Dodaj do ulubionych

mam pytanie do maggi

26.01.06, 09:28
moja coreczka ma wrodzona cytomegalie co spowodowalo u nie wzmozone napiecie
miesniowe rehabilitowana jest motoda NDT rehabilitanka powiedziala mi ze
metoda Vijty byloby w jej przypadku szkodliwa spowodowala by jescze wieksze
napiecie co mozesz powiedziec z doswaidczenia dzieki
Obserwuj wątek
    • biedronka11 Re: mam pytanie do maggi 26.01.06, 11:28
      Ja też się dołaczam do pytania...mój synek był badany przez lek. rehabilitanta
      i ten orzekł, że w związku z jego asymetrią nalezy iść bardziej w kierunku
      Bobath niż Vojty (podobno wskazywało na to jedno ćwiczenie które on wykonał z
      małym ?!).
      Ja myslałam, że Vojta byłby lepszy, no ale to on jest lekarzem a nie ja, więc
      ćwiczymy Bobathem....więc dołączam się do pytania agusi!
    • magggi Re: mam pytanie do maggi 26.01.06, 22:33
      Mysle, ze fachowo moze się wypowiedziec Osmag, a z tego co ja wiem to Vojta
      powoduje właśnie wyrównanie napięcia i - co najważniejsze - wysyła sygnał do
      mózgu, które mięśnie uaktywniać. Metoda ta stosowana kilka razy dziennie uczy
      prawidłowego schematu ruchowego, wydaje mi się, że naprawdę w sporadycznych
      przypadkach może być nie wskazana, było np. kiedyś dzieciątko na naszym forum,
      które w czasie ćwiczeń vojtą płakało (czyli standard), ale jeszcze - jak pisała
      mama- po ćwiczeniach płakało godzinę; koszmar; to pewnie rzeczywiście trzeba
      odpuścić. Moja mała darła się podczas ćwiczeń, a potem momentalnie uspokajała
      się. Powiem Wam, Dziewczyny, że też miałam momenty zniechęcenia (momenty...
      całe godziny...) Najgorszy był prawie ciągły brak efektów, dodatkowo ten
      straszny wrzask i pokusa żeby się pobawić, a nie męczyć jej ćwiczeniami. Vojta
      to koszmarna metoda, ale dla cięższych przypadków, jakim jest moja córcia,
      jednyna skuteczna. Pozdrawiam i pamiętacie, że jak się zdecydujecie na Vojtę,
      to musicie mieć fachowca, czyli rehabilitanta z certyfikatem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka