cze67 21.04.06, 11:20 Wyszła pierwsza płyta. I dość ciekawe materiały pisane (Piekut wrócił!). Można się zainteresować: serwisy.gazeta.pl/kolekcje/0,72698.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ktmajcher Re: Kupiłem (2,50!), dzieki 21.04.06, 13:21 a czy jest love me tender (ten utwór kojarzy mi się zawsze z cagem - dzikość serca) Odpowiedz Link
cze67 Re: Kupiłem (2,50!), dzieki 21.04.06, 13:29 ktmajcher napisał: > a czy jest love me tender (ten utwór kojarzy mi się zawsze z cagem - dzikość > serca) Na szczęście:-) nie ma. Odpowiedz Link
cze67 Re: Kupiłem (2,50!), dzieki 21.04.06, 13:30 Następnie nie będą już niestety tak tanie... Odpowiedz Link
ktmajcher Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 21.04.06, 13:19 no a tu serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3275182.html spis tego co dalej, szczerze to liczyłem na coś w rodzaju kolekcji filmowej, czyli konkretne tytuły, ale predzej pewnie wyborczą kupię z lodówką, niż z załącznikiem o nazwie np.: abbey road, płyty starsze jak 25 lat mogłyby sie spokojnie ukazać w podobnej kolekcji (chyba, że nie dinformowany jestem), wczoraj widziałem reklamę kolekcji - chłopaki dają czadu Odpowiedz Link
maff1 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 21.04.06, 13:56 na dzien dobry po wysłuchaniu i obejrzeniu/przeczytaniu ksiązeczki i dołaczonej gazetki omawiajacej nastepne płytki daję 41/2 gwiazdki dla całego cyklu (na pięć mozliwych) Podoba mi sie sposób wadania tej płytki - ksiazeczka, box na całość. Wg mnie jazda obowiązkowa. Nie było wcześniej takiego wydawnictwa. > ... ale predzej pewnie wyborczą kupię z lodówką, niż z załącznikiem o > nazwie np.: abbey road, takiego załacznika wydawnictwo nie przewiduje. Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 21.04.06, 13:58 maff1 napisał: > daję 41/2 gwiazdki dla całego cyklu (na pięć mozliwych) Ile tych gwiazdek? Odpowiedz Link
maff1 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 21.04.06, 14:10 odpowiadam cze: 4 1/2 - czyli cztery i pół litra Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 21.04.06, 13:59 maff1 napisał: Podoba mi sie sposób wadania tej płytki - ksiazeczka, box na całość. Podobnie wydają cykl z muzyką klasyczną (mam Satie'go). Odpowiedz Link
braineater Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 21.04.06, 14:06 A kto gra Satiego? <i w ramach polecanki, koniecznie Jacques Louisier Trio plays Eric Satie:)> Odpowiedz Link
pytajnick Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 21.04.06, 14:36 braineater napisał: > <i w ramach polecanki, koniecznie Jacques Louisier Trio plays Eric Satie:)& > #62; Wszystki "JL plays..." są godne polecenia. :) Ja chyba najbardziej lubię "Plays Bach". Odpowiedz Link
maff1 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 21.04.06, 14:58 wg mnie swietnie Satiego grał S.Hackett Odpowiedz Link
cze67 Re: Satie 21.04.06, 15:18 Na allegro można nabyć tanio: www.allegro.pl/search.php?string=satie Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 21.04.06, 15:15 braineater napisał: > A kto gra Satiego? > <i w ramach polecanki, koniecznie Jacques Louisier Trio plays Eric Satie:) Jotesz także pisał o owym pianiście: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=14170412&wv.x=1&a=14779411 Odpowiedz Link
pagaj_75 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 21.04.06, 15:42 Cze, nieźle mnie zmyliłeś tytułem wątku ;) Już chciałem napisać grzmiący groźnym głosem post o tym, że co to za historia rockandrolla zaczynająca się od Elvisa :/ Na szczęście doczytałem opisy. :) Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 24.04.06, 11:56 Posłuchałem sobie płyty, sympatyczna, choć niektórych utworów nie da się słuchać: See Your Later Aligator np. Ale ta muzyka ma swój urok, przypominają mi się lata 70. czy wczesne 80., kiedy w Trójce Michalski czy tam inny Gaszyński prezentowali stare rock and rollowe przeboje. Strasznie się to zestarzało, ale jednakowoż ma to swój urok. Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 24.04.06, 11:59 Spis utworów. Ostatniej piosenki też nie da się słuchać. Ale np. nr 13 czy 22 - rewelacja. 1. BILL HALEY AND HIS COMETS (We're Gonna) Rock Around The Clock 2. CARL PERKINS Blue Suede Shoes 3. ELVIS PRESLEY That's All Right 4. CHUCK BERRY Maybellene 5. FATS DOMINO Blueberry Hill 6. JERRY LEE LEWIS Great Balls Of Fire 7. LITTLE RICHARD Lucille 8. WANDA JACKSON Fujiyama Mama 9. ELVIS PRESLEY Good Rockin' Tonight 10. FRANKIE AVALON Dede Dinah 11. PAT BOONE Speedy Gonzales 12. BRENDA LEE Dynamite 13. BUDDY HOLLY AND THE CRICKETS Peggy Sue 14. THE PLATTERS Only You (And You Alone) 15. GENE VINCENT Be-Bop-A-Lula 16. THE BEATLES Ain't She Sweet 17. ELVIS PRESLEY Blue Moon Of Kentucky 18. LULU AND THE LUVVERS Shout 19. CHUBBT CHECKER Let's Twist Again 20. LITTLE EVA The Loco-Motion 21. CARL MANN Mona Lisa 22. HELEN SHAPIRO Walkin' Back To Happiness 23. BILL HALEY AND HIS COMETS See You Later, Alligator 24. DANNY MIRROR I Remember Elvis Presley Odpowiedz Link
ihopeyouwilllikeme Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 24.04.06, 12:40 Jak dla mnie - rewelacja. Pomysł z samochodami - absolut ( byłem sceptyczny, ale teraz jestem za :). Rock Around The Clock to singiel wszechczasów ( Beatlesi - spadówa <palacz>) Odpowiedz Link
obly Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 26.04.06, 14:30 nie kumam po co, będzie dzień w którym gazeta zapomni do dodatków dołaczyć gazety. genralnie jest to słaby pomysł bardzo i tylko go mam ze kosztował 2,5 ale wiem ze i tak zdarli. Odpowiedz Link
ihopeyouwilllikeme Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 26.04.06, 16:27 > będzie dzień w którym gazeta zapomni do dodatków dołaczyć gazety. To druga strona medalu. Ale nie rozumiem, czemu słaby pomysł ? Jak zobaczyłem, że w tym brał udział Wojciech Mann, to już wiedziałem, że muszę mieć. Szkoda, że opisy poszczególnych piosenek nie są podpisane, ale chyba nikt nie ma problemu z odgadnięciem, które z nich napisał Mann :) Odpowiedz Link
grimsrund Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 26.04.06, 20:36 Jakoś tak sie zawziąłem, że do ręki tego nie wezmę wcale. Odpowiedz Link
maff1 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 26.04.06, 22:23 no wiesz... nie obrazimy sie jesli zmienisz zdanie. Odpowiedz Link
obly Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 27.04.06, 07:59 na nie pisanie nie ma sensu... Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 28.04.06, 10:36 Dzisiaj: Idole nastolatków: serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3310520.html Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 06.05.06, 12:51 Wczoraj: rock'n'rollowe standardy: serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3323626.html Poprzedniej płyty nie kupiłem, bo była zbyt mdła. Na tą raczej się skuszę, klasyka, kilka z tych kawałku grali później Beatlesi (Roll Over, That'll Be The Day, Whole Lotta Shakin' Goin' On), warto sięgnąć po oryginały. Tylko po co ten Alligator i Buona Sera:-( Odpowiedz Link
maff1 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 06.05.06, 15:59 a czy wy też macie problem z kupowaniem kolejnych płyt? wczoraj ok. 9 rano w mojej okolicy (żwirki i wigury/racławicka - w warszawie) płyta była nieosiagalna. Nawet gościa sprzedającego GW na skrzyzowaniu juz nie było. Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 06.05.06, 16:01 W Trójmieście leżą sobie. Pewnie z powodu ceny. Ludzie w Wa-wie bogatsi:-) Odpowiedz Link
grimsrund Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 06.05.06, 18:57 Kupiłem, chyba raz jedyny, bo cena mną zatrzęsła. Resztę spróbuję uzupełnić ze źródeł bazarowych :) Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 08.05.06, 10:03 Kurcze, niektóre z tych standardów nieźle wymiata. Szczególnie Train Kept A- Rollin' (grany później m.in. przez Yardbirds czy Motorhead), Whole Lotta Shakin' Goin' On, Twenty Flight Rock czy Lucille (z pierwszej części wydawnictwa). Aż ciarki przechodzą. Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 22.05.06, 10:13 Od piątku śpiewające panie: serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3361486.html Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 02.06.06, 10:17 Dzisiaj - jazda obowiązkowa: serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72698,3386608.html Odpowiedz Link
cze67 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 23.06.06, 16:28 Dzisiaj wplatamy kwiaty we włosy: serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3403986.html Odpowiedz Link
grimsrund Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 23.06.06, 19:23 "Kill All Hippies" :)) Odpowiedz Link
glebogryzarka1 Re: Historia rock and rolla w Wyborczej 23.06.06, 19:58 Jeszcze "Hippies hate water" (Mucky Pup?) i "Never trust a hippie" (???) :D Odpowiedz Link
grimsrund Kontra z "Gazety Polskiej" 10.05.06, 12:00 Na marginesie swoich cotygodniowych rozważań politycznych, Jacek Kwieciński zajął się tym razem wzmiankowaną kolekcją. "(...) Detal Pogłoski, że do każdego numeru wielu tytułów tzw. prasy kobiecej będą dodawane lodówki (a do "Gazety Wyborczej' - dwie) nie są jeszcze w pełni potwierdzone. Na razie "GW" oferuje "historię rocka" na dwudziestu paru CD. Jak się należy, od jego początku, c-a 55 r. I twierdzi, że to "kanon". To chyba żart. Tak się składa, że naprawdę znam się na rzeczy i stwierdzam, że duży zespół, z Wojciechem Mannem, zrobił z tych składanek przypadkowo dobrany miszmasz. Do czasu "brytyjskiej inwazji" (po 1964 r.) angielski rock był wtórny, naśladowczy, by nie rzec prowincjonalny (może z wyjątkiem muzyki skiffle Lonnie Donegana). A tu już pierwsze płytki, z początków rocka, są pełne brytyjskości. W tym, w sposób zgoła barbarzyński, przedstawia się zamiast oryginałów angielskie wersje (tzw. cover) amerykańskich przebojów. Co robi na CD zatytułowanym "Elvis i jego dwór" Lulu z utworem "Shout" (znakomitym hitem Joey Dee & the Starliters)? Skoro zdecydowano się zaprezentować rock w taki sposób, to czemu nie dano francuskiego Johnny Hallidaya itd.? Sugerowanie, że np. Billy Fury miał większy wpływ na rocka niż, powiedzmy, Dion, którego "Runaround Sue", "Teenager During Love", "The Wanderer" czy "Ruby Baby" należą do najlepszych w ogóle nagrań w historii tej muzyki, to nonsens zupełny. Nie chodzi o kwestię gustu lecz fachowości - rzeczywistej bądź pozorowanej. Cóż, zaoszczędzę trochę pieniędzy. Zwłaszcza że zapowiedziano, iż na płytce "Śpiewanie na ekranie" oscarową piosenkę "The Windmills Of Your Mind" ze Steve'a McQueena "The Thomas Crown Affair" zaprezentuje nie jak na filmie Noel Harrison, ale ni stąd, ni z owąd Brytyjka Dusty Springfield. Przepraszam za zajmowanie miejsca głupstwami, ale mam pewną satyfakcję: "Gazeta Wyborcza" doprawdy na mało czym się zna." Jacek Kwieciński, "Gazeta Polska", 10 maja 2006 No cóż, tak czy owak nie on jeden tu zaoszczędzi :) Odpowiedz Link
ktmajcher Re: Kontra z "Gazety Polskiej" 10.05.06, 13:09 napisałem wcześniej: >szczerze to liczyłem na coś w rodzaju kolekcji filmowej, czyli konkretne >tytuły, ale predzej pewnie wyborczą kupię z lodówką, niż z załącznikiem o >nazwie np.: abbey road, a Ty cytujesz: > Pogłoski, że do każdego numeru wielu tytułów tzw. prasy kobiecej będą dodawane > lodówki (a do "Gazety Wyborczej' - dwie) nie są jeszcze w pełni potwierdzone. czułem, to czułem a ile lodówek trafi na allegro Odpowiedz Link
mr.glam Re: Kontra z "Gazety Polskiej" 22.05.06, 10:46 jak się domyślam, problem moga być prawa autorskie. trudno skompilować składankę marzeń, nawet z tak starych numerów. a na utarczki między gazetami i kompleksy wszystkich wobec GW radzę nie zwracać większej uwagi. Odpowiedz Link
maff1 "Kwiaty we włosach" 29.06.06, 23:50 za te płytę stawiam 3 na szynach. Marny zestaw, tylko 14 piosenek, płyta najkrótsza ze wszystkich! dodatkowo: Iron Butterfly - z utworem In-A-Gadda-Da-Vida jakis dziwny. Brzmi jak jakieś demko. Podano że pochdzi z singla, i ma czas 2:53, ale jakby nie patrzeć ma 2:59 ze wskazaniem na 3:00. ale, oryginalny utwór z singla rzeczywiscie liczył 2:53. Mozna go przesłuchać na płycie "The Best of Iron Butterfly" (musiałem odkurzyć swoje płyty :-) ) Brzmieniowo zblizony do wersji long, tyle ze zagrany krótko. Ten z płytki "kwaity we włosach" - to ch.. go wie, skad jest. może wy coś wiecie wiecej? Odpowiedz Link
maff1 Re: "uuupsss.. miało być "dzieci kwiaty" 30.06.06, 10:47 ale byłem głeboko przekonany ze tytuł tej płytki to "kwiaty we włosach" :) Odpowiedz Link
cze67 Inwazja Brytyjczyków 14.07.06, 10:07 Dzisiajsza set lista: serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3433886.html ciekawa, ale krótka jakaś... Odpowiedz Link
cze67 Piosenki Beatlesów... 04.08.06, 09:17 ...ale nie w ich wykonaniu: serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3448477.html Odpowiedz Link
grimsrund Re: Piosenki Beatlesów... 04.08.06, 11:43 Licencje, licencje, tralala bum cyk cyk... [ trzy smutniaczki ] Odpowiedz Link
cze67 Re: Piosenki Beatlesów... 04.08.06, 11:48 Taaa, niestety. W dodatku powtórzyli ten sam numer Mamas and Papas, który był już na płycie z zeszłego tygodnia. Odpowiedz Link
cze67 Dzisiaj odlatujemy: 01.09.06, 10:00 serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3538593.html za tydzień stajemy się progresywni: serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3538594.html a za dwa będziemy Murzynami: serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3538596.html Odpowiedz Link
cze67 W cieniu Beatlesów 02.10.06, 10:01 serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,72755,3620505.html Zwracam Państwa uwagę na utwór trzeci zespołu The Hollies. Dla mnie szok. Słyszałem go ostatnim razem ze ćwierć wieku temu, kiedy jeszcze nagrywałem piosenki z radia, wtedy myślałem w ogóle, że to numer Beatlesów (bo Beatlesami zajeżdża, gitara jak z "If I Needed Someone" Harrisona). Kiedy mi po tylu latach zabrzmiał ponownie - padłem na kolana. Trza sprawić sobie jakąś zgrabną składankę onego ansamblu. Na razie I Can't Let Go mieści się spokojnie w pierwszej piątce moich ulubionych numerów wszechczasów. Odpowiedz Link
ilhan Re: W cieniu Beatlesów 02.10.06, 10:16 Piosenka oczywiście bardzo fajna, choć Hollies wolę "Pay You Back With Interest". Sam zespół jakoś mną nigdy nie wstrząsnął, z płyt próbowałem "King Midas", bardzo w porządku, ale wciąż to chyba drugi garnitur piosenkowych zespołów z tamtych lat. Choć może nie słuchałem wystarczająco dużo żeby opiniować. Niemniej jednak naprawdę musisz posłuchać The Zombies :) Swoją drogą ich brak na tej składance jak dla mnie trochę dyskwalifikuje płytę. Odpowiedz Link
cze67 Re: W cieniu Beatlesów 02.10.06, 10:23 Tam w ogóle brakuje wielu artystów, chociażby Herman Hermits, Gerry and The Peacemakers czy Billy J. Kramer and The Dakotas. Odpowiedz Link