Dodaj do ulubionych

ORWO NP 55

03.06.03, 17:00
Witam wszystkich na forum!!!Mam pytanie do wszystkich którzy wywoływali film
ORWO NP55(21DIN).
Do wywoływania negatywów stosuje Rodinalu i ostatnio wpadł mi w rękę film
ORWO NP55, dlatego wszystkich fotografów z forum prosiłbym o wypowiedź na
temat tego filmu i o czas wywoływania!!!
Obserwuj wątek
    • mosteczek2 Re: ORWO NP 55 03.06.03, 17:39
      Ojejej! A to jeszcze egzystuje ten film?
      Ja na nim kiedyś pracowałem, jakieś 13 lat temu. Spore ziarno, film jest
      kinemtaograficzny przecież. W czym go wołałem? A musiałbym sobie przypomnieć.
      Wtedy mi siępodobało, dziś nie byłbym juz taki entuzjastyczny.
      • fotomaniak Re: ORWO NP 55 03.06.03, 20:11
        Dzięki za odpowiedź!!!Widze,ze wiele osób ma różne zdanie na temat tego
        filmu.Od emerytowanego fotografa zawodowego słyszalem,że film ten jest super!!!
        Powiedzial wrecz przeciwnie niż Ty ,że przy powiekrzeniach 40x60 zdjecia
        wyglądały całkiem przyzwoicie zważając na to że to film 35 mm .
        Pozdrawiam!!!
        • gumista Re: ORWO NP 55 04.06.03, 07:29
          Tez juz dawno zapomniałem o tym filmie - kiedys sporadycznie go użyłem, a
          wywoływałem o ile dobrze pamietam w jakimś wywoływaczu kodakowskim, ale nie
          chcę tutaj kłamać. Mam kilka fot z niego zrobionych - co do ziarna to nie
          pamietam ale nie było takie tragiczne - dobrze mi się chyba na tym filmie
          pracowało. Oczywiście teraźniejsze materiały są o niebo lepsze od "staruszków"
          ale warto odkopać coś takiego.
          • fotomaniak Re: ORWO NP 55 04.06.03, 21:40
            Dzięki za odpowiedź!!!Mam jeszcze jedno pytanie:Czy film majacy ponad 10 lat
            przechowywany w bardzo dobrych warunkach sprawdza sie w pracy?Domyślam się, ze
            nawet najlepiej przechowywany film rzadzi sie pewnymi prawami, też z tego
            wzgledu może być zadymiony i moze stracić sporo na kontraście.Prosze o
            odpowiedź!!
            Pozdrawiam!!!
            • mosteczek2 Re: ORWO NP 55 04.06.03, 22:51
              Proszę Pana, to trudno powiedziec na odległość. Musi Pan zrobic próbkę i tyle!
            • gumista Re: ORWO NP 55 05.06.03, 08:16
              fotomaniak napisał:

> Dzięki za odpowiedź!!!Mam jeszcze jedno pytanie:Czy film majacy ponad 10 lat
              > przechowywany w bardzo dobrych warunkach sprawdza sie w pracy?Domyślam się,
              ze
              > nawet najlepiej przechowywany film rzadzi sie pewnymi prawami, też z tego
              > wzgledu może być zadymiony i moze stracić sporo na kontraście.Prosze o
              > odpowiedź!!
              > Pozdrawiam!!!
              No 10 letni film t ojuż jest coś - powiem tak ziarenko będzie wielkie, ale to
              moze dac wyrazu artyzmowi, dodatkowo tak jak pisales mozesz troche stracic na
              kontrascie - ja ostatnio robilem na przeterminowanych filmach (3 lata)
              uczulonych na podczerwień. Poza ziarnem i tym, że trochę dluzej wywoływalem nic
              sie nie stalo.
              pozdrawiam
              • x2468 Re: ORWO NP 55 06.06.03, 22:23
                Wlasnie wywolalem 16 letni(!) film CCCP FOTO 65.Zaskakujaco dobry wynik.Ziarno
                troche powiekszone,zadymienia zadne.Ciekawe ze trudno bylo to wyplukac,tzn
                utworzyl sie na emulsji czarny osad,ktory z trudnoscia rozstawal sie z emulsja.
                • gumista Re: ORWO NP 55 06.06.03, 23:05
                  x2468 napisał:

> Wlasnie wywolalem 16 letni(!) film CCCP FOTO 65.Zaskakujaco dobry
                  wynik.Ziarno
                  > troche powiekszone,zadymienia zadne.Ciekawe ze trudno bylo to wyplukac,tzn
                  > utworzyl sie na emulsji czarny osad,ktory z trudnoscia rozstawal sie z
                  emulsja.

A nie mówiłem wszystko da rade wywołać -3, 4 letnie wywoływałem ale 16!!!!
                  jejku gdziez to sie uchował taki film - czyżby przez 16 lat przeleżakował w
                  lodówce?
                  • x2468 Re: ORWO NP 55 09.06.03, 01:37
                    gumista napisał:

> x2468 napisał:
                    >
                    > > Wlasnie wywolalem 16 letni(!) film CCCP FOTO 65.Zaskakujaco dobry
                    > wynik.Ziarno
                    > > troche powiekszone,zadymienia zadne.Ciekawe ze trudno bylo to wyplukac,tzn
                    >
                    > > utworzyl sie na emulsji czarny osad,ktory z trudnoscia rozstawal sie z
                    > emulsja.
                    >
                    > A nie mówiłem wszystko da rade wywołać -3, 4 letnie wywoływałem ale 16!!!!
                    > jejku gdziez to sie uchował taki film - czyżby przez 16 lat przeleżakował w
                    > lodówce?
                    Oby w lodowce.Kupilem gdzies po 1990roku, przeterminowane od Braci
                    Slowian.Kupilem poniewaz zal mi bylo tych ludzi.Co prawda przysiegali ze data
                    przydatnosci jest bez znaczenia,ale...Pzynioslem do domu i rzucilem do szuflady
                    z Bardzo Dziwnymi Rzeczami.Tam przelezaly do tego roku.W temperaturze
                    pokojowej.Pamietam ze kupilem tego 5 czy 10 sztuk.Takie na szpulce,owiniete bez
                    kasety.Co stalo sie z reszta?Nie mam pojecia.Moze kiedys znajde.
                    Pzdr.
      • fotart Re: ORWO NP 55 13.07.03, 22:12
        Ja też akurat dostałem puszkę NP55. Wywołuję ten film w Pextralu, opartym o
        pirokatechinę. Sam składam wywoływacz. Pextral, który akurat świetnie pasuje
        do NP55, wywołuje miękko, ze szczegółami w światłach i cieniach. Jeśli cię to
        zainteresuje wyślę szczegółowy przepis. AW.
    • fotart Re: ORWO NP 55 07.07.03, 22:16
      robię zdjęcia od kilku dni na NP55 - dostałem całą puszkę od znajomego. To
      stary film, ale pracuje b. ładnie. wywołany w ILFOSOLU 1:14 6 min ma gradient
      ok 2 - prawie grafika. Wywołałem go też w Pextralu, wyszło o wiele lepiej.
      odbitek jeszcze nie robiłem, ale negatyw jest w porzadku. Kiedyś wywoływaliśmy
      NP55 w rozcieńczonym podwójnie Atomalu 8 min. Rodinal to dobry pomysł,
      rozcieńczenie pewnie trzeba 1:100, a czas wypróbować. Życzę sukcesów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka