Dodaj do ulubionych

LO w Budowlance

21.05.12, 08:59
Witam. Czy może ktoś podzielić się opinią na temat klasy dwujęzycznej w LO w Budowlance. O ile się orientuję w naszym mieście " liczą" się LO na Pięknej i Ekonom... jakoś Budowlanka traktowana jest jako coś gorszego... Jaka jest prawda o tej szkole?
Obserwuj wątek
    • czerwony_barszczyk_z_uszkami Re: LO w Budowlance 21.05.12, 09:35
      Niestety opinia panuje taka, że rzeczywiście Budowlanka jest gorsza (chyba nawet od Chemika). LO też ma tam zaniżony poziom, jedynie nazwa dorównuje LO z Ekonoma czy Pięknej. Mam i miałam wiele kolezanek z Budowlanki i na podstawie ich opowieści moge powiedzieć, że LO tam od zawodowki różni się niewiele. Co prawda to było 3 lata temu i chodziło głownie o LO ekonomiczne czy jakieś tam i europejskie.
      Jeśli masz więc możliwość pójścia do innej szkoły, to skorzystaj. Choćby dlatego, że sama opinia na mieście panująca jest krzywdząca.
      Nie mialam zamiaru nikogo obrazić ani urazić. Po prostu przekazuję.
      • kropkaa17 Re: LO w Budowlance 21.05.12, 14:23
        Szkoła jak każda inna. Chodziłam do lo, skończyłam z dobrym wynikiem, dostałam się na uniwerek bez problemu.
        Jak ktoś ma się uczyć to będzie się uczył, jak nie to i piękna nie pomoże.
    • k_a_p_p_a Re: LO w Budowlance 21.05.12, 22:37
      Aby dostać się do LO przy Ekonomie trzeba zgromadzić w rekrutacji 130-140 punktów*
      Na Piękną potrzeba tych punktów ok 120, dostać się łatwiej, Piękna ma też bogatszą ofertę profilów, przynajmniej na papierze.
      Chemik przyjmuje już poniżej setki
      Budowlanka przyjmuje tych którzy nie załapali się nawet do Chemika, czyli świadectwo bez szału i egzamin gimnazjalny napisany na ok 50 procent.
      O poziomie szkoły nie decydują nauczyciele, ale średnia aspiracji i zdolności młodzieży.Wnioski wyciągnij sama.

* w tym roku egzamin gimnazjalny jest inaczej punktowany, siłą rzeczy liczby bezwzględne zapewne będą inne, ale proporcje pozostaną.
    • sempre_dritto Re: LO w Budowlance 22.05.12, 09:04
      sonia23.1 napisała
      "Czy może ktoś podzielić się opinią na temat klasy dwujęzycznej"
      a skąd tam takie klasy?
      • sempre_dritto Re: LO w Budowlance 22.05.12, 09:54
        ups
        w budowlance chyba jest taka klasa
        • sonia23.1 Re: LO w Budowlance 22.05.12, 10:38
          chyba już drugi rok jest klasa dwujężyczna z angielskim, gdzie biologia i chemia bedzie nauczana po angielsku. Coś na styl dobrych liceów warszawskich.
          • prawdziwy-piotrek Re: LO w Budowlance 22.05.12, 19:13
            Ludzie wciąż myślą, że "dobre" liceum da im "dobre" wykształcenie. Budowlanka taka sama szkoła jak inna. Pod względem infrastruktury pięć razy przewyższa choćby wyżej wspomnianego chemika.
            Nikt nie wspomniał, że technika w budowlance należą do krajowej czołówki (informatyka, budownictwo, drogówka, geodezja) - to chyba obala mit niskiego poziomu kształcenia w tej szkole. Jak się chce, to można wszystko.
            A jeśli naprawdę wiesz co chcesz od życia, to idź do jakiegoś technikum. I piszę to jako absolwent sprzed kilku lat :)
            • czerwony_barszczyk_z_uszkami Re: LO w Budowlance 23.05.12, 09:51
              Prawda taka, że jeśli chcesz potem iść na studia, to liczy się tylko matura, a szkoła absolutnie nie ma znaczenie. Czy komisja rekrutacyjna - powiedzmy - warszawskich szkół wie, że w Minsku najlepsze są Ekonom i Piękna? Nie wiedzą i pewnie nawet nie patrzą na szkoły, a jedynie na punkty z matury.
              Technika w Budowlance są ok. Co do liceów nie jestem przekonana.
              Po prostu w Mińsku szkoły mają wyrobione opinie i na nich jadą. To prawda, że ci z np. Ekonoma mają inne poważanie wśród ludzi ale... UWAGA! tak naprawdę jako absolwent bedziesz mieć to gdzieś.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka