Dodaj do ulubionych

Pytanko o brytyjskie seriale

30.11.08, 18:38
Jako wielki wielbiciel angielskiego humoru (Monthy Python, Mała
Brytania itp.) chciałem Was spytać kochani, czy warto kupować wydane
na DVD seriale Liga Gentlemanów i Czerwony Karzeł? Że nigdy ich nie
widziałem dodawać chyba nie muszę?
Obserwuj wątek
    • pszemcio1 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 30.11.08, 18:58
      noooo, super wątek. Czerwony karzeł - taka parodia star trecka.
      trudna sprawa, nie każdy lubi. Czasami w ogóle mnie nie śmieszy - a
      z drugiej strony to w GB baaardzo qltowy serial. Był na 2 miejscu
      gdy spytano angoli, jaki serial powinno się koniecznie wskrzesić.
      Mam na DVD III serię, są momenty zabawne ale chyba jednak mnie
      trochę rozczarowało

Liga - mam I serię, zajebiste. Chyba najbliżej do Pythona . Niektóre
      sceny wręcz fantastyczne - np. picie moczu jako tradycja w
      arcyporządnej mieszczańskiej brytyjskiej rodzinie, albo sceny kursów
      dla bezrobotnych. Serio śmieszne - jesli oczywiście się lubi
      angielski humor. Sam przymierzam się do kolejnych serii. polecam

Z komedii BBC wyszły u nas też 4 sezony Absolutnie Fantastycznych -
      nie wiem czy kojarzysz, dwie zdegradowane pijaczki i ich porządna
      córka. Zajebiste. Poniżej fragment:

www.youtube.com/watch?v=_yjdTo6JT8U
      W tej serii też Co ludzie powiedzą i Pan wzywał Millordzie? - te
      pewnie znasz, bo leciały na tvp2 swego czasu

O małą brytanię to z kolei ja zapytam bo nie miałem przyjemności
      • z-ka Re: Pytanko o brytyjskie seriale 30.11.08, 19:07
        Co do "Malej Brytanii" to absolutnie warto. Dawno nie oglądałem czegoś tak
        rewelacyjnego. Z tego co pamiętam w PL zostały wydane pierwsze trzy sezony i to
        jest absolutny kanon (oczywiście wg mnie). Natomiast teraz chłopaki nakręcili
        Little Britain US i tam już jest jazda bez trzymanki. Niestety dostępne tylko w
        p2p i nie wiadomo kiedy to u nas wyjdzie. Z niecierpliwością czekam na oficjalne
        wydanie. Jest jeszcze Little Britain Live - przedstawienie na deskach teatru.
        Również mocna rzecz. Ja ze swej strony polecam. Little Britain to dla mnie coś
        ożywczego w czasach nudnej do zarzygania poprawności politycznej w każdej
        dziedzinie życia.
        Pozdrawiam
      • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 30.11.08, 19:14
        Mam dwie serie Absolutnie Fantastycznych. Nie do końca jestem
        przekonany, a kupiłem, bo pomyliłem z innym, nadawanym w BBC Prime
        swego czasu, serialem, też z dwiema babeczkami:-)
        Mała Brytania to Monthy posunięty do ściany wytrzymałości
        estetycznej:-) Ty we mnie moczem z Ligi a ja w Ciebie wymiotami
        jednej z postaci MB - katoliczki, która w ten sposób reaguje na
        spożycie jakiejkolwiek potrawy o której poniewczasie dowiaduje się,
        że była sporządzona przez geja/hindusa/rozwódkę. Plus "Jedyny gej we
        wsi", homo-asystent brytyjskiego premiera tudzież młodzian zakochany
        w staruszce. Absolutnie fantastycze!
        • mameluch Re: Pytanko o brytyjskie seriale 01.12.08, 00:42
          kto moczem wojuje... a staruszka nie trzymająca moczu, który schodzi z niej
          grubymi litrami np. na poczcie?

AbFab jak najbardziej tak, mam chyba cztery serie, nie zdążyłem kupić piątej, bo
          z mojego MM wycofali półkę z angielskimi serialami:( u nas kiedyś na tvp3
          leciało, chyba nawet dwa razy.
      • glebogryzarka1 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 01.12.08, 20:16
        'mała brytania' bardzo powtarzalna, każdy sezon jedzie właściwie
        ciągle na tych samych patentach, coś w stylu 'znacie, to
        posłuchajcie'. ale wciąga jak cholera, dużo humoru najwyższej próby,
        jajcują sobie i z nas (Polski znaczy), jak kupiłem komplet na dvd to
        gdzieś mi dwa dni wsiąkły. warto.
    • pagaj_75 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 30.11.08, 21:43
      Liga - tak tak tak i jeszcze raz tak
      Karzeł - mnie nie wciągnęło, poddałem się po trzech odcinkach.
      • pszemcio1 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 30.11.08, 23:01
        wyszło jeszcze u nas The Office - jak ktoś ogladał niech się wypowie
        • pagaj_75 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 30.11.08, 23:04
          Oglądał. Dość mocno specyficzne. Na pewno nie jest to taki brutalny humor w
          stylu Pythona, Ligi czy Brytanii. Raczej delikatna satyra. Trza to lubić. Ja
          obejrzałem z pewnym zainteresowaniem, ale jestem w stanie zrozumieć kogoś, kogo
          by to ewentualnie znudziło.
          • mameluch Re: Pytanko o brytyjskie seriale 01.12.08, 00:39
            ja oglądam wersję amerykańską, przypadkiem wyszło że od tej zacząłem. do mnie
            serial trafił jak najbardziej, na tyle że nie chce mi się oglądać pierwowzoru.
    • grimsrund Re: Pytanko o brytyjskie seriale 01.12.08, 02:32
      Warto, zdecydowanie. 'Liga' to już klasyk bezdyskusyjny. Nie każden lubi
      'Czerwonego Karła' alias 'Szkotów w Kosmosie', ale ja od 15 lat (bo wtedy mniej
      więcej zaczęli go pokazywać na ówczesnej telewizorni regionalnej) ten serial
      uwielbiam, więc nie jestem obiektywny ;)
      • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 01.12.08, 14:33
        O Małej Brytanii:
        film.onet.pl/F,11836,1402005,1,600,artykul.html
    • jmarr Re: Pytanko o brytyjskie seriale 02.12.08, 21:38
      "Liga" jakoś nigdy mnie w sumie nie wciągnęła (chociaż skecze z kursem dla
      bezrobotnych po prostu bomba), ale "Czerwonego Karła" warto sobie przyswoić.
      I skoro już o angielskich serialach mowa to był jeszcze taki "Vicar of Dibley"
      (pisownia?) po polsku "Pastor na obcasach" - to mnie czasem (często) bawiło do łez.

Nie wiem, może to już było, ale tu jest link do odprysku Little Britain - Rock
      Profile, Blur. Jak zobaczyłem to pierwszy raz mało nie spadłem z krzesła ze
      śmiechu. (Coxon: "And then all the instruments strated talking about me behind
      me back" :D)

część 1: pl.youtube.com/watch?v=qJuIH721oIk

część 2: pl.youtube.com/watch?v=D8qOh_bpEZc&feature=related
      • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 02.12.08, 21:52
        jmarr, chłopaku:-)

Jestem po pierwszym odcinku Ligi. I tak sobie w sumie.
        • jmarr Re: Pytanko o brytyjskie seriale 02.12.08, 22:19
          cze67 napisał:

> jmarr, chłopaku:-)

Cze, guru, ojcze założycielu, czy jakoś tak :-)
          A, stwierdziłem, że wychynę (tylko po to żeby znowu zapaść się pod ziemię na
          następne pół roku) bo dzisiaj poczytałem sobie Mojo, którego nie miałem w ręku
          od jakiegoś roku - tak zresztą jak i innych gazet muzycznych - i zobaczyłem, że
          The Smiths w końcu wydali zremasterowane single (*gapi się z uwielbieniem na
          okładkę The Sound of The Smiths*). I wróciłem na trochę :-)
          • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 02.12.08, 22:27
            Dla Ciebie po prostu i po swojsku - cze:-)

jmarr, nie odchodź!
            • jmarr Re: Pytanko o brytyjskie seriale 02.12.08, 22:55
              cze67 napisał:

> Dla Ciebie po prostu i po swojsku - cze:-)

Sękju.

>
              > jmarr, nie odchodź!
              >
              No, Magazine mają wrócić z koncertami, Coxon i Albarn zaczęli znowu gadać ze
              sobą (chociaż nadzieje na nowy album Blur są pewnie przesadzone) więc chyba
              zostanę na dłużej :-)
              • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 03.12.08, 13:12
                jmarr - trzymam za słowo

A co do ad remu: wydaje misie, że w Lidze aktorstwo zawodzi. Ten
                koleś, który gra i szynkarkę, i pana domu, i doradczynię dla
                poszukujących pracę nie różnicuje za bardzo swoich środków wyrazu.
                Nie wydaje misie wiarygodny w swoich rolach. Kolesie z Małej
                Brytanii w swoje postaci wcielają się o niebo lepiej.
                • pszemcio1 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 10.12.08, 14:27
                  cze67 napisał:

> A co do ad remu: wydaje misie, że w Lidze aktorstwo zawodzi. Ten
                  > koleś, który gra i szynkarkę, i pana domu, i doradczynię dla
                  > poszukujących pracę nie różnicuje za bardzo swoich środków wyrazu

Cze sie czepia:P ten serial absolutnie wymiata, jestem po drugim
                  sezonie i chyba obejrze ponownie, to jeden z najlepszych seriali
                  jakie widziałem ever. no i jak mozna mówic ze szynkarka i laska od
                  kursów dla bezrobotnych posługuja się tymi samymi srodkami wyrazu??
                  no jak? absolutnie
                  • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 17.12.08, 23:57
                    Jestem po trzech pierwszych odcinkach The Office i moim zdaniem jest to rzecz
                    genialna.
                    • jarka63 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 07.01.09, 12:01
                      cze67 napisał:

> Jestem po trzech pierwszych odcinkach The Office i moim zdaniem
                      jest to rzecz
                      > genialna.

Zgadzam się na tysiąc procent,rzecz genialna, ale raczej gorzka niż
                      śmieszna, dla mnie przynajmniej (zdarzyło mi się popłakać, wyznam
                      szczerze).Podobna nieco w typie jest "Love Soup", ale to dla
                      dziewcząt bardziej chyba;-) Polecam także serial "Black Books", o
                      antykwariacie prowadzonym przez młodego dziwaka w typie Basila
                      Fawlty.
                      • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 07.01.09, 12:15
                        jarka63 napisała:
                        > Zgadzam się na tysiąc procent,rzecz genialna, ale raczej gorzka niż
                        > śmieszna, dla mnie przynajmniej (zdarzyło mi się popłakać, wyznam
                        > szczerze).

No i się nie dziwię. Często czuję straszny dyskomfort obserwując zachowanie
                        bohaterów (szczególnie szefa Biuro oczywiście). Na szczęście nie pracuję w
                        takiej firmie:-)
    • mechanikk Re: Pytanko o brytyjskie seriale 06.01.09, 20:23
      A widzieli koledzy i koleżanki taki serial co nazywa się "Father Ted"?
      • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 06.01.09, 20:28
        Ja nie, a co?
        • sss9 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 06.01.09, 20:50
          a to trzeba koniecznie. rzecz jest o katolickich księżulach. bardzo dobra komedia.
        • mechanikk Re: Pytanko o brytyjskie seriale 06.01.09, 20:53
          No bo właśnie zapoznaję się. Jest to serial o irlandzkim księdzu. Zrobiony przez
          Grahama Linehana, czyli tego pana od IT Crowd. Myślę, że warto.
          Próbka: pl.youtube.com/watch?v=4iBCp9Oqu4A

:)
          • tiresias Re: Pytanko o brytyjskie seriale 07.01.09, 15:36
            Father Ted to genialna satyra na kler, ale nie antyklerykalna. Postaci (Father
            Jack (alkoholik i pedofil), Father Dougal (kretyn i miłośnik futbolu i
            softrocka) a także Bishp Brennan (ojciec synka, sadysta i inkwizytor)to piękna
            galeria. Serial irlandzki, a więc i tam, gdzie kler jest (jeszcze) nawet
            mocniejszy niż tu jednak można. U nas chyba telewizje go nie puszczą, a jak
            puszczą to sperdola fajny, słowny humor. polecam gorąco
            • mechanikk Re: Pytanko o brytyjskie seriale 07.01.09, 19:45
              >U nas chyba telewizje go nie puszczą

No i nawet dobrze, że tego nie zrobią, właśnie dlatego, że zostałby zapewne
              odebrany jako antyklerykalny, może nawet przed emisją każdego odcinka
              pojawiałaby się reklama Faktów i mitów. I może dlatego w Irlandii "można", że
              tam kościół jest mocniejszy. Chociaż w sumie to nie wiem z jakim odbiorem się
              tam spotkał, właściwie choć stworzony przez irlandczyków, wyprodukowany został
              dla telewizji w UK.
              Polecam szósty odcinek pierwszej serii, w którym Father Jack umiera na skutek
              spożycia całej butelki pasty do podłogi.
              • nefil Re: Pytanko o brytyjskie seriale 07.01.09, 21:50
                Ktoś mi bardzo polecał dzieła Garvaisa: Biuro (The Office) i Statyści (Extras).
                Widział kto?
                • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 07.01.09, 22:22
                  Nefil, chłopaku, kilka postów wyżej rozmawiamy o The Office.
                  • nefil Re: Pytanko o brytyjskie seriale 07.01.09, 23:08
                    cze67 napisał:

> Nefil, chłopaku, kilka postów wyżej rozmawiamy o The Office.
                    No a Statyści?!
                    • tiresias Re: Pytanko o brytyjskie seriale 08.01.09, 15:40
                      Jak ktoś 'kupił' The Office Gervaisa to i Extras polubi. Były dwie serie. Troche
                      inny humor, ale Gervaisowi towarzyszy doskonała dziewczyna, Szkotka, grająca
                      totalną kretynkę. A w pierwszej serii w każdym odcinku celebryta, w
                      kulminacyjnym punkcie De Niro! z którego robią palanta (ja zresztą ze
                      wszystkich, oczywiście za ich zgodą i radosnym przyzwoleniem - nielubiana przeze
                      mnie dotąd Kate Winslet za rolę erotomanki - 10/10 punktów). Bardzo dobre.
                      • cze67 Ulubione postaci z Małej Brytanii-ranking 12.01.09, 20:26
                        Moje typy:
                        1. Właściciel hotelu odpowiadający zagadkami (szkoda, że był tylko w pierwszym
                        sezonie)
                        2. Pani z biura na wszelkie pytania odpowiadająca na bezdechu: computersaysno
                        3. Pan Mann, czyli klient przychodzący do sklepu z jasno sprecyzowanymi rządaniami
                        4. Hipnotyzer Kenny Craig
                        5. Daffyd, czyli jedyny gey w mieście

Dawajcie swoje typy!
                        • jmarr Re: Ulubione postaci z Małej Brytanii-ranking 13.01.09, 22:34
                          cze67 napisał:

> Moje typy:
                          > 1. Właściciel hotelu odpowiadający zagadkami (szkoda, że był tylko w pierwszym
                          > sezonie)

Mnie on zawsze się kojarzył z Ianem Andersonem :-) *nie odpowiada za skojarzenia
                          swojego mózgu*.

Moje typy:
                          1. Pani prowadząca Fat Fighters Club
                          2. Premier i Sebastian (i policjant pilnujący wejścia na Downing Street - LOL)
                          3. Vicky Pollard
                          4. Autorka poczytnych romansów objadająca się czekoladkami
                          • cze67 Re: Ulubione postaci z Małej Brytanii-ranking 13.01.09, 23:28
                            > Mnie on zawsze się kojarzył z Ianem Andersonem :-) *nie odpowiada za skojarzenia
                            > swojego mózgu*.

A to wcale nie dziwne, bo on przecie na fleciku wycinał:-)
                            • latajacy_pies Re: Ulubione postaci z Małej Brytanii-ranking 15.01.09, 14:56

off top .

Se polecam ''Apparitions''.

Trailer. www.youtube.com/watch?v=08-POMARKns

Nowy serial BBC,właśnie skończyłem pierwszy sezon (6 odcinków,narazie więcej ni
                              ma bo to nowe) i od 3 epizodu robi się ciekawie... wydaje mi się że to pierwszy
                              raz takie zajebiście poważne podejście do horroru satanicznego w okregach
                              serialowych.
                              Od czasu Riget jedna z najlepszych rzeczy jakie w horrorowym kontekscie... chodź
                              oczywiście nie ma lekkości Riget.

Niedługo bazgrne coś na blogu w kontekscie tego serialu o 'historii horroru'
                              satanicznego więc biłer.
                            • tiresias Re: Ulubione postaci z Małej Brytanii-ranking 02.02.09, 13:43
                              Andy i Lou.Nic ich nie przebije:
                              www.littlebritain.pl/andy_pipkin.html
                              • cze67 Re: Ulubione postaci z Małej Brytanii-ranking 02.02.09, 13:53
                                O! strona po polsku! Dzięki!
                        • asiula_2008 Re: Ulubione postaci z Małej Brytanii-ranking 02.05.09, 20:32
                          1. Vicky Pollard.
                          2. Pani "Computersaysno" - znam takie w rzeczywistości.
                          3. Pan Mann - mam z nim wiele wspólnego.
                          • cze67 Re: Ulubione postaci z Małej Brytanii-ranking 03.05.09, 18:40
                            > 3. Pan Mann - mam z nim wiele wspólnego.

?
                            • asiula_2008 Re: Ulubione postaci z Małej Brytanii-ranking 04.05.09, 10:59
                              Tak twierdzi Osoba, z którą oglądałam serial. Ponoć mam podobnie
                              jasną świadomość swoich zapotrzebowań i precyzję ich wyrażania, a w
                              oczach podobnie niewzruszone przkonanie, iż jeśli tylko odpowiednio
                              ujmę swoje życzenie, to zostanie ono spełnione i na pewno nie ma w
                              nim nic niemożliwego czy sprzecznego ze zdowym rozsądkiem.
                              Ponoć.
                      • zdejmkapelusz Re: Pytanko o brytyjskie seriale 19.01.09, 00:18
                        The Mighty Boosh, koniecznie. Pełen absurd.
                      • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 02.02.09, 12:22
                        tiresias napisał:

> Jak ktoś 'kupił' The Office Gervaisa to i Extras polubi.

A mnie się przypomniało, że widziałem Statystów w sprzedaży, ale myślałem, głupi
                        cze, niedobry cze, że to chodzi o ten polski film.
                      • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 05.02.09, 10:26
                        tiresias napisał:

> Jak ktoś 'kupił' The Office Gervaisa to i Extras polubi. Były dwie serie.
                        Troche inny humor, ale Gervaisowi towarzyszy doskonała dziewczyna, Szkotka,
                        grająca totalną kretynkę.

W Polsce, jak zdążyłem się zorientować, wyszła na razie pierwsza. Humor może
                        nieco inny, ale Gervais gra tak samo wkurzającą postać jak w Biurze. Szkotka boska!

A w pierwszej serii w każdym odcinku celebryta, w
                        > kulminacyjnym punkcie De Niro! z którego robią palanta (ja zresztą ze
                        wszystkich, oczywiście za ich zgodą i radosnym przyzwoleniem - nielubiana przeze
                        mnie dotąd Kate Winslet za rolę erotomanki - 10/10 punktów). Bardzo dobre.

...a nielubiany przeze mnie z kolei Ben Stiller w pierwszym odcinku pyta
                        statystów, czy mają pojęcie ile w pierwszym tygodniu zarobił Poznaj moich
                        rodziców:-) I sam pomysł, żeby Stiller reżyserował film o wojnie w byłej
                        Jugosławii - rewelacja!
                        • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 08.02.09, 22:38
                          Po odcinku z Winslet - GE-NIAL-NY. "Gram w filmie o Holokauście, bo można za
                          niego dostać Oskara." Jakoś tak.

Szacun pani Kate.
                          • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 08.02.09, 23:36
                            dowód
                            • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 02.05.09, 19:17
                              A zna ktoś Doctora Who? Tego nowego? Warto?
                              • grimsrund Re: Pytanko o brytyjskie seriale 02.05.09, 20:01
                                Naczy którego nowego - Ecclestone'a, Tennanta czy tego najnowsiejszego nołnejma?
                                Tych pierwszych to warto, trzeciegom jeszcze nie widział.
                                • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 02.05.09, 22:45
                                  Tennanta mianowicie
                                  www.filmweb.pl/f199691/Doktor+Who,2005
                                  • grimsrund Re: Pytanko o brytyjskie seriale 03.05.09, 11:50
                                    Się poleca stanowczo wobec tego zatem gdyż albowiem.
                                    • digsa Re: Pytanko o brytyjskie seriale 04.05.09, 17:35
                                      witam po długiej przerwie :)

Doctor Who, wszystkie 4 nowe serie super, z Tennantem genialna zwłaszcza 2., z
                                      Rose. inne oczywiście też warte obejrzenia. szkoda, że David odchodzi w tym
                                      roku, no ale zobaczymy jaki będzie Smith ;) niestety, jeśli chodzi o wygląd, to
                                      już przegrał :D
                                      • cze67 Re: Pytanko o brytyjskie seriale 11.05.09, 11:42
                                        Pierwsze dwa odcinki obejrzane, jestem zadowolony. Dziękuję za
                                        rekomendację. Na Was zawsze można liczyć!
    • martolka Re: Pytanko o brytyjskie seriale 12.05.09, 12:39
      Jeżeli kiedykolwiek ujrzą język polski, to warto także zakupić, a
      przynajmniej zobaczyć:
      Spaced (en.wikipedia.org/wiki/Spaced)
      Plus One (www.comedy.org.uk/guide/tv/plus_one/characters/)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka