Dodaj do ulubionych

Polski dyplom w UK

15.05.06, 19:19
Hej!
Podobnie jak większośc tutaj - planuję wyjazd do UK [na stałe]. Mam skończoną
socjologię i chcę pracować w zawodzie. Ale okazuje się, że w UK mają "kursy"
[2-6 letnie] w collegach i uniwesytetach, tak wąsko skrojone, że praktycznie
mój "socjolog" jest bez znaczenia - mają głęboko w poważaniu [mam wrażenie],
że to dyplom wyższej uczelni. Co warto zrobić, żeby uznali wagę mojego dyplomu
i dali możliwość zrobienia np półrocznego kursu dokształcającego a nie całych
studiów, czy 3 letniego kursu, na który anglicy idą po secondary schools?
Trochę czuję się zdegradowana :( Niestety pisanie do instytucji zajmujących
się rekrutacją/ zatrudnianiem/ szkoleniem ludzi w mojej branży odsyłają mnie
do stron, które znam, a z których też nic dla mnie nie wynika [to kursy dla
ludzi BEZ wykształcenia, doświadczenia zawodowego, etc.]

Macie jakieś doświadczenia/ pomysły?

Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie konstruktywne rady :)
Obserwuj wątek
    • korkix78 Re: Polski dyplom w UK 15.05.06, 19:32
      Nie mam dobrych wiesci; skonczylem finanse bankowosc na niezlej polskiej
      uczelni (juz pomijam ze stracilem 5 lat,zwlaszcza ze to dziennie) i po roku
      poszukiwan tu zdecydowalem przestac walczyc z wiatrakami i przyjalem ich
      zasady: tzn po prostu musialem sie mocno cofnac i zapisalem sie na AAT -
      Association of Accounting Technicians ; i tak
      mialem szczescie,bo zdolalem 'wladze' collegu przekonac zeby mnie wpisali
      trzeci
      poziom (z trzech),ale nawet zakladajac ze po oplaceniu kursu, czlonkowstwa,
      calym roku uczenia, i zdaniu wszystkich egzaminow,otrzymuje tylko NVQ4 !!.
      Nawiasem mowiac za miesiac mam ostatnie egzaminy.
      To takie glupawe nieco uczucie z ktorym juz sie oswoilem,ze walcze w szkole
      ekonomicznej policealnej po zwyciezkiej obronie pracy magisterskiej.

Niestety nasze papierki same w sobie nie sa tu zbyt wiele warte (choc w Polsce
      tez na wiele sie nie zdaja), choc nikt tego tu oficjalnie mi wprost nigdy nie
      powiedzial.

Jesli procz wyksztalcenia masz doswiadczenie to zupelnie co innego, to juz sie
      moze liczyc.

Ale nie mowie ze kazdy ma miec tak jak ja,
      Przypuszczam,ze juz trafilas,ale na wypadek jesli nie, to poszperac polecam w
      The National Recognition Information Centre for the United Kingdom :

www.naric.org.uk

Poza tym moze by tak jakies oferty dla postgraduate ? (ale to juz chyba zalezne
      od uczelni)

Powodzenia
      • tamara_t Re: Polski dyplom w UK 16.05.06, 08:58
        Kurczę, trochę mnie ta perspektywa przeraża, bo to oznacza, że dopóki nie
        skończę co najmniej 2 letniego kursu [na który oni idą po secondary school]-
        pracuję jako zupełnie nie wykwalifikowany pracownik :( Tak, mam doświadczenie
        zawodowe, bo studiowałam zaocznie i całe 5 lat pracowałam [w różnych
        miejscach], ale mam doświadczenie w branży w której chcę pracować - i to
        niezłe. Ech :(

A co do kursów postgraduate - byłoby ok, gdyby nie fakt, że domagają się
        wyników ichnych egzaminów, których oczywiście nie zdawałam [np. matematyka
        na_jakimś_tam_poziomie i angielski] oraz przedstawienia dyplomu ukończenia
        collegu. Heh. I spławiają podając linki, które znam już na pamięć. Ech, może
        jak będę na miejscu z papierami w ręku więcej uda mi się zwojować...

Ale dzięki za info :)
      • mmmol Re: Polski dyplom w UK 24.05.06, 14:31
        A może ktoś się orientuje jak to jest z leśnikami!!!
    • eutyfrona Re: Polski dyplom w UK 15.05.06, 20:13
      Ja mam dyplom psychologii, zgłosiłam się do Brytyjskiego Towarzystwa Psychologicznego, które może uznać moje wykształcenie zdobyte poza UK. Być może jest również towarzystwo socjologiczne, które uznaje dyplom z socjologi?
      • tamara_t Re: Polski dyplom w UK 16.05.06, 13:06
        Rozumiem, że Ci uznali dyplom? Czy jesteś w trakcie? Znalazłam info że ta
        procedura może trwać nawet do 3 miesięcy!

Bardzo bardzo Ci dziękuję! Jest też Socjologiczne stowarzyszenie :)
        Czekam na odpowiedź, ale to już duuużo więcej niż miałam :)
        • eutyfrona Re: Polski dyplom w UK 16.05.06, 13:22
          Jestem w trakcie, towarzystwo poinformowało mnie, że podjęcie decyzji może im zająć kilka miesięcy:(

Życzę powodzenia
          • tamara_t Re: Polski dyplom w UK 16.05.06, 15:16
            No cóż, czyli trzeba się szykować na jakiś kurs, bo inaczej do fizycznej....
            Ech, a niby Unia...
    • artur.bocian Re: Polski dyplom w UK 16.05.06, 17:26
      Nie wydaje mi sie zeby formalne uznanie dyplomu bylo potrzebne – no chyba ze
      ktos chce robic doktorat w UK. Mi wystarczylo tlumaczenie przysiegle na
      angielski. Moze w innych zawodach podchodza do tego inaczej - ja jestem
      inzynierem. Od dwoch lat pracuje w Irlandii i UK i odbylem ok 15 rozmow o prace
      i pracowalem w trzech firmach - ksero dyplomu i tlumaczenie bylo zawsze
      wystarczajace. Dodam ze mam ocene dyplomu wydana przez NARIC ale jest tak niska
      ze poprostu nie pokazuje. Mam spore doswiadczenie w branzy ale mojej firmie sa
      ludzie z Polski swierzo po studiach i firma traktuje ich dokladnie tak samo (a
      moze nawet lepiej) jak absolwentow z UK. Lepiej wiec tematu w ogole nie
      poruszac na interview ale mowic ze sie ma Bachelor lub Master degree i juz.

Pozdrawiam
      Artur
      • ja_alexander Re: Polski dyplom w UK 16.05.06, 18:42
        Z pracą inżyniera jest trochę inaczej- liczą sie umiejętności i doświadczenie.
        Im papier z polskiej uczelni nie wiele mówi. Bardziej cenią ich GCSE niż polski
        'Master degree'.
        • tamara_t Re: Polski dyplom w UK 17.05.06, 08:53
          Mam podobne wrażenie. Ze mną jest tak, że mam mgr socjologii i chcę pracować w
          social care. Zdawałoby się - super! mam doświadczenie, referencje. Ale ich to
          nie interesuje - wszyscy mnie spławiają standardowym tekstem, że jak nie mam
          choćby najniższego certyfikatu [szkoła na poziomie college, 2-6 letnia] i nie
          jestem zarejestrowana w GSCC to nie mogą mnie brać pod uwagę. A żeby się
          zarejestrować w GSCC muszę mieć choćby najniższy ichny certyfikat i koło się
          zamyka. To, co chcę wywalczyć to to, żeby traktowano mnie jako osobę z
          university degree i wysłano na KURS [2-6 MIESIĘCZNY a nie 2-6 LETNI!], a nie
          traktowano jak żółtodzioba po secondary school i to gorszej kategorii, bo nie
          mogę im przedstawić wyników "ichnych" egzaminów końcowych, czego się nagminnie
          dopominają uczelnie prowadzące kursy. Jakiś koszmar. Mam nadzieję, że na
          miejscu - en face - więcej zwojuję...
          • artur.bocian Re: Polski dyplom w UK 18.05.06, 10:16
            Inna sprawa ze w moim zawodzie - branza elektryczna - jest tutaj ogromny
            niedostatek kandydatow. Ostatnio padl w mojej firmie pomysl zeby przyjmowac
            absolwentow z innych kierunkow technicznych i przeszkalac ich. Ale fakt jest
            faktem - dyplom jest niezbedny, nawet z Indii czy Pakistanu ale jakis papier
            trzeba miec.

Artur
            • ja_alexander Re: Polski dyplom w UK 18.05.06, 18:47
              No nie wim czy taki potrzebny. Pracuje jako System Engineer dla znanej
              korporacji, to moja druga praca w UK. Byłem na paru rozmowach po przyjeżdzie
              tutaj i ani razu nie zapytali mnie o studia czy dyplom.
          • violus22 Re: Polski dyplom w UK 19.05.06, 11:56
            Tamara, ale jakiego konkretnie kursu oni od Ciebie wymagaja? I co to znaczy ze
            wszyscy Cie splawiaja? Masz na mysli potencjalnych pracodawcow? Nie orientuje
            sie za bardzo na czym polega rejestracja w GSCC, ale moze juz przeszlas polski
            odpowiednik tego ichniejszego kursu i wystarczy tylko to im pokazac.

• tamara_t Re: Polski dyplom w UK 19.05.06, 14:07
              > Tamara, ale jakiego konkretnie kursu oni od Ciebie wymagaja?

NVQ np, to jest tak, że w "mojej" branży po secondary school albo po collegu
              idzie się na odpowiednio 2-3 lub 3-6 letni kurs, który daje Ci odpowiednie
              kwalifikacje, tak jak nauczyciele mają QTS i inne.

I co to znaczy ze
              > wszyscy Cie splawiaja?

To znaczy, że każą mi iść na te kursy 2-6 letnie, podczas gdy ja jako osoba z
              wykształceniem wyższym i z 5 letnim doświadczeniem zawodowym mogłabym zrobić
              KURS w naszym rozumieniu tego słowa, czyli szkoelnie 2-6 miesięczne, no! nawet
              roczne. Ale robienie szkoły tylko dlatego, że w Polsce nie ma NVQ jest dla mnie
              bez sensu... No i odsyłają mnie na stronę General Social Care Counsil, gdzie
              jest lista uczelni proponujących 2-6 letnie kursy. Ja im odpisuję, że o coś
              innego pytam, a oni swoje. Albo piszą, żebym się skontaktowała z uczelnią, a
              uczelnia - że z GSCC i w koło macieju. Myślę, że jak będę na miejscu inaczej da
              się to załatwić.

>Masz na mysli potencjalnych pracodawcow?

To osobny temat, ale o pracodawców mniej się boję - kiedy już będę na miejscu
              odwiedzę kilku osobiście i wszystkiego się dowiem...chciałam tylko rozpocząć
              wszystkie procedury już teraz, żeby to wszystko szybciej poszło...

Nie orientuje
              > sie za bardzo na czym polega rejestracja w GSCC, ale moze juz przeszlas polski
              > odpowiednik tego ichniejszego kursu i wystarczy tylko to im pokazac.

No właśnie nie, bo tu mam wykształcenie kierunkowe, ale nieadekwatne do ichnich
              kursów. A w zawodzie pracowałam jako wolontariusz [po godzinach], więc jak
              sądzę to dość istotne doświadczenie... Niestety w Polsce mniej dba się o
              szkolenia dla pracowników i żadnych papierów na nie mam...
              • violus22 Re: Polski dyplom w UK 19.05.06, 15:07
                Napisalas 'tak jak nauczyciele maja QTS', no wlasnie o to mi chodzilo. Ale
                przeciez otrzymac QTS mozna po polskich studiach. Moze jakos podobnie jest z tym
                NVQ czy jak to sie tam nazywa? A moze ty juz masz te odpowiednie kwalifikacje i
                trzeba wyslac tylko odpowiednie dokumenty w odpowiednie miejsce zeby Ci je uznali.
                Wlasnie tak jest z QTS.

Nie pisze zadnych konkretow bo nie mam pojecia jak to sie zalatwia ale moze
                zorientuj sie co jest potrzebne do uzyskania tego 'odpowiednika' QTS, kto to
                wydaje i co trzeba wyslac. Moze sa jakies wskazowki dla osob spoza UK?
                • violus22 Re: Polski dyplom w UK 19.05.06, 15:16
                  ooo cos na tej stronie GSCC

'What is registration for internationally-qualified social workers?

All social workers in England have been asked to register with the General
                  Social Care Council. This is an important step in the drive for high standards
                  and public protection in the sector. A key requirement for social workers
                  applying to register is that they hold a recognised qualification in social
                  work. Social workers who qualified outside the UK need to demonstrate that their
                  qualification, training and experience is equivalent to the Diploma in Social
                  Work. '

Czyli poprostu musisz sie z nimi skontaktowac. Mysle ze bedzie dobrze :)
                  • violus22 Re: Polski dyplom w UK 19.05.06, 15:17
                    http://www.gscc.org.uk/gscc/Templates/Anchor.aspx?NRMODE=Published&NRORIGINALURL=%2fThe%2bSocial%2bCare%2bRegister%2fHow%2bto%2bregister%2fWorkers%2bfrom%2babroad%2fComing%2bto%2bthe%2bUK%2f&NRNODEGUID=%7b1C7C5255-DB80-41AA-810A-0BDB7AEBC2D7%7d&NRCACHEHINT=NoModifyGuest#1
                    • violus22 Re: Polski dyplom w UK 19.05.06, 15:20
                      ojej hihih ale mi sie link wkleil :D

w kazdym razie -strona glowna/the social care reg./how to reg/workers from abroad

tam masz wszystko opisane
                      • tamara_t Re: Polski dyplom w UK 20.05.06, 07:48
                        Kochanie, znam tą stronę już dawno na pamięć :) Tak jak pisałam - spoko,
                        wszystko idzie w dobrym kiernku :)
                • tamara_t Re: Polski dyplom w UK 19.05.06, 15:19
                  Właśnie rozpoczęłam procedurę. Wszystko jest dość skomplikowane, bo w
                  nauczycielstwie jest łatwiej - masz uprawnienia pedagogiczne i już, u nas nie
                  ma szkół organizujących zajęcia z codes of practice in UK social care - możnaby
                  wyliczać, ale masz rację - nie działamy dokładnie tak samo, ale da się to jakoś
                  przełożyć. U nas szkoły dla opiekunów społecznych zaczynają się pojawiać
                  pomału. Mi zależy na uznaniu dyplomu, a potem jakoś pójdzie, wiem, że w Anglii
                  zwracają dużą uwagę na doświadczenie zawodowe, a tu mam się czym chwalić na
                  szczęście :)
                  Dostałam właśnie pierwszą konkretną wiadomość z GSCC - podniosła mnie na duchu,
                  znaczy się będzie ok :)
                  • malik252 Re: Polski dyplom w UK 20.05.06, 13:49
                    witam a czy ktoś wie jak to jest z Bibliotekarzami ja skończyłam Informacje Naukową i Bibliotekoznawstwo i zastanawiam sie czy jest realna sznasa znalezienia ppracy w sowim zawodzie w anglii??
                    • tamara_t Re: Polski dyplom w UK 22.05.06, 11:53
                      Jest jakieś stowarzyszenie bibliotekarzy w UK [kiedyś przypadkiem trafiłam na
                      taką stronkę] i to organizacja rządowa [czy okołorządowa] - spróbuj przeszukać
                      w googlu...
                      Niestety nie znam adresu strony...
    • flawia_f Re: Polski dyplom w UK 26.05.06, 10:57
      Moj polski dyplom z marketingu i zarzadzania zostal w UK uznany (przez ogromna
      i powazana firme), pracuje na stanowisku menedzerskim, mam nawet jednego
      podwladnego. Wydaje mi sie, ze w przypadku studiow ekonomicznych, gdzie
      przeciez nie zdobywa sie zadnych 'specjalnych' uprawnien, wszystko jest kwestia
      umiejetnego sprzedania sie. Mnie przyjeli jako osobe posiadajaca MA.
    • kkmk Re: Polski dyplom w UK 05.06.06, 00:38
      Mam pytanie bo kończe własnie socjologię specjalność samorządowa ale raczej
      intersuje mnie praca w mediach, reporter, fotoreporter, admin na portalu
      internetowym. Obecnie pracuje w takiej roli na jednym z regionalnych portali
      kulturalnych. Czy cieżko znaleźć pracę w tej branży w Anglii? moj angielski nie
      jest najlepszy ale szybko sie uczę. Czy musze mieć jakieś potwierdzenia np z
      obecnej pracy po angielsku czy jest to bez znaczenia? i raczej szukać chodząć
      od drzwi do drzwi? Czy są jakieś strony na ten temat? prosze o pomoc:).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka