Dodaj do ulubionych

kultowa pomidorowa - a co poza tym?

17.05.02, 11:37
Zupa pomidorowa niewątpliwie jest zupą kultową, zupą-symbolem zup, każdy ją
lubi - w takiej czy innej formie. A w polskiej kuchni zup zatrzęsienie, jakie
inne zupy lubicie?
Bo ja lubię każdą (taki zupo-fan ze mnie), ale gotuję najczęściej tylko te,
które lubi moja rodzinka, czyli : pomidorowa (oczywiście!), rosół, szczawiowa i
żurek. No i w sezonie (czyli teraz właśnie) - botwinka.
A Wasze typy?
Obserwuj wątek
    • tiresias Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? 17.05.02, 13:55
      zacząłem ten wątek z pomodorową (ryż vs. makaron) ale tak naprawdę jestem
      wielbicielem Ogórkowej (dobrze zrobionej, z ogóreczkami potartymi w paseczki i
      ziemniaczkami) i fasolowej (małe fasolki, różne kolory, na rosołku:)))
      Głodny jestem!!!
    • roseanne Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? 17.05.02, 14:41
      zupki typu smietnik - wielkie ilosci namieszanych warzyw, najlepiej z dodatkiem
      soczewicy, rosol z niteczkami i chlodniki

a poza tym skrzydelka z kurczaka
      makarony z sosami pomidorowym lub pieczarkowym
    • pletwa3 Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? 17.05.02, 15:18
      Brokułowa, kalafiorowa albo z zielonego groszku - w formie kremu, czyli
      zmiksowana, doprawiona śmietanką, posypana tartym żółtym serkiem i podana z
      groszkiem ptysiowym. delicje!
      • tiresias Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? 17.05.02, 15:30
        lubię widzieć co jem a więc wszelkie miksy odpadają - tak jak nie jem salcesonu
        lub kiebasy, tym bardziej parówek. tylko niemieszane rzeczy - zdrowo i
        bezpiecznie!
        brokułki w całości byłyby smaczniejsze:)
    • Gość: kluba1 Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.we.client2.attbi.com 17.05.02, 18:50
      kalafiorowa na kurczaku, ze smietanka, pieczarkami , ziemniaczkami i
      marchewka - mozna troche zielonego groszku !!!!!! Pycha !!! Co jeszcze bardzo
      lubie , to kapusniak z mlodej kapustki z mlodymi kartofelkami !!!!
      Lubie wszystkie prawie zupy..... z wyjatkiem owocowych ! Bylo cos takiego, co
      moja mama robila , jakby kompot ze sliwek i jablek z ziemniaczkami !! Tak samo
      zupa "Nic" !!! Brrrrr !! Cala rodzina sie zajadala a ja : fuj !!! Trudno,
      taka jestem !!!
    • Gość: kluba1 Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.we.client2.attbi.com 17.05.02, 18:54
      I jeszcze jedna mi sie przypomniala : mojej mamy poezja : barszcz ukrainski, na
      wolowinie , z fasolka, zestrugana marchewka, buraczkami, kapustka,
      ziemniaczkami, zaprawiona smietanka kwaskowata !!!! UUUUUUUUUUUU !!! Lece do
      sklepu po skladniki !!! SMACZNEGO wszystkim zycze !!!!!
      • Gość: Pola Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.extern.kun.nl 17.05.02, 19:16
        Pomidorowa, ogorkowa, pieczarkowa i bialy kapusniak mojej
        mamy - koniecznie kwasny!!
    • Gość: nube Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 23:01
      Po kolei:
      pomidorowa, rosołek, szczawiowa, ogórkowa, zalewajka czerwona / barszcz
      czerwony, zupa gulasz.
      Nie lubię natomiast "zup" owocowych. Bo i co to za zupa? Rozrzedzony kompot z
      kluskami. Ble
      Pozdrowienia
      nube
      • faciu Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? 18.05.02, 13:54
        Najlepsze zupy kwaśne: Barszcz, żurek, szczawiowa, ogórkowa, kapuśniak.. no i
        kwasnica....
        • tiresias Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? 20.05.02, 13:29
          kwasnica koniecznie na świńskim ryju:)
          • Gość: Monika Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: 212.182.64.* 20.05.02, 14:09
            Pomidorowa!!! Ale i wszystkie inne (z wyjątkiem owocowych), byle dobrze
            przyrządzone!
    • Gość: martynka Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.lukowa7.waw.pl 21.05.02, 23:22
      Jak wiele forumowiczów tutaj - dla mnie nie istnieją także zupy owocowe...bleee.
      Wszystkie inne są mile widziane na moim talerzu - pomidorówka i szparagówka -
      kremy - mniam , mniam ...rosołek na kurczaczku z dużą ilością natki i
      marchewki...i barszcz ukraiński..mniam..
      • Gość: Senin Owocowe-- 3 x tak IP: *.prem.tmns.net.au 21.05.02, 23:44
        Ja tez nie lubie takiego rozrzedzonego kompotu, ale...
        zupka wisniowa mojej mamy to zupelnie co innego. Mama gotowala wisnie szklanki
        tak jak na kompot ale potem...
        dodawala troche cukru i SOLI. Na koniec zaprawiala smietana roztrzepana z
        odrobima maki.. Co to byla za zupa. Do tego koniecznie mlaode ziemniaczki z
        maselkiem i koperkiem.
        Podobnie z wszelkimi innymi owocowymi, ale ta ze szklanek byla najlepsza. Mozna
        ja tez bylo robic z poznych(czarnych) wisni.
        • Gość: wściekła Re:Pomidorowa w każdej postaci IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 00:59
          Ale ulubiony barszcz ukraiński,koniecznie z dużą ilością młodej kapustki no i
          wszystkie kwaśne im kwaśniejsze tym lepsze.
          • Gość: wmk Re:Pomidorowa w każdej postaci IP: *.co.us.ibm.com 23.05.02, 17:47
            Gość portalu: wściekła napisał(a):

> Ale ulubiony barszcz ukraiński,koniecznie z dużą ilością młodej kapustki no i
            > wszystkie kwaśne im kwaśniejsze tym lepsze.

hmm.. np. kapuśniak z prażuchą...
            jeżeli ktoś nie wie co to jest prażucha: stłuczone ziemiaczki lekko usmażone na smalcu w postaci
            pulchnych i miękkich placków - ale podsmażonych od dołu na brąz.
      • Gość: wmk Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.co.us.ibm.com 23.05.02, 17:57
        no a moje propozycje na dzień dzisiejszy (poza pomidorówką):
        szczawiowa z jajkiem, ogórkowa z ziemniakami i pokrojonym drobno cienkim makaronem albo
        małymi gwiazdeczkami, tłusty rosół z kury z cienkim makaronem i obowiązkowymi marchewkami i
        koperkiem, kapuśniak (patrz wyżej), grochówka i fasolówka (gęste i pełne grochu i fasoli, najlepiej
        prawie rozpadających się) no i żurek z jajkiem i białą kiełbasą (kiełbasy w całości - do zjedzenia na
        końcu z musztardą)...

slina mi cieknie kiedy czytam ten watek i "pomidorowa z ryżem czy...", ale na szczęście co pewien czas
        jakiś ignorant puszcza post o tym, że np. dodaje do zupy mleczko kokosowe albo ketchup i sprowadza
        mnie to na ziemię.
        • Gość: Senin Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.prem.tmns.net.au 23.05.02, 23:28
          Gość portalu: wmk napisał(a):

ale na s
          > zczęście co pewien czas
          > jakiś ignorant puszcza post o tym, że np. dodaje do zupy mleczko kokosowe albo
          > ketchup i sprowadza
          > mnie to na ziemię.

No z tym ignorantem, to chyba mocno przesadziles! Czuje sie osobiscie
          zaatakowana, To ja dodaje mleko kokosowe zamiast smietany. Przepyszna ciekawa
          kombinacja i nowy pomysl zupelnie. Nie tradycyjne ale bardzo smaczne. To ze ty
          nie eksperymentujesz z potrawami to twoja strata. I nie wiem kto w takim ukladzie
          jest ignorantem ( ktos uzyl wczesniej okreslenia - kulinarnym ksenofobem)
          Kuchnia sie zmienia i gdyby wszyscy mieli takie podejscie do jedzenia to jedynymi
          potrawami polskiej kuchni bylaby "kasza jaglana i groch ze slonina"

Wyobrazni zycze...
          • Gość: wmk Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.co.us.ibm.com 24.05.02, 14:01
            Gość portalu: Senin napisał(a):

> Gość portalu: wmk napisał(a):
            > > co pewien czas
            > > jakiś ignorant puszcza post o tym, że np. dodaje do zupy mleczko kokosowe
            > albo ketchup i sprowadza mnie to na ziemię.
            >
            > No z tym ignorantem, to chyba mocno przesadziles! Czuje sie osobiscie
            > zaatakowana, To ja dodaje mleko kokosowe zamiast smietany. Przepyszna ciekawa
            > kombinacja i nowy pomysl zupelnie. Nie tradycyjne ale bardzo smaczne. To ze ty
            > nie eksperymentujesz z potrawami to twoja strata. I nie wiem kto w takim ukladz
            > ie
            > jest ignorantem ( ktos uzyl wczesniej okreslenia - kulinarnym ksenofobem)
            > Kuchnia sie zmienia i gdyby wszyscy mieli takie podejscie do jedzenia to jedyny
            > mi
            > potrawami polskiej kuchni bylaby "kasza jaglana i groch ze slonina"

nie no, z tym ignoractwem to byl zart ;))
            no a jesli chodzi o experymentowanie, to oczywiscie rowniez masz racje
            • Gość: Senin Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.prem.tmns.net.au 24.05.02, 23:19
              Nie moge cie przekonac tak na odleglosc, tego sie jeszcze nie daje virtualnie;-
              ), a szkoda. Zaeksperymentuj, gwarantuje efekt, a jak naprawde ci nie bedzie
              smakowalo, to mozesz sie zemscic wysylajac mi wirusa.
              Tylko pamietaj trzeba troche zupkr podrasowac np dodaniem lyzki pasty curry
              (indyjskiego nie tajskiego)

Co masz na mysli mowiac o innych pomyslach..???
              Senin
    • Gość: anma Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.02, 23:22
      Przede wszystkim - żadnych owocowych (uraz jeszcze z przedszkola:-))
      Grand Prix - ogórkowa z koperkiem!
      A potem: rosół z marchewką i natką, pomidorowa, pieczarkowa z grzankami,
      kapuśniak (kwaśny koniecznie!), barszcz czysty do picia, szczawiowa z jajkiem,
      krupnik....rozmarzyłam się a tu godzina nieludzka na jakiekolwiek jedzenie....
      Pozdrawiam.
      • kasiulek Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? 24.05.02, 00:35
        A ja najbardziej nie cierpie ROSOLU, kminkowej (fuj... z grzaneczkami z
        bulki... bleeeee...) i owocowych.

A ubostwiam (oprocz pomidorowej:) BARSZCZ w kazdej postaci!!!
        • Gość: anma Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.02, 21:02
          A co to za stwór ta zupa kminkowa???Na samą myśl już jej nie lubie....
    • default Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? 24.05.02, 14:52
      Nikt nie wymienił grzybowej! A ja uwielbiam - taką z suszonych borowików, ale
      mogą być i inne grzybki, do tego albo drobna krakowska kaszka, albo kluseczki-
      łazanki! Jest to w zasadzie zupa wigilijna, ale ja ją jesienią i zimą czesto
      robię. Dobra jest też pieczarkowa - ale to już nie ten smak (niektórzy
      twierdzą, że pieczarki to nie grzyby - tak jak i boczniaki). Wspaniała jest
      zupa ze świeżych grzybów - zwłaszcza z gąsek, albo kurek. Taką z kurek
      dosmaczam odrobiną żurku (w płynie lub proszku) - i wtedy to już absolutny
      szał.
    • Gość: feainne Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.02, 19:09
      ooo...wlasnie grzybowa:-))) i jeszcze krupniczek i fasolowa, jarzynowa nie
      pogardze, mniam:-)
    • Gość: davis Re: kultowa pomidorowa - a co poza tym? IP: *.pilickanet.pl 24.05.02, 19:25
      Pomidorowa z ryżem rządzi, a pozatym to lubię jeszcze zupę z kapusty (takie coś
      z kapusty kiszonej i kaszy) no i oczywiście barszcz biały z jajeczkiem (ale
      taki extra mocny).
      A zupki owocówki przyprawiają mnie o mdłości :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka