Dodaj do ulubionych

Kopiorama?!

10.06.03, 22:00
Jak powinna wygladac kopiorama? Z ksiazki Dederki nie bardzo rozumiem jej
schemaet. Czytalem ze gumista uzywa blat i szybe. Prosze o wyjasnienie tematu.
Obserwuj wątek
    • gumista Re: Kopiorama?! 10.06.03, 22:22
      pinkle.rose napisał:

> Jak powinna wygladac kopiorama? Z ksiazki Dederki nie bardzo rozumiem jej
      > schemaet. Czytalem ze gumista uzywa blat i szybe. Prosze o wyjasnienie tematu.

Jeszcze uzywam, podobnie jak do wczoraj emulsję nakładałem wałkiem a nie
      pedzlem - zabieram się do budowy porządnej kopioramy.

A jak na razie sobie radzę?
      Sprzęt któru mam to płytaz blatu kuchennego na której leży gąbka taka jak się
      kładzie na nie panele podłoegowe i całośc przyciśnięta jest szyba 8 milimetrów.
      Naświetlam solarium - to cała moja kopiorama.
      Szczegóły jak robia inni zobacz w pierwszych wątkach forum - tam temat
      kopioramy przewijał się kilkakrotnie.
    • k_jacek Re: Kopiorama?! 11.06.03, 10:01
      Jest tez wariant bardzo prosty - mozna kupic w sklepie dla plastykow (10-20zl).
      Taka kopiorama nie jest super, ale na poczatek wystarcza.
      Trzeba uwazac, zeby plyta drewniana nie byla pokrzywiona.
      Na dluzsza mete proponuje jednak zrobic sobie wlasna kopiorame.
      Z wlasnych doswiadczen uwazam, ze szyba powinna byc grubosci 4 - 6 mm.
      Reszte sam sobie wykombinujesz w miare potrzeb.
      Jacek
      • gumista Re: Kopiorama?! 11.06.03, 16:58
        k_jacek napisał:

> Jest tez wariant bardzo prosty - mozna kupic w sklepie dla plastykow (10-
        20zl).
        > Taka kopiorama nie jest super, ale na poczatek wystarcza.
        > Trzeba uwazac, zeby plyta drewniana nie byla pokrzywiona.
        > Na dluzsza mete proponuje jednak zrobic sobie wlasna kopiorame.
        > Z wlasnych doswiadczen uwazam, ze szyba powinna byc grubosci 4 - 6 mm.
        > Reszte sam sobie wykombinujesz w miare potrzeb.
        > Jacek
        hmm....? nie widdziałem takiej kopioramy w sklepach dla plastyków - może
        powiesz gdzie mozna ja nabyć (konkretne sklepY)
        jESLI CHODZI O SZYBE TO OWSZEM WYSTARCZY TEZ 0,2 mm jednak ja nie używam np
        zacisków stolarskich tylko szyba 8mm sama własnym ciężarem przygniata negatyw i
        papier z emulsją do płyty. Połozona gąbka powoduje, że to przygniatanie jest
        jeszcze bardziej "szczelne" zamiast gąbki można uzyc z powodzeniem filcu.
        • auto-da-fe Re: Kopiorama?! 12.06.03, 09:46
          Antyrama kosztuje (nieco większa niż a4) niecałe 4 zł. Ściskam ją żabkami (po
          50 gr sztuka). Działa dobrze - trochę trudności sprawia spasowanie odbitki z
          negatywem.
          Łukasz
        • k_jacek Re: Kopiorama?! 12.06.03, 10:15
          Taka badziewna kopiorama to zwykla antyrama.
          Widzialem w sklepie dla plastykow w Gdansku Wrzeszczu ul Uphagena (kolo
          starego radia). Podobne widzialem w marketach na terenie Trojmiasta.
          Ale ci, ktorzy juz maja jakies doswiadczenie, niech tego nie kupuja, taka
          antyrama moze sluzyc tylko na poczatku - pozwala zdobyc jako takie
          doswiadczenie.
          Pozniej i tak powstaje koniecznosc stosowania lepszych rozwiazan.
          Jacek
          • gumista Re: Kopiorama?! 12.06.03, 14:57
            k_jacek napisał:

> Taka badziewna kopiorama to zwykla antyrama.
            > Widzialem w sklepie dla plastykow w Gdansku Wrzeszczu ul Uphagena (kolo
            > starego radia). Podobne widzialem w marketach na terenie Trojmiasta.
            > Ale ci, ktorzy juz maja jakies doswiadczenie, niech tego nie kupuja, taka
            > antyrama moze sluzyc tylko na poczatku - pozwala zdobyc jako takie
            > doswiadczenie.
            > Pozniej i tak powstaje koniecznosc stosowania lepszych rozwiazan.
            > Jacek
            Również jestem tego zdania i przymierzam się do budowy porządnej kopioramy
            takiej jak w książkach podali. Nie ma to jak cos porzadnego - tak jak pisałeś
            oszukiwac można się do pewnego momentu, jednak jest chwila, gdzie trzeba
            przesiąść się z trabanta na poloneza.
            • k_jacek Re: Kopiorama?! 12.06.03, 16:28
              gumista napisał:
              > Również jestem tego zdania i przymierzam się do budowy porządnej kopioramy
              > takiej jak w książkach podali. Nie ma to jak cos porzadnego - tak jak
              pisałeś
              > oszukiwac można się do pewnego momentu, jednak jest chwila, gdzie trzeba
              > przesiąść się z trabanta na poloneza.

Nie zgadzma sie z tym co tu piszesz.
              Taka prosta kopiorama JEST potrzebna poczatkujacym.
              Moze to byc zwykla szyba ma plaskim blacie.
              Uwazam, ze trzeba troche pocwiczyc, zeby dowiedziec sie CO jest potrzebne i
              JAK ma dzialac.
              Zaczynanie od budowy czegos skomplikowanego jest bez sensu, bo budujacy nie
              wie czego sie spodziewac, po co i jak DOKLADNIE to zrobic.
              Zaczynajcie od rzeczy PROSTYCH!
              Jacek
              • gumista Re: Kopiorama?! 12.06.03, 16:41
                Jacku7 proszę uważnie czytać moje wątki - przecież napisałem że "oszukiwać się
                można do pewnego momentu", czyli oszukiwać czytaj używać kopioramy zrobionej z
                szyby i płyty - tak przecież jeszcze cały czas robię, ale zmierzam do budowy
                porządnej kopioramy.
                gdzie to ja napisałem, że początkujący gumista nie ma stosowac takich
                rozwiązań? Niczego takiego nie napisałem - przecież sam stosuję jeszcze taką
                dziwaczną kopioramę do dnia dzisiejszego - jednak jak pisałem nalezy dążyć do
                tego aby udoskonalać swój warsztat - ta tak jakby w erze komputerów liczył na
                liczydla. Potrafię dodawać i odejmowac jeszcze na liczydle - ale po co skoro
                sa komputery - takie "piesze liczenie" mozna stosowac jako swoistego rodzaju
                cepelię. Równiez jest z kopioramą robienie gum od pewnego momentu na
                oszukiwanej kopioramie jest właśnie tą cepelią.
                pozdrawiam - myślę, że teraz się zruzumieliśmy doskonale
                • k_jacek Re: Kopiorama?! 13.06.03, 10:49
                  teraz tak,
                  pozdrawiam
                  Jacek
            • ajon1 Re: Kopiorama?! 09.07.03, 15:30
              gumista napisał:

> Również jestem tego zdania i przymierzam się do budowy porządnej kopioramy
              > takiej jak w książkach podali. Nie ma to jak cos porzadnego - tak jak pisałeś
              > oszukiwac można się do pewnego momentu, jednak jest chwila, gdzie trzeba
              > przesiąść się z trabanta na poloneza.

Polecam coś bardziej porządnego :-)
              cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=2543995068&category=30363
    • fotto Re: Kopiorama?! 12.06.03, 17:54
      Ja rownież używam takiej zwykłej antyramy, z której zresztą jestem bardzo
      zadowolony:)Do dopasowania negatywu na drugiej warstwie uzywam ramek
      zrobionych na negatywie i z przesunięciami nie mam problemu.
      Pozdrawiam
      fotto
      • auto-da-fe Re: Kopiorama?! 09.07.03, 14:45
        Czytałem o profesjonalnych konstrukcjach z pompką próżniową.
        • gumista Re: Kopiorama?! 09.07.03, 14:50
          Widziałem taką kopioramę u znajomego fotografa - robił ją sam i działa
          faktycznie jak pompa próżniowa. U mnie rolę pomby próżniowej spełnia gąbka,
          która odgina sie ku szybie, która przyciska negatyw i papier.
          • greguas Re: Kopiorama?! 09.07.03, 20:35
            Natomiast w pracowni u H.Rogozińskiego jest fachowy sprzęt ma swoje lata
            (i wagę:)i spisuje się świetnie jedna kopiorama zrobiona jest z regału zamiast
            jednej szuflady jest rząd świetlówek zamiast drugiej właściwa kopiorama, patent
            jest taki że negatywy z papierem kładzione są na filcowo-gąbkowy "podest" i
            przyciskane grubą szybą z wajchą która ją dociska w wręcz hermetyczny
            sposób,druga jest trochę mniejsza zrobiona na podobnej zasadzie a światło
            puszczane jest z żarówki używanej w hodowli roślin, postaram się zrobić pare
            fotek bo warto to pokazać,ale to dopiero we wrześniu. Jest też sposób na
            zrobienie całkiem dobrej kopioramki tyle że trzeba mieć chody w szpitalu,kiedyś
            były używane (może jeszcze są) takie nibykopioramy przy wywoływaniu zdjęć
            rendgenowskich,trzeba ją trochę przerobić ale to już żaden problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka