slawinska2 01.10.06, 00:39 zbliża się zima, a ja jeszcze nie uzupelnilam zapasu drewna do kominka, gdzie mogę kupić? Może macie kogoś sprawdzonego. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pa.kol.p Re: drewno do kominka 02.10.06, 09:53 :) Mamy brzozę do wycięcia - uschła. Wytnij - drzewo Twoje. Odpowiedz Link
posik drewno do kominka 03.10.06, 18:50 Wchodzę w tę brzozę jak mawiał Lermaszewski ;-). Piłę mam elektryczną, czy jest tam prąd? Czy jest wolne miejsce żeby drzewo się przewróciło w całości czy trzeba ścinać po kawałku? Czy nikt się nie przyczepi że wycinam to uschnięte drzewo? Odpowiedz Link
pa.kol.p Re: drewno do kominka 07.10.06, 08:57 posik napisał: > Wchodzę w tę brzozę jak mawiał Lermaszewski ;-). Piłę mam elektryczną, czy jest > > tam prąd? Czy jest wolne miejsce żeby drzewo się przewróciło w całości czy > trzeba ścinać po kawałku? Czy nikt się nie przyczepi że wycinam to uschnięte > drzewo Gdyby było łatwe do ścięcia to juz by go nie było.Trzeba je ścinać po kawałku.Problem jest też w tym że powinno się mieć papier (zezwolenie). Z tym jest kłopot ze względu na własność ziemi.Słowem ścięcie suchego drzewa to duzy problem od strony prawa. Zapewne zrobimy to po swojemu.Nie będziemy przecież czekać aż drzewo padnie i przygniecie jakąś osobe lub zniszczy stojący w poblizu samochód. Jeżeli jesteś nadal zainteresowany - odpisz na prv.Zrobimy wieczorkiem akcje i będzie po kłopocie a towar będzie Twój. Prąd jest. Odpowiedz Link
posik drewno do kominka 08.10.06, 18:54 Ciąć po kawałku byśmy mogli choćby z drabiny ale dla mnie problem jest z pozwoleniem. Może za to być sąd grodzki a dla mnie to był by koniec możliwości pracy bo całkowicie czyste konto w rejestrze skazanych jest warunkiem absolutnie niezbędnym. Czasem nasze prawo jest postawione na głowie ale trudno je zmienić. Odpowiedz Link
margot_may Re: drewno do kominka 09.10.06, 23:22 jak to? drzewa umarłego nie wolno usunąć? Odpowiedz Link
pa.kol.p Re: drewno do kominka 10.10.06, 09:41 margot_may napisała: > jak to? drzewa umarłego nie wolno usunąć? Nie można.Prawo traktuje obywatela jak potencjalnego przetepcę. Nigdy nie wiadomo czy mówi prawdę,ze wymarłe jest naprawdę wymarłe.Lepiej zabronić wszystkiego.POza tym państwo podejrzewa że ludzie specjalnie usmiercą drzewa żeby je usuwać bez problemu. Tak więc aby usunąć drzewo zagrażające zyciu - też trzeba nieźle pochodzić.Gdy dochodzą do tego problemy z własnością ziemi - załatwienie takiego pozwolenia staje się udręką. Odpowiedz Link
posik Re: drewno do kominka 10.10.06, 11:30 Jeśli drzewo samo się przewróci i narobi szkód to wtedy są winne "siły wyższe" i miasto nie chce za to brać odpowiedzialności. Jeśli ktoś chce załatwić sprawę usunięcia chorego lub uschniętego drzewa to ma drogę przez mękę. Jeśli ktoś Cię złapie z drewnem na które nie masz asygnaty to czeka sąd grodzki i kara taka że taniej jest kupić sobie drewna na kilka lat bo liczy się tylko złamanie przepisów a nie jest ważne że te przepisy są głupie. Taki wyrok często jest barierą do wykonywania zawodu. Kwadratura koła. Odpowiedz Link
sloggi Re: drewno do kominka 06.10.06, 22:39 A punkt sprzedaży jest chyba w Stojadłach, jadąc do Minska z Wawy po prawej stronie. Odpowiedz Link
solty5 Re: drewno do kominka 09.10.06, 22:10 najprościej do nadleśnictwa, przecież jest takie w Mińsku. Kupuje sie takie metrowe klocki, przywozi, tnie na mniejsze, rąbie i juz gotowe. Za jedyne ok 100 zł/m3 (dębowe,grabowe). I dla zdrowia pożytku trochę przy rąbaniu Odpowiedz Link