obly Re: nina stiller 30.10.06, 08:00 dla tych co nie wiedzą co to: Polka spiewa w Jidisz polecam piosenkę Rivke (nie o mrówce;)) aaaby oblookac: www.merlin.com.pl/frontend/towar/479306 bardzo światem zawiewa czasem z tej płyty. opis znaleziony: Jeśli ktoś jest zainteresowany muzyką żydowską, starymi, pięknymi utworami śpiewanymi w jidysz, a jednocześnie zmęczony już bardzo cepeliowym stylem jej wykonywania - to płyta, którą powinien sobie sprawić. Na płycie Stiller jidysz splata się z klimatami klubowymi, czasem z rytmami r'n'b, tworząc mieszankę, która jasno dowodzi, że żydowska muzyka nie musi istnieć jedynie w muzealnej formie. Odpowiedz Link
obly Re: nina stiller 30.10.06, 08:11 a tutaj cytowany opis z forum: co do autora wątku mam wątpliwości czy to jego więc podaje bezimiennie: " To czysty pop. Stare tematy żydowskie zaśpiewane jidysz w czasami rzeczywiście oryginalnych aranżacjach i tempach które bardziej kojarzą nam się z takimi wykonawcami jak Lamb, Zero 7 czy Telepopmusic. Do tego odrobinę Grace Jones z początku lat 80-tych i mamy płytę. Otwiera "Miasteczko Bełz" utwór opisujący miasteczko zydowskie na pograniczu polsko-ukraińskim. Jeden z najbardziej melancholijnych utworów jaki znam. Niektórzy mogą go kojarzyc z Zakazanych piosenek gdzie był spiewany przez zydowskie dziecko z tekstem Andrzeja Wlasta. W tej wersji piosenka nosiła tytuł Warszawo ma. To już nie był mleancholijny utwór to było 1000% depresji. Warszawo ma, o Warszawo ma Wciąż płaczę, gdy ciebie zobaczę Warszawo, Warszawo ma. Tam w gettcie głód I nędza i chłód I gorsza od głodu, od chłodu tęsknota Warszawo ma. Warszawo ma, Patrz w oku mym łza Bo nie wiem czy jeszcze zobaczę cię jutro Warszawo ma. Tutaj plik gdzie mozna posłuchac piosenki z tekstem Wlasta ww2.tvp.pl/tvppl/video/2004/07/27/20608/film.asf Na płycie Niny Stiller znajdziemy jednak piosenkę Sztetełe Bełz z tekstem oryginalnym opisującym miasteczko z młodosci autora tekstu (Jacob jacobs). Mamy więc melancholię bez traumy getta. Innym bardzo znanym utworem jest Rebeka (Rivke) z tekstem który tym razem w wersji oryginalnej (nie przeróbce) napisał Wlast. Śpiewało to tak wiele wokalistek że wspomnę tylko Ewę Demarczyk. Cała płyta to takie the very best of jidysz. Evergreeny z nieistniejącego już świata polskich żydów. Sama piosenkarka jest aktorką Teatru Żydowskiego w Warszawie więc przypadku w tym nie ma żadnego." taaak, trzy postu do tak bezwstydnego hajpu to juz przesadka mała;)) niemniej bawi mnie fakt ze a pro po postu dot. Rubika sporo osób musiało owego przesłuchać aby wyrazić opinię ;)) przypominam post wyrażnie zaznaczał ze to jest g. (nie mylić z punktem!) a co do płyty niny stiller to juzwolętaki pop niż pop Car is on fire. ale pamietajmy że jestem podstarzałym facetem po 30-tce z nieujarzmionym apetytem na rację. Odpowiedz Link
obly Re: nina stiller 30.10.06, 08:47 i tylko żal mam, że ta zachwaszczona tryprem zaraza od arki noego i joszko brody biorą się na potrzeby niejakiego programu ziarno (programu katolickiego badz co badz) za tego typu piosenki (nie bójmy się tego słowa: żydowskiej piosenki) w sumie i miażdzą je jak trampkiem. Nie kumam tego. takie PISenki - ale moze patrze na t z pozycji faceta co oglądał za młodu co rok czterech pancernych, wszystkie polskie dramaty wojenne, polskie drogi, Hansa Klossa i patryjotyzm ma w kościach ;))) eeech Odpowiedz Link
grimsrund Re: nina stiller 30.10.06, 11:21 > zachwaszczona tryprem zaraza od arki noego i joszko brody Widzę, że jak ktoś z Obłym nie zaczyna dialogować, to Obły sam się nakręca :) Szacunek. W specyficzny sposób, rzecz jasna. Odpowiedz Link
obly Re: nina stiller 30.10.06, 13:49 jakoś własnie tak jest ze po natknieciu sie w googlach na to ze autor tekstu: Warszawo ma - jest nieznany a muzyka jest to zydowska melodia ludowa a piosenke wykonuje dzieci z broda to mnie wkurzyło bo jakby poszperali w necie to autor był jak najbardziej znany. o tu o: www.dziecizbroda.art.pl/plyty/tekst.php?nr=66 śmiem wątpić w tą nieznaność, woleli nie wymieniać nazwisk koszernych wraz z tyim mniej lub bardziej narodowo koszarowymi i tyle. niemniej juzem uspokojony, a nerw brew mnie trąca gdy pan Rubik zbija kapitał na swoim w sumie negatywnym elektoracie. Odpowiedz Link