Dodaj do ulubionych

Nowa płyta Ścianki

10.04.06, 15:38

Będzie 20 IV.

wsm.serpent.pl/sklep/album.php?alb_id=1026
Kawałek, który jest tam do przesłuchania jest dość dziwaczny (chyba
najostrzejszy ich utwór, jaki słyszałem), ale wygląda na to, że płyta jest
raczej bliższa "Białych...", niż "Dni wiatru".

Zapowiada się ciekawie.
Obserwuj wątek
    • grimsrund Re: Nowa płyta Ścianki 10.04.06, 15:41
      Niech lepiej napiszą, gdzie jest nowe Pogodno, bo nigdzie znaleźć nie można :((
      • miecio4 Re: Nowa płyta Ścianki 10.04.06, 18:00
        grimsrund napisał:

> Niech lepiej napiszą, gdzie jest nowe Pogodno, bo nigdzie znaleźć nie można :
        ((

Chłopaki sprzedają płytę we własnym zakresie. Mozesz ją kupić na trwającej
        obecnie trasie koncertowej (za 20 zł) www.pogodno.pl/koncerty.php lub za
        pośrednictwem ich strony pogoszop.pogodno.pl/ też za 20 zł +wysyłka
        chyba.
        • grimsrund Re: Nowa płyta Ścianki 10.04.06, 19:08
          Mieciu, jesteś prawdziwym królem zwrotnicy - już zamówiłem.

Dzięki!! :))
    • d84 Re: Nowa płyta Ścianki 10.04.06, 18:09
      Tytuł & okładka - 1/5

"Boję się zasnąć" - po pierwszym przesłuchaniu 3/5, może z plusikiem;
      rzeczywiście ostry jak na nich ten utwór - na płytę jak najbardziej czekam.

(dlaczego uboga na umysle ekipa Sony/BMG nie zrobi reprinta "Dni Wiatru"? :| )
      • roar Re: Nowa płyta Ścianki 10.04.06, 18:15
        d84 napisał:

> Tytuł & okładka - 1/5

A tam. 5/5. Zdecydowanie.

Kurde, nie mogę się doczekać. Wyczuwam koncepcyjną kontynuację "Historii pięciu pracowników..." ;D
    • nemrrod Re: Nowa płyta Ścianki 10.04.06, 19:49
      Okładka fajna, lepsza niż "Białych Wakacji". Znam "My Friend Cigarette" - raczej
      średnie, i "Wichurę" - tu już lepiej, powiem więcej, "Wichura" wymiata.
      • nemrrod Re: Nowa płyta Ścianki 10.04.06, 20:03
        A, bo tak w ogóle "My Friend Cigarette" i "Boję się zasnąć" to ten sam utwór :)
    • nemrrod Re: Nowa płyta Ścianki 12.04.06, 21:09
      Krótki ale treściwy wywiad na temat nowej płyty:
      www.gaz-eta.vivo.pl/gaz-eta/recenzje/gazeta.php?nr=42&id=w_2
      Zapowiada się ciekawie.
      • aimarek Re: Nowa płyta Ścianki 12.04.06, 22:00
        "W stronę hałasu. Brzmienie "Pana Planety" jest żrące i toksyczne (...) Ale na
        albumie są również znacznie bardziej rozbudowane utwory - w tym dwa szamańskie
        transy oparte na zdekonstruowanym rytmie techno oraz trzy mikro-słuchowiska z
        elementami estetyki ambient. Całość kończy się dziewięciominutową orgią hałasu."

No to się podjarałem. Polska odpowiedź na Black Dice? Po niemal każdym innym
        polskim zespole spodziewałbym się wtórności, nieudolności, impotencji, żenady,
        ale tutaj chyba nie może być wpadki. Zdaje się, że Ścianka jak zwykle poszukuje
        nowego języka.
        Nawiasem mówiąc, fascynuje mnie w muzyce łączenie takiej plemiennej energii,
        jakichś szamanizmów, odpałów z futurystyczną estetyką (Gang Gang Dance, Shalabi
        Effect, Animal Collective i inni).
    • libertine Re: Nowa płyta Ścianki 13.04.06, 15:56
      a ja ostatnio byłem na koncercie jacka lachowicza - świetny był, szkoda, że na
      sali było tylko około 20 osób, choć wstęp był darmowy. ale ja sam trafiłem na
      niego przypadkiem, przechodziliśmy z kolegą obok toruńskiego jazzgodu kombinując
      gdzie by tu się piwka napić i słysząc muzykę ewidentnie live weszliśmy bo
      "muzyki zawsze lepiej słucha się na żywo, niż z kasety" jak powiedział mój
      kolega. okazało się, że to lachowicz i jego trio (perkusja, gitara głównie
      akustyczna i lider na klawiszach + śpiew). jęśli przyjadą do waszego miasta, to
      koniecznie idźcie zobaczyć (nie wiem tylko jak się o koncercie dowiecie, bo np.
      u nas nie było żadnych plakatów).
      • nierymek Re: Nowa płyta Ścianki 13.04.06, 16:06
        przedwczoraj graliśmy koncert przed zespołem Andrzeja Koczana w Olsztynie.
        Powiem Wam, że dawno nie słyszałem tak fajnej muzy. Improwizujące trio, wszystko
        oparte na transowym basie Andrzeja. w tle filmy krótkometrażowe. naprawdę
        potężna sprawa.
      • ilhan Re: Nowa płyta Ścianki 13.04.06, 16:08
        Ta, też *miałem widzieć* Lachowicza, przed Myslovitz w Stodole. Rzecz w tym, że po jakimś okropnym supporcie, kiedy spokojnie piliśmy sobie piwo koło baru czekając na Jacka, na scenę wyszło Myslo :| Nieobecność JL pozostała jedną z większych zagadek wieczoru.
        • libertine Re: Nowa płyta Ścianki 13.04.06, 19:53
          ilhan napisał:

>Nieobecność JL pozostała jedną z więks
          > zych zagadek wieczoru.

hehe, pewnie zajadał się właśnie piernikami pod pomnikem kopernika :)
          • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 27.04.06, 10:33
            Widziałem w sklepie. Ktoś już słyszał całość? Ktoś coś napisze?
            • bartosz.sz Re: Nowa płyta Ścianki 27.04.06, 17:26
              Kupilem dzis, slucham czwarty raz i jestem zagubiony... Pierwsze przesłuchanie bylo traumatycznym doswiadczeniem - po pierwszym pieknym przebojowym utworze wraz z kolejnymi coraz bardziej dziwacznymi fragmentami zaczynalem powątpiewać w sens tego wydawnictwa, ale teraz (wrzucilem plyte na repeat) cos zaczyna pękać, coś zaczynam widzieć...
              Tak czy owak płyta jest całkiem szalona, bardziej nawet niz Dni wiatru. I raczej nie chwyta za ucho za pierwszym razem.
    • janek0 Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 11:08
      Właśnie jestem po pierwszym przesłuchaniu. I powiem tak: Ścianka wzbiła się na
      poziom kosmiczny. Nie znam drugiej takiej płyty (rockowej) nagranej w Polsce
      przez polskich artystów, a z płyt zagranicznych znam kilka.

OMFG !!
      • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 11:09
        janek0 napisał:

> Właśnie jestem po pierwszym przesłuchaniu. I powiem tak: Ścianka wzbiła się na
        > poziom kosmiczny. Nie znam drugiej takiej płyty (rockowej) nagranej w Polsce
        > przez polskich artystów, a z płyt zagranicznych znam kilka.

Na przykład?...

> OMFG !!

???
        • janek0 Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 11:25
          cze67 napisał:

> Na przykład?...
          Płyta z bananem, Bad Moon Rising, Maria Dimension, Monster Movie, And Then
          Nothing...
          • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 11:27
            janek0 napisał:

> cze67 napisał:
            >
            > > Na przykład?...
            > Płyta z bananem, Bad Moon Rising, Maria Dimension, Monster Movie, And Then
            > Nothing...

Wow! A ten ostatni tytuł to czyj?
            • janek0 Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 11:32
              > Wow! A ten ostatni tytuł to czyj?
              YLT
              • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 11:33
                janek0 napisał:

> > Wow! A ten ostatni tytuł to czyj?
                > YLT

A, Tenga Jola:-)
            • pszemcio1 Re: Nowa płyta Ścianki 05.05.06, 20:22
              Maria Dimension, Monster Movie

a te czyje?
              • grimsrund Re: Nowa płyta Ścianki 05.05.06, 20:27
                Pierwsza - Legendarnych Różowych Kropków, druga - Puszki.

;))))
              • ilhan Re: Nowa płyta Ścianki 05.05.06, 20:29
                pszemcio1 napisał:

> Maria Dimension, Monster Movie
                >
                > a te czyje?

Nic osobistego, ale czy naprawdę nie korzystacie nigdy z takich stron jak
                www.google.pl
                lub też
                www.allmusic.com?

Wystarczy kilka kliknięć i zamiast dwóch zbędnych postów można mieć szybką odpowiedź.
                • janek0 Re: Nowa płyta Ścianki 05.05.06, 21:32
                  ilhan napisał:

> pszemcio1 napisał:
                  >
                  > > Maria Dimension, Monster Movie
                  > >
                  > > a te czyje?
                  >
                  > Nic osobistego, ale czy naprawdę nie korzystacie nigdy z takich stron jak
                  > www.google.pl
                  > lub też
                  > www.allmusic.com?
                  >
                  > Wystarczy kilka kliknięć i zamiast dwóch zbędnych postów można mieć szybką odpo
                  > wiedź

wow.
                • grimsrund Re: Nowa płyta Ścianki 05.05.06, 22:11
                  Wodzu! Prowadź na Kowno!!!
                  • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 06.05.06, 11:49
                    Już dawno nie było na forum takiej jednomyślności. Zmówiliście się czy co? Aż
                    mnie świerzbi, żeby kupić tę płytę, choć z kasą krucho. Jak kupię i mi się nie
                    spodoba będzie na Was.
      • kubasa Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 11:11
        janek0 napisał:

> Właśnie jestem po pierwszym przesłuchaniu. I powiem tak: Ścianka wzbiła się na
        > poziom kosmiczny. Nie znam drugiej takiej płyty (rockowej) nagranej w Polsce
        > przez polskich artystów, a z płyt zagranicznych znam kilka.
        >
        > OMFG !!

U. Ale to w sklepach jest i po ile? Czy na slsk?
        • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 11:12
          kubasa napisał:

> U. Ale to w sklepach jest i po ile?

W Gdańskim Kolporterze po 34 zł, czy coś koło tego.
        • janek0 Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 11:18
          kubasa napisał:

> janek0 napisał:
          >
          > > Właśnie jestem po pierwszym przesłuchaniu. I powiem tak: Ścianka wzbiła s
          > ię na
          > > poziom kosmiczny. Nie znam drugiej takiej płyty (rockowej) nagranej w Pol
          > sce
          > > przez polskich artystów, a z płyt zagranicznych znam kilka.
          > >
          > > OMFG !!
          >
          > U. Ale to w sklepach jest i po ile? Czy na slsk?

W MM na Ostrrobramskiej 34,99
          • nierymek Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 11:27
            o! i to jest dobra nowina bo wczoraj w MM Marki nie było :-)
            • nierymek Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 15:59
              Pojechałem kupiłem, słucham 2 raz i podoba mi się, aczkolwiek ja mam dość
              bezkrytyczny stosunek do tego zespołu.
              bardzo fajna jest też epka "boję się zasnąć, boję się wrócić do domu"
              • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 16:00
                Która płyta Ścianki jest najbliższa obecnej produkcji? Ja największą estymą
                dażę debiut.
                • nierymek Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 16:05
                  hm, szczerze powiedziawszy, wg mnie to oni kolejną płytę inną od pozostałych
                  nagrali ;-) wg mnie tak pomiędzy pierwszą a drugą lokowałbym muzykę z Pana
                  Planety :D
                  • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 28.04.06, 16:06
                    nierymek napisał:

> hm, szczerze powiedziawszy, wg mnie to oni kolejną płytę inną od pozostałych
                    > nagrali ;-) wg mnie tak pomiędzy pierwszą a drugą lokowałbym muzykę z Pana
                    > Planety :D

O, to raczej mi się spodoba.
                  • jazzkam Re: Nowa płyta Ścianki 01.05.06, 21:43
                    przesłuchałem se raz i tak: pomieszanie statku kosmicznego z dniami wiatru, z
                    początku zastanawiało, ale druga połowa albumu świetna. nie wiem czy lepsze od
                    dni wiatru, chyba nie. tylko że dla mnie białe wakacje też były wybitne, choć na
                    zupełnie inny sposób niż dni wiatru. nie zmienia w/w faktu, że wreszcie jakiś
                    konkret polski.
    • kubasa Re: Nowa płyta Ścianki 30.04.06, 18:40
      Zakupiłem. Pierwszy kawałek melodią przypomina mi trochę jeden fragment z Sonic
      Nurse.
      • kubasa Re: Nowa płyta Ścianki 30.04.06, 19:28
        Moze to kwestia aury (kupiłem w tym samym miejscu co Janek) ale mam podobne i
        podobnie pozytywne wrażenia do Janka. Ale wstrzymam się jeszcze z peanami, choć
        nie wiem czy rzeczywiście nei jest lepsza od wybitnych Dni Wiatru. A to oznacza
        na 90% płytę roku.
        • janek0 Re: Nowa płyta Ścianki 30.04.06, 20:52

Te konga w "Wielkim Defekatorze" są po prostu genialne.
          (Tak tylko chciałem)
          • aimarek Re: Nowa płyta Ścianki 30.04.06, 22:48
            janek0 napisał:

>
            > Te konga w "Wielkim Defekatorze" są po prostu genialne.
            > (Tak tylko chciałem)

Tytuł tego kawałka wyraźnie nawiązuje do Janusza Wójcika.
            A sama płyta zajebista jest. Nie wiem czy lepsza od "Dni wiatru", ale zajebista.
    • d84 Re: Nowa płyta Ścianki 01.05.06, 15:58
      Czemu nigdzie na tym zapyziałym południu tego nie ma? :/

Rzadko to robię, ale kupuję w ciemno. Znając Ściankę, kawałki z netu, Wasze
      opinie ("lepsze niż 'DW'" OMG) i cenę (ok. 30 zł) zaryzykuję. Jak tylko gdzieś
      dorwę.
      • grimsrund Re: Nowa płyta Ścianki 01.05.06, 18:11
        W krakowskim EMPiKu na Rynku przedwczoraj widziałem, jak się poszłem pośmiać z
        cen.

Kosztowała chyba 38, więc przy okazji uśmiałem się podwójnie.
        • d84 Re: Nowa płyta Ścianki 01.05.06, 18:19
          grimsrund napisał:

> Kosztowała chyba 38, więc przy okazji uśmiałem się podwójnie.

Złodzieje, chyba tyle samo wyszłoby z fana z przesyłką :| Czekajmy na MM
          • grimsrund Re: Nowa płyta Ścianki 02.05.06, 20:08
            Bo i na razie w MM nie ma.

Dziś się dowiadywałem - będzie po długim weekendzie.

Może.
    • d84 Re: Nowa płyta Ścianki 04.05.06, 23:44
      Hehe, Empik Kraków trzyma poziom

43.99 zł

Jaja na resorach, już nie wiem czy się śmiać czy płakać. W MM nadal nie mają,
      chyba trzeba dać fanowi te niecałe 4 dychy ;/
      • d84 42.99 - za bardzo Empikowi pojechałem n/t ;) 04.05.06, 23:45
        • grimsrund Re: 42.99 - za bardzo Empikowi pojechałem n/t ;) 05.05.06, 13:27
          Widać przez pierwszych parę dni to była promocja :((

A w dzisiejszym Der Dzienniku, w dodatku kulturalnym, wywiad ładny Księżyka z
          Cieślakiem. Niestety, nie ma wersyi internetowej.
          • pagaj_75 Re: 42.99 - za bardzo Empikowi pojechałem n/t ;) 05.05.06, 14:00
            ej no, przestańcie deliberować nad kilkoma złociszami i kupta ta płyta, bo kopie
            w twarz mocno ;)
            ja zrobiłem wczoraj krótki rajd po sklepach i faktycznie w empikach warsiafskich
            Pan Planeta stoi po 43 peeleny, więc powiedziałem grzecznie "fuck you" (w wolnym
            tłumaczeniu "niedoczekanie wasze, drodzy przyjaciele") i udałem się do Trafficu,
            który teoretycznie jest sklepem droższym od empików, gdzie płyta kosztowała 40
            zetoli, ale w porę przypomniało mi się, że mam tam jakąś kartę klienta, dzięki
            której otrzymałem oszałamiający rabat, dzięki któremu nabyłem dzieło za 38
            zybli. bez sensu, tyle się nachodzić, żeby zaoszczędzić 5 złotych. a w fanie
            jest za 34, więc z kosztami przesyłki raczej nie wyjdzie dużo taniej niż w tym
            empiku nieszczęsnym.

czy już wspominałem, że Pan Planeta kopie?
            • grimsrund Re: 42.99 - za bardzo Empikowi pojechałem n/t ;) 05.05.06, 16:01
              Nie ma zgody na cenę polskiej płyty powyżej 40 PLN, w żadnym wypadku.

Ścianka, Robotobibok i Pink Freud to jedyne polskie zespoły, na które
              zgodziłbym się wydać powyżej 30 PLN i tej zasady trzymam się od lat.

Ale, ale. Zadzwoniłem właśnie przed sekundą - w Music Cornerze (też przy Rynku)
              już mają, po 35.90. No to w takim razie jutro się tam przespaceruję :)
              • nierymek Re: 42.99 - za bardzo Empikowi pojechałem n/t ;) 05.05.06, 17:24
                w Media Markt jest po 35 zeta jakoś do nabycia
            • ilhan Re: 42.99 - za bardzo Empikowi pojechałem n/t ;) 05.05.06, 17:26
              pagaj_75 napisał:

> czy już wspominałem, że Pan Planeta kopie?

Kopie dostałem wczoraj i właśnie słucham po raz pierwszy. I sam jestem zdziwiony tym jak mi się podoba :|
    • d84 Re: Nowa płyta Ścianki 05.05.06, 17:57
      No dobra, trochę zluzuję temu Empikowi - bo w wprawdzie w tym na krakowskim
      Rynku mieli za 42.99, to w znacznie przyjemniejszej placówce w Galerii
      Kazimierz sprzedawali za 39.99 - uznałem, że z fana wyjdzie mi za mniej więcej
      tyle samo, do MM ani Cornera nie chce mi się jechać i dałem im zarobić -
      przynajmniej mam już płytkę.

(najpierw se ponarzekam) Na wstępie wielki, ogomny diss na zioma który wymyślił
      sprzedawanie Pana Planety w tych fikuśnych cd-boxach. OK, wygląda spoczko, ale
      co będzie gdy owo opakowanie się, ekhm, uszkodzi? (moje już jest pęknięte na
      dole :/) Skad ja wezmę coś takiego jeśli rozleci się do reszty? Druga sprawa to
      łapki trzymające książeczkę, a raczej bardzo dobrze uniemożliwjące wyjęcie
      powyższej - no czegoś tak głupiego jeszcze nie widziałem. Jeszcze raz - wyp...
      mi z takim opakowaniem, cytując red. Tomasza L. No ale to sprawa, za która
      muzycy Ścianki nie odpowiadają (?)

A sam album - przesłuchałem 2 razy, no i niezłego kopa dostałem. Panowie
      noizują aż miło, dla kogoś kto poznałby zespół na "Białych Wakacjach" byłby
      zszokowany takim follow-upem. Nie wiem, na razie nie mogę tego ocenić, nie wiem
      czy lepsze niż DW, ale jest oka - to wiem na pewno.
      • d84 Re: Nowa płyta Ścianki 05.05.06, 18:00
        >dla kogoś kto poznałby zespół na "Białych Wakacjach" byłby
        > zszokowany takim follow-upem. Nie wiem, na razie nie mogę tego ocenić, nie
        wiem
        >
        > czy lepsze niż DW, ale jest oka - to wiem na pewno.

Piękne, piękne... :o Ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi ;)
        • pszemcio1 Re: Nowa płyta Ścianki 06.05.06, 16:33
          nieźle pogięty ten album. to dla mnie rzecz nieocenialna w zasadzie. tylko
          pierwszy kawałek jakoś tam w ramy piosenki się wpisuje, to tak niecenialne jak
          trout mask replica
          • kubasa Re: Nowa płyta Ścianki 06.05.06, 17:59
            pszemcio1 napisał:

> nieźle pogięty ten album. to dla mnie rzecz nieocenialna w zasadzie. tylko
            > pierwszy kawałek jakoś tam w ramy piosenki się wpisuje, to tak niecenialne
            jak
            > trout mask replica

Napisałeś "dla mnie" ale i tak się nie zgodzę :) bo jest tak samo ocenialna jak
            trout mask replica tylko trzeba przyłozyć inną miarę niż do muzyki pop.
            • pszemcio1 Re: Nowa płyta Ścianki 06.05.06, 19:32
              wiesz Kubasa, ale jaką? co znaczy inną? ja nie jestem studentem muzykologii
              jakiekś. jaką jeszcze miarę mozna przyłożyć? może byc to coś, może byc klimat,
              a klimat tego albumu jest dla mnie super. tylko zaraz mi ktoś powie że dla
              niego tam nie ma klimatu - i to będzie tak samo niepodważalne. jeżeli masz
              przyłozyc inną skalę niż ta konwencjonalna, to jaką? przecież jeśli to jest
              dzieło łamiące konwencje no to jest absolutnie jednorazowe i niepowtarzalne, a
              jesli tak na na jakiej podstawie stwierdzisz że jest lepsze o przypadkowego
              zlepku połamanych dźwięków które sobie jakiś inny zespół nagra na płyte i wyda?
              ja bym sie nie podejmował oceny, to zadanie pewnie dla orłów tylko. Jeśli ty
              dasz rade no to podziwiam.
              • grimsrund Re: Nowa płyta Ścianki 06.05.06, 19:44
                Spoko, Kubasa da radę. Nie takim już dawał :)
                • pszemcio1 Re: Nowa płyta Ścianki 06.05.06, 19:52
                  grimsrund napisał:

> Spoko, Kubasa da radę. Nie takim już dawał :)

nie wątpię:)
    • grimsrund Re: Nowa płyta Ścianki 09.05.06, 16:29
      Wytarmosiło - to pewne. Rzecz nie na jeden przesłuch - to równie pewne :)
      • doolitle Re: Nowa płyta Ścianki 18.05.06, 20:13
        a ja jestem lekko rozczarowany. choć teoretycznie nie powinienem, bo Pan Planeta jest ewidentnym powrotem do Statku kosmicznego. A statek podoba mi sie zdecydowanie najbardziej. PP jest jednak zbyt wtórny w stosunku do statku kosmicznego. Najlepsze utwory na płycie męczą mnie swoim podobieństwem do piosenek z pierwsej płyty. Wielki Defekator byłby zajebisty gdyby wcześniej nie było Czerwonych kozaków. gotowanie coś tam coś tam przypomina mi Piórko, a Wichura nawiązuje z kolei do Transatlantyku. boje sie zasnąć niczego mi nie przypomina ale jest z kolei trochę zbyt lightowe w porównaniu do wersji granej na koncertach. o pozostaych utworach nie ma co gadać bo to typowa dla Scianki "walka" ze słuchaczem. choć przepraszam, ryba i kość jest świetna, troche 'Pracowników" przypomina. Wydaje mi się że najlepsze pomysły muzycy mieli nagrywając Statek i teraz próbowali powtórzyć ten klimat, jednak nie udało im sie stworzyć równie oryginalnej i pasjonującej całości.
        • aimarek Re: Nowa płyta Ścianki 19.05.06, 13:38
          doolitle napisał:

> a ja jestem lekko rozczarowany. choć teoretycznie nie powinienem, bo Pan Planet
          > a jest ewidentnym powrotem do Statku kosmicznego. A statek podoba mi sie zdecyd
          > owanie najbardziej. PP jest jednak zbyt wtórny w stosunku do statku kosmicznego
          > . Najlepsze utwory na płycie męczą mnie swoim podobieństwem do piosenek z pierw
          > sej płyty. Wielki Defekator byłby zajebisty gdyby wcześniej nie było Czerwonych
          > kozaków. gotowanie coś tam coś tam przypomina mi Piórko, a Wichura nawiązuje z
          > kolei do Transatlantyku.

Nijak nie mogę się zgodzić z tą tezą. O ile "Defekator" rzeczywiście trochę
          przypomina jedną z sekwencji "Kozaków", tak już mocno naciągane jest imho
          przyrównywanie "Gotowania" do "Piórka". Bo dlaczego akurat "Piórko" a nie "Peron
          4" lub "19 XI"? Mniej więcej taki sam stopień podobieństwa, czyli wg mnie
          niewielki, a w każdym razie nie na tyle duży by mówić o jakimś deja vu.
          "Wichura" - jw. Zupełnie nie widzę podobieństwa między dziką, plemienną energią
          tego kawałka a garażowym, rozjechanym "Trans-Atlantykiem". Tak że czepiasz się waść.

> choć przepraszam, ryba i kość jest świetna, troche 'Pracowników" przypomina.

Tutaj zgoda.

> Wydaje mi się że najlepsze pomysły muzycy mieli nagrywając Statek i teraz próbowa
          > li powtórzyć ten klimat, jednak nie udało im sie stworzyć równie oryginalnej i
          > pasjonującej całości.

Zupełnie inaczej to odczuwam. Jestem zdania, że każda z płyt Ścianki jest
          odrębną całością. Nie ma tu mowy o sequelach. A kolejność ich płyt wg
          zajebistości to dla mnie:
          1. Dni wiatru
          2. Planeta
          3. Statek
          4. Wakacje
          • pszemcio1 Re: Nowa płyta Ścianki 21.05.06, 14:45
            to jest jeszcze nieoficjalne wiadomość, ale za to z pierwszej ręki:

najprawdopodobniej jesienią będzie wznowienie "Statku kosmicznego" i -uwaga-
            "Robaków" (czyli kasety, potem płyty zawierającej materiał poprzedzający
            Statek). Czyli dobrze jest:)
            • mechanikk Re: Nowa płyta Ścianki 21.05.06, 18:40
              No to super, trzymam za słowo ;)
              • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 22.05.06, 09:46
                No, to jest bombowa wiadomość. Mam bowiem Statek na straszliwie już zjechanej
                kasecie. A o materiale poprzedzającym słyszę po raz pierwszy.
                • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 25.05.06, 09:51
                  A oto dowód, że debiut Ścianki jest w cenie:
                  www.allegro.pl/item105077661_scianka_statek_kosmiczny_cd_poznan_bdb.html
                  szok jednakowoż
                  • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 29.12.06, 09:49
                    NO więc po pierwszym i na razie jedynym przesłuchaniu jestem co nieco
                    zawiedziony. To znaczy jest to w tej chwili dla mnie najsłabsza płyta zespołu.
                    Nic, czego bym wcześniej nie słyszał w wykonaniu tego zespołu. Wydaje mi się,
                    że więcej tam wygłupów niż "rzeczywistej" muzyki. Wpadł mi w ucho na razie
                    tylko pierwszy utwór, naprawdę dobry, osobiście kojarzący mi się z dokonaniami
                    Hawkwind (kosmiczne organy).
                    O ile płyta TCIOF weszła mi od razu, to tutaj, póki co, spory zawód.
                    • pszemcio1 Re: Nowa płyta Ścianki 29.12.06, 10:17
                      cze67 napisał:

> Nic, czego bym wcześniej nie słyszał w wykonaniu tego zespołu

??? nie, no.... częste rarzuty pod adresem tej płyty wynikają z faktu że jest
                      nieprzystępna, różna od poprzedniczek, dużo bardziej poszukujaca i takie tam,
                      so tego zdania w twojej wypowiedzi nie kumam
                      • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 29.12.06, 10:27
                        Jest tam wyżej przytomny post, który mówi o tym, że właściwie każdy utwór z
                        Pana Planety znajduje swego odpowiednika na płycie pierwszej. W ogólności się z
                        nim zgadzam.
                        Dla mnie jest przystępna, tylko mało rewolucyjna. Dobra, ale nie wybitna. Choć
                        nie wykluczam, że na początku przyszłego roku, zostanie moją płytą roku
                        obecnego:-) Zostawiam sobie taką furtkę. Jak zaznaczyłem, było to pierwsze,
                        mało reprezentatywne, choć czasami decydujące, przesłuchanie.
                        • janek0 Re: Nowa płyta Ścianki 29.12.06, 13:37
                          cze67 napisał:

> Jest tam wyżej przytomny post, który mówi o tym, że właściwie każdy utwór z
                          > Pana Planety znajduje swego odpowiednika na płycie pierwszej.

Eee... Jako die-hard fan tej płyty muszę powiedzieć że:
                          1. To nieprawda jest
                          2. Nawet gdyby to była prawda, to Pan Planeta jest hektary lepszą płytą od
                          pierwszej płyty, w sensie dojrzałości kompozycji, na-ile-się-znam czysto
                          technicznych umiejętności muzyków, tekstów i produkcji.
                          3. A w ogóle to co to za zarzut że Ścianka gra jak Ścianka ? Bo jak by miała
                          grać ? Jak nie-ścianka ? ;)
                          • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 29.12.06, 13:47
                            Kurde no, chciałbym, żeby Ścianka mnie zaskoczyła, a nie żeby się powtarzała. W
                            kwestii pierwszej płyty pozwolę sobie mieć zdanie odrębne, to ONA była
                            genialna, ona zaskakiwała, i kazała padać przed sobą na kolana. Energia,
                            Świeżość i Oryginalność (mimo, że stworzona ze znanych patentów) - oto imiona
                            Statku Kosmicznego.
                            • cze67 Re: Nowa płyta Ścianki 02.01.07, 09:57
                              Kolejne przesłuchanie. I jest już lepiej. Tak dobrze, że płyta rzutem na taśmę
                              weszła do mojej pierwszej ubiegłorocznej piątki. Nadal uważam, że to gorsza
                              kopia debiutu, ale już mi to tak nie przeszkadza.
    • pagaj_75 Idzie ktoś? 20.08.06, 11:51
      Dzisiaj w warsiafskim Kino.LAB o 20 ma być koncert Ścianki. Nie do końca wiadomo
      w jakim składzie zagrają (różne ploty na mieście chodzą), ale bez względu na to,
      chyba warto iść. Anyone?
      • kubasa Re: Idzie ktoś? 20.08.06, 11:53
        Jeszcze nie wiem. Mam nadzieję, że się wyrobię. Znasz ceny biletów?
        • pagaj_75 Re: Idzie ktoś? 20.08.06, 12:03
          kubasa napisał:

> Znasz ceny biletów?

Nie, ale sądzę, że więcej niż 20-25 zyli byłoby zdzierstwem ze strony organizatorów.
          • kubasa Re: Idzie ktoś? 20.08.06, 12:05
            Gdzieś chyab na stronie organizatorów czyatłem, że na te pokazy u nich bilet
            kosztuje "6-10-16" zł. Nie wiem co to znaczy i czy tyczy się Sciańki. Ty w
            każdym razie idziesz?
            • pagaj_75 Re: Idzie ktoś? 20.08.06, 12:09
              Tak, prawie na pewno będę.
              • kubasa Re: Idzie ktoś? 20.08.06, 22:51
                Krótko choć "Pan Planeta" i "Boje się zasnąć" i "Dni wiatru" i "Wichura"
                wymitoły. Jednak nie było dziś pogody ani publiki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka