heniek121 01.04.05, 11:43 Moze mi odpowiesz dlaczego mamy wieksze podatki niz sa w Warszawie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygrys7 Odpowiedź tygrysa 7 01.04.05, 15:38 Nie wiem jakie są obecnie podatki w Warszawie. Żeby porównać z Sulejówkiem trzeba wziąć najlepiej jakąś przeciętną posesję składającą się z działki, domu, budynku gospodarczego i garażu i dokonać obliczeń, a następnie zobaczyć jakie są różnice. Porównywanie poszczególnych stawek jest mylące, poniewaz części składowe nieruchomości mogą być bardzo różne(chodzi o powierzchnię). Natomiast ja piszę o przyszłości, czyli jak włączą nas do Warszawy i będzie obowiązywał podatek katastralny, od 2007r. Niestety, on musi być najwyższy w Polsce, ponieważ ceny nieruchomości są najwyższe w Warszawie i u nas też one wzrosną a stawka katastru w Warszawie też będzie zapewne wysoka. Cały problem jest w tym, że obecne podatki od nieruchomości są liczone z powierzchni gruntu czy domu, natomiast kataster będzie liczony od wartości nieruchomości, a one napewno wzrosną jak będziemy w Warszawie.Tego przecież nie kryją nawet zwolennicy przyłączenia, podając to jako argument za przyłączeniem. Tylko, że kij ma dwa końce. Co jest dobre dla jednych może być katastrofą dla innych. Ci co mają dużo ziemi i podzielą na działki i sprzedadzą, to zapewne wezmą więcej, jak będzie to Warszawa. Jednak większość mieszkańców Sulejówka nie ma żadnych działek do sprzedania. Oni tylko stracą na wzroście wartości nieruchomości, ponieważ zapłacą dużo wyższy podatek katastralny( może to być nawet kilka tysięcy rocznie). Wtedy dopiero będą klnęli tych wszystkich, co wciągnęli Sulejówek do Warszawy. Jeśli coś jest dalej niejasne, to służę dalszymi wyjaśnieniami.Pozdrawiam Heńka! Odpowiedz Link
maciong1 Re: Pytanie do Tygrys7 26.04.05, 23:09 dlatego że Radni :Czarnocki ,Małkiewicz ,Krzak ,Matracka i jeszcze 4 takie uchwalili zeby latac do Francji i Litwy za pieniądze podatników w celu nawiązywania kontaktów z miastami na całym świecie.Plan jest prosty -TY PŁACISZ ONI LATAJĄ Z BURMISTRZEM I URZĘDNIKAMI.Ci Radni co głosowali za pozostawieniem na dotychczasowym poziomie podatków nie polecieli na wycieczkę a nawet nie dostali żadnego małego prezentu z podróży od swoich świeconych kolegów i koleżanek -światowców Odpowiedz Link
tygrys7 Re: Pytanie do Tygrys7 27.04.05, 01:04 Jak to ? Słyszałem, że dostaliście po szampanie francuskim i coś tam jeszcze. To chyba więcej niż bilet na tanie linie lotnicze? Odpowiedz Link
maciong1 Re: Pytanie do Tygrys7 27.04.05, 23:08 Musiałeś go wypić sam tygrysie bo do mnie nikt nie dostarczył zadnej przesyłki Odpowiedz Link
tygrys7 Re: Pytanie do Tygrys7 27.04.05, 23:45 Pomyśl dobrze, to sobie przypomnisz gdzie go masz. Ja szampanów nie piję a doręczycielem nie byłem. Odpowiedz Link
wanda43 Re: No i radna podpisała sie tym sposobem pod pos 28.04.05, 16:31 No to juz wiemy,ze podszywacz maciong1 to radna. Ale jaja. Odpowiedz Link
obserwatorka15 Re: No i radna podpisała sie tym sposobem pod pos 29.04.05, 06:19 ... bez jaj Wando. Odpowiedz Link