ralston 03.06.03, 19:43 "Człowiek. To brzmi dumnie!" Maksym Gorki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ralston Re: Maksymy Gorkiego 03.06.03, 22:57 "Nadzieja przychodzi do człowieka wraz z drugim człowiekiem" Dante Alighieri Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Maksymy Gorkiego 04.06.03, 09:21 Maksyma na dziś: "Jest rzeczą nie do wybaczenia, gdy naukowcy torturują zwierzęta. Dużo lepiej by było, gdyby do tego celu uzywali dziennikarzy i polityków." Henryk Ibsen Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Maksymy Gorkiego 05.06.03, 10:02 Ciekawie się zaczęła rozwijać dyskusja na wątku "Kochać czy być kochanym?" to może na dziś następujące motto?: "Miłość niedojrzała powiada: 'Kocham cię, bo cię potrzebuję'. Miłość dojrzała mówi: 'Potrzebuję cię, bo cię kocham'." Erich Fromm Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Maksymy Gorkiego 05.06.03, 12:09 zaraz zaraz czy kiedys takie maksymy nie chodzily w Nie tylko dla orłów, jak Trojka byla normalna ? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Maksymy Gorkiego 05.06.03, 12:12 Chodziły ino raczej w stylu: "Każdy przodek miał tyłek" i temu podobne :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Maksymy Gorkiego 05.06.03, 16:18 a to ze pewien Norweg zabil Szweda finka to tez bylo stamtad ? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Maksymy Gorkiego 05.06.03, 18:26 anka1 napisała: > a to ze pewien Norweg zabil Szweda finka to tez bylo stamtad ? Tak na sto procent, to już nie pamiętam, ale wszystko na to wskazuje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Maksymy Gorkiego 05.06.03, 17:58 ...ja znam taka: "Kto madry i pije ten dwie cnoty w sobie kryje. (A przynajmniej jedna...)" Odpowiedz Link Zgłoś
maurus Re: Maksymy Gorkiego 05.06.03, 18:33 Kto pije i pali... temu serce nawali. Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Maksymy Gorkiego 05.06.03, 19:43 "Nie czyń bliźniemu tego, co chciałbyś, aby on uczynił tobie. Możliwe, że macie zupełnie różne gusty." G.B. Shaw Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Maksymy Gorkiego 06.06.03, 09:50 A oto, co wygrzebałem na dziś: "Po wielu latach przyznaję, że byłem w błędzie jeśli chodzi o Ewę. Lepiej jest bowiem żyć poza rajem z nią, niż w raju bez niej." Mark Twain Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Maksymy Gorkiego 06.06.03, 11:38 ralston napisał: > A oto, co wygrzebałem na dziś: > > "Po wielu latach przyznaję, że byłem w błędzie jeśli chodzi o Ewę. Lepiej jest > bowiem żyć poza rajem z nią, niż w raju bez niej." > > Mark Twain Autor przynajmniej mial szczesie sie o tym przekonac, nawet jesli po latach... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Maksymy Gorkiego 08.06.03, 18:40 "Wolno nam wszystko-nie wolno tylko stawać na drodze miłości. Kiedy do tego dochodzi ten, kto próbował zburzyć jej dzieło, musi je odbudować." Paulo Coelho Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Maksymy Gorkiego 09.06.03, 00:26 ralston napisał: > "Wolno nam wszystko-nie wolno tylko stawać na drodze miłości. Kiedy do tego > dochodzi ten, kto próbował zburzyć jej dzieło, musi je odbudować." > > Paulo Coelho Nie bardzo rozumiem ten cytat, kto mialby odbudowac zwiazek, ta trzecia/ten trzeci i w jaki sposob, nie rozumiem, widocznie nie mam takich doswiadczen jak Coelho Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Maksymy Gorkiego 09.06.03, 10:10 To może coś lżejszego z Coelho: "Dlaczego mam słuchać serca? Bo nie uciszysz go nigdy. I nawet gdybyś udawał że nie słyszysz o czym mówi, nadal będzie biło w twojej piersi i nie przestanie powtarzać ci tego co myli o życiu." Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Maksymy Gorkiego 09.06.03, 10:34 A mój lekki cytat na nowy tydzien to taki: "Pustynia jest dlatego taka piękna, że kryje gdzieś w sobie studnię." Antonine de Saint - Exupéry Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Maksymy Gorkiego 09.06.03, 10:44 Widac Coelho tez doswiadczyl pustyni bo w Alchemiku pisze tak : "Maybe God created the desert so that man could appreciate the date trees" Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Maksymy Gorkiego 10.06.03, 08:18 Jest łatwo kochać,kogoś kto nas rozumie, jest pięknie kochać tego,kto nas kocha, ale trzeba nauczyć się kochać ludzi tylko dlatego,że są ludźmi! N. Salvaneschi Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Maksymy Gorkiego 10.06.03, 10:06 Im dajesz więcej, tym większym się stajesz. Ale potrzebny jest ktoś, aby przyjmować. Bowiem dawać to nie znaczy tracić. Antoine de Saint-Exupery Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Maksymy Gorkiego 10.06.03, 10:12 awee napisała: > > Im dajesz więcej, tym większym się stajesz. Ale potrzebny jest ktoś, > aby przyjmować. Bowiem dawać to nie znaczy tracić. > > Antoine de Saint-Exupery Piękne słowa. Ale bardzo ważne jest również to, żeby umieć przyjmować. To niezawsze jest łatwa sztuka... Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Maksymy Gorkiego 10.06.03, 10:54 ralston napisał: > Piękne słowa. Ale bardzo ważne jest również to, żeby umieć przyjmować. To > niezawsze jest łatwa sztuka... Czy umieć to znaczy móc ? Bo nie zawsze można przyjmować...niekiedy to jest tak samo niemozliwe, jak próba dawania tego, czego się tak naprawdę nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Maksymy Gorkiego 10.06.03, 11:07 awee napisała: > Czy umieć to znaczy móc ? Bo nie zawsze można przyjmować...niekiedy to jest tak > > samo niemozliwe, jak próba dawania tego, czego się tak naprawdę nie ma > To nie to samo. Mam na myśli taką sytuację, w której ktoś może przyjmować, bo nie ma żadnych przeszkód, czy to uczucie, czy drobne czułości, czy jakiś fizyczny podarunek. A mimo to nie potrafi tego zrobić w sposób nie zniechęcający do dalszego dawania. Dlatego napisałem, że umiejętność brania jest też ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Maksymy Gorkiego 11.06.03, 07:15 Tylko niekochani nienawidzą. Charles Chaplin Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Maksymy Gorkiego 12.06.03, 00:39 "Błaznem jest ten, kto odtrąca uciechy, jakich natura mu dostarcza. Nie trzeba ani gonić za nimi, ani od nich uciekać - trzeba je przyjmować." M. Montaigne Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Maksymy Gorkiego 13.06.03, 00:22 Jak nie możesz czegoś zapiąć na ostatni guzik, chodź rozpięty. Nie mam pojęcia kto to powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Maksymy Gorkiego 14.06.03, 01:48 "Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać." Ernest Hemingway Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Maksymy Gorkiego 16.06.03, 11:25 " Ludzie mają zbyt mało czasu, aby cokolwiek poznać. Kupują w sklepach rzeczy gotowe. A ponieważ nie ma magazynów z przyjaciółmi, więc ludzie nie mają przyjaciół. " Antoine de Saint-Exupery Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Maksymy Gorkiego 16.06.03, 12:57 Nie pamiętam, kto to powiedział, ale utkwiło mi to w pamięci: "Gdyby zwierzę zabiło z premedytacją, byłby to ludzki odruch". Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Maksymy Gorkiego 16.06.03, 20:23 ...madry glupiemu ustepuje. I dlatego ten swiat tak wyglada... Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Maksymy Gorkiego 16.06.03, 21:25 Herbata pozwala zapomnieć o zgiełku świata. T'ien Yiheng Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Maksymy Gorkiego 17.06.03, 08:56 ...człowiek, który wie, że jest głupcem, nie jest taki głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Maksymy Gorkiego 17.06.03, 20:59 "Jeśli nie mówisz prawdy o sobie, trudno byś mówił prawdę o innych." Virginia Woolf To chyba staje się trzecia (po Dostojewskim i Camus'ie) moja ulubiona pisarka... To niewiarygodne jak cudowna wydaje się literatura piękna kiedy człowiek oderwie się na chwilę od ustaw, rozporządzeń, umów i podatków... Coś niesamowitego. To jak oddech optymizmu. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Maksymy Gorkiego 18.06.03, 08:24 saunne napisała: > "Jeśli nie mówisz prawdy o sobie, trudno byś mówił prawdę o innych." > Virginia Woolf > > To chyba staje się trzecia (po Dostojewskim i Camus'ie) moja ulubiona > pisarka... To niewiarygodne jak cudowna wydaje się literatura piękna kiedy > człowiek oderwie się na chwilę od ustaw, rozporządzeń, umów i podatków... Coś > niesamowitego. To jak oddech optymizmu. > > pozdrawiam. > Saunne zapewniam Cię, że po lekturze różnej maści publikacji n/t zarządzania finansami itp. smakuje równie wybornie jak po ustawach i rozporządzeniach :) I o ileż jest piękniejsza, kiedy nie musisz jej czytać, np. jako lekturę szkolną, a czytasz dla własnej przyjemności... Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Maksymy Gorkiego 18.06.03, 20:01 To, co człowiek może zdobyć najlepszego i największego, zdobywa podstępem. ( autor nieznany ) Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Maksymy Gorkiego 19.06.03, 22:55 Miłość zaczyna się rozwijać dopiero wówczas, gdy kochamy tych, którzy nie mogą się nam na nic przydać. Erich Fromm Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Maksymy Gorkiego 20.06.03, 01:10 " Bierz od świata to, co ci daje, ale nie domagaj się tego, czego ci dać nie chce. Natomiast prosić możesz zawsze. " ( Ali Ibn Abi Talib ) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Maksymy Gorkiego 23.06.03, 02:24 "Nie myslcie o mnie źle, widac nam chodzi nie o to samo" z albumu AM Jopek Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Maksymy Gorkiego 25.06.03, 00:14 Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej ci jej zostaje. Antoine de Saint-Exupéry Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Maksymy Gorkiego 25.06.03, 08:20 Nie oceniaj innych według swojej miary, bo Ci jej kiedyś zabraknie. [moja babcia] Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Maksymy Gorkiego 25.06.03, 10:01 Bóg stworzył człowieka, ponieważ rozczarował się małpą. Z dalszych eksperymentów zrezygnował. / Mark Twain / Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Maksymy Gorkiego 25.06.03, 17:49 Nie rozczulaj się nad sobą dłużej niż pół minuty i częściej niż raz na kwartał. Rozczulając się dłużej i częściej wyczerpujesz limit na następne kwartały. /moja nauczycielka od polskiego/ Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Maksymy Gorkiego 26.06.03, 23:34 Życie jest jak puszka sardynek - wszyscy szukamy klucza. / ? / Odpowiedz Link Zgłoś