Dodaj do ulubionych

Zobacz stare gry komputerowe (wideo)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 14:56
Ludziska! Po co komu oglądać to na YouTubie, skoro wszystkie te giery można
legalnie sobie ściągnąć z neta i zagrać w nie na emulatorze Amisi czy C64?
Wystarczy trochę poszperać, a znajdzie się tony legalnie dostępnych starych
gier na stare dobre platformy.
Obserwuj wątek
    • Gość: tsn Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.centertel.pl 01.03.07, 14:59
      zastanawiam się czy aby napewno legalnie ?
      • Gość: zgreg Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 16:32
        Nie wszystkie, ale sporo mozna sciagac legalnie. Zreszta bardzo czesto
        wlasciciele praw autorskich nawet jesli otwarcie nie wydaja zgody to po prostu
        przymykaja oko,
        • Gość: Ździchu Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.chello.pl 01.03.07, 17:43
          Krzyś Kubeczko już nie żyje...
          • kszynka Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) 01.03.07, 22:28
            River Raid w to się grało!
            stare dzieje :-)
            • proffet Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) 01.03.07, 22:33

oj tak a te wyniki emocje konkursy w gronie znajomych
          • Gość: Atarowiec Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 22:54
            Krzys Kubeczko bedzie zyl zawsze w moim sercu!!!! :D

Long live atari!!!
            • Gość: -_- Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.chello.pl 01.03.07, 23:45
              Atarowca wal z gumowca, ale Krzysia szkoda.
    • Gość: wojtek Wolę emulatory niż oglądanie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 15:03
      Mam tego sporo na emulatorze na PC (a C64 w szafie wciąż sprawny :)).
      • Gość: pol nerd IP: 213.199.198.* 01.03.07, 15:05
        wpiszcie w wysz. youtube angry nintendo nerd
      • patman Poprawka: Złomodore 01.03.07, 16:58
        Kto zgadnie, jakiego miałem kompa? ;)
        • Gość: gosciu Re: Poprawka: Złomodore IP: *.res.east.verizon.net 01.03.07, 20:38
          ATARI, prawdopodobnie 800XL lub 65XE
          • patman 800XL rządziła i rządzi 01.03.07, 20:57
            Komodorowiec twój wróg. <LOL>
            • Gość: Atarowiec Re: 800XL rządziła i rządzi IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 22:55
              Komodorowca wal z gumowca!
              • Gość: AtarowiecMaxi Re: 800XL rządziła i rządzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 23:22
                jesu kiedy to bylo, ale jakie to byly wspaniale czasy Atarynka 65XE... a pozniej
                Amisia 600 z HD ! Ludzie to byly gry! Nie to co teraz, szmira, super grafa i
                zero grywalnosci :(

• Gość: Vasco Re: Poprawka: Złomodore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 03:13
          Takiego, co potrafi to: www.atari8.info/stuff/a16_features_xvid.avi ;)))
    • Gość: Tomir Wojna dokładnie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 15:12
      A w kwesti Civilization poleceam Civ for Win. Dokładnie ta sama gierka, co w
      pierwszej cywilizacji z poprawionym, okienkowym już interfejsem. :))
      • patman To było piękne 01.03.07, 17:13
        Tyle czasu mi Civ I zeżarła. Ale wraz z pojawianiem się kolejej części, nigdy nie byłem w stanie cofnąć się do poprzedniczki, więc pewnie już nigdy nie uda się mi stracić bombowca w walce z legionem.
    • aybabtu Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) 01.03.07, 16:03
      Hehe, szkoda tylko ze filmiki nie były kręcone na Amidze - przynajmniej dzwięk
      byłby na przyjmenym poziomie, bo w tych czasach standardowe PCty miały go na
      gorszym poziomie niż C64
    • to_ti Zobacz stare gry komputerowe (wideo) 01.03.07, 16:18
      Po co oglądać stare jak są miliony nowych?

www.foto-tel.pl/
      • Gość: zgreg Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 16:30
        Po co ogladac? Ha, pewnie glownie z sentymentu... Ale lepiej zagrac, wiele z
        tych gier bije dzisiejsze, "nowe" na glowe. Fakt, jak na obecne standardy maja
        kiepska grafike i dzwiek, ale w przeciwienstwie do co poniektorych "nowych" maja
        Pomysl.
        • Gość: c64 Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.aster.pl 01.03.07, 22:06
          zgadzam, się, autorzy gier mieli wtedy - pomysł. Mimo, że postaci składały się z paru kresek, wszystko wyglądało, jak narysowane po pijanemu - to gra była ciekawa i wciągająca. Gry typu: Montezuma Revenge, Lode Runner, Decathlon, Oil Pumper,Emlyn Hughes Soccer i inne, sprawiały, że człowiek chciał w nie po prostu grać, a nie jak teraz podziwiać przez 1 dzień piękno grafiki. Gdzieś po drodze programiści zagubili sens gier, które były od grania, a nie od podziwnianian ich grafiki, bo to nie obiekty muzealne. Ech..., teraz to mało kto wie co co to było Commodore 64, emocjonują się teraz Playstation 3 i Xboxem kolejnym i grają w ciągle w te same gry, tylko ich wersja się zmienia, poprzez ulepszenie grafiki, dodaniu nowych postaci, planszy itp. Szkoda, że nikomu nie chce się pomyśleć, and czymś oryginalnym...
          • Gość: kleo Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 22:18
            a propos "obiektów muzealnych": będąc w muzeum techniki ujrzałam niedawno Atari
            65xe - mój pierwszy komputer... łezka mi się w oku zakręciła:)
          • sankiulot Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) 01.03.07, 22:30
            Decathlon, morderca joysticków...
            • Gość: Atarowiec Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 22:58
              Kurde fakt, kiedys przyszla do mnie kolezanka i tak trzepala w decathlonie ze wyrwala joya :D - jakolwiek to nie brzmi to prawda, wtedy kazdy to rozumial a dzis brzmi smiesznie :).
              • sankiulot Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) 02.03.07, 04:43
                no comments :)
    • Gość: glgryz Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.polskieradio.pl 01.03.07, 16:43
      a propos Krzysia Kubeczko - czytałem w diskmagu SyZyGy, że nie żyje. serio.
      niestety.
      • Gość: Kopalny Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.toya.net.pl 01.03.07, 17:14
        Rzeczywiście.. :-( Zginął w wypadku samochodowym.
        [*] Kultowa postać dla czytelników TS.
        • blanc Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) 01.03.07, 23:19
          Niestety nie żyje, choć ja wówczas stałem po przeciwnej stronie barykady...
          Najpierw miałem Timex-a, potem Amigę - zresztą oba kompy do dziś są sprawne.

Kopalny? TEN Kopalny z TS???
    • Gość: pisklę Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 17:48
      A mnie cholera weźmie.
      Rok temu Matrixgames odkupiła od Talonsoftu prawa do kapitalnej serii strategii
      turowych Battleground żeby ją wznowić. I od tamtego czasu cicho w tym temacie
      jak po smierci organisty. A to jedyna szansa dla maniaków heksagonalnych
      strategii planszowych żeby móc zagrać ze sobą bez konieczności pokonywania
      setek kilometrów, rozkładania planszy, instrukcji, setek żetonów itd.

Seria Battleground Talonsoftu była najbliżej pod względem zasad do tych
      planszówek, miała też ładną grafikę żetonów i w ogóle, ale wydawana w latach 90-
      tych dawała możliwośc gry jedynie za pomocą poczty elektronicznej a i to nie
      wszystkie. Oczywiście pod warunkiem że udało sie zdobyć tą grę.

Mnie udało się parę miesiecy temu wydobyć spod ziemi Gettysburg, Napoleon in
      Russia, Bull Run i parę innych. Antietam o zgrozo kiedys sprzedałem, ostało mi
      się jeno pudełko i instrukcja. Przykro powiedzieć tamte piraty to sa, ale co
      robić jeśli nigdzie tego dostać nie można.

Dziś prawie każdy ma już internet i zagrałoby się w nowszą wersję z możliwością
      gry w sieci i komputery silniejsze są, żetony możnaby ładniejsze narysować.

Obawiam sie tylko jednego, że jeśli już wznowią, to zamiast wznowić, przerobią
      tak, że Battleground to to będzie tylko z nazwy a ja juz skazany będę albo na
      stare Battlegroundy, albo na rozkładanie planszówek z taktyki i strategii.

Swoją drogą dziwię się, że tych kapitalnych planszówek nie próbują przenieść na
      komputer. Któryś maniak stworzył coś takiego Cyberboard się to nazywa ale
      siermiężne to to strasznie chociaz też czasem zdaża mi się z niego skorzystać
      kiedy człowiek nie ma czasu rozkładać planszy i setek żetonów a ma ochotę
      zabawic sie w generała.

Pozdrawiam wszystkich fanów strategicznych gier planszowych.
      • profes79 Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) 02.03.07, 04:23
        Sa jeszcze znakomite gry serii HPS - zarowno epoka napoleonska, wojna secesyjna
        oraz II wojna...
        Chetnych do gry prosze na priv :)
    • Gość: FreakyMisfit A gdzie River Raid i Giana Sisters? To były giery! IP: *.dialog.net.pl 01.03.07, 17:51
      A gdzie River Raid i Giana Sisters? To były giery!
      • Gość: CF Re: A gdzie River Raid i Giana Sisters? To były g IP: 89.100.200.* 01.03.07, 23:48
        Ach ta "sexowne" siostry Giana i 23cia plansza + C64
    • Gość: test@qnt98.qnt.pl Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.gliwice.msk.pl 01.03.07, 20:26
      Kiedyś to były gry!!!!
    • Gość: mowika Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.zabki.net.pl 01.03.07, 20:31
      Aż się łezka w oku zakręciła... :-) Gdzie te czasy, kiedy na żąglowaniu dwoma
      dyskietkami z Centurionem można było spędzić długie godziny i świetnie się
      bawić... Albo gry w olimpiady sprzed kilkunastu lat... Ech... :-)
    • Gość: hrin www.civ.org.pl IP: *.range86-129.btcentralplus.com 01.03.07, 21:10
      Dla fanow civilizacji we wszystkich odmianach warto zajrzeć!!!

Civ 2 ruzlezzz
      • Gość: kris Re: www.civ.org.pl IP: *.trzebinia.msk.pl 01.03.07, 21:28
        Kultowe gry!!

żal tylko Krzysia Kubeczko - niesamowita postać, pełna energii, szkoda że zginął tak młodo (miał chyba 22 lata)
    • Gość: pawman c64 Rulez! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 22:21
      Aaaaaaaa atari bylo z gowna i ze stali z pradem niezbyt to dzialalo wegla sypac
      nalezalo. A A miga to szybsza od komody tylko jak spadala z okna na chodnik. lol:P
      • Gość: c64 Re: c64 Rulez! IP: *.chello.pl 01.03.07, 22:38
        wiadomo atarowca wal z gumowca:)
        a pamięta ktoś microprose soccer?
        • Gość: pirates! Re: c64 Rulez! IP: 80.54.234.* 01.03.07, 22:51
          oj pamięta, pamięta. Godziny spędzone na mistrzostwach świata, walka do
          ostatniej sekundy, no i nigdy nie zapomnę tych strzałów z narożnika pola karnego
          (dla niewtajemniczonych - praktycznie jedyna możliwość zdobycia gola w tej grze).
          Cudowna gierka, ale lepsza była dla mnie Pirates!. Nie raz zostawiałem komodę
          włączoną, szedłem grać na podwórko, po czym wracałem do gry (z pewnych przyczyn
          sejwy nie działały:).
          Ech, to były czasy.
          • rtd5rtd Giana Sisters, Bruce Lee, International Karate Cha 02.03.07, 00:51
            Boulder Dash, Death wish 3, Blue Max.
            Wiele dni i nocy. Lezka sie w oku kreci. Moj ojciec musial jechac pracowac
            zagranice zeby da sojego dziecka kupic comodore64. Pelen szacunek, nigdy
            niebede w stanie sie odwdzieczyc!
    • Gość: em zx spectrum rzadzi!!! :) IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 23:55
      jak w temacie. najwiecej gier, niepowtarzalne gumowe klawisze i ogroooomny
      sentyment. na atari potem juz sie tak fajnie nie gralo (moze bo bylem juz starszy:)
      • Gość: zibi Re: zx spectrum rzadzi!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 08:07
        a masz może Chaos (lub Haos) na PC?
    • Gość: insajd Larry? chyba same napisy IP: *.warszawa.dialog.net.pl 02.03.07, 00:10
      Gratuluję redaktorowi za odwalenie dobrej roboty, oglądając Larrego jedynie dowiedziałem się kto go robił, bowiem sama gra w ogóle nie jest pokazana.
    • Gość: Vasco Jak z Was tacy fani, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 00:59
      ... to ruszcie tyłki i za 3 tygodnie na zlot miłośników 8-bitowców!
      www.atari8.info/dodajkomentarz.php?news=445&lang=pl
      • Gość: pin Re: Jak z Was tacy fani, IP: *.ghnet.pl 02.03.07, 02:29
        polecam :)-
        www.atari8.info/ - serwis informacyjny
        www.atariarea.krap.pl/ - j.w. + forum;)
        atari.fandal.cz/ - za przeproszeniem;- kupa softu pod Atari 8-bit

był jeszcze emu64/serwis poświęcony w całości commodore64 - lecz umarło, domena
        poszła. Może to i dobrze. Commodorowca wal z gumowca :).
        "Atari trzymaj w salonie, commodore na balkonie"-
        greeetz
    • Gość: borygo Zobacz stare gry komputerowe (wideo) IP: *.olsztyn.mm.pl 02.03.07, 03:53
      google szukaj mame (to nie jest pomyłka).
    • gieno.walikowski Re: Zobacz stare gry komputerowe (wideo) 03.04.22, 18:18
      ALe Ty piszesz o starych grach na PC, czy na C64? Bo jak na tych drugich, to moim zdaniem nie warto pobierać ich z neta, tylko kupić jak np. w ka-plus.pl . Tam przynajmniej mam pewność, że wszystko jest z legalnego źródła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka