Dodaj do ulubionych

Wysypka a Vojta

31.03.06, 12:36
Od czasu kiedy ćwiczymy Vojtą mała ma wysypkę. Wcześniej miala gladką skórę ,
może pojedyncze krostki. Teraz robi się ich coraz więcej i więcej. Pojawienie
się ich zbiegło się z wprowadzeniem Vojty. Czy to możliwe, że od wpływem
stresu albo pocenia się nasilają się takie reakcje.? Czy coś wiecie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Wysypka a Vojta 01.04.06, 17:06
      Może to są potówki? Nie specjalnie rozpoczęcie ćwiczeń może mieć związek z
      pojawieniem się wysypki. Może to jakaś alergia?
      • pamam Re: Wysypka a Vojta 02.04.06, 12:50
        Niestety wcześniej nie było tego typu reakcji. Każdy lekarz się dziwił i pani
        rehebilitantka, że mała ma taką gładką skórę. Przy wprowadzaniu nowości w
        pożywieniu zdarzały się pojedyncze krostki, luźna kupka ale nigdy nie było
        wysypek. Nie wprowadzam teraz niczego nowego, a wysypka się rozszerza, najpierw
        była na bokach, potem na plecach, teraz pojawia się za uszami i na brzuchu , na
        rękach. Pociła się też wcześneiej, np.: jak ją za ciepło ubrałam. Nic się
        takiego nie działo. Nie wiem, czy nie będę musiała zawiesić Vojty i przejść na
        Bobathy. Szkoda mi tych ćwiczeń, bo już widzę postępy.. Ale co, jeśli stres
        podczas ćwiczeń nasila reakcje alergiczne? Czy to możliwe?
    • osmag Re: Wysypka a Vojta 02.04.06, 15:06
      Trudno powiedzieć autorytatywnie, bo nie jestem lekarzem. A na czym dziecko
      ćwiczy w poradni i w domu. Może to podłoże ma coś alergizującego w sobie a co
      może wchodzić w reakcje jeżeli dziecko dodatkowo się poci.
      Pracuję z dziećmi vojtą i bardzo dużo z nich ma problemy alergiczne, nawet
      bardzo duże i nigdy nie zaobserwowałam aby uczulenie nasilało się po
      ćwiczeniach.Oczywiście po samych ćwiczeniach ukrwienie skóry jest większe i
      uwidacznia się więcej zmian,ale na pewno nie powodowało to zwiększenie wysypki.
      • pamam Re: Wysypka a Vojta 03.04.06, 11:45
        Byliśmy z malą u lekarza. Okazalo się, że to zwykłe potówki. Jednak wysiłek,
        który wkłada w ćwiczenia jest nieporównywalny. Walczymy więc z potówkami. Ulżyło
        mi, że to nie alergia. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka