Dodaj do ulubionych

drewno do kominka

01.10.06, 00:39
zbliża się zima, a ja jeszcze nie uzupelnilam zapasu drewna do kominka, gdzie
mogę kupić? Może macie kogoś sprawdzonego.
Obserwuj wątek
    • pa.kol.p Re: drewno do kominka 02.10.06, 09:53
      :) Mamy brzozę do wycięcia - uschła. Wytnij - drzewo Twoje.
      • posik drewno do kominka 03.10.06, 18:50
        Wchodzę w tę brzozę jak mawiał Lermaszewski ;-). Piłę mam elektryczną, czy jest
        tam prąd? Czy jest wolne miejsce żeby drzewo się przewróciło w całości czy
        trzeba ścinać po kawałku? Czy nikt się nie przyczepi że wycinam to uschnięte
        drzewo?
        • pa.kol.p Re: drewno do kominka 07.10.06, 08:57
          posik napisał:

> Wchodzę w tę brzozę jak mawiał Lermaszewski ;-). Piłę mam elektryczną, czy
          jest
          >
          > tam prąd? Czy jest wolne miejsce żeby drzewo się przewróciło w całości czy
          > trzeba ścinać po kawałku? Czy nikt się nie przyczepi że wycinam to uschnięte
          > drzewo
          Gdyby było łatwe do ścięcia to juz by go nie było.Trzeba je ścinać po
          kawałku.Problem jest też w tym że powinno się mieć papier (zezwolenie). Z tym
          jest kłopot ze względu na własność ziemi.Słowem ścięcie suchego drzewa to duzy
          problem od strony prawa.
          Zapewne zrobimy to po swojemu.Nie będziemy przecież czekać aż drzewo padnie i
          przygniecie jakąś osobe lub zniszczy stojący w poblizu samochód.
          Jeżeli jesteś nadal zainteresowany - odpisz na prv.Zrobimy wieczorkiem akcje i
          będzie po kłopocie a towar będzie Twój.
          Prąd jest.
          • posik drewno do kominka 08.10.06, 18:54
            Ciąć po kawałku byśmy mogli choćby z drabiny ale dla mnie problem jest z
            pozwoleniem. Może za to być sąd grodzki a dla mnie to był by koniec możliwości
            pracy bo całkowicie czyste konto w rejestrze skazanych jest warunkiem
            absolutnie niezbędnym. Czasem nasze prawo jest postawione na głowie ale trudno
            je zmienić.
            • margot_may Re: drewno do kominka 09.10.06, 23:22
              jak to? drzewa umarłego nie wolno usunąć?
              • pa.kol.p Re: drewno do kominka 10.10.06, 09:41
                margot_may napisała:

> jak to? drzewa umarłego nie wolno usunąć?
                Nie można.Prawo traktuje obywatela jak potencjalnego przetepcę. Nigdy nie
                wiadomo czy mówi prawdę,ze wymarłe jest naprawdę wymarłe.Lepiej zabronić
                wszystkiego.POza tym państwo podejrzewa że ludzie specjalnie usmiercą drzewa
                żeby je usuwać bez problemu.
                Tak więc aby usunąć drzewo zagrażające zyciu - też trzeba nieźle pochodzić.Gdy
                dochodzą do tego problemy z własnością ziemi - załatwienie takiego pozwolenia
                staje się udręką.
                • posik Re: drewno do kominka 10.10.06, 11:30
                  Jeśli drzewo samo się przewróci i narobi szkód to wtedy są winne "siły wyższe"
                  i miasto nie chce za to brać odpowiedzialności. Jeśli ktoś chce załatwić sprawę
                  usunięcia chorego lub uschniętego drzewa to ma drogę przez mękę. Jeśli ktoś Cię
                  złapie z drewnem na które nie masz asygnaty to czeka sąd grodzki i kara taka że
                  taniej jest kupić sobie drewna na kilka lat bo liczy się tylko złamanie
                  przepisów a nie jest ważne że te przepisy są głupie.
                  Taki wyrok często jest barierą do wykonywania zawodu.
                  Kwadratura koła.
    • sloggi Re: drewno do kominka 06.10.06, 22:39
      A punkt sprzedaży jest chyba w Stojadłach, jadąc do Minska z Wawy po prawej stronie.
    • solty5 Re: drewno do kominka 09.10.06, 22:10
      najprościej do nadleśnictwa, przecież jest takie w Mińsku. Kupuje sie takie
      metrowe klocki, przywozi, tnie na mniejsze, rąbie i juz gotowe. Za jedyne ok
      100 zł/m3 (dębowe,grabowe). I dla zdrowia pożytku trochę przy rąbaniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka