Dodaj do ulubionych

Dostała mandat, bo szła za wolno

IP: *.kom / *.os1.kn.pl 13.04.06, 12:58
lol
Obserwuj wątek
    • Gość: pupo Re: Dostała mandat, bo szła za wolno IP: 212.160.172.* 13.04.06, 13:04
      a mógł zastrzelić!
    • Gość: louis Re: Dostała mandat, bo szła za wolno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:06
      pewnie byla czarna
      • Gość: aartekk Ustąp pierszenstwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:09
        Ja dostalem mandat za to ze stalem przed znakiem ustąp pierszeństwa :))
        Ale odmówilem przyjecia i teraz mam sprawe w sądzie grodzkim :((
        Ciekawe czy mnie skażą?
        • taj_pan Re: Ustąp pierszenstwa 13.04.06, 14:31
          skażą na 100%. mnie w sytuacji gdzie miałem 100% racji skazali.pierwsze pytanie
          sędziny było jaką chciałbym otrzymać karę. nie dość, że naubliżały mi żółte
          palanty, gdy żona się wtrąciła to ją też od k...w potraktowali. To później
          jeszcze w sądzie dostałem 450zł kary.
          • Gość: aartekk Re: Ustąp pierszenstwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 15:56
            To mnie pocieszyleś :(
    • Gość: BlANKA Niektorzy powinni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.06, 13:11
      Niektorzy piesi powinni jednak placic mandaty za niewlasciwe przechodzenie,
      oraz za wchodzenie na jezdnie wprost pod samochod. Piesi na przejsciach jak
      jest zielone swiatlo, to przechodza, bo maja prawo, a jak jest czerwone, to tez
      przechodza.
      Zapominaja, ze w zetknieciu z samochodem, zawsze pieszy przegrywa. Poza tym
      jak dla jednych swiatla zielone,to dla innych czerwone, dodatkowo kierowca tez
      jest czlowiekiem i tez moze mu sie zdarzyc byc danego dnia w gorszej formie
      (nie mysle o alkoholu).
      Kierowcow karze sie za nieprzestrzeganie przepisow, piesi za to robia jak chca
      bez zadnych konsekwencji.
      • yourij Re: Niektorzy powinni 13.04.06, 13:28
        BIANKA.... masz rację :)
        Ale ostatnio widziałem nieco inną scenkę. Duże przejście dla pieszych na
        przeciw dworca PKP w Gliwicach. Tłum ludzi, którzy wyszli z dworca przechodził
        na zielonym... A przynajmniej próbował najpierw przedostać się przez wały
        ochronne błotnego śniegu wzdłuz całego krawężnika po jednej stronie a potem
        przeskoczyć na chodnik po drugiej... Normalka, że kilku z nich nie zdążyło. Ale
        to nie powód, żeby taki WAŁ NIEMYTY (nie wiem, jak gościa określić) w
        dostawczym busie wbił się na zielonej strzałce (warunkowej!!) w ten tłum...
        Jak mu wkurzony pieszy zaczął zastępować droge, żeby mniej sprawni zdążyli
        uciec przed mającymi ruszyć autami, to pajac najpierw kolesia staranował a
        potem jeszcze jakieś wiązanki puścił. K***WA co za naród....!!! Zero myślenia i
        szacunku dla bliźniego...
        Bez różnicy czy pieszy czy kierowca !
        Najbardziej mnie to zabolało dlatego, że kilkanaście godzin wcześniej
        przyleciałem z Anglii. A tam znowu na odwrót. Jak byłem jakieś 15 metrów od
        przejścia (sam !) to już z daleka kierowcy zwalniali i to za każdym razem !
        Kultury, moi drodzy... Wiem, że to może nie do końca komentarz do artykułu ale
        czasem po prostu się wstydzę za nas samych...
        • Gość: manhu Re: Niektorzy powinni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:51
          BIANKA nie masz racji!!!
          >Niektorzy piesi powinni jednak placic mandaty za niewlasciwe przechodzenie,
          >oraz za wchodzenie na jezdnie wprost pod samochod.

To fakt ja jestem tak złośliwym chamem, że przechodzę na zielonym, podczas gdy to kierowca na czerwonym wspomagany "strzałką" ma bezwzględne (wymuszane w 70%) pierszeństwo, a nawet taki co nie ma "strzałki" i wali po zewnętrznej (5%).

Mało tego złośliwie włażę na jezdnię wprost pod samochód. Ofkors, to że są pasy to nie ważne, jak też to że 99% kierowców wymusza pierwszeństwo na pasach więc żeby przejść zgodnie z prawem (czyli bez wchodz.wprost pod samoch.) musiałbym czekać średnio jedynie ok.16 godz. (od 7.00 do 23.00), phi też mi problem.

> dodatkowo kierowca tez jest czlowiekiem i tez moze mu sie zdarzyc byc danego
          > dnia w gorszej formie (nie mysle o alkoholu).
          dodatkowo kierowca tez jest zwyrodnialcem i w 99% wymusza na pasach pierwszeństwo, nawet na światłach w 70% ryzykując życiem pieszego, nie swoim

> Kierowcow karze sie za nieprzestrzeganie przepisow, piesi za to robia jak chca
          > bez zadnych konsekwencji.
          No nie to już przesada! Co ty bredzisz?!!! Gdzie jest policja? Tak ona poluje w lasku na pędzących 100km/h po bezpiecznym odcinku poza miastem, zamiast stanąć przy pasach i wlepiać mandaty 100x częściej, dodatkowo w groźniejszych sprawach!
          Ponadto jakbyś niewiedziała to wielu głupich pieszych poniosło karę śmierci za wymuszenie na czerwonym (bieg np. do tramwaju itp) co skuteczniej od madatu 100 zł odstrasza następców.
          • Gość: kali ukraść Re: Niektorzy powinni IP: 213.199.253.* 13.04.06, 14:41
            Posłuchaj Manhu. Dobrze,że umiesz pisać, bo na wysiłek intelektualny w postaci
            zrobienia prawa jazdy już Cię chyba nie stać. Gdyby Ci się jednak kiedyś udało,
            to jestem przekonany, że jako kierowca nadal będziesz uważał, iż "chamy, które
            nagle wchodzą na jezdnię" mają rację i nigdy do żadnego z nich nie będziesz miał
            o to pretensji.
            • Gość: J Re: Niektorzy powinni IP: *.pro.lama.net.pl 13.04.06, 15:16
              W polsce prawo mówi: Pieszy może wejść na zielonym świetle na pasy i przejśc na
              drugą stronę nawet jeśli zapaliło mu się czerwone światło pod warunkiem, że nie
              będzie zwalniał itp. Kierowcy w takiej sytuacji nie wolno zmusić pieszego do
              np. nagłego usunięcia się z jezdni czy przyspieszenia. A co do zielonej
              strzałki przy skręcie w prawo: 1. Każdy samochód musi się przed taką włączoną
              strzałką zatrzymać. 2. Może wjechać na skrzyżowanie dopiero wtedy gdy jest to
              bezpieczne i nie będzie przeszkadzał nikomu kto ma zielone światło (albo
              pieszemu który nie zdążył jeszcze przejść - za jeden taki błąd można oblać
              egzamin na prawo jazdy)
          • zigzaur Re: Niektorzy powinni 13.04.06, 15:37
            Ciekawe, jak długo jeszcze pożyjesz w taki sposób zachowując się na jezdni?
            • Gość: manhu Re: Niektorzy powinni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 13:57
              Dłuuugo:)

1.Czemu niby kali ukraść zakłada, że nie mam prawka?
              2.Na każdego kierowcę patrzę jak na niebezpiecznego wariata-zwyrodnialca i dzięki temu większości problemów unikam.
              3.Na razie miałem tylko 2 makabry:
              -przechodzę przez jezdnię na zielonym, jeden samochód stoi, ale drugi psychol (czerwone! brak strzałki!) po zewnętrznej wymusza i ... przeżyłem, ale ten co pierwszy wszedł na pasy miał mniej szczęścia, bo psychol niemal go musnął, a w 95% by zabił mnie bo to przejście jest długie i idę szybkim krokiem
              -zielone, psychol wali po zewnętrznej (czerwone! brak strzałki!) i trup? nie nagle inni kierowcy makabrycznie trąbią i zdołałem odskoczyć, następnie fala bluzgów, rzecz jasna psychol myślał że miał rację. I to jest makabra, że 99,9% takich przypadków jest bezkarnych podczas gdy jest to próba bestialskiego morderstwa (zwykle grozi 25 lat a tu w 0,1% mandat)
      • sapervodicka kierowca moze wjechac 13.04.06, 13:31
        na skrzyzowanie wtedy kiedy jest zielone swiatlo i skrzyzowanie jest puste,
        te dwa warunki sa wlasnie po to zeby wolna staruszka mogla bezpiecznie przejsc
        przez ulice nawet kiedy swiatlo sie zmieni na czerwone,
        jezeli trafi na myslacego sedziego to ten opieprzy policjanta debila i caly
        glupi mandat kaze mu sobie wsadzic w tylek
        • zigzaur Re: kierowca moze wjechac 13.04.06, 15:38
          W Słupsku to nawet kogoś zabito za przechodzenie na czerwonym świetle. Nazywał
          się bodajże Przemek Czaja?
      • Gość: pegaz Re: Niektorzy powinni IP: *.chello.pl 13.04.06, 13:35
        > Kierowcow karze sie za nieprzestrzeganie przepisow, piesi za to robia jak chca
        > bez zadnych konsekwencji.
        No, nie do końca się zgodzę, kilka razy widziałem interwencję w stosunku do pieszych :)

Jest druga strona medalu - zwykłe czepialstwo policjantów, kolega dostał 250(!) mandatu za przechodzienie na czerwonym. Niby mu się należało, ale 1. ruchu wtedy w ogóle nie było, 2. widoczność z tego miejsca jest na kilometr i nie było mowy o stworzeniu zagrożenia, 3. akurat tamte światła są wyjątkowo wredne, długo trwa czerwone, krótko zielone i na ogół pieszy załapuje się dwuetapowo. Nie wystarczyło by upomnienie lub mniejszy mandat adekwatny do 'zagrożenia'?

W zasadzie nie powinno się relatywizować przepisów - ale naprawdę mnie wkurza, jak policjanci wręcz wysysają złapanego delikwenta, czepiając się każdego drobiazgu jakkolwiek byłby on absurdalny w konfrontacji z lokalną sytuacją na drodze.
        • zigzaur Re: Niektorzy powinni 13.04.06, 15:49
          Zaobserwowane:

Centrum dużego wojewódzkiego miasta, w południowej Polsce.
          Pewna kobieta z roztargnienia wchodzi na przejście na czerwonym świetle. Nagle
          ktoś na nią krzyczy z tyłu. Jest to oficer policji w jesiennym mundurze.
          Jednakże z brodą, co raczej jest rzadkością.
          Reakcja kobiety:
          - O Jezu! W Gdyni jestem!
    • Gość: dfg Re: Dostała mandat, bo szła za wolno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:57
      Myslalem, ze tylko w Polsce prawo jest absurdalne...

s10.bitefight.pl/c.php?uid=44862
    • Gość: koni Babcia nie bacia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 14:03
      ale w pewnym czasie musi przejc przez pasy, miałem przypadek ze staruszka
      bardzo zniedolezniala przechodzila 10m odcinek pasów okolo 2 minuty - zaczeła
      na zielonym, skonczyla na poczatku kolejnego cyklu. Przyblokowala ruch - w tym
      wypadku wszyscy kierowcy byli cierpliwi nikt jej nie tłumaczył słownie ile ma
      na to czasu
      • zigzaur Re: Babcia nie bacia 13.04.06, 15:41
        Przed pisaniem artykułu warto było sprawdzić, czy osoby niepełnosprawne w
        Kaliforni nie mają obowiązku specjalnego oznakowania siebie (laska, kamizelka
        odblaskowa czy coś podobnego itp.).

Jeśli pieszy (osoba stara czy chora) ma pewność, że nie przejdzie przez
        przejście w ciągu zielonego światła, to powinien zażądać pomocy policjanta a
        policjant ma obowiązek udzielić pomocy przy przejściu. W razie potrzeby
        zatrzymując samochody.
    • Gość: Longislander Cwana staruszka IP: *.dsl.invision.com 13.04.06, 14:21
      To czysta spekulacja, ale znajac przebieglosc tutejszych adwokatow nie
      wykluczam, ze baba wlazla na czerwonym swietle, a potem namowiona przez
      kauzyperde (tu latwo od zaplacania mandatu sie wykrecic kontestujac go w
      sadzie, co jednak kosztuje pare godzin mitregi) twierdzila, ze nie zdazyla
      przepelznac na druga strone. Juz uzyskala swiatowy rozglos, zostanie liderka
      Ruchu przeciw Brutalnosci Policji, pewnie ma kontrakt na napisanie o tym
      ksiazki, na postwawie ktorej powstanie film, a potem serial. Wyprodukuja
      mnostwo gadzetow z pelajaca babcia jako motywem i wystapi w telewizyjnych
      reklamach lekow na artretyzm (na ekrenie babcia w polowie pasow lyka pigulke i
      dalej mknie jak strzala wymykajac sie policjantom).
      • Gość: kot Re: Cwana staruszka IP: *.2a.pl 13.04.06, 15:04
        Masz za bujną wyobraźnie.....albo jesteś psem....bo co ich tak bronisz...Czy
        widziałeś kiedyś żeby psy dały mandat za agresywną jazdę....albo za parkowanie
        przed przejściem (na przejściu) dla pieszych....nie tylko przy...za dup..le a
        sami jeżdżą jak popaprani i parkują na miejscach dla inwalidów (proponuje tekst
        z fakty.interia.pl o motoryzacji)
        • Gość: Longislander Re: Cwana staruszka IP: *.dsl.invision.com 13.04.06, 15:39
          You mean cops, right? To bylo w Stanach, a tu policja drogowa jest malo
          zlosliwa. Karaja przede wszystkim tych, ktorzy jezdza agresywnie. Zacznij
          wyprzedzac zmieniajac pasy ruchu a natychmiast cie wylowia. Mozesz natomiast
          jechac spokojnie 15-20 mil/godz ponad limit jesli jedziesz tym samym pasem i po
          prostu jedziesz tak jak wszyscy inni. Wtedy nic ci nie zrobia. Problem jest
          natomiast to, ze na kazdym malym dzielnicowym skrzyzowaniu jest znak stop (tzn.
          4 znaki, na kazdym rogu) i latwo dostac manadat jesli tylko sie zwolni bez
          kompletnego zatrzymania.
          • zigzaur Re: Cwana staruszka 13.04.06, 15:51
            Ponieważ mam prawo jazdy i codziennie jeżdżę, to muszę wyjaśnić, że w celu
            wyprzedzenia TRZEBA KONIECZNIE zmienić pas ruchu. W przeciwnym razie najedziesz
            na tył pojazdu jadącego przed tobą wolniej.
            • Gość: Longislander Re: Cwana staruszka IP: *.dsl.invision.com 13.04.06, 16:08
              Niekoniecznie. Sa kraje gdzie sa autostrady a te maja szereg np. 6 albo 8 pasow
              ruchu w kazda strone i mozna wyprzedzac wolniejszych, jadacych pasem po prawej
              stronie choc w USA dozwolone jest wyprzedzanie (bez zmiany pasa) rowniez po
              lewej stronie. Policja lapie tych, ktorzy myszkuja skaczac z pasa na pas w luki
              miedzy pojazdami. Zdarza sie to rzadko bo natychmiast konczy sie mandatem
              zaczynajacym sie od $100.
    • Gość: yogi Re: Dostała mandat, bo szła za wolno IP: 195.3.113.* 13.04.06, 15:15
      jak by to mialo miejsce w Rosji albo na Bialorusi to Wyborcza by miala co pisac
      przez caly tydzien
      • zigzaur Re: Dostała mandat, bo szła za wolno 13.04.06, 15:43
        Jakby to było w Rosji czy na Białorusi, to zostałaby natychmiast przejechana
        przez osobnika w BMW czy Mercedesie i nikt by się nie przejął.

W tych 2 krajach człowiek jest mniej wart niż zszywka od zszywacza biurowego.
    • Gość: Polo Amerykanie to debile... IP: 217.77.224.* 13.04.06, 15:33
      • zigzaur Re: Amerykanie to debile... 13.04.06, 15:45
        Jaaaaaaaaaasne.
        A najmądrzejszy naród głosuje na Leppera, Kaczyńskich i Giertycha.
        I oczywiście domaga się bezwizowego wjazdu, aby w tym głupim kraju pracować na
        czarno u Meksykanina czy Żyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka