Dodaj do ulubionych

Ławki i alejki w parku

09.05.12, 22:40
Od kilku miesięcy jestem częstym gościem w parku miejskim w MM. Muszę stwierdzić, że nowy plac zabaw, w porównaniu do tego co było (czyli właściwie nic) jest bardzo fajny.
Niemniej jednak stan techniczny ławek w parku oraz ich permanentne zanieczyszczenie przez stada durnych wron i innych tego typy stworzeń latających skutecznie odstrasza od skorzystania z nich i odpoczynku.
Czy na prawdę nic z tym nie można zrobić? Czy wymiana ławek wiąże się z takim obciążeniem dla budżetu MM?
Obserwuj wątek
    • q-kulka Re: Ławki i alejki w parku 10.05.12, 10:11
      Zgadzam się. Mnie natomiast ciekawiło, jaką rolę spełnia monitoring, biorąc pod uwagę wandalizm i pety na placu zabaw. Oto odpowiedź, jaką otrzymałam od zastępcy komendanta Straży Miejskiej: minskmaz.com/pytania-do-osob-publicznych/anna-kwiatkowska/monitoring-w-parku

Możesz za pośrednictwem tamtego portalu zadać swoje pytanie np. któremuś z radnych.
    • kropkaa17 Re: Ławki i alejki w parku 10.05.12, 18:21
      Te zapaskudzone ławki faktycznie zniechęcają.

Jesli chodzi o plac zabaw jest ok chociaż przydałyby się np huśtawki dla najmłodszych dzieci (takei z oparciem i ogranicznikiem).

Monitoring teoretycznie działa, byłam ostatnio na placu zabaw, przyszło kilku starszych chłopców i jak tylko zaczęli się huśtać z głośników ktoś grzecznie upomniał że plac zabaw jest dla dzieci do 6 lat i prosi się o opuszczenie terenu.
      • joshima Re: Ławki i alejki w parku 17.05.12, 15:07
        kropkaa17 napisała:

> Te zapaskudzone ławki faktycznie zniechęcają.
        I nie ma znaczenia czy są stare i zdewastowane, czy byłyby nowe i piękne. A na ptactwo skutecznych sposobów brak.

• cynnam brak:miejsca na rowery, zakazu palenia etc... 15.05.12, 10:57
      ogolnie to caly plac zabaw jest delikatnie mowiac zabrudzony ale to normalne w kazdym parku. W wielu miastach widzialam ze takie miejsca chroni sie przed wronami zakladajac siatki na korony drzew.
      Zdecydowanie takich placow zabaw jest w naszym miescie za malo.
      Brakuje miejsca na "parkowanie" rowerow (teraz ludzie stawiaja gdzie popadnie, jedni wjezdzaja na teran placu zabaw inni stawiaja przy ogrodzeniu... ).
      Brakuje mi lawek na ktorych rodzice mogliby usiasc (teraz siadaja na slupkach odgradzajacych piaskownice.
      I brakuje informacji o zakazie palenia na terenie calego placu zabaw, pisanego duzymi literami :) aa i do tego napisow o zakazie wprowadzania zwierzat bo takiej tez nie widzialam. za to rzuca sie w oczy zakaz wchodzenia w szpilkach :)
      i dopisze jeszcze uwage o furtkach, ktorych nie da sie zamknac. czy jest ktos kto to serwisuje???
      • eratos PTASIE ZMORY 23.05.12, 18:55
        Właśnie pod takim tytułem ukazał się artykul w Cs. Przeczytałem i myslę, że podpowiedziane tam pewne metody walki z ptakami i ich odchodami mozna wykorzystać...
        Wiecej na www.co-slychac.pl/aktualny.php?id=7657

A co do placu zabaw, to samo jego usytuowanie jest poronione. Park na tym stracił najwięcej...

Wasz ERATOS
        • angielskiuczen Re: PTASIE ZMORY 25.05.12, 15:41
          Lokalizacja nie jest chyba taka zła bowiem park, przynajmniej teoretycznie, gwarantuje dobre powietrze dla dzieciaczkow. Ale powinno być więcej słoneczka (no i może poprzez wycięcie kilku większych konarów byłoby mniej latających "obesrańców").
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka