27.02.05, 23:22
No telefon w kapuscie. Jeszcze musze posiedziec z godzine co najmniej, bo
nazawijalam golabkow i wlasnie wrzucilam w piec.
Obserwuj wątek
    • millefiori wazy greckie 27.02.05, 23:24
      A o formach sie uczysz poszczegolnych czy juz o malarstwie?
      Bo malarsko - czarno- i czerwonofigurowo, bezsprzecznym autorytetem
      anglojezycznym jest prof. John Crawford z mojej starej uczelni. Zaraz rzuce linki
      • millefiori Re: wazy greckie 28.02.05, 00:00
        A teraz problem. J. Crawfordow cwierc miliona, i jak on mial na drugie imie???
        Znakomity wykladowca, slynny z krawatow stosownie dobieranych do sytuacji i
        tematu wtkladu:)))
      • vaud Re: wazy greckie 28.02.05, 16:57
        o geometrycznych i korynckich
        • brezly Re: wazy greckie 28.02.05, 16:58
          O, czesc Vaud!
          • vaud Re: wazy greckie 28.02.05, 17:08
            Brezly, ale sie stesknilam!
            • brezly Re: wazy greckie 28.02.05, 17:09
              No masz, a myslisz ze ja to co? Do ksiezyca wylem.
              • vaud Re: wazy greckie 28.02.05, 17:14
                A ja zaraz do szkol, choc zamiec na drodze, i oko wykol. Dziadki ze szkol
                zwolnione, a ja -patrz pan- haruje!
                • brezly Re: wazy greckie 28.02.05, 17:16
                  Wogole to my jak te takie ptakowate dinozaury w tymm BBC serialu. Pamietaci ejak
                  sie na zime zaczelo robic zimno na Antarktydzie, cyz mam teg poszuakc czy jest
                  filmik. Przycupnac i przetrwac.
                  Oglaszam Przedwiosnie. Dzis ma byc najzimniejszy dzien/noc.
                  • vaud Re: wazy greckie 28.02.05, 17:20
                    Poprosze o ptakowate. Gdybym to ja miala skrzydelka jak gaska...
                    no polecialabym ja do szkoly prosto, a nie tkwila w korkach na trase przejazdu
                    cystern z benzyna. Tak cysterna zanim ruszy to akurat jest zmiana swiatel . To
                    ona przejedzie. A my stoimy. Przed nami zreszta jeszcze dwie cysterny, bo one
                    zwierzeta stadne sa. Czwarty do brydza czesto sie gdzies zawierusza, ale i tak
                    trzy zmiany swiatel, a my stoimy.
                    • brezly Re: wazy greckie 01.03.05, 07:57
                      OK, poszukam. Z tym oglaszaniem Przedwiosnia to sie czuje jak ten komputer
                      pokladowy astrolotu z Lema. Co to wszczal bunt, wysadzil zaloge, wyladowal na
                      jakiejs planecie i oglosil sie krolem jej jaszczurow. A potem zardzewial ze
                      zlosci bo jaszczury nie chcialy go sluchac :-(((
                      Z okna widze bale fartuchy przysypane sniegiem.
        • vaud Re: wazy greckie 28.02.05, 23:15
          poczebuje wiedziec, czy w geometrycznych kraterach grzebano prochy jak w
          urnach, czy tylko stawiano na kurhanku. Bo nie panuje jasnosc w moich zrodlach.
          • millefiori Re: wazy greckie 01.03.05, 08:02
            W moich tyz nie. Z tymi urnami to tak naprawde nie jest jasne do konca, czy one
            sie w ziemi przypadkiem wtornie nie znalazly, jesli nie wystapily bezposrednio w
            jamie grzebalnej w otoczeniu innych dobr.
          • vaud Re: wazy greckie 01.03.05, 16:08
            vaud napisała:

> poczebuje wiedziec, czy w geometrycznych kraterach grzebano prochy jak w
            > urnach, czy tylko stawiano na kurhanku. Bo nie panuje jasnosc w moich
            zrodlach.

--------> Baloo?.......
            • baloo Re: wazy greckie 02.03.05, 17:23
              Nie wiem. Poprosze o inny zestaw pytan ;o)

Na chlopsko-kopaczy rozum : raczej nie na kurhanku, a pod , znaczy w srodku
              komory grobowej. A czy w samym kraterku byli koniecznie przotki czy ich
              wa£ufka , tego nie wiem. Atak wogle to taki ja nawet nie kucalem obok Greckich
              klymatow.

• vaud Re: wazy greckie 04.03.05, 14:41
                Otoz NA kurhanku, jak sie okazuje. Zamiast nagrobka, mocium panie. Stwierdzono
                wczoraj w czasie powtorki-materialu w szkole.
                • mi_fiori Re: wazy greckie 07.03.05, 07:10
                  Tak na pusto stawiali, czy na pelno, ze sie dopytam jeszcze gwoli uzupelniania
                  wiedzy. Znaczy, czy waza z flaczkami np. jak te kanopy egipskie, czy urna
                  popielnicowa?

Jak dojdziesz do pochowkow europejskich od sredniowiecza w gore, to sluze
                  fachowa pomoca i ilustracja.
                  • vaud Re: wazy greckie 08.03.05, 13:38
                    na pusto, a w dnie dziura. Jak libacje wlewali , wsiakalo umarlemu w grunt.
                    • millefiori Re: wazy greckie 10.03.05, 22:04
                      Aaaa.... swiadkowie jacys byli, wehikul czasu wyslano i film nakrecono? Zrodla
                      ikonograficzne z waz wyjeto?
                      • millefiori Vaaaud? 10.03.05, 22:05
                        Jestes, czy juz sobie poszlas? Jesli poszlas, to ja tez ide, jesli jestes, to
                        posiedze jeszcze chwile.
                        • vaud Re: Vaaaud? 10.03.05, 22:09
                          Jestem
                      • vaud Re: wazy greckie 10.03.05, 22:07
                        Tkwilo w ziemi wyzej niz nieboszczyk i dary grobowe. Po dziurze poznali, ze sie
                        z gara nie napijesz, to pewnie dla sztywnego w kurhanku.
                        • millefiori Re: wazy greckie 10.03.05, 22:08
                          E-e, a nie byl to aby wczesny prysznic?
                          • vaud Re: wazy greckie 10.03.05, 22:09
                            za duza dziura. Chluploby wszystko na raz i tyle.
                            • millefiori Re: wazy greckie 10.03.05, 22:10
                              Cache-pot?
                              • vaud Re: wazy greckie 10.03.05, 22:12
                                cache pot bez dziury so. Dlatego nie trzeba spodeczka.
                                • millefiori Re: wazy greckie 10.03.05, 22:15
                                  Pytam nie tak bardzo glupio, bo w Peszcie w skorupiarni ogladalam cos, co
                                  wygladalo jak wielkie ceramiczne kolko do serwetek i stalo napisane "Caspo"
                                  • vaud Re: wazy greckie 10.03.05, 22:17
                                    Wot zagadka!
                                    • millefiori Re: wazy greckie 10.03.05, 22:19
                                      No cache-pot, tylko po wegiersku. Akcenty nad a i o.
                                      • vaud Re: wazy greckie 10.03.05, 22:25
                                        a srednica?
                                        • millefiori Orchdee i ogrody 11.03.05, 20:11
                                          O tym mowilam:
                                          www.longwoodgardens.org/Tour/ConservatoryTour/Conservatory.htm
                                          • millefiori Re: Orchdee i ogrody 11.03.05, 20:21
                                            www.longwoodgardens.org/
                                            • olo53 Re: Orchdee i ogrody 13.03.05, 00:46
                                              Za dawnch czasow w kawiarni Kosskow ktora miescila sie za beznadziejnym domem
                                              towarowym, chodzilo sie wypic kawe, a pies, taki prawdziwy arystokrata, Dog
                                              obwachiwal gosci i sprawdzal czy to aby nie milicja, nigdy sie nie mylil.
                                              Kto znal Kossakówke ten wie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka