiadam, bo...ughhh... Wystarczy:)
                • grimsrund Re: o kurczę pieczonę... 26.03.06, 11:14
                  A dla mnie to wszystko pic na wodę. Miecz ma może i nowe ostre imię, ale
                  pozostał tym nieznośnym nudziarzem. Ostatnio udzielił wywiadu w Radio Kraków,
                  przypadkiem go wysłuchałem, choć myślałem że usnę już po paru minutach (na
                  szczęście byłem wtedy na ulicy, więc nie wypadało się wywrócić publicznie :) )

A może w Warszawce Miecz tnie ostrzej, a nam przyjechał tylko puszczać dym w
                  oczy?
                  • perlagina Re: o kurczę pieczonę... 26.03.06, 13:05
                    Ja się tylko zastanawiam, po co? Czy tylko po to, żeby było o nim głośniej? Bo
                    głośno o kimś takim raczej być nie może. Jak dla mnie za bardzo związany z
                    Radiem Maryja. Jeśli robi się z siebie idiotę tylko dla sławy w szeroko pojętym
                    znaczeniu tego słowa, to ja już nic z tego świata nie rozumiem ;(
                    • ihopeyouwilllikeme Re: o kurczę pieczonę... 26.03.06, 13:21
                      ROTFL roku :D Ja też nie rozumiem. A weźmy np. nowe De Mono - podobnie nie
                      rozumiem, jak facet po 40-tce, z iluś tam latami kariery za sobą, słuchający
                      dobrej muzyki ( zwierzał się kiedyś w Tylko Roku ), wyglądający na normalnego,
                      inteligentny, z doświadczeniem życiowym, może lansować własnym nazwiskiem ( jako
                      wokalista zespołu ) coś takiego jak piosenka '' Siedem Dni ''. No nie wiem, coś
                      tu jest nie tak. Czy warto dla pieniędzy poświęcać własne dobre imię ? A
                      odnośnie Miecza - na forum Porcysa wpisali się już Krzyż Cugowski i Grzech
                      Markowski :D:D:D:D
                      • perlagina Re: o kurczę pieczonę... 26.03.06, 16:00
                        Nie wiem, czy to bardziej przykre, czy śmieszne. Jak powiedziałam mamie, która
                        Miecza chyba nawet średnio lubi, to nie mogła uwierzyć. Straszne, ja chyba
                        wysiadam, nie nadaję się do tego świata.Za bardzo tu o kasę chodzi, skoro ktoś
                        nie boi się ośmieszyć. W sumie nawet takie ośmieszenie może mu pomóc stać się
                        bardziej popularnym... Ale czy warto?
                        Nie dziwię się takim "sławom" jak Doda, czy Mandaryna, bo one takie są już od
                        początku, ale po co nudnawy koleś, z małą siłą przebicia, minimalną charyzmą
                        robi z siebie dosłownie debila? żeby być od nich wyżej na liście Eski? Ja piiii...
                        Pozdrawiam.
                        A o De Mono się nie wypowiadam, bo pan Krzywy był dla mnie zawsze wilką
                        pomyłką... Może nawet kiedyś fajnie śpiewał, ale dla mnie ich wszystkie piosenki
                        są tak do siebie podobne, że mam wrażenie, jakbym w kółko słuchała tej samej :/
                        • ihopeyouwilllikeme Re: o kurczę pieczonę... 27.03.06, 10:57
                          > Nie wiem, czy to bardziej przykre, czy śmieszne. Jak powiedziałam mamie, która
                          > Miecza chyba nawet średnio lubi, to nie mogła uwierzyć. Straszne, ja chyba
                          > wysiadam, nie nadaję się do tego świata.Za bardzo tu o kasę chodzi, skoro ktoś
                          > nie boi się ośmieszyć. W sumie nawet takie ośmieszenie może mu pomóc stać się
                          > bardziej popularnym... Ale czy warto?
                          > Nie dziwię się takim "sławom" jak Doda, czy Mandaryna, bo one takie są już od
                          > początku, ale po co nudnawy koleś, z małą siłą przebicia, minimalną charyzmą
                          > robi z siebie dosłownie debila? żeby być od nich wyżej na liście Eski? Ja >piiii
                          > ...

Ale to też dla mnie dziwne - podpisywanie się pseudonimem '' Miecz '' jako
                          sposób na komercyjny sukces ? Niby dlaczego ? Nawet biorąc pod uwagę casus
                          '' Dody '' wydaje mi się to dziwne. Jakiś karkołomny tok rozumowania - chce
                          spoważnieć, więc nie może już być '' Mietek '', a z drugiej strony nie może
                          przejść na '' Mieczysław '', bo odstraszy gimnazjalistki ? Zatem '' Miecz '' ?
                          Ale kto się odważy przyznać, że słucha '' Miecza Szcześniaka '' ? :D Dziwne.
                          • ilhan Re: o kurczę pieczonę... 27.03.06, 11:07
                            Dwa pytania:

1) Kiedy ostatni raz słyszeliście/dyskutowaliście/myśleliście o artyście Szcześniaku?
                            2) Czy jest ktoś z kim w ciagu ostatnich kilku dni nie poruszyliście jeszcze tematu Miecza?
                            • ihopeyouwilllikeme Re: o kurczę pieczonę... 27.03.06, 12:46
                              > Dwa pytania:
                              >
                              > 1) Kiedy ostatni raz słyszeliście/dyskutowaliście/myśleliście o artyście Szcześ
                              > niaku?
                              > 2) Czy jest ktoś z kim w ciagu ostatnich kilku dni nie poruszyliście jeszcze te
                              > matu Miecza?

Cenzurę wprowadzić, będzie spokój <palacz> ( nie, ale o co chodzi, bo nie kapuję ? )
                              • ilhan Re: o kurczę pieczonę... 27.03.06, 12:47
                                Że jest to skuteczny sposób na zrobienie dużej wrzawy i zainteresowania wokół koleżki, o którym było od kilku lat strasznie cicho.
                                • cze67 Re: o kurczę pieczonę... 27.03.06, 12:59
                                  ilhan napisał:

> Że jest to skuteczny sposób na zrobienie dużej wrzawy i zainteresowania wokół
                                  koleżki, o którym było od kilku lat strasznie cicho.

Być może, z tym, że bardziej w kategorii "żenada" niż "wydarzenie".
                                  • ilhan Re: o kurczę pieczonę... 27.03.06, 13:04
                                    E tam, raczej w kategorii żartu, bym powiedział.
                                    • ihopeyouwilllikeme Re: o kurczę pieczonę... 27.03.06, 14:10
                                      Sorry, stary, ale za to mi płacą ( trendsetting rulez <palacz> ). A poważnie -
                                      cholera, faktycznie masz rację, może to właśnie na tym koncept polega ? :D To ja
                                      milknę w takim razie :)
    • bubot Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 26.03.06, 16:54
      co chcesz od płyt Gregorian?
      ja z ciekawości posłucham polskich gregorian, choc pewnie będzie nędza, ale
      moze coś ciekawego się wyłapie
      • kubasa Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 26.03.06, 20:03
        bubot napisał:

> co chcesz od płyt Gregorian?

Nie wiem do kogo to, ale typuej że ten ktoś nic nie chce od ich płyt ani od
        nich samych.
        • janek0 Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 26.03.06, 21:43
          kubasa napisał:

> > co chcesz od płyt Gregorian?
          > Nie wiem do kogo to, ale typuej że ten ktoś nic nie chce od ich płyt ani od
          > nich samych.

Kubasa, ty... polonisto !
    • cze67 Popowe chóry - szybki sikłel 27.03.06, 09:58
      Interia:

"Mikołaj Kotyczka już teraz myśli o drugiej odsłonie projektu.
      - Jeżeli tylko będzie zapotrzebowanie na kolejną płytę Mistic, to oczywiście
      ona się ukaże. Nawet planujemy na naszej stronie internetowej - kiedy będzie
      gotowa - przeprowadzenie ankiety na piosenki, które publiczność chciałaby
      wysłuchać w wersji gregoriańskiej."

Kochani, ja wam wszystko wyśpiewam!
      • roar Re: Popowe chóry - szybki sikłel 27.03.06, 12:13
        cze67 napisał:

> - Jeżeli tylko będzie zapotrzebowanie na kolejną płytę Mistic, to oczywiście
        > ona się ukaże. Nawet planujemy na naszej stronie internetowej - kiedy będzie
        > gotowa - przeprowadzenie ankiety na piosenki, które publiczność chciałaby
        > wysłuchać w wersji gregoriańskiej."

Panie, panowie, głosujemy! Jak się sprężymy, to nam "Trenera Szewczyka" nagrają!

"Myślisz, że jesteś taki super? Że ekstra koleś z ciebie? Choć raz chcę usłyszeć, jak wyjesz z bólu. Posłuchaj chorału."
        • cze67 Re: Popowe chóry - szybki sikłel 27.03.06, 12:17
          roar napisał:

> "Myślisz, że jesteś taki super? Że ekstra koleś z ciebie? Choć raz chcę
          usłyszeć, jak wyjesz z bólu. Posłuchaj chorału."

:-):-):-)

Mnie rzeczywiście słuchanie tego gówna bołało:-)
          • cze67 Re: Popowe chóry - szybki sikłel 27.03.06, 12:53
            Jeszcze jedna wypowiedź pomysłodawcy:

"Sam dobór odpowiednich utworów nie był sprawą prostą. Trzeba było wyszukać
            odpowiednie utwory, które dobrze zabrzmią w konwencji śpiewów gregoriańskich -
            zarówno pod względem harmonicznym, jak i w ich charakterystycznych, klasycznych
            podziałach rytmicznych, zwracając przy tym szczególną uwagę na to, aby uniknąć
            efektu karykaturowania oryginalnego wykonania" ? komentuje Mikołaj Kotyczko,
            producent i pomysłodawca Mistic.

Po przesłuchaniu fragmentów tej płyty uważam, że właśnie ów efekt
            karykaturowania oryginalnego wykonania udało się uzyskać w stu procentach.
            • grimsrund Re: Popowe chóry - szybki sikłel 27.03.06, 13:34
              Ciekawym, jak w literaturoznawstwie określa się zjawisko będące karykaturą
              karykatury... :)
              • ihopeyouwilllikeme Re: Popowe chóry - szybki sikłel 27.03.06, 14:15
                Słyszałem " Łatwopalnych " ( Kaczor puścił, on jest fanem tego typu
                eksperymentów - każdy ma jakieś dziwactwa ) i, szczerze mówiąc, ja tam tych "
                chorałów " to nie za wiele słyszę... Normalny, popowy podkład, do którego śpiewa
                sobie kilku panów ze strasznie egzaltowanymi głosikami ( nawet pani się tam raz
                odezwała ). Gdybym nie wiedział, w życiu bym się nie domyślił, że to ma imitować
                chorały gregoriańskie. A w ogóle to zaczynam podejrzewać Cze o niecne działania
                - niby kontestuje, niby narzeka, a tak naprawdę podkręca zainteresowanie...
                --
                ForumU2
                • cze67 Re: Popowe chóry - szybki sikłel 27.03.06, 14:32
                  O sobie jako podświadomym trendsetterze wypowiedziałem się w innym wątku. Tak
                  na serio to wkurza, a nawet bardziej niż wkurza mnie ten projekt. Prosty
                  patent: coś się sprzedało za granicą, sprzeda się i u nas. Zrobimy więc
                  dokładnie to co tamci, tylko w naszym języku. Bierzemy więc kilku umiejących
                  jako tako śpiewać kolesi (dla wejścia w klimat tłumaczymy, że ma być
                  średniowiecznie, na próby przebierają się więc w worki a wcześniej golą tępymi
                  nożami) każemy im śpiewać znane utwory tak jak sobie wyobrażamy, iż robiliby to
                  mnisi (sic!), dodajemy popowo-elekrtoniczno-patetyczny podkład i... I finansowy
                  sukces murowany.
                • cze67 Re: Popowe chóry - szybki sikłel 27.03.06, 15:27
                  ihopeyouwilllikeme napisał:

> Słyszałem " Łatwopalnych " ( Kaczor puścił, on jest fanem tego typu
                  > eksperymentów - każdy ma jakieś dziwactwa )

Kaczor to puścił z jakimś komentarzem, czy tak po prostu, jak każde inne
                  nagranie?
                  • ihopeyouwilllikeme Re: Popowe chóry - szybki sikłel 28.03.06, 16:15
                    Mówił coś, że to już znamy od jesieni, że wychodzi jutro ( do tej pory tego nie
                    widziałem w sklepie ), raczej nie skomentował, trochę tylko sobie powzdychał,
                    jak to on :D
                    • cze67 Re: Popowe chóry - szybki sikłel 28.03.06, 16:16
                      ihopeyouwilllikeme napisał:

> Mówił coś, że to już znamy od jesieni, że wychodzi jutro ( do tej pory tego
                      nie widziałem w sklepie ),

Premiera: 3 kwietnia!

raczej nie skomentował, trochę tylko sobie powzdychał,
                      > jak to on :D

Ale powzychał, że fajne, czy że niefajne?
                      • ihopeyouwilllikeme Re: Popowe chóry - szybki sikłel 28.03.06, 19:32
                        > Premiera: 3 kwietnia!

Ja tylko powtarzam co powiedział.

> Ale powzychał, że fajne, czy że niefajne?

Nie wiem, jego ciężko zinterpretować :D Ale wiem, że zawsze się jarał kolejnymi
                        częściami Gregorianów itd., wiem również, że tego, co mu się nie podoba
                        zwyczajnie nie puszcza ( dla przykładu: z ostatniej płyty U2 podobały mu się
                        tylko dwa kawałki, więc puszczał je na okrągło, resztę całkowicie pomijając ).
                        • cze67 Superjedynki - głosujemy? 07.04.06, 10:57
                          muzyka.interia.pl/info/infid/736039
                          Nieobecność na tej liście Afro Kolektywu ją przekreśla.
                          • grimsrund Re: Superjedynki - głosujemy? 07.04.06, 11:57
                            Ojca Założyciela to żarty się trzymają chyba ;((
                            • cze67 Mister Knight:-) 11.04.06, 11:08
                              Zgapione z FM - nie mogłem się powstrzymać. Genialne!!!
                              teledyski.onet.pl/10172,1045590,teledyski.html
                              • kwiat_paproci Re: Mister Knight:-) 14.04.06, 12:09
                                Cudowne!!! :D
        • d84 kolo, Panie, ekstra kolo :D <nt> 27.03.06, 14:59
    • mr.glam Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 28.03.06, 15:31
      pójdą za to do piekła, pocieszmy się >:D
    • mr.glam Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 11.04.06, 11:12
      słyszałem to gówno. wersja 'Łatwopalnych'. brzmiała jakby głos jednego gościa
      przefiltrowano i zwielokrotniono. zgroza.
      • mechanikk Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 14.04.06, 00:41
        Jezu, świat ma się ku końcowi. Twórcy tego koszmaru u Kaczkowskiego
        goszczą. "Cieszmy się tym" powiedział właśnie redaktor PK.
        • mr.glam Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 15.04.06, 13:48
          mechanikk napisał:

> Jezu, świat ma się ku końcowi. Twórcy tego koszmaru u Kaczkowskiego
          > goszczą. "Cieszmy się tym" powiedział właśnie redaktor PK.

naprawdę??
          no to pięknie. KONIEC, KONIEC, KONIEC.
    • marxx Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 14.04.06, 01:13
      Ale jaja!
      Myslalem ze w polskim "przemysle" muzycznym juz mnie nic nie zaskoczy po disco
      polo, Kozidrakowej czy Ich Troje. Ale skubancom jednak sie udalo :)))

Jakby to powiedzial moj tutejszy kolega
      To jest siet na calego ...

:)

PS:koszmar
    • obly Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 14.04.06, 08:55
      Słyszalem to!!!
      nigdy więcej
      wkurwiłem sie znowu

• d84 OMG 23.04.06, 23:36
      Leci sobie w tle TV, Wojewódzki, końcówka a tu słychać jakieś zawodzenie
      przywołujące "Kiedy powiem sobie dość" ONA. Odwracam głowę i spod napisów widzę
      zakapturzone łby, i bynajmniej nie byli to ziomkowie spod trzepaka. TO ONI!

<doznałem>
      • grimsrund Re: OMG 23.04.06, 23:42
        W takich chwilach zwykłem wznosić modlitwę dziękczynną za nie manie
        Polsatu... :)
        • tiresias Re: OMG 24.04.06, 13:27
          ja jeszcze w kwestii zasadniczej wątku:
          1. zawsze uważałem 'gregorian pop' za kupę gówna ale moim zdecydowanym
          faworytem jest greg-wersja piosenki dobrego starego Roda Stewarta pt. Do You
          Think I'm Sexy. niestety nie znam wykonawcy.
          • grimsrund Re: OMG 24.04.06, 13:36
            No ci od Stewarta to akurat jajca sobie robili otwarcie. A zwali się oni The
            Benzedrine Monks :)
    • negativ.nein Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 27.04.06, 11:44
      nasi ulubieńcy na porcysie :)
      • cze67 Re: Popowe chóry gregoriańskie po polsku - aaaaaa 27.04.06, 11:52
        Ocena (0.0) adekwatna do poziomu tego projektu. Nie rozumiem ostatniego zdania
        tej recenzji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka