Dodaj do ulubionych

Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie)

09.07.07, 12:49
"Meteor, zwany także spadającą gwiazdą – świecący ślad jaki zostawia po sobie
spalający się w górnych warstwach atmosfery meteoroid. Prędkości meteoroidów
wchodzących w atmosferę Ziemi mieszczą się w zakresie od kilkunastu do
kilkudziesięciu km/s. Bardzo jasne meteory zwane są bolidami" (za wikipedią).

W tym wątku reminiscencyjnym plasujemy najznamienitsze zjawiska astronomiczne,
głównie lat 90-ych, które to nazywa się NIE BEZ KOZERY "Złotym wiekiem meteorów".

Na pierwszy ogień:

LO 27, "Mogę wszystko"
youtube.com/watch?v=b-NX81FSv1M
Yokashin, "Zabić siebie"
youtube.com/watch?v=XWJW5r4_eTI
Obserwuj wątek
    • bronkiewa Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 13:13
      formacje nie tyle jednego piosenku ile jednej płyty (tak mi się przynajmniej
      wydaje):

Zgoda - charyzmatyczny wokalista Bobby
      The Days - hmm...
      Krishna Brothers - unieśmiertelniony ich riff w "Artystach" Kazika

A co do yokashina to dwie płyty wydali...
      jedną z ładną okładką a drugą z brzydką...
      • cze67 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 13:18
        Ta z ładną okładką:
        www.yokashin.art.pl/img/shake-down.jpg
        • bronkiewa Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 13:24
          dla mnie akurat odwrotnie ;)
          Ale i tak płyty
          Balls Power z Markiem Piekarkiem (Piekarczykiem) nie przebiją.. a to też meteor
          swoja drogą...
          • maff1 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 14:26
            z zagranicznych - Double (chętnie nabyłbym ich jedyna płyte z jedynym ich
            wielkim przebojem)
            youtube.com/watch?v=lBlx1JffMQ4
      • aimarek Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 14:24
        bronkiewa napisał:

> formacje nie tyle jednego piosenku ile jednej płyty (tak mi się przynajmniej
        > wydaje):

No to nie muszą być koniecznie formacje jednej płyty czy piosenki. Chodzi
        ogólnie o takie kultowe zespoły z tego okresu (ewentualnie wcześniejsze
        również), których dziś już nikt nie pamięta, a które swego czasu pojawiały się w
        mediach różnorodnych.

W sumie był już chyba gdzieś taki wątek, ale nie chciałbym, żeby umarł, bo
        pamięć o przeszłości należy pielęgnować. Dorzucam zatem dwie ciche bohaterki
        Open'era, które niestety nie dotarły na stejdż:

Renata Dąbkowska i Sixteen, "Twoja lawa" (jeszcze lepszym kawałkiem było "Obudź
        we mnie swoją Wenus", ale nie widzę na TYRURO)
        youtube.com/watch?v=mKe0ECeBjyU
        Patrycja Kosiarkiewicz, "Radosny" i "Jak ja wierzę"
        youtube.com/watch?v=tpds_SM8btg
        youtube.com/watch?v=8Awmnz6By8I
        • tomash8 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 15:10
          mój kandydat: ROTARY
          www.youtube.com/watch?v=oYZfHl8OPkU :D
          • aimarek Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 16:24
            tomash8 napisał:

> mój kandydat: ROTARY

No to jest oczywiście klasyk w kategorii "Piosenki, przy których inicjowaliśmy
            szkolne/wakacyjne miłości". Ale jeśli chodzi o Rotary to być może jeszcze
            fajniejszym kawałkiem był "Satelita". Niestety clip niedostępny na youtube ale
            tutaj można posłuchać:
            mgwcw.wrzuta.pl/audio/mQt1K3S63Y/rotary_-_wszystko_skonczy_smiech_satelita
            • ilhan Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 18:17
              aimarek napisał:

> Ale jeśli chodzi o Rotary to być może jeszcze
              > fajniejszym kawałkiem był "Satelita"

Chyba OCIPIAŁEŚ. Mało jest fajniejszych rzeczy od "Dzikich plaż" jeśli chodzi o *cokolwiek*.
              • aimarek Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 18:29
                ilhan napisał:

> Chyba OCIPIAŁEŚ. Mało jest fajniejszych rzeczy od "Dzikich plaż" jeśli chodzi o
                > *cokolwiek*.

Nie OCIPIAŁEM. Jeśli już to oszalałem, nie dostałem tego, czego chciałem.
                Do "Satelity" mam sentyment, bo to pierwszy kawałek ROTARÓW jaki usłyszałem, ale
                chyba jakoś nigdy nie udało mi się go nagrać z radia (to były czasy gdy wszystko
                się nagrywało na kasety i potem katowało setki razy), więc słuchałem z rzadka,
                podczas gdy "Na jednej.." zostało jednak obsrane nieco. Nie disuję tego drugiego
                kawałka, bo wiadomo, że klasyk i arcydzieło, ale "Satelita" to dla mnie numer
                równorzędny a pod względem czysto hookowym nawet doskonalszy.
    • braineater Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 16:07
      Jedyna kapela w latach 90 za którą nie trza się wstydzić:
      Falarek Band: www.youtube.com/watch?v=7fWQvtWzOMQ

Zespół, którego Brejnitrowi brakuje najbardziej, bo Neuma to jednak nie to:
      Kobong: www.youtube.com/watch?v=hRfj1rn_Y54
      (nie ma balangi, żeby Rege nie rozruszało emerytów)

Sentymentalnie:
      Jesus Chrysler Suicide: www.youtube.com/watch?v=c06y5VHEr40

Wiocha 10, czyli zawsze lubiłem (niestety materiał aktualny, więc już się nie da tego ani oglądac, ani słuchać:
      Atrakcyjny Kazimierz & Cyganie: www.youtube.com/watch?v=aB-gvitH9Pw

P:)
      • cze67 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 16:20
        Ach, było tego było. A taki band jak Wańka Wstańka and The Ludojades z wielkim
        przebojem o leżajskim fullu? Widziałem zresztą ich chyba nową płytą, ale
        wątpię, by się podnieśli. A Fotoness - supergrupa z Lipińskim, Ciempielem i
        Szlagą? Itd. itp. Obie zresztą grały na tzw. Perfect Day w Warszawie w 1988
        bodajże roku. Piszący te słowa uczestniczył zresztą w owym wydarzeniu.

A Kobonga żal...
        • polleke Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 21:27
          Dzisiaj dwa klasyczne numery usłyszałam stojąc w kolejce w cukierni.
          Najpierw kawał solidnej rockowej roboty, Human – Polski:
          youtube.com/watch?v=LkGFXOhf1BQ
          a potem zapalniczkowo raczej, przejść wielką rzekę bez bólu i wyrzeczeń, Buzu
          Squat – Nasze Przebudzenie:
          youtube.com/watch?v=YDfyDOUzfCQ
          • ilhan Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 22:31
            polleke napisała:

> Najpierw kawał solidnej rockowej roboty, Human – Polski:

Zauważmy, że wcielający się na PRZYSŁOWIOWE 5 MINUT w rolę ROCKOWEGO ZWIERZĘCIA, znany popers Kostek Yoriadis wstecznie antycypuje tu cały dorobek grupy IRA.

> a potem zapalniczkowo raczej, przejść wielką rzekę bez bólu i wyrzeczeń, Buzu
            > Squat – Nasze Przebudzenie:

Tu z kolei polska odpowiedź na "Dear God".

Lecimy dalej, polska supergrupa przełomu systemów, Emigranci - "Na falochronie". Strasznie doznawałem przy tej piosence w wieku siedmiu lat, teraz myślę, że lokuje się między szlachetnym "I'll Be You" Replacements i jeszcze szlachetniejszą "Białą armią" Bajmu. Jakiś ucięty ten klip, musi wystarczyć.
            youtube.com/watch?v=1fBZGxhBGEA

cdn.
            • ilhan Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 23:19
              > cdn.

Zespół i utwór, którego nikt nie pamięta, nawet TYTAN Aimarek. Wszystko tu idealnie ilustruje POLSKĄ SZKOŁĘ mid 90s variusmanxo-chojnackiego piasek-popu.

www.wrzuta.pl/audio/99GHAExhgh/for_dee_-_sami_sobie
              • nemrrod Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 23:31
                ilhan napisał:

> Zespół i utwór, którego nikt nie pamięta, nawet TYTAN Aimarek. Wszystko tu idea
                > lnie ilustruje POLSKĄ SZKOŁĘ mid 90s variusmanxo-chojnackiego piasek-popu.
                >
                > www.wrzuta.pl/audio/99GHAExhgh/for_dee_-_sami_sobie

No, ja to kojarzę.
                Pozostajemy w tej samej beczce, tylko kaliber większy:
                www.wrzuta.pl/audio/qRuh7LJHAQ/
              • tomash8 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 23:34
                jeszcze mi się przypomniał zespół PIVO z bodajże jedynym hitem pt "Słońce które
                znasz" czy jakoś tak, niestety nie ma na jutjubie ani nigdzie tego:/

ponadto:
                FATUM masakrycznie kiczowaty, ale z drugiej strony całkiem sprawny zespół pudel
                metalowy, najbardziej znany kawałek to chyba "mania szybkości", oraz "demon", na
                necie tylko tyle: pl.youtube.com/watch?v=zXlkLsDjZlk

• ilhan Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 23:37
                  tomash8 napisał:

> ponadto:
                  > FATUM

Ten band i mi się przypomniał w konsekwencji Emigrantów. Nie żeby podobne, prawdopodobnie było w tym samym czasie na LP3. Nie pamiętam nic ponad numer "Frajer" i że mi się również podobał kiedy byłem małym chłopcem hej. Pewnie bym się zażenował teraz.
                • nemrrod Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 23:39
                  tomash8 napisał:

> jeszcze mi się przypomniał zespół PIVO z bodajże jedynym hitem pt "Słońce które
                  > znasz" czy jakoś tak, niestety nie ma na jutjubie ani nigdzie tego:/

Też o tym pomyślałem, fajne to było. Jest tylko w takiej wersji:
                  youtube.com/watch?v=XAsJJCIPVuI
                  • ilhan Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 23:42
                    Jakaś parada nieszczęść, przepraszam, zespół Roan i gwiazdy na featuringu:
                    youtube.com/watch?v=yaxKE0nwa6o
                • glebogryzarka1 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 10:47
                  > jeszcze mi się przypomniał zespół PIVO z bodajże jedynym hitem pt "Słońce
                  > które znasz"

jedynym? a "Dziki dziki"? ależ przyjacielu.
                  ode mnie licealno-studencki zespół Pokolenie, z mojego rodzinnego Mokotowa
                  zdaje się, "Scio me nihil scire", przebój Clipola. na tubie nie ma. nigdzie nie
                  ma.
                  • aimarek Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 11:22
                    glebogryzarka1 napisał:

> > jeszcze mi się przypomniał zespół PIVO z bodajże jedynym hitem pt "Słońce
                    > > które znasz"
                    >
                    > jedynym? a "Dziki dziki"? ależ przyjacielu.

Pivo należy do kategorii meteorów uwznioślonych obecnością znanego muzyka. Tam
                    Pilichowski grał przejesz.
                    • glebogryzarka1 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 12:25
                      aimar, to niewiarygodne, ale mylisz się. do końca skład tego POWER TRIA
                      pozostał czysto głogowski.
                      • aimarek Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 12:48
                        glebogryzarka1 napisał:

> aimar, to niewiarygodne, ale mylisz się. do końca skład tego POWER TRIA
                        > pozostał czysto głogowski.

Ty, faktycznie. To skąd mi się ten Pilichowski wziął?
                        Widzę, że na basie grał tam niejaki MARTIN STICK. Czy to Marcin Patyk z "Idola"?
      • tomash8 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 22:18
        braineater napisał:

> Zespół, którego Brejnitrowi brakuje najbardziej, bo Neuma to jednak nie to:
        > Kobong: www.youtube.com/watch?v=hRfj1rn_Y54
        > (nie ma balangi, żeby Rege nie rozruszało emerytów)
        >
        >

Kobong "troszkę" za wcześnie chyba powstał. Jakby teraz wyskoczyli z takim
        materiałem jak "Chmury nie było" to by nagrywali dla Relapse,a ciecie z
        Meshuggah by ich supportowali. No ale cóż... jescze z kobonga oprócz Neumy się
        wykluła NYIA, ich jedyny album(a jednak generalnie jest to grindcore)
        przesłuchałem kiedyś 9 razy pod rząd:)
      • cisnowiec Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 22:13
        > Jedyna kapela w latach 90 za którą nie trza się wstydzić:
        > Falarek Band: www.youtube.com/watch?v=7fWQvtWzOMQ
        >

Nie protestuję. Ale dopiszę do krótkiej listy:
        Kinsky
        bez jutiuba :(
        a może to i lepiej.
        A Wy? Czy zostaliście podczas koncertu NAZNACZENI?
    • tomash8 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 09.07.07, 23:49
      aimarek napisał:

> LO 27, "Mogę wszystko"
      > youtube.com/watch?v=b-NX81FSv1M

tak btw, to perkusista lo27 gra obecnie w najlepszej polskiej kapeli grającej
      tradycyjne boogie, czyli Boogie boys:)
      A ten wątek rządzi

• grimsrund Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 02:15
        > A ten wątek rządzi

Oraz śmieszy, tumani i przestrasza. Z naciskiem na to ostatnie.
        • kwiat_paproci Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 09:37
          Zespół Półbuty - no nie mówcie, że nie znacie ;)

www.soho.pl/index2.html?strona=artysta&podstrona=mp3&a=201
          • cze67 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 10:35
            Kiedyś, jeszcze w latach 80. ubiegłego milenium wracaliśmy z siostrą z jakiegoś
            festiwalu (a może z farmy Hary'ego Krishny) i na jakimś dworcu (Poznań, Iława?)
            zobaczyliśmy ICH.
            Nie zaśpiewali nam wprawdzie swego największego przeboju...
            Biały rower
            Bardzo chciałbym mieć
            Cały biały
            I opony też
            Takie cudo
            Może podbić świat
            Biały rower
            I pedały dwa*

...ale autograf przyszłemu piżmakowi31 dali.

Jeżeli kol. bronkiewa nie lubi okładki Yokashina, to co powie na TĘ dolną, hę?:
            musicaltravelogue.blogspot.com/2006/09/korba.html
            A utwory zespołu KORBA, bo o nim jak się już zapewne domyślacie tutaj mowa,
            ukazały się wreszcie po latach na płycie CD i na fali nostalgii można ją sobie
            kupić. Albo nie.
            www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/4,465589.html
            *copyright by B.Olewicz
            • bronkiewa Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 10:48
              Co mam rzec...
              Ktoś z moich znajomków maił ją na analogu..
              Ja mam pudełko analogów, z "night patrolem" i "nowym rozdziałem" na czele...
              A ze skrzyni kaset i w temacie to jeszcze zapodaję :

Dzika Kiszka - "rap'n'roll" (chyba tylko kaseta) i w podobnym klimacie
              łod nos ze Śląska formacja
              Hasiok - płyta "Brudy" bodajże..
    • braineater Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 11:01
      Po zagranicznemu teraz będzie, czyli Brejnitra Podróz Sentymentalna a'la mode Lawrence Sterne w świat wakacji lat 90, czyli Brejnitr lat 13-23:

Senser: Age of Panic: www.youtube.com/watch?v=bAjgTQS3dSw

Dog eat Dog: No Fronts: www.youtube.com/watch?v=c_FAGSiyiR4

I zaraz obok klasycy skejtpanka:
      Mucky Pup: Own Up For What You Say: www.youtube.com/watch?v=VmVZWjWoRjk

Biohazard + Onyx: Judgment Night: www.youtube.com/watch?v=pfFD709OtFM

Body Count - Body Count: www.youtube.com/watch?v=iSCQyAZXBG0 (rozkręca się minutę, ale potem dalej trzyma ogień w sobie:)

Clawfinger (grali w latach 00, ale sie nie liczy, bo strasznie grali:) A tu hiciak Nigger, nigger, nigger: www.youtube.com/watch?v=IcX9Jq_vMjs

Kapela przy której Brejnitr odprawiał pierwsze pląsy przed aktualną małzonką, czyli:
      Salt'n'Pepa i Let's Talk about sex: www.youtube.com/watch?v=Mg1PEoQ_cq8

zespół, który niestety w latach 00 zawiesił działalność, ale za to odpowiada, za największy hit lat 90' który wszyscy znają, a nikt nie wie, kto go wykonywał:
      Squirrel Nut Zippers - Hell: www.youtube.com/watch?v=r5dSHFerBV4

Kolejna kapela, która zniknęła po dwóch płytach, ku mocnemu żalowi Brejnitra:
      Combustible Edison - Spy vs Spy: www.youtube.com/watch?v=zKa2jzxyH9g (i fajny slide show do Las Vegas Parano - 90% ludzkości kojarzy jeden kawałek Kombustiblów, który był użyty w reklamie jakiegoś pojazdu drogowego)

Oczywiście Arrested Development (niby grają do dziś, ale nikt o nich juz nie słyszy i nikt ich nie słucha). Megahiciak - People Everyday :
      www.youtube.com/watch?v=YkVrifskMpc (kurde, dalej buja cudownie:)

I na koniec kapele dwie, o których juz kiedyś tu pisałem:
      Bran Van 3000 - Couch Surfing: www.youtube.com/watch?v=NFMRk2m2vCw

Death in Vegas - Aischa (tu wersja z Iggim Popem):
      www.youtube.com/watch?v=cOsonaQMy-E
      Normalnie aż się wzruszyłem przy porannej kawie, że tyle fajnych kapel było, a pmiętają o nich tylko emeryci...:)

• bronkiewa Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 11:13
        braineater napisał:

> Po zagranicznemu teraz będzie, czyli Brejnitra Podróz Sentymentalna a'la mode L
        > awrence Sterne w świat wakacji lat 90, czyli Brejnitr lat 13-23:
        >
        > Senser: Age of Panic: www.youtube.com/watch?v=bAjgTQS3dSw
        >
        > Dog eat Dog: No Fronts: www.youtube.com/watch?v=c_FAGSiyiR4

Mam płyę, lubie tyż - zresztą jakoś niedawno grali w Poznaniu !!!
        >
        > I zaraz obok klasycy skejtpanka:
        > Mucky Pup: Own Up For What You Say: <a
        href="www.youtube.com/watch?v=VmVZWjWoRjk"
        target="_blank">www.youtube.com/watch?v=VmVZWjWoRjk</a>
        >
        Mam kasetę - boy in mans world chyba. Grali Little pigs, u stink - super
        kawałek poprzedzony womitem dyskotekowym..

> Biohazard + Onyx: Judgment Night: <a
        href="www.youtube.com/watch?v=pfFD709OtFM"
        target="_blank">www.youtube.com/watch?v=pfFD709OtFM</a>
        >
        > Body Count - Body Count: www.youtube.com/watch?v=iSCQyAZXBG0 (rozkręca się minutę,
        ale potem dalej trzyma ogień w sobie:)
        >
        No a ichnie hey Joe ?????

> Clawfinger (grali w latach 00, ale sie nie liczy, bo strasznie grali:) A tu
        hiciak Nigger, nigger, nigger: <a
        href="www.youtube.com/watch?v=IcX9Jq_vMjs"
        target="_blank">www.youtube.com/watch?v=IcX9Jq_vMjs</a>

Jezcze the truth : tell me the truth + inwektywy

> Kapela przy której Brejnitr odprawiał pierwsze pląsy przed aktualną małzonką, c
        > zyli:
        > Salt'n'Pepa i Let's Talk about sex: <a
        href="www.youtube.com/watch?v=Mg1PEoQ_cq8"
        target="_blank">www.youtube.com/watch?v=Mg1PEoQ_cq8</a>

No ja tyż plasałem z pannami, z których żadna nie jest małżonką mą...>
        > zespół, który niestety w latach 00 zawiesił działalność, ale za to odpowiada, z
        > a największy hit lat 90' który wszyscy znają, a nikt nie wie, kto go wykonywał:
        > Squirrel Nut Zippers - Hell: <a
        href="www.youtube.com/watch?v=r5dSHFerBV4"
        target="_blank">www.youtube.com/watch?v=r5dSHFerBV4</a>
        >
        > Kolejna kapela, która zniknęła po dwóch płytach, ku mocnemu żalowi Brejnitra:
        > Combustible Edison - Spy vs Spy: <a
        href="www.youtube.com/watch?v=zKa2jzxyH9g"
        target="_blank">www.youtube.com/watch?v=zKa2jzxyH9g</a> (i fajny slide show do
        Las Vegas Parano - 90% ludzkości kojarzy jeden kawałek Kombustiblów, który był
        użyty w reklamie jakiegoś pojazdu drogowego)
        >
        > Oczywiście Arrested Development (niby grają do dziś, ale nikt o nich juz nie sł
        > yszy i nikt ich nie słucha). Megahiciak - People Everyday :
        > www.youtube.com/watch?v=YkVrifskMpc (kurde, dalej buja
        cudownie:)
        >
        > I na koniec kapele dwie, o których juz kiedyś tu pisałem:
        > Bran Van 3000 - Couch Surfing: <a
        href="www.youtube.com/watch?v=NFMRk2m2vCw"
        target="_blank">www.youtube.com/watch?v=NFMRk2m2vCw</a>
        >
        > Death in Vegas - Aischa (tu wersja z Iggim Popem):
        > www.youtube.com/watch?v=cOsonaQMy-E
        > Normalnie aż się wzruszyłem przy porannej kawie, że tyle fajnych kapel było, a
        > pmiętają o nich tylko emeryci...:)

Tom się załapał do alteshajmu z rana...

>
        >
        > P:)
        >
        • braineater Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 11:17
          > > Body Count - Body Count
          > No a ichnie hey Joe ?????

Jak najbradziej, tak jak Cop Killer i generalnie chyba Body Count po całości. Zdarza mi się ich jeszce wrzucac na rower, albo na kaca i dalej da się tego słuchać, jak się człowiek za bardzo nie skupia :) Ale i tak Ice-T jest odpowiedzialny za jedno z najfajniejszych wspomnień z l.90, czyli - zobaczyć Ice-T w stroju Kangura, dilera dragów w "Tank Girl" - bezcenne :)

• bronkiewa Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 11:25
            A pamiętasz takiego seriala z ajsikiem, Parrroled zdaje się , ajk to byli na
            warunku i walczyli ze złem świata ???
            fajoskie było,
            emisja około 2001 lub wcześniej, rtl 7 - stacja taka...

PS2
            a do Ostravy jadziesz ???
            • braineater Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 11:31
              Serial nie, bo 2001 miałem internet na modemie a p2p było w powijakach, natomiast odruchu wkręcania się w TV nie mam od wczesnego dzieciństwa.
              Ostrawa tak, Balkan Beat Box w tym roku skonsumowany być musi :)

• nemrrod Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 11:51
        braineater napisał:

> I na koniec kapele dwie, o których juz kiedyś tu pisałem:
        > Bran Van 3000 - Couch Surfing: www.youtube.com/watch?v=NFMRk2m2vCw

No to przypomnijmy jeszcze wciąż zajebiste "Drinkin' in LA"
        tnij.com/JJrZ
        > Death in Vegas - Aischa (tu wersja z Iggim Popem):
        > www.youtube.com/watch?v=cOsonaQMy-E

A z Death In Vegas dobre jest to:
        www.youtube.com/watch?v=2QWKt1YlquA
    • aimarek Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 11:45
      Może nie do końca spełnia kryteria meteoru, ale ewokuje SZCZENIĘCE miłości jak
      mało co:

Mafia, "Imię deszczu"
      youtube.com/watch?v=_NsCHdka5no

No i polska Vanessa Mae tylko, że z obojem zamiast smyczka i brzydsza trochę:

Tytus Wojnowicz, "Uwertura dla M." i "Tańcząc w słońcu":

www.wrzuta.pl/audio/9R6ZdXuvgM/tytus_wojnowicz_-_uwertura_do_milosci

azedka.wrzuta.pl/audio/w1Vb3oA94q/piotr_rubik_-_rubikon_-_tytus_wojnowicz_-_tanczac_w_sloncu
      Obydwie kompozycje POPEŁNIŁ Pan Piotr Rubik.

Strach pomyśleć, co nas kształtowało :|
      • braineater Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 11:46
        O damn, panie Aimar, przypomniałes mi o Vannessie Mae, co mnie kiedyś jedno dziewcze w sytuacjach romantycznych nią katowało i naprawde nie ma takiej ilości wutki, która pozwoliłaby bezbolesnie przejśc do porządku nad takimi wspomnieniami. A kysz...
        A jeszce były tez dwie takie siostrunie, co pitoliły na skrzyopcach (też made in poland, jak Wojnowicz) i cały czas się zastanawiam, czemu nikt jeszcze nie wrzucił klasycznego meteora pt De sous, czyli 3 panienki, co jakby były ładne, to reklamowałyby bieliznę z Atlantica, a że nie były, to próbowały zostać polskim TLC. Obrazka brak, hity panienek znają wszyscy :)

• aimarek Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 11:51
          braineater napisał:

> O damn, panie Aimar, przypomniałes mi o Vannessie Mae, co mnie kiedyś jedno dzi
          > ewcze w sytuacjach romantycznych nią katowało i naprawde nie ma takiej ilości w
          > utki, która pozwoliłaby bezbolesnie przejśc do porządku nad takimi wspomnieniam

Właśnie dlatego wątki reminiscencyjne są najlepsze.

> i cały czas się zastanawiam, czemu nikt jeszcze nie wr
          > zucił klasycznego meteora pt De sous, czyli 3 panienki, co jakby były ładne, to
          > reklamowałyby bieliznę z Atlantica, a że nie były, to próbowały zostać polskim
          > TLC. Obrazka brak, hity panienek znają wszyscy :)

Oczywiście pamiętamy o De Su, ale na youtubie zamiast klipu do ich opus magnum
          ("Życie cudem jest") są zajawki z ostatniego odcinka "Magdy M.". Uznaliśmy, że
          bez oryginalnego klipu nie ma sensu linkować (słabo się broni).
      • tomash8 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 13:07
        aimarek napisał:

> Może nie do końca spełnia kryteria meteoru, ale ewokuje SZCZENIĘCE miłości jak
        > mało co:
        >
        > Mafia, "Imię deszczu"
        > youtube.com/watch?v=_NsCHdka5no
        >
        >

Jeśli chodzi o mafię, liczy się tylko i wyłącznie pierwszy album!(bodajże
        "Gabinety"?)
        • kwiat_paproci Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 13:37
          A to takie "Na jednej z dzikich plaż" końcówki lat 90.
          moniarcia.wrzuta.pl/audio/dsEj431XlL/atmosphere-lissa
          A w ogóle to wy chyba muzyczną jedynkę macie ponagrywaną, że takie rzeczy
          wygrzebujecie ;DDD Niech ktoś jeszcze Nazara wrzuci ;D
          • glebogryzarka1 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 14:03
            > A to takie "Na jednej z dzikich plaż" końcówki lat 90.
            > moniarcia.wrzuta.pl/audio/dsEj431XlL/atmosphere-lissa

jedna z moich koleżanek kochała się wtedy w Rozynku i chciała sobie zmienić
            imię na Lissa
            • bronkiewa Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 14:10
              Incrowd....

Taka foramcja z 1/2 t.love (polak, majcher),
              nowakowski młodszy (brachol tego od lessdressu)
              bassisty nie pomnę...

Lansowane, w Trójce koncert grało, a loudout wydał nawet - Uwaga, Uwaga -
              kasetowego singla....
              niemożebne...

No i Deefacto z utworem sing-sing z repertoiru Maryli...

Łzy mi na keybord kapią...;)
              • tomash8 Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 14:15
                bronkiewa napisał:

> No i Deefacto z utworem sing-sing z repertoiru Maryli...
                >

Dee Facto chyba istnieje, jakieś 2 lata temu ich widziałem na żywo w Chorzowie,
                wspomniany gdzieś wyżej Hasiok też dalej gra.
            • aimarek Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 14:25
              glebogryzarka1 napisał:

> jedna z moich koleżanek kochała się wtedy w Rozynku i chciała sobie zmienić
              > imię na Lissa

W kategorii meteory-piosenki o dziwnym imieniu żeńskim w tytule przyewokował mi
              się Krzysztof "Inzaghi" Antkowiak i jego "Ena".

I kto wie gdzie się ukrywa
              I kto zna adres obecny Eny
              Kto wie, kto mi powie gdzie ona jeeeeheeest
              Powiedzcie mi!!!

To był wielki coming out Antkowiaka, który wcześniej funkcjonował oczywiście
              jako teenage star i wykonawca nieśmiertelnego "FORBIDDEN FRUIT".
              • braineater Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 14:34
                Czy dzielny Krzycho "Złoty Delfin" Antkowiak, nie kowerował tez przypadkiem hiciaka pt Aisha ("ekute mła" leciało w tekście potem:), któren to hiciak mordował mnie bardzo długo?

• aimarek Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 10.07.07, 14:47
                  braineater napisał:

> Czy dzielny Krzycho "Złoty Delfin" Antkowiak, nie kowerował tez przypadkiem hic
                  > iaka pt Aisha ("ekute mła" leciało w tekście potem:), któren to hiciak mordował
                  > mnie bardzo długo?

To był meteor Magma! Absolutnie klasyczny jeśli chodzi o meteory inicjujące
                  szkolno-wakacyjne miłości, wszak nie tylko "Aisha" ale jeszcze "Wszystkie
                  chwile", które sprawdzić można tutaj:
                  standbyme.wrzuta.pl/audio/afAZHWMptI/magma_-_wszystkie_chwile
                  • polleke Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 15.07.07, 00:40
                    Przypomniało mi się jeszcze:
                    kikkertje.wrzuta.pl/audio/jkQs9Qr68H/agnieszka_maciag_-_zatrzymaj_czas
                    Czyli podkategoria: artyści, którzy odnieśli sukces na innych niwach, a i w
                    muzyce postanowili spróbować szczęścia. Dzisiaj po prostu startują w „Jak oni
                    śpiewają”.
                  • kkrzysiekk Re: Meteory (Choć przed chwilą byłem, nie ma mnie 19.07.07, 19:52
                    dzięki Aimar ! nareszcie się dowiedziałem, kto był autorem piosenki, którą jako
                    pierwszą przetańczyłem z moją żoną na weselu ;)
    • braineater Poland the Update:) 10.07.07, 14:55
      bo jakoś ciagle nie ma 'szeroko rozumianej alternatywy' z czasów Muzycznej Treblinki:

Brak polskiego Pro Pain, czyli najbardziej wiesniackiej odmiany HC - Illusion i klasyk pt Nóż: www.youtube.com/watch?v=t1JrjNa_BOM (do dziś szczam po kostkach słuchając, jak kolo pseudoteksańszczyzną akcentuje sylaby)

Brak polskiego Ice-T, czyli Liroya, a lata 90' bez Scyzoryka to chuj a nie lata 90': www.youtube.com/watch?v=Y6XZTQXEUVM

Polski Cypress Hill - Wzgórze Ya-Pa-3:
      www.youtube.com/watch?v=SfhtOBrDhH8
      Atentycznego klasyka z lat 90' też brak: Bolec - Olej cała resztę -
      www.youtube.com/watch?v=tP9mK47WHUI
      (i tu serio żal, że się gośc stracił)

Bo, że takie cuda, jak Ziyo mogły nie utkwić w pamnięci, to wierzę - a Magiczne słowa rzadzą :)www.youtube.com/watch?v=Ugcg5r7KLyY (aż se klikłem Flag as Inappropriate:P)

• bronkiewa Re: Poland the Update:) 10.07.07, 20:25
        No to poszło niezbyt meteorycznie bo zbytnio mejnstrimicznie...

Wziął Brejn teraz zasłużone formacje - zwycięzców Marl***o Music, superkomercyjnego rapownika, dyżurną kapelę krajowej sceny młodzieżowej a człowiek się tu wysila w poszukiwaniu meteorytów tunguskich, a ten zauważył kilka komet halley'a (i to nie Billa) i ważny....

Jestem oburzny, zwłaszcza że jeszce se przypomniałem polsko nirwanę czyli Wniebowziętych - grymuza za kobejna robiący i oszczedne kompozycje...

chciałem wskazać i na Skawalkera, co to skawa, po kombi a przed onom się za wioślarstwo wziął...

wyprodukowane przez Hołdysa 100 % bawełny - i utwór szmata - fajnie gitary chodziły.....

Flapjack - dwie płyty, koszulkę i miałem..

Holy Dogs - Jarocin 1992 bodajże...
        Alastor, Blitzkrieg...

Basta (to juz nie kapela)

No ale do Liruzjonu ni ma startu...
        Poległem.
        • braineater Re: Poland the Update:) 10.07.07, 21:10
          Flapjack, proszę bardzo: www.youtube.com/watch?v=lc7RawFOgIw

Do dzis dzień jedyna kapela po której koncercie wylądowałem na pogotowiu, bo w nierozsądny sposób próbowałem 4 gościom o głowę wyższym ode mnie (to nie jest akurat trudne) wytłumaczyć, że tu się bawię i się nie ruszam. Jak mi się ręka złamała, to sie jednak ruszyłem :P (Mega Klub Katowice, jakoś połowa l. 90')
          Ale za to podwójny koncert, czyli Flapjack, jako support przed Biohazard w Krakowie do dziś jest wysoko na toptenowej liście koncertów Brejnitra.

Z tego samego tryndu największy koszmar wokalny rockowej sceny polskiej tamtych czasów, czyli Maleo i żenujący do bólu Houk - kto choć raz widział koncert, nie zapomni do końca życia, że można az tak nie trafiać wokalem w cokolwiek (choć ten numer akurat lubię fest za te okurwieńczo patetyczne gitary idealne dla kierowców STAR'ów)) - Transmission into your heart:
          www.youtube.com/watch?v=0UhGcZyJccg
          (i normalnie, aż szkoda, że mi tylko bródka została szczatkowa po tamtym okresie życia :)

• bronkiewa Re: Poland the Update:) 10.07.07, 21:29
            To były czasy...

No ja Houka lubiłem, zwłaszcza za żywca, zwłaszcza za R.I.P. R. Sadowskiego (Kobong przeca tyż), wielka wielka strata dla muzyki polskiej conajmniej.....

A co to była za kapela z Guzikiem na vcl ??
            Ndingue ?????
            Ktoś to słyszał wogle ?????
            • braineater Re: Poland the Update:) 10.07.07, 21:52
              Ndigue i owszem, a także Red Rooster, tyle, że obie były przed Flapjackiem (tak mi się kojarzy przynajmniej. Z tego, co pamiętam, jakaś częśc Ndigue założyła Homosapiens (to się nazywa pójście w obciach na całego) i tamże Guzik się też udzielał paszczowo, a druga część poszła w Blendersów i zrobiła karierę :)

Po Red Rooster zostało chyba tylko to:
              www.allegro.pl/item212852842_kr_shna_brothers_red_rooster_2_x_mc.html
              NAtomiast jedyny obrazek Homosapiens, to ja się boję linkować choć jedno tej koszmarnej lasi przyznać trzeba, że potrafi polowac na wspólpracowników z górnej póły, a Guzik z fryzura na dupę i brodą drwala, to jest zjawisko...
              So - Ania Dąbrowska & Homosapiens: www.youtube.com/watch?v=tIW_dvcOgK4

• mechanikk Re: Poland the Update:) 10.07.07, 23:16
        > Polski Cypress Hill - Wzgórze Ya-Pa-3:
        > www.youtube.com/watch?v=SfhtOBrDhH8

Każdy ma faze i nie wie o co chodzi.
        Się wzruszyłem.
        I sample z piosenki wioślarzy :o
    • nienietoperz Podziekowania 10.07.07, 15:23
      Chcialbym wszystkim wyzej zaangazowanym zlozyc gorace podziekowania za FALE
      uczuc (co prawda z przewaga przerazenia, jak pisal kolega G., ale zawsze) jaka
      ogarnela mnie w obliczu wiekszosci utworow wspomnianych w watku.

Dedykuje Wam 'Klub Wesolego Szampana' (niestety bez youtuby...)

Z uklonami
      NN

• pszemcio1 Re: Podziekowania 15.07.07, 09:52
        jak mówicie Flapjack to jeszcze trzeba dodać Dynamind - niestety Utube milczy
        w tym względzie)
        • nefil Re: Podziekowania 15.07.07, 13:31
          Zespół metalowy Hetman. Zawodowy cover, zawodowy teledysk:
          www.youtube.com/watch?v=stNuT6KDMLo
          Sto % Bawełny, Hołdys ich promował, taki gorszy KazikNaŻywo:
          www.youtube.com/watch?v=g2t23d35ip8
          De Su. Janson maczał w tym palce:
          www.youtube.com/watch?v=IdLbWgit1UM
          Wakacyjny koszmarek Big Day`a:
          www.youtube.com/watch?v=sdytkFL9b4o
          Kowboje z Olsztyna — Harlem. W Giżycku byłem jednym z 8 osobników na ich koncercie:
          www.youtube.com/watch?v=d9_7gx_BBVY
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka