Dodaj do ulubionych

Pytanie do Werrki o MF

24.01.06, 22:58
Wiem ze nudzimy wszyscy tymi samymi pytaniami ale to przez Twoja wiedze na
ten temat.

Dokladnie przeczytalam artykul o podwojnym opodatkowaniu i mam kilka pytan,
czy moze cos wiesz?:
Jak juz dojdzie do rozliczenia rocznego to wyczytalam ze:
kwota zarobiona w UK razy 19% minus 30 diet rocznych z tytulu podrozy
sluzbowych za granice minus zaplacaony podatek w UK. Reszta to to co nalezy
opodatkowac w Polsce? Czy tak?
Dalej pisali ze musimy wplacic 19% zaliczki od tego co zarobilismy do 20
nastepnego m-ca (zaraz po przyjezdzie do Polski)a w nastepnym zdaniu ze mamy
czas do konca roku? Czyli do kiedy?

Poza tym nie musze sie rozliczac w Polsce jesli wiem ze jestem tam na stale
i moge to udowodnic, ale co jesli wroce po 3 latach? Czy wtedy wylicza mne za
cale poprzednie 3 lata?
Jak juz zaczne udawadniac ze jestem tu na stale to nie moge miec w Polsce
majatku ani rodziny. Co kryje sie pod pojeciem "rodzina"? Jesli bylam mezatka
ale juz jestem po rozwodzie i nie mam dzieci to czy rodzice i rodzenstwo sa
tu brani pod uwage?

Z gory dziekuje
A moze masz jakies strony ktore jasno to opisuja?
Obserwuj wątek
    • werrka Re: Pytanie do Werrki o MF 24.01.06, 23:36
      Witam:) Jeśli chodzi o rodzine to jest to rozumiane w wąskim zakresie: małzonek/ka + dzieci będące na utrzymaniu czyli niepelnoletnie, ewentualnie pełnoletnie ale uczące się i niepracujące :))))))).
      Co do rozliczenia to mnie się zawsze wydawało, że 19% zaliczki w ciągu 20 dni, a koncowe zgodnie z koncem naszego roku podatkowego.
      Przy rozliczaniu pamiętaj, że nie możesz odjąć kwot zapłaconych na ubezpieczenie zdrowotno -emerytalne w UK, niestety nasz ustawodawca nie przyjmuje do wiadomości, że to płacimy:(((. Czyli całość dochodów choć takich nie widziałaś i reszta tak jak piszesz: minus diety, minus zapłacony podatek.
      • werrka Re: Pytanie do Werrki o MF 24.01.06, 23:38
        gdzieś miała takie wzorcowe rozliczenie z UK, ale nie pamietam gdzie, jak znajdę to wkleję tutaj, ale to potrwa bo w najblizszym czasie nie będę miała nawet pięciu minut czas, a pamięć mi już szwankuje:))))))
        • werrka Re: Pytanie do Werrki o MF 24.01.06, 23:59
          JAK ROZLICZYĆ ZAROBKI Z WIELKIEJ BRYTANII
          Krok po kroku

• Najpierw trzeba uzyskać od zagranicznego pracodawcy potwierdzenie wysokości uzyskanego dochodu i pobranego podatku.

• Zsumować dochody zagraniczne i polskie (jeśli były i polskie) - to krok drugi.

• Krok trzeci: odliczyć dochody wolne od podatku - do równowartości 30 diet rocznie.

• Odliczyć od dochodu poniesione wydatki (np. darowizny, wydatki na cele rehabilitacyjne czy składki na ZUS zapłacone w Polsce) oraz inne ulgi czy odliczenia, jakie przysługują podatnikowi zgodnie z art. 26 ust. 1 (np. ulga remonotwo-budowlana:))) ale uwaga: odliczeniu nie podlegają składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne zapłacone za granicą - to krok czwarty.

• Obliczyć podatek według skali podatkowej obowiązującej w Polsce - krok piąty.

• I od tego wyniku odjąć podatek zapłacony za granicą w wysokości ustalonej zgodnie z art. 27 ust. 9.
          • werrka Re: Pytanie do Werrki o MF 25.01.06, 11:59
            interpretacje ze strony Ministerstwa Finansów dla tych co nie chcą płacić:)))))))))))
            postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
            Sygnatura IX-05/289/Z/K/05
            Data 2005.08.29
            Czy dochody uzyskane na terenie Wielkiej Brytanii będą podlegać opodatkowaniu w Polsce, w przypadku gdy osoba zawiesiła prowadzoną w Polsce działalność gospodarczą i nie posiada miejsca zamieszkania na jej terytorium?
            odpowiedź us w formie interpretacji:
            Z przedstawionego we wniosku stanowiska wynika, że dochód uzyskany przez Panią w Wielkiej Brytanii od 27.06.2005r. podlega opodatkowaniu w Polsce, jedynie w przypadku zameldowania się od października br. na terenie Polski oraz wznowienia na jej terenie zawieszonej poprzednio działalności gospodarczą. W przypadku nie posiadania miejsca zamieszkania na terenie Rzeczypospolitej Polskiej dochód ten nie powinien być opodatkowany.
            (POMIJAM CAŁY WYWÓD PRAWNY) W przypadku uzyskania przez Panią certyfikatu potwierdzającego miejsce zamieszkania w Wielkiej Brytanii, dochody uzyskane na jej terytorium będą podlegały opodatkowaniu według miejscowego prawa.

Reasumując, w przedstawionym stanie faktycznym stanowisko podatniczki należy uznać za nieprawidłowe, bowiem ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu podlega ona jedynie w przypadku udokumentowania miejsca zamieszkania na terytorium Wielkiej Brytanii certyfikatem rezydencji.
            TO PRZYPADEK KIEDY KOBIETA NIE ZAŁATWIŁA ODPOWIEDNICH CERTYFIKATÓW W UK
            Dalsze przypadki:
            postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego
            Sygnatura II-2/4111/415/79/12/05
            Data 2005.05.04
            Czy podatniczka za 2004r. może rozliczyć się w Polsce wyłącznie z dochodów osiągniętych na terytorium Polski?
            Odpowiedź w formie interpetacji:
            Podatniczka jest obywatelką polską , stanu wolnego . Do końca lipca 2004r. mieszkała i była zatrudniona w Polsce , prowadząc również działalność gospodarczą . Do Wielkiej Brytanii wyjechała 27 lipca 2004r. z zamiarem pozostania na stałe , od 1 sierpnia 2004r. jest zatrudniona legalnie na pełnym etacie przez firmę z siedzibą w Londynie płacąc wszystkie podatki i składki na ubezpieczenia zgodnie z lokalnym prawem . W marcu tego roku podatniczka otrzymała certyfikat rezydencji podatkowej wystawiony przez władze podatkowe Wielkiej Brytanii, który pokrywa się zdaniem podatniczki pełen bieżący rok podatkowy ( kwiecień 2004-kwiecień 2005r.) i następne.Stanowisko podatniczki w tej sprawie jest następujące: dochody z zatrudnienia i działalności gospodarczej uzyskane w okresie styczeń - lipiec 2004r. podatniczka zamierza rozliczyć w Polsce zgodnie z obowiązującymi zasadami i skalą podatkowa .
            POMIJAM CAŁY WYWÓD PRAWNY i kokluzja:
            Z pism złożonych w tut. urzędzie 8.03.2005r., 16.03.2005r., 14.04.2005r. wynika, że podatniczka wyjechała 27 lipca 2004r. do Wielkiej Brytanii z zamiarem pozostania na stałe. Wyjeżdżając z kraju wymeldowała się Pani z adresu stałego pobytu , tj. Gdynia, ul. .... w dniu 22 lipca 2004r. wskazując adres stałego pobytu : .....Wielka Brytania . Ponadto podatniczka złożyła formularz NIP -3 dokonując w odpowiednim bloku tego formularza (B.4) zmian dot. adresu zameldowania co z kolei przy niewypełnionym bloku(B.5)tego formularza oznacza, że adres zameldowania jest tożsamy z adresem zamieszkania. Tam ma stałą pracę , otrzymała również certyfikat rezydencji podatkowej - tak więc w nawiązaniu do wyżej cytowanych przepisów miejsce zamieszkania jej znajduje się na terytorium Wielkiej Brytanii . W Polsce więc podlega ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu ( art.3, ust.2a cyt. ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych). DLA TYCH CO DALEJ NIE ROZUMIEJĄ: oznacza to, że płaci tylko od polskich dochodów.

I tak bez końca... czyli, że od kikunastu miesięcy mam racje.
            • laks Re: Pytanie do Werrki o MF 25.01.06, 16:43
              Dziekuje za obszerne wyjasnienia, ale jak bys opisala taka sytaucje:
              jestem tu (Londyn)od listopada 2004 ale legalnie pracuje od pazdziernika, wiec
              prawnie nie pracowalam wczesniej i nie mialam dochodow, czyli w Polsce tez nie
              bo bylam tu. Wiec czy ja powinnam sie rozliczac w Polsce teraz czy dopiero jak
              wroce (oczywiscie nie wiem kiedy to nastapi)??
              A jesli dopiero wtedy jak wroce na dobre to czy powinnam wypelnic druk NIP-3 o
              zmianie zamieszkania (nie jestem zameldowana w Polsce- czyli nie jestem
              zameldowana nigdzie bo tu nie musimy)??
              • lol21ndm Re: Pytanie do Werrki o MF 25.01.06, 17:05
                Tutaj nie musisz byc zameldowana, to fakt. Ale placac Council Tax masz
                podkladke, ze tu mieszkalas.
                • laks Re: Pytanie do Werrki o MF 25.01.06, 17:28
                  Ale ja nie place Council Tax-u bo wynajmuje pokoj od LandLorda i on placi
                  wszystko. Ja mam tylko kontrakt na konkretna kwote.Czyli moj kontrakt moze
                  wystarczyc jako oswiadczenie ze tu mieszkam?
                  • lol21ndm Re: Pytanie do Werrki o MF 25.01.06, 17:35
                    W UK by wystarczylo. Czy w PL, to nie wiem...
    • tomekwestmarsh Pytanie do Werrki o" domicile" 25.01.06, 19:54
      witam1moja sytuacja jest nastepujaca: pracowalem w anglii jako student przez
      10miesiecy,wrocilem do polski,nastepnie po 2.5miesiacu ponownie wrocilem do
      anglii do tej samej firmy, pracowalem 11 miesiecy ,ponownie powrot do kraju
      zwiazany z operacja kolana i po 5miesiacach bo tyle trwala rehabilitacja
      wrocilem do anglii i juz jestem tu 7miesiecy i nie zamierzam wrcac do Polski na
      dluzej niz na 30 dni,w Polsce mam mieszkanie ,ktore wynajmuje.rozliczam sie
      ryczaltem.chcialbym starac sie o domicile w anglii???jak mam to zrobic ,jakie
      pismo wystosowac do IR ,prosze pomóż, teraz zamierzamy zostac z dziewczyna na 4
      moze 5 lat,moze dluzej.jej sytuacja jest identyczna, w mieszkaniu w polsce mamy
      50%udzialow. jakie pismo wystosowac, prosze o przyklad....z gory dziekuje
      jesli chcesz wyslij mi na meila kwiatekawf@poczta.fm ,please
      • werrka Re: Pytanie do Werrki o" domicile" 27.01.06, 22:52
        witaj tomekwestmarch:)
        A takie banalniutkie pisemko wystarczy:))))
        Dear Sir or Madame,
        I would like to receive a written confirmation of my residence status in the UK.
        I intend to remain in the UK permanently and any departures are for holidays or business trips.
        If your require further information, please do not hesitate to contact me.
        Takie nic a działa:)))))
        • korkix78 Re: Pytanie do Werrki o" domicile" 28.01.06, 14:41
          ...i teraz dziwnym zbiegiem okolicznosci Inland bedzie otrzymywal liczne pisma
          o identycznej podanej wyzej tresci :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka