Gość: www.kielki-sklep.p IP: *.ingbank.pl 03.01.12, 15:59 Na talerzu w 2012 roku powinny się znaleźć kiełki, najlepiej uprawiane w swojej kuchni, czyli świeże i zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misself 2012 na talerzu 04.01.12, 10:14 Mamy w Polsce już od jakiegoś czasu modę na plastikowe wypieki w stylu angielskim i amerykańskim - dekorowane masą cukrową i potwornie słodkimi barwionymi kremami. Myślę, że to się jeszcze będzie utrzymywało, choć coraz więcej osób zwraca się ku ideałom Slow Food i m.in. nie używa barwników spożywczych. Zatem: na blogach nadal wysyp niebieskich plastelinowych tortów, cukiernie specjalizujące się w cupcake'ach będą prosperować, a zestawy do sushi będą wykupywane na pniu. Ja jednak mam wielką nadzieję, że ktoś wreszcie podchwyci postulaty naszych rodzimych kucharzy i spopularyzuje kuchnię polską. Ale nie schabowe i pierogi, tylko naprawdę TRADYCYJNĄ kuchnię polską z nutką nowoczesności :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: 2012 na talerzu 18.04.12, 09:26 Niestety, żeby docenić wartość polskiej kuchni, trzeba żyć parę lat poza Polską i do niej od czasu do czasu zatęsknić, między jedną wizytą w kraju a drugą. Wtedy na dziwadła takie jak "żurek po tajsku" scyzoryk sam w kieszeni się będzie otwierał. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: 2012 na talerzu 04.01.12, 22:01 Foodingi, cookingi i językomorderstwa. Straszne. Aż się zapowietrzyłam, a naprawdę przy całym swoim nieprzychylnym stosunku do nadużywania zapożyczeń zdążyłam się już nieco przyzwyczaić do znęcania się nad polszczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewuś 2012 na talerzu IP: *.augustow.mm.pl 09.01.12, 08:57 A Cake Pops? To będzie cukierniczy hit sezonu u nas moim zdaniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: 2012 na talerzu 09.01.12, 10:29 Maszerowanie za modą w kwestiach kulinarnych, to jest rzecz prawdziwie upiorna. Jeść trzeba, to co komuś smakuje. Warto oczywiście poznawać nowe smaki, eksperymentować w kuchni, ale mówienie o modzie mnie osobiście przeraża. Odpowiedz Link Zgłoś
ra.szymczak 2012 na talerzu 18.04.12, 10:04 Moim zdaniem też mówienie o modzie w kuchni to lekka przesada - każdy powinien jeść to co mu smakuje a nie opychać się czymś co nijak kojarzy nam się z dobrym smakiem ale jest w modzie, wszyscy to jedzą a więc i ja będę to pochłaniał. A nawiązując do robienia zdjęć potraw w restauracji - na początku mnie osobiście to nie dziwiło ale teraz zadziwia mnie skala tego zjawiska - na minus. Rozumie - zjedliśmy coś fajnego, smakowało nam - znamy nazwę potrawy, można poszukać i zdjęć i przepisu w necie ( wujek google na pewno pomoże ). A tu gdzie nie pójdę do fajnej knajpy czy restauracji to widzę ludzi robiących zdjęcia talerzowi. Jak tak dalej pójdzie to w lokalach gastronomicznych powstaną zakazy fotografowania :) _________________________________ Przepisy na tanie, szybkie i smaczne potrawy - Świat Smaku Profesjonalne doradztwo sprzętu AGD/RTV Odpowiedz Link Zgłoś