12.05.05, 19:10
Powiedz mi, prosze, jakim cudem Przenicowany swiat ukazal sie drukiem w ZSRR?
Pojac nie moge. Fakt, ze wydanie mam z 1990 r, uzupelnione i poprawione, wg
notki wydawcy, ale nadal nie za bardzo...
Obserwuj wątek
    • olo53 Re: Olo! 13.05.05, 07:07
      Mam niejasne przeczucie ze cenzura nie traktowala powaznie sf. Jak widac
      nieslusznie a dla tej literatury zbawiennie. Ta atmosfera Lubianki w scenie
      przesluchania ‘organizacji dentysty’, cos takiego w ‘normalnej’ literaturze by
      nie przeszlo. No i ten koszmarny zaduch totalitaryzmu.
      I kiedy to zostalo napisane: Komarowo - Leningrad 1967---1968
      Massaraksz!

• millefiori Re: Olo! 13.05.05, 07:46
        Wlasnie! Kostiumem sf mozna bylo przykryc wszystko. Sadzisz, ze cenzura byla az
        tak tepa czy az tak inteligentna?
        • olo53 Re: Olo! 13.05.05, 08:04
          Mysle ze cenzura doskonale wiedziala o co chodzi ale ten typ literatury byl
          traktowany jako jakis margines. U nas tez Lemowi i Zajdlowi przechodzily rzeczy
          zdawalo by sie nie do przeskoczenia. Zreszta przypatrz sie tym ‘twarzom’ z
          politbiura, czy ktos taki mogl czytac sf.
          • brezly Re: Olo! 13.05.05, 08:11
            Aha, całkowicie się zgadzam. Choćby Lemowa "Opowieść pierwszego odmrożeńca" albo
            Tichy na Rybicji Pinty.
            Z drugiej strony mogli nie rozumieć. Lem tłmaczył kiedyś że fizyka w ZSRR mogła
            sie spokojnie rozwijać bo żaden baran nie rozumiał z tego nic. Wiec trudno było
            oskarżać od odchylenie, bo np. względem czego.
            A "Slimak na zboczu" to ju/z metafizyka.
            • olo53 Re: Olo! 13.05.05, 08:17
              Zgadza sie ale nie do konca, z genetyki tez zaloze sie nic nie rozumieli a
              jednak doktrynalnie rzadzil Lysenko. Cybernetyki tez w zab zaloze sie, a jednak
              im sie nie spodobala.
              • millefiori Re: Olo! 13.05.05, 08:44
                Z wizyt w urzedzie C na ul. Mysiej, z programem wykladow SHS-u, rok 83:
                - Pani mi wytlumaczy, co to jest ten... a, zulejos i dorada...
          • millefiori Re: Olo! 13.05.05, 08:55
            Twarze zarzadu to co innego, a w cenzurze znajdowali sie czasem ludzie myslacy.
            Podobno wlasnie najlepsze kawaly polityczne wymyslal zespol z Mysiej, naprzeciwko KC
            • ewakurz Re: Olo! 13.05.05, 09:53
              Wymyslal czy notatki sporzadzal?
              • olo53 Re: Olo! 13.05.05, 14:18
                Jedno nie przeszkadza drugiemu.
                Naprawde to mnie zdziwilo kiedy przeczytalem niezaklamany opis bitwy pod
                Lenino, lacznie z tymi oddzialami idacymi za atakujacymi i rozwalajacymi
                opieszalych lub chcacych sie wycofac.
                • olo53 Re: Olo! 13.05.05, 14:23
                  Kiedys czytalem jakies wspominki funkcjonariusza z Mysiej ktory mowil ze
                  najtrudniej bylo wychwycic wszystko Tygodnikowi Powszechnemu.
                  • olo53 Re: Olo! 13.05.05, 14:37
                    No i: - Pani mi wytlumaczy, co to jest ten... a, zulejos i dorada...
                    • millefiori Re: Olo! 13.05.05, 16:59
                      Juz tlumacze: Inkryminowane terminy znajdowaly sie w tytule wykladu. Wyklad mial
                      byc o portugalskim renesansie i baroku.

W sztuce Portugalii tego okresu wystepuja dwa typy dekoracji wszystkiego, co
                      zbudowano, od fontanny do wiezy koscielnej. Pierwszy, to malowane na niebiesko
                      szkliwione kafle z bialym tlem, ktorym oblepia sie doslownie wszystko, z
                      zewnatrz i wewnatrz. Przybyly z Arabii i wyjatkowo dobrze przyjely sie w
                      Portugalii, do dzis trzymaja sie mocno, i sa nadal modne, rzec mozna, ponadczasowe.
                      Drugi to talha dorada: zarezerwowana dla wnetrz,dekoracja rzezbiarska, zwlaszcza
                      w kosciolach, ale i wnetrza mieszkalne tez nie pozostawaly w tyle (coz,
                      kolonie!) w drewnie i sztukaterii, bardzo obficie pozlocona, czasem wrecz cale
                      wnetrza kipialy od zlota; Ludwik XIV ze swoimi wersalskimi wnetrzami to w
                      porownaniu z owczesnymi wyrobami portugalskimi szczyt skromnosci i prostoty.
                      • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 00:18
                        Ogryziona przez pajaka reke jak rzeklam, na skan wrzucilam i poslalam @.
                        • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 00:21
                          Bedziemy badac, bedziemy tak badac co by wyszlo na komara:)
                          • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 00:23
                            To nie bylo komarze, wiem co mowie, na Mazurach sie wychowywalam dzieckiem w
                            kolebce.
                            • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 00:27
                              Millefiori pajaki w naszym klimacie nie gryza! nie chca nas po prostu.
                              • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 00:29
                                Chce jakiegos pajaka ktory cie ugryzl, ja go urzadze!
                              • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 00:30
                                To co lub kto, ja sie pytam? Poza tym jestem po poludniowej stronie Karpat. No
                                nie mow mi, ze wampir?
                                • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 00:35
                                  Dzieki, Olo, juz czuje sie bezpiecznie:)

Moze to pajak-wampir z Transylwanii?
                                • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 00:39
                                  To byla mucha, a nie pajak.
                                  Bywalem w gorach i spalem w pieknych 'okolicznosciach przyrody'
                                  pajakow wrednych nie ma, sa czasami wredni ludzie
                                  • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 00:41
                                    No nigdzie spokoju, wszedzie przyleca. Mam nadzieje, ze tse tse jeszcze sie w
                                    tym klimacie nie utrzyma...

Olo, wlasnie sie zaczyna impreza w Czarnej Dziurze z Matka Zalozycielka!
                                    • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 01:25
                                      Jeszcze tylko 83 posty!
                                      • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 01:26
                                        I bedzie dwudziestotysiecznik, ku chwale Dziewiarstwa!
                                        • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 01:30
                                          Jakby co to ja sie nie pisze. Niesmialy z natury jestem, w krzakach bzu se
                                          poczekam, pogratuluje komu trzeba.
                                          • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 01:33
                                            Niesmialosc nie ma tu nic do rzeczy:)
                                            • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 01:37
                                              Ano nie ma, a co ma cos do rzeczy? ze tak nismialo spytam?
                                              • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 01:42
                                                Millefiori, gdzies ty?
                                                • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 09:35
                                                  Wypisalam sie w przed wyjsciem w ksiazce Wychodkow.
                                                  A teraz wchodze z dzbankiem swiezo zaparzonej kawy.
                                              • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 10:09
                                                W tamtym momencie? Zabawa, rozmowa, dziewiarskie ramie w ramie we wspinaczce na
                                                20 tys.
                                                • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 11:34
                                                  Mam pare Pratchettow wyslac?
                                                  • pieranka Re: Olo! 15.05.05, 11:37
                                                    Śmiało, Olo, śmiało, szczel se 20 tysiali
                                                  • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 11:43
                                                    ja nie, ale Jagoda zapoluje pewnikiem, i nie bede zazdroscil tylko pogratuluje
                                                  • pieranka Re: Olo! 15.05.05, 11:51
                                                    Ależ zapraszam, zrób to dla nas!
                                                    pościgasz się z jaguta ewentualnie i adrenalina ci skoczy przyjemnie
                                                    bo przyjdzie kanuk i zje te 20 tys jednym kłapnięciem!
                                                  • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 12:27
                                                    Ide z wami!
                                                  • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 12:41
                                                    Olo, nie daj sie prosic;)
                                                  • pieranka Re: Olo! 15.05.05, 12:44
                                                    napis taki widziałam w przejściu podziemnym w P-niu:
                                                    Olutek skate or die! ;-)
                                                  • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 12:46
                                                    Sliczne i a propos:)))
                                                  • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 12:35
                                                    olo53 napisał:

> Mam pare Pratchettow wyslac?
                                                    A ktorych moglbys?

Millefiori
                                                    Wydawnictwa i ich obyczaje
                                                  • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 12:51
                                                    Czarodzicielstwo , Dysk, Kolor magii, Piramidy, Pomniejsze bostwa,
                                                    Rownoumagicznienie, Straz! Straz!, Trzy wiedzmy, acha jeszcze przy okazji
                                                    znalazlem Zajdla – Cala prawda o planecie ksi i inne.
                                                  • pieranka Re: Olo! 15.05.05, 12:53
                                                    w formie e-booka czy papierowej?
                                                  • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 12:54
                                                    O! O! Wszystko, czego nie mam! Mama: swiat dysku i wyprawe czarownic. Niania Ogg
                                                    moja idolka!
                                                  • olo53 Re: Olo! 15.05.05, 12:58
                                                    Formy papierowe to ja juz dawno pozyczylem swoim znajomym na wieczne
                                                    nieoddanie, tak ze przesle droga @ .
                                                  • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 12:59
                                                    Naprawde? masz w paczkach?
                                                  • pieranka Re: Olo! 15.05.05, 13:05
                                                    Przyznam się wam - z Pratchetta to ja grałam tylko w przygodówke Discworld Noir
                                                  • millefiori Re: Olo! 15.05.05, 13:07
                                                    Odziedziczylam po przyjaciolce, co scedowala na mnie.
                                                  • millefiori Re: Olo! 22.05.05, 19:21
                                                    masz @
                                                  • pieranka Re: Olo! 22.05.05, 20:03
                                                    Olo, masz @!
                                                    Pardą, że tak późno!
                                                  • olo53 Re: Olo! 22.05.05, 20:37
                                                    Dziekuje, no i nie bede wiecej
                                                  • pieranka Re: Olo! 22.05.05, 20:41
                                                    :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka