pprokopc 30.10.07, 21:45 Hej. Pytanie laika wychowanego w mieście, gdzie takich problemów sie nie uświadcza :) Sezon grzewczy rozpoczęty, co prawda jeszcze nie palę na maxa, ale już widzę problem. Co robić z popiołem? Zakopywać w ogródku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zgoorek Re: co z popiołem? 01.11.07, 22:12 Popiół jest świetny jako warstwa kompostu... Odpowiedz Link
pprokopc Re: co z popiołem? 01.11.07, 23:11 To, że skoszoną trawę lub liście można przerobić w kompostowniku to jeszcze wiedziałem. Ale żeby popiół też sie do tego nadawał... Dzięki za info :) Odpowiedz Link
zgoorek Re: co z popiołem? 02.11.07, 02:05 Dokładniej: nie napisałeś, czy chodzi o popiół z węgla, czy z drewna, a to jest różnica. Moje księgi podają: [cyt.] Popiół z drewna jest dobry ze względu na wysoką zawartość potasu. Jesli macie go dużo, nie chcecie wyrzucać na śmietnik, a wasz ogród jest wystarczająco duży, możecie rozsypać go cienką warstewką pod drzewa i krzaki. Ze względu na wysokie zanieczyszczenie popiołu z węgla metalami ciężkimi, nie jest on polecany.[koniec cytatu] My palimy tylko drewnem. A Ty? Odpowiedz Link
pprokopc Re: co z popiołem? 02.11.07, 23:16 Niestety w przeważającej części węglem :( Cóż, trzeba będzie jakoś utylizować :) Odpowiedz Link
joshima Re: co z popiołem? 07.01.08, 21:51 pprokopc napisał: > Hej. > Pytanie laika wychowanego w mieście, gdzie takich problemów sie nie uświadcza : > ) Sezon grzewczy rozpoczęty, co prawda jeszcze nie palę na maxa, ale już widzę > problem. Co robić z popiołem? Zakopywać w ogródku? Węgiel kamienny nie jest wcale aż tak bardzo zanieczyszczony metalami ciężkimi (gorzej z brunatnym). Popiół jaki substancja o bardzo drobnych ziarnach świetnie się nadaje do zamulenia, czyli poprawienia struktury tego nieszczęsnego piaseczku tak powszechnego i tak utrudniającego wszelkie uprawy na naszych działkach. No ale kamiennego to ja bym tak dużo nie sypała. Odpowiedz Link