Dodaj do ulubionych

czy to padaczka?

20.03.06, 12:01
Mój synek ma teraz 11 miesięcy do niedawna jak się denerwował to drżały mu
rączki ale tłumaczyłam sobie to własnie tym że to nerwy, a teraz od paru dnia
nie wiem jak to dokładnie opisac ma takie pojedyncze nawet nie są to drżenia
a takie podskakiwania głównie nóżek i brzuszka przy tym wydaje oddaje odgłosy
takiego pojękiwania. Myślałam że to taki jakiś dziwny dziecięcy odruch ale
dzisiaj zrobił to nad ranem jak jadł przez sen. Czy to może byc padaczka ijak
wyglądaja jej pierwsze objawy?

Obserwuj wątek
    • beataklaudia Re: czy to padaczka? 20.03.06, 13:08
      Witaj,
      to moze być padaczka, ale nie musi, powinnas koniecznie pokazac dziecko
      neurologowi. Padaczka może miec bardzo różne piersze objawy - od gwałtownych
      ataków z drgawkami po delikatne "odloty" polegające np na chwilowym
      zaprzestaniu wykonywania jakiejśc czynności lub odwrotnie mechanicznym
      wykonywaniu jej przez jakis czas..tak więc spectrum objawów jest ogromne,
      czasem nawet bardzo niepozorne zachowania moga mieć charakter padaczkowy..
      Pozdrawiam,
      Beata
      • iza_luiza Re: czy to padaczka? 20.03.06, 16:05
        Witaj, ja na świeżo, bo okazało się że mój Maciek ma padaczkę :(
        To mogą być tzw napady toniczne, mój Maciek też miał coś podobnego, nagle się
        krzywił i tak jakby go mocno zabolał brzuszek - wyginał się i popłakiwał, i tak
        jakby podskoczył raz czy dwa, jakby coś go zakłuło. Ponieważ mu to
        przechodziło, myślałam że to jakaś kolka, ból brzuszka. Dopiero teraz, kiedy
        wystąpił u niego stan padaczkowy, czyli coś co już nie przeszło a skończyło się
        drgawkami i utratą przytomności i trafiliśmy do szpitala, dowiedziałam się ze
        tamto to były pojedyńcze napady toniczne, a potem się one uogólniły w stan
        padaczkowy, który już bez interwencji farmakologicznej nie przejdzie.
        My jesteśmy w trakcie ustawiania leczenia.
        Powinnaś skonslutować się z neurologiem, trzeba wykonać badanie eeg aby ocenić
        czy nie ma żadnych nieprawidłowości. W każdym razie sama się przekonałam, że
        padaczka może wyglądać bardzo różnie i zupełnie nie tak jak na filmach :/
    • neomia Re: czy to padaczka? 21.03.06, 11:38
      Gosia, proponuje nagrać objawy i jak najszybciej skontaktować się z neurologiem.
      Bo jeżeli jest to padaczka to nieleczona może zrobić duże spustoszenie.
      U mojej córci napady spowodowały zahamowanie rozwoju, a nawet cofnięcie ( była
      wóczas 7mc dzieckiem i stąd aż tak drastyczna zmiana)
      Obecnie jej rozwój jest super,22 miesiące bez napadów, lek i dawka bez zmian.
      Ważne jest szybkie wykrycie i zahamowanie napadów.
      • joanna273 Re: czy to padaczka? 29.03.06, 17:53
        Moja coreczka też choruje na padaczkę odkąd skończyła 4 miesiące.Zaczęło się
        również bardzo dziwnie.Nikt by nigdy nie pomyślał że to może być to.mała w
        pewnym momencie obracała główke w prawo i tak dziwnie się prężyła jakby chciała
        zrobić kupkę.Jak poszliśmy na wizytę do neurologa lekarz kazał obserwować czy
        objawy nie będą się powtarzać,niestety potwierdziło się że to jednak
        padaczka.radzę ci również wybrać się do neurologa to jedyne rozwiązanie oraz
        obserwowac małą.Miejmy nadzieje że nie potwierdzi się najgorsze.Daj znać jak
        będzie coś już wiadomo
        • iza_luiza Re: czy to padaczka? 29.03.06, 21:57
          Joanna273, u Maćka były identyczne objawy, to mnie zaciekawiło, wiesz ? Też
          obracał głowę w prawo, prężył się i popłakiwał jakby go bolał brzuch, myślałam
          że to kolki :/
          Dopiero jak wpadł w stan padaczkowy to się okazało, że to były napady.
          Napisz coś więcej o tej padaczce u twojej córeczki. Jak te leki działają, czy
          po ustawieniu leków były jeszcze napady i wogóle, wszystko chciałabym
          wiedzieć :)
          • joanna273 Re: czy to padaczka? 30.03.06, 10:11
            to było jak grom z jasnego nieba.Jak poszliśmy do neurologa i ona nam
            powiedziała że to może być padaczka to byłam w wielkim szoku.najpierw
            tych "ataków" było niewiele ale z czasem zaczęły się coraz częściej i ja już
            wiedziałam że to jest padaczka.Aż w końcu pewnej feralnej nocy napady
            powtarzały się tak często że mała nie mogła spać to wylądowaliśmy w
            szpitalu.Tak jak pisałam wcześniej Ala obracała główke w prawo i cała
            sztywniała.Przechodziło jej to tak dosłownie za 4-5 sek.Na początek dostawała
            ten luminal co to już była o nim tu mowa ale to nie jest strkte lek na padaczke
            tylko taki ogłupiający.Pożniej brała depakine w syropie dość popularny lek.Do
            depakiny po jakimś czasie zaczęła dostawac taki lek w saszetkach[SABRIL]
            poniewaz sama depakina nie skutkowała.Po jakimś czasie i ten zestaw się nie
            sprawdził i lekarka przepisała następny[TOPAMAX]który brała łącznie z
            depakina.Przy tych lekach wreszcie się uspokoiło chociaz niedawno trzeba było
            wycofać depakine bo zaczął uszkadzać szpik.Lekarka powiedziała nam póżniej że
            tak czasami bywa przy dłuższym braniu depakiny chociaż Ala i tak go brała dość
            krótko.I po tych wszystkich "zestawach" leków od 8-mcy jest spokój,to jak na
            jej póltora roku życia dość dlugo.Także nie wyglądało to za ciekawie.Oby tak
            dalej.Napisz mi proszę jakie Maciuś bierze leki bo tym co ci napisałam to się
            za bardzo nie sugeruj bo to jest indywidualny dobór leków do
            organizmu.trzymajcie sie ciepło.Asia z Bytomia
            • iza_luiza Re: czy to padaczka? 31.03.06, 19:24
              Asiu, Maciek dostaje narazie Depakinę 3 razy po 130, to się pewnie zmieni, bo
              dzisiaj miałam wrażenie że miał dwa małe napady toniczne, jeśli to się
              potwierdzi to leki pewnie są za słabe :(
              Ale nie będę krakać póki co, zobaczymy.
              • joanna273 Re: czy to padaczka? 31.03.06, 22:38
                Alunia na początku dostawała 3 razy po 100 potem dawka ranna była zwiększona do
                150.Oczywiście w międzyczasie miała napady i dlatego tak często miała zmieniane
                leki.A dostałaś może od neurologa taką książeczke do zapisywania napadów bo to
                bardzo przydatna rzecz.A jeszcze jedno pytanko:czy Maciek ma zrobione wszystkie
                szczepienia bo Ala niestety nie.POZDRAWIAM.ASIA
                • iza_luiza Re: czy to padaczka? 03.04.06, 18:27
                  Książeczki nie dostałam, ale sama założyłam zeszyt, bo ktoś mi mówił, że warto
                  prowadzić takie zapiski.
                  Maciek też nie ma wszystkich szczepień, po szczepieniu na Polio wystąpił regres
                  napięcia i odroczyliśmy szczepienia, tak więc część miał część nie, nie miał na
                  przykład drugiej dawki polio i krztuśca, bo te szczepienia zbytnio obciążają
                  układ nerwowy i podobno przy dzieciach z wadami oun oraz już obciążonym układem
                  nerwowym z powodu np problemów z napięciem mięśniowym po tych szczepieniach
                  prawie zawsze występują jakieś powikłania. Ale o tym się dowiedziałam już po,
                  niestety...
            • sabina55 Re: do joanna 273 02.04.07, 18:38

• joanna9939 Re: czy to padaczka? 30.03.06, 18:09
      Mam pytanie czy wasze dzieci urodziły się normalnie czy z problemami.Dlaczego
      dopadło was takie chorobsko.Pozdrawiam
      • neomia Re: czy to padaczka? 30.03.06, 20:42
        Moja Miśa jest wcześniakiem (zamartwica, encefalopatia)stąd może być epi.
        U nas były to napady skłonów - rece i nogi przyciągała do siebie. Szybko czas i
        ilość skłonów się zwiększała. Po podaniu pierwszej dawki sabrilu córcia wróciła
        do nas.
        W mojej rodzinie sa jeszcze dwa przypadki epi i dzieciaki urodzily się bez
        obciążonegowywiadu okołoporodowego.
        Z padaczką można dobrze funkcjonować - bawić się, uczyć, skończyć szkoły...
        Dziewczyny głowy do góry!!!
      • joanna273 Re: czy to padaczka? 30.03.06, 20:45
        Nasza córeczka właściwie urodziła się normalna nic nie wskazywało na to że
        będzie tak opożniona w rozwoju i że bedzie chorowac na padaczke.Przy porodzie
        dostała 10 pkt. Problemy zaczęły się jak mała skończyła 3miesiace-dignoza
        brzmiała zaburzenia oun[ośrodkowego układu nerwowego].A dlaczego dopadło nas
        takie choróbsko tego to już nikt nie wie.Zostaje nam tylko nadzieja że będzie
        dobrze a napewno będzie.Pozdrawiam gorąco.Asia z Bytomia
        • zuzia_2006 Re: czy to padaczka? 03.04.07, 19:35
          a ja mam pytanie dziewczyny: czy lekarz orzeka padaczke na podstawie objawów czy
          na podtawie badania eeg?
          I co tam powinno byc napisane żeby świadczyło o padaczce???
          • neomia Re: czy to padaczka? 05.04.07, 09:25
            Lekarz orzeka epi na podstawie objawów i badania eeg. Moze sie zdarzyc, ze sa
            napady , a w zapis eeg jest w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka