pinkle.rose 10.06.03, 22:00 Jak powinna wygladac kopiorama? Z ksiazki Dederki nie bardzo rozumiem jej schemaet. Czytalem ze gumista uzywa blat i szybe. Prosze o wyjasnienie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gumista Re: Kopiorama?! 10.06.03, 22:22 pinkle.rose napisał: > Jak powinna wygladac kopiorama? Z ksiazki Dederki nie bardzo rozumiem jej > schemaet. Czytalem ze gumista uzywa blat i szybe. Prosze o wyjasnienie tematu. Jeszcze uzywam, podobnie jak do wczoraj emulsję nakładałem wałkiem a nie pedzlem - zabieram się do budowy porządnej kopioramy. A jak na razie sobie radzę? Sprzęt któru mam to płytaz blatu kuchennego na której leży gąbka taka jak się kładzie na nie panele podłoegowe i całośc przyciśnięta jest szyba 8 milimetrów. Naświetlam solarium - to cała moja kopiorama. Szczegóły jak robia inni zobacz w pierwszych wątkach forum - tam temat kopioramy przewijał się kilkakrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
k_jacek Re: Kopiorama?! 11.06.03, 10:01 Jest tez wariant bardzo prosty - mozna kupic w sklepie dla plastykow (10-20zl). Taka kopiorama nie jest super, ale na poczatek wystarcza. Trzeba uwazac, zeby plyta drewniana nie byla pokrzywiona. Na dluzsza mete proponuje jednak zrobic sobie wlasna kopiorame. Z wlasnych doswiadczen uwazam, ze szyba powinna byc grubosci 4 - 6 mm. Reszte sam sobie wykombinujesz w miare potrzeb. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Kopiorama?! 11.06.03, 16:58 k_jacek napisał: > Jest tez wariant bardzo prosty - mozna kupic w sklepie dla plastykow (10- 20zl). > Taka kopiorama nie jest super, ale na poczatek wystarcza. > Trzeba uwazac, zeby plyta drewniana nie byla pokrzywiona. > Na dluzsza mete proponuje jednak zrobic sobie wlasna kopiorame. > Z wlasnych doswiadczen uwazam, ze szyba powinna byc grubosci 4 - 6 mm. > Reszte sam sobie wykombinujesz w miare potrzeb. > Jacek hmm....? nie widdziałem takiej kopioramy w sklepach dla plastyków - może powiesz gdzie mozna ja nabyć (konkretne sklepY) jESLI CHODZI O SZYBE TO OWSZEM WYSTARCZY TEZ 0,2 mm jednak ja nie używam np zacisków stolarskich tylko szyba 8mm sama własnym ciężarem przygniata negatyw i papier z emulsją do płyty. Połozona gąbka powoduje, że to przygniatanie jest jeszcze bardziej "szczelne" zamiast gąbki można uzyc z powodzeniem filcu. Odpowiedz Link Zgłoś
auto-da-fe Re: Kopiorama?! 12.06.03, 09:46 Antyrama kosztuje (nieco większa niż a4) niecałe 4 zł. Ściskam ją żabkami (po 50 gr sztuka). Działa dobrze - trochę trudności sprawia spasowanie odbitki z negatywem. Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
k_jacek Re: Kopiorama?! 12.06.03, 10:15 Taka badziewna kopiorama to zwykla antyrama. Widzialem w sklepie dla plastykow w Gdansku Wrzeszczu ul Uphagena (kolo starego radia). Podobne widzialem w marketach na terenie Trojmiasta. Ale ci, ktorzy juz maja jakies doswiadczenie, niech tego nie kupuja, taka antyrama moze sluzyc tylko na poczatku - pozwala zdobyc jako takie doswiadczenie. Pozniej i tak powstaje koniecznosc stosowania lepszych rozwiazan. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Kopiorama?! 12.06.03, 14:57 k_jacek napisał: > Taka badziewna kopiorama to zwykla antyrama. > Widzialem w sklepie dla plastykow w Gdansku Wrzeszczu ul Uphagena (kolo > starego radia). Podobne widzialem w marketach na terenie Trojmiasta. > Ale ci, ktorzy juz maja jakies doswiadczenie, niech tego nie kupuja, taka > antyrama moze sluzyc tylko na poczatku - pozwala zdobyc jako takie > doswiadczenie. > Pozniej i tak powstaje koniecznosc stosowania lepszych rozwiazan. > Jacek Również jestem tego zdania i przymierzam się do budowy porządnej kopioramy takiej jak w książkach podali. Nie ma to jak cos porzadnego - tak jak pisałeś oszukiwac można się do pewnego momentu, jednak jest chwila, gdzie trzeba przesiąść się z trabanta na poloneza. Odpowiedz Link Zgłoś
k_jacek Re: Kopiorama?! 12.06.03, 16:28 gumista napisał: > Również jestem tego zdania i przymierzam się do budowy porządnej kopioramy > takiej jak w książkach podali. Nie ma to jak cos porzadnego - tak jak pisałeś > oszukiwac można się do pewnego momentu, jednak jest chwila, gdzie trzeba > przesiąść się z trabanta na poloneza. Nie zgadzma sie z tym co tu piszesz. Taka prosta kopiorama JEST potrzebna poczatkujacym. Moze to byc zwykla szyba ma plaskim blacie. Uwazam, ze trzeba troche pocwiczyc, zeby dowiedziec sie CO jest potrzebne i JAK ma dzialac. Zaczynanie od budowy czegos skomplikowanego jest bez sensu, bo budujacy nie wie czego sie spodziewac, po co i jak DOKLADNIE to zrobic. Zaczynajcie od rzeczy PROSTYCH! Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Kopiorama?! 12.06.03, 16:41 Jacku7 proszę uważnie czytać moje wątki - przecież napisałem że "oszukiwać się można do pewnego momentu", czyli oszukiwać czytaj używać kopioramy zrobionej z szyby i płyty - tak przecież jeszcze cały czas robię, ale zmierzam do budowy porządnej kopioramy. gdzie to ja napisałem, że początkujący gumista nie ma stosowac takich rozwiązań? Niczego takiego nie napisałem - przecież sam stosuję jeszcze taką dziwaczną kopioramę do dnia dzisiejszego - jednak jak pisałem nalezy dążyć do tego aby udoskonalać swój warsztat - ta tak jakby w erze komputerów liczył na liczydla. Potrafię dodawać i odejmowac jeszcze na liczydle - ale po co skoro sa komputery - takie "piesze liczenie" mozna stosowac jako swoistego rodzaju cepelię. Równiez jest z kopioramą robienie gum od pewnego momentu na oszukiwanej kopioramie jest właśnie tą cepelią. pozdrawiam - myślę, że teraz się zruzumieliśmy doskonale Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Kopiorama?! 09.07.03, 15:30 gumista napisał: > Również jestem tego zdania i przymierzam się do budowy porządnej kopioramy > takiej jak w książkach podali. Nie ma to jak cos porzadnego - tak jak pisałeś > oszukiwac można się do pewnego momentu, jednak jest chwila, gdzie trzeba > przesiąść się z trabanta na poloneza. Polecam coś bardziej porządnego :-) cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=2543995068&category=30363 Odpowiedz Link Zgłoś
fotto Re: Kopiorama?! 12.06.03, 17:54 Ja rownież używam takiej zwykłej antyramy, z której zresztą jestem bardzo zadowolony:)Do dopasowania negatywu na drugiej warstwie uzywam ramek zrobionych na negatywie i z przesunięciami nie mam problemu. Pozdrawiam fotto Odpowiedz Link Zgłoś
auto-da-fe Re: Kopiorama?! 09.07.03, 14:45 Czytałem o profesjonalnych konstrukcjach z pompką próżniową. Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Kopiorama?! 09.07.03, 14:50 Widziałem taką kopioramę u znajomego fotografa - robił ją sam i działa faktycznie jak pompa próżniowa. U mnie rolę pomby próżniowej spełnia gąbka, która odgina sie ku szybie, która przyciska negatyw i papier. Odpowiedz Link Zgłoś
greguas Re: Kopiorama?! 09.07.03, 20:35 Natomiast w pracowni u H.Rogozińskiego jest fachowy sprzęt ma swoje lata (i wagę:)i spisuje się świetnie jedna kopiorama zrobiona jest z regału zamiast jednej szuflady jest rząd świetlówek zamiast drugiej właściwa kopiorama, patent jest taki że negatywy z papierem kładzione są na filcowo-gąbkowy "podest" i przyciskane grubą szybą z wajchą która ją dociska w wręcz hermetyczny sposób,druga jest trochę mniejsza zrobiona na podobnej zasadzie a światło puszczane jest z żarówki używanej w hodowli roślin, postaram się zrobić pare fotek bo warto to pokazać,ale to dopiero we wrześniu. Jest też sposób na zrobienie całkiem dobrej kopioramki tyle że trzeba mieć chody w szpitalu,kiedyś były używane (może jeszcze są) takie nibykopioramy przy wywoływaniu zdjęć rendgenowskich,trzeba ją trochę przerobić ale to już żaden problem Odpowiedz Link Zgłoś