Dodaj do ulubionych

Cinkciarze wrócili do Pragi

28.06.05, 13:28
Czy w dobie kart bankomatowych i kredytowych ktoś korzysta jeszcze z usług kantorów albo, pożal się Boże, cinkciarzy? Myślę, że w miejscach cywilizowanych, a do takich Praga należy, te instytucje za kilka lat wymrą śmiercią naturalną, a przynajmniej zostanie ich bardzo bardzo niewiele.
Obserwuj wątek
    • dudala76 zdaje sie ze kolega w Pradze nigdy nie byl. 28.06.05, 14:16
      Spróbuj waść zamienić złotówki na korony, lubi sprzedac złotówki w Pradze.Kursy
      są tak niekorzystne jak na Okęciu prawie.Kiedys zabraklo mi koron i musialem
      złocisze wymienić to pamietam że az gardlo mnie sciskało z zalu
      • lmikulski Re: zdaje sie ze kolega w Pradze nigdy nie byl. 28.06.05, 14:41
        Proponuje tylko i wylacznie bankomaty.
        W okolicach Neseberu w Bulgarii i w samym Paryżu mialem przyjemnosc wyplacac
        zarowno karta plaska bankomatowa, jak i wypukla kredytowa, co wszystkim polecam.
        Bez nerwow, pospiechu, wtedy, kiedy waluty sa naprawde potrzebne.

Pozdrawiam turystow
        LM
        • Gość: xtrmntr Wygoda jest i owszem IP: 207.235.53.* 28.06.05, 16:20
          A oprocz tego straty z przewalutowania (raz) na euro/dolary, przewalutowania
          (dwa) z euro/dolary na zlotowke i (trzy) z tytulu oplaty za uzywanie bankomatu
          za granica - moze nie dotyczy topowych klientow i topowych kredytowek ale na
          pewno dotyczy lwiej czesci turystow ktorzy nie sa dyrektorami wielkich firm
          (ktorych zreszta i tak takie straty strzykaja).
          • komorka25 Re: Wygoda jest i owszem 28.06.05, 16:53
            Gość portalu: xtrmntr napisał(a):

> A oprocz tego straty z przewalutowania (raz) na euro/dolary, przewalutowania
            > (dwa) z euro/dolary na zlotowke i (trzy) z tytulu oplaty za uzywanie
            bankomatu
            > za granica - moze nie dotyczy topowych klientow i topowych kredytowek ale na
            > pewno dotyczy lwiej czesci turystow ktorzy nie sa dyrektorami wielkich firm
            > (ktorych zreszta i tak takie straty strzykaja).

A ty to masz karte Gminnej Kasy Oszczędnościowej w Psiej Wólce? Wszystkie DUŻE
            banki mają w Pradze swoje bankomaty i nie masz problemu. Ja korzystam z Citi i
            nie rozumiem twoich obiekcji
            • nicola21 Re: Wygoda jest i owszem 28.06.05, 17:20
              a ja rozumiem, bo z tego ze bank posiada tam bankomat wynika tylko tyle ze nie
              placisz za wyplate gotowki. i nie trzeba miec karty z cbanku zeby tej oplaty nie
              wnosic. nadal jednak osoba wyplacaja korony z konta zlotowkowego traci na
              przeliczeniu korony na euro i euro na zloty.
              • Gość: dxdxdx Na Słowacji to norma IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.05, 11:54
                Cinkciarze "atakują" także na Słowacji, m.in w Koszycach na dworcu kolejowym i
                autobusowym - tam głównie Romowie, gdyż jest ich tam sporo.
                - na dworcu kolejowym w Koszycach bezpieczniej wymieniać w kantorze
                -> u Romów, chyba też ze względów bezpieczeństwa raczej nie wymieniać, nie masz
                pewności, czy waluta bedzie prawdziwa, kurs korzystny, albo jakiś sztos.
                pozdrawiam
          • Gość: Sprawdźcie. Wypłata z bankomatu w Pradze - konto mBank. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 12:14
            Mam konto w mBanku.
            Prowizja od wypłaty w bankomacie za granicą wynosi 10zł (niezależnie od bankomatu). Przy płatności kartą, nie płacę dodatkowych prowizji.

Kurs po którym wymieniał mi bank był bardzo zbliżony do średniego NBP.
            Po powrocie od Polski i podliczeniu ile wydałem PLN na Korony (ze wszystkimi prowizjami), wyszło mi że było to najbardziej opłacalne (w porównaniu z wymianą w kantorze lub w banku).

Przykład:
            Transakcja: 27 lipca 2004
            Wypłata: 5000 CZK za 728,58 PLN + 10 PLN prowizji
            Po przeliczeniu: 0,1477 PLN za 1 CZK
            Kurs NBP z tego dnia: 0,1404 - proszę pamiętać że to jest kurs średni a nie kurs sprzedaży

I wcale nie jestem `topowym` klientem.
            Wszystkim polecam to rozwiązanie.
      • jan.kulczyk Re: zdaje sie ze kolega w Pradze nigdy nie byl. 28.06.05, 18:29
        > Spróbuj waść zamienić złotówki na korony, lubi sprzedac złotówki w Pradze.Kursy
        >
        > są tak niekorzystne jak na Okęciu prawie.Kiedys zabraklo mi koron i musialem
        > złocisze wymienić to pamietam że az gardlo mnie sciskało z zalu

Dobrze, teraz spróbuj przeczytać jeszcze raz dokładnie mój post, potem przeczytaj swoją odpowiedź i zastanów się, jaki popełniłeś błąd. Bo ja związku między moim wpisem a twoim nie widzę.

W Pradze bywam tak często, jak mogę. Zazwyczaj raz na kilka miesięcy.
    • Gość: defff Re: Cinkciarze wrócili do Pragi IP: *.wmc.net.pl 28.06.05, 15:21
      Ja zawsze do Pragi bralem dolary (teraz pewnie wzialbym euro). Wymienia sie je w
      kantorach, ktore nie pobieraja prowizji (podatku).
      Jest taki kantor blisko rynku, za straganami. Stal zawsze przed nim taki ladny
      mesio AMG (nie pamietam modelu). Bardzo korzystne warunki tam byly i do tego
      pewnosc, ze nikt w konia nie zrobi.
      Zlotowek sie nie oplaca brac.
    • Gość: Andri Re: Cinkciarze wrócili do Pragi IP: *.cafemax.eu.org 28.06.05, 17:26
      Jeśłi za wyjęcie kasy ze słowackiego bankomatu prowizja wyniosła 47 zł to owszem
      skorzystam z banków, kantorów a w ostateczności cinkciarzy!
      • jan.kulczyk Re: Cinkciarze wrócili do Pragi 28.06.05, 18:34
        > Jeśłi za wyjęcie kasy ze słowackiego bankomatu prowizja wyniosła 47 zł

To znaczy, że twój bank nieźle cię szturcha od tyłu. Ja płacę za wypłatę za granicą 5 zł niezależnie od kwoty, a są banki (Fortis), które nie pobierają ŻADNEJ prowizji za wypłaty w dowolnym bankomacie na świecie.
        Są jeszcze banki, które pobierają WŁASNĄ, DODATKOWĄ prowizję za wypłatę z ich bankomatu. Ta prowizja jest wtedy niezależna od tego, co nalicza ci twój bank. Ale z takim chamstwem spotkałem się tylko w niektórych bankomatach w USA (bankomat informuje wtedy o tym przed wypłatą). W Europie tego nie uświadczyłem.

to owsze
        > m
        > skorzystam z banków, kantorów a w ostateczności cinkciarzy!

A idź, idź. TYlko po spotkaniu z cinkciarzem tyłek (portfel) cię może boleć jeszcze bardziej niż po otwarciu wyciągu z banku ;))
    • Gość: jacol ale afera!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.06.05, 21:24
      w każdym większym polskim mieście są cynki
      • Gość: alewi Re: ale afera!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.05, 06:48
        Nie trzeba zbytnio oszczedzac na sile bo to sie nie oplaca, lepiej otworzyc
        sobie dwa konta w polskich bankach które naleza do europejskich Banków
        posiadajacych swoje oddzialy w Czechach np. Kredyt bank, który jest częścią KBC
        Group, który z kolei w Czechach posiada CSOB Bank, nie płacisz wtedy prowizji,
        a do tego juz większośc polskich banków zmieniła walute przeliczeń na kartach z
        USD na EUR tzn. ze w krajach gdzie jest EUR masz tylko jedno przeliczenie z EUR
        na PLN.
        Jeżeli jexdzi się czesto do danego kreju to moze warto otworzyc sobie rachunek
        w CZK i tam podpiac kartę. Nie wiem czy to jest mozliwe w Polsce ale napewno
        warto popytac.
        pzdr
    • Gość: polski turysta stacje pod Zgorzelcem wymieniaja euro po 3,6-,PLN IP: *.ipt.aol.com 29.06.05, 10:39
      CPN-y polskie tez prowadza rozboj w bialy dzien tuz pod granica polsko-
      niemiecka.Nie dosc ze paliwo sprzedaja po zawyzonych cenach czesto 10 % to
      jesczcze bardzo niekorzytnie wymieniaja prywatnym turysom euro za zatankownie.A
      oplata za skorzystanie z toalety na stacji paliwowej w wysokosci 1,5 zlotego to
      juz eldorado dla wlasciciela ...
      Toalety w Niemczech sa bezplatne i oferuja wiekszy luksus i wygode
      • Gość: wprost z pragi Re: stacje pod Zgorzelcem wymieniaja euro po 3,6- IP: *.chello.pl 29.06.05, 10:55
        1 PLN 5 koron w praskich kantorach
        lub 7 jeśli kupisz 30000 koron
        1PLN w Polsce 13 koron
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka