Dodaj do ulubionych

Terapia SI

07.02.08, 00:04
Witam!
Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś z Was opowiedział mi jak wygląda
terapia SI. Czy może pomóc przy problemach z równowagą przy
chodzeniu?
Może ktoś z Was zna jakiegoś dobrego terapeutę z okolic Wałbrzycha???
Pozdarwiam
Obserwuj wątek
    • osmag Re: Terapia SI 07.02.08, 10:20
      Przed rozpoczęciem terapi należy zdiagnozować dziecko i w ten sposób
      określa się obszar deficytów. Potem pracuje się nad tymi problemami.
      Sama terapia prowadzona jest w formie zabawy i dostarczać ma dziecku
      takich bodżców jakich mu brakuje. W Waszym przypadku może to
      dotyczyć zaburzen z układu przedsionkowego, propriocepcji być może
      dotyku. Dzieci bardzo lubią taką formę aktywności.
      • agnes219 Re: Terapia SI 03.03.08, 15:26
        Może ktoś mi podpowie gdzie w okolicach Wielunia ewentualnie
        Częstochowy mogę zdiagnozować dziecko w kierunku SI i znaleść
        dobrego terapeutę SI.Pilne !
    • fionna Re: Terapia SI 07.02.08, 19:25
      Krótko mówiąc - po postawieniu diagnozy (poprzedzonej intensywną
      obserwacją dziecka, wywiadem z rodzicami) rozpoczyna się ćwiczenia.
      W zależności od problemów są to:
      - różnego rodzaju ćwiczenia na huśtawce, deskorolce, wałkach,
      ćwiczenia z uchwytami, huśtanie w hamaku, kocach, bujanie, ćwiczenia
      na piłce, wchodzenie na drabinkę, tunele (czyli tzw. duża motoryka)
      - masaże najróżniejsze (szczoteczką do zębów, różnymi fakturami,
      piłeczkami, szczotką chirurgiczną), ćwiczenia oczu, masaż buzi etc.
    • iwka-p Re: Terapia SI 07.02.08, 21:46
      Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi.
      Pozdrawiam, Iwona
      • traganek Re: Terapia SI 08.02.08, 08:27
        A kiedy można rozpocząć tę terapię. Mam bliźniaki wcześniaki 22
        miesięczne. Czy znacie kogoś dobrego w Trójmieście?
        • fionna Re: Terapia SI 08.02.08, 22:57
          Jak zawsze - im wcześniej, tym lepiej. Moja rehabilitantka zaczyna
          nawet z 3 tygodniowymi dzieciaczkami. My zaczęliśmy późno - młody
          miał prawie 2 lata, ale i tak efekty były rewelacyjne. Niestety mam
          namiary tylko na W-we
          • iwpal Re: Terapia SI 11.02.08, 19:35
            >fionna napisała:

> Jak zawsze - im wcześniej, tym lepiej. Moja rehabilitantka zaczyna
            > nawet z 3 tygodniowymi dzieciaczkami.<

Chyba tylko jako element rehabilitacji - i musi to byc doswiadczony
            rehabilitant NDT-Bobath
            • fionna Re: Terapia SI 11.02.08, 22:24
              Wiadomo, że zawsze terapia jest dostosowana do wieku dziecka,
              zreszta, te 3-tygodniowe przychodziły "na obserwację", potem
              diagnoza, a więc prawdziwe zajęcia zaczęły się jak miały już troszkę
              więcej.
              A rehabilitantkę mam genialną :))
              • m8rii kto to? 13.02.08, 20:55
                możesz mi dać namiary na terapeutkę od SI (razem z ceną) (może być
                na mejla gazetowego)
                • mamamisiasia Re: kto to? 13.02.08, 21:58
                  moj synek mial i zreszta dalej ma problem z rownowaga. SI naprawde znacznie
                  poprawila koordynacje. Przestal sie potykac, zaczal biegac, wyglupiac sie tak
                  jak dzieci w jego wieku, wspinac, zjezdac ze zjezdzalni (pierwszy raz w wieku
                  ponad 3 lata !!!, bo sie wczesniej bal). Nawet zmienial mu sie postawa ciala i
                  sposob chodzenia- wczesniej sztywno stapal, a teraz chodzi normalnie. Jak byl
                  malutki cieszylismy sie, ze mamy takie ostrozne dziecko, bo raz mu sie
                  powiedzialo, ze cos jest niebezpieczne, to nie dotykal tego. A potem wyszlo
                  szydlo z worka. Teraz sie nawet ciesze jak mi gdzies paluchy wsadza, bo tak sie
                  powinno zachowywac dziecko. Zawsze chce mi sie smiac na placach zabaw- bo mamy
                  wyciagaja dzieci z blota, a ja go zachecam, zeby sie tam bawil.
                  • iwka-p Re: kto to? 13.02.08, 23:00
                    Powiedzcie mi jak często spotykacie się z Waszymi terapeutami SI? Ja
                    znalazłam terapeutkę 70 km od naszego miejsca zamieszkania. Mówiła
                    mi, że będziemy się spotykać raz w miesiącu. Ona zada ćwiczenia do
                    domu i po miesiącu będziemy się spotykać, korygować ćwiczenia i
                    dokładać inne. Zastanawiam się czy te spotkania z taką
                    częstotliwością bywania u terapeuty mają sens? Wiem, że i tak to ja
                    w domu będę ćwiczyć ale może częściej powinny być kontrolowane
                    efekty?
                    • fionna Re: kto to? 13.02.08, 23:16
                      Powiem szczerze, że wątpie - ćwiczenia w domu są tylko uzupełnieniem
                      (b.ważnym, ale jednak uzupełnieniem). Podstawą są ćwiczenia w
                      gabinecie (na odpowiednim sprzęcie - huśtawki, hamaki itd. i
                      wymagające dużej wiedzy itd.). My na poczatku terapii spotykaliśmy
                      się raz w tygodniu, potem 2 razy, potem 3 razy. Ostatnio z
                      rehabilitantką spotykamy się 2 razy, bo młody ma SI raz w tygodniu w
                      przedszkolu.
                    • iwpal Re: kto to? 14.02.08, 14:53
                      iwka-p napisała:
                      Zastanawiam się czy te spotkania z taką > częstotliwością bywania u
                      terapeuty mają sens? Wiem, że i tak to ja > w domu będę ćwiczyć ale
                      może częściej powinny być kontrolowane efekty? <

To zależy od nasilenia problemów dziecka, od ożliwości wprowadzenie
                      innych metod stymulacji (np. wygaszania odruchów) i od... mocy
                      przerobowych terapeuty. Czasem "na próbę" albo poto by nie zostawiac
                      pacjenta na lodzie umawiamy sie na rzadsze spotkania, a gdy jest
                      możliwosć lub zwolni sie miejsce - umawiamy sie regularnie np. 1-2
                      razy w tygodniu. Dla większości dzieci SI 1x w tygodniu jest
                      optymalna.
                      Moze wasza terapeutka wprowadza np. wygaszanie odruchów? Wtedy raz w
                      m-cu to standard.
                • fionna Re: kto to? 13.02.08, 23:29
                  wysłałam
                  • mamamisiasia Re: kto to? 16.02.08, 12:06
                    u nas raz w tygodniu plus zajecia z psychologiem i sporo pracy w domu
                    • mamamisiasia Re: kto to? 16.02.08, 12:07
                      i jeszcze sie zastanawiam czy nie zapisac dziecka na konie.
                      • monitkao Re: kto to? 11.03.14, 12:12
                        moja córka ma 6,5 lat. Na terapię chodzimy raz w tygodniu, dodatkowo mamy ćwiczenia rehabilitacyjne raz w tygodniu, hipoterapia raz w tygodniu i oczywiście w miarę możliwości ćwiczymy codziennie w domu.

Córka mam m.in. zdiagnozowane obniżone napięcie mięśniowe, w związku z tym występują i niej zachowania stereotypowe, ma problemy z koncentracją.

Na terapię i całą resztę chodzi od od roku. Poprawa jest bardzo duża. Za SI płacimy 70 zł.
              • pangolcia Re: Terapia SI 03.03.14, 18:58
                Witaj fionna.
                Pisałaś wiele lat temu o terapeutce-rehabilitantce, z której byłaś bardzo zadowolona...
                Czy mogłabyś podzielić się swoimi doświadczeniami - minęło już sporo czasu... Jak z perspektywy czasu oceniasz pracę tego terapeuty? Czy realnie pomogła Twojemu synowi? Jakiej natury był Wasz problem? Jak on się teraz miewa?
                Moja córcia ma pół roczku, dlatego szukam terapeuty SI doświadczonego w pracy z małymi dziećmi, a pisałaś, że Twoja pani pracuje z takimi maluszkami... Bardzo chciałabym znaleźć kogoś wiarygodnego, komu mogłabym powierzyć zdrowie mojego dziecka, dlatego będę bardzo zobowiązana za odpowiedź...

Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka