Gość: mietek IP: *.centertel.pl 27.07.07, 11:14 To straszne! To już nie będzie można powiedzieć "Nie masz cwaniaka nad Warszawiaka". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Darek Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: *.com.pl 27.07.07, 11:23 Jak nie jak tak? Doskonale wiedzieli, że to "podbierdułka". A te kilka osób to niestety przyjezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil_Katowice Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: *.ssnet.pl 27.07.07, 11:31 Dla mnie Warszawiacy to byli, są i będą złodzieje, tak to zawsze na śląsk przyjezdzali bo mieli z tąd kupe kasy, a teraz to juz nie a na calym slasku mieszka wiecej ludzi niz w tej cholernej Warszawie, tak wynika z danych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiaa Prawda! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:50 Jak pracowałam na placach zabaw w miejscowościach nadmorskich (Jastrzębia, Władek, Jastarnia) w przerwie między jednym a kolejnym rokiem studiów, to najgorzej się pracowało tam, gdzie przyjeżdżało najwięcej Warszawiaków, czyli w Jastrzębiej Górze. Bezczelne typy, zarówno jesli chodzi o facetów jak i kobiety! Bardzo znamienne było, gdy coś im nie odpowiadało: "Bo u nas w Warszawie..." Blee!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owac Re: Prawda! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:58 gosiu mogę się założyć że wśród Twoich klientów nie było zbyt wielu prawdziwych warszawiaków. Ja ani moi znajomi NIGDY byśmy czegoś takiego nie powiedzieli, a wogule co to za wyznacznik człowieka że mieszka w warszawie czy pszczynie? mogę się założyć że adres to Ursynów albo Wilanów... tam warszawiaka nie uświadczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: top80@gazeta.pl Re: Prawda! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 12:10 Problem Warszawy polega na tym, że bardzo wiele osób przyjechało z najróżniejszych miejsc (do pracy i/lub szkoły), pomieszkuje kątem rok czy dwa, i nagle wydaje im się, że stają się warszawiakami. I to z tymi ludźmi może być problem. Analogicznie do nowobogackich - nowowarszawskimi... :) Ja mieszkam tu całe życie i ani mnie, ani nikomu z moich znajomych z podstawówki czy liceum do głowy by nie przyszło wywyższać się jakkolwiek tylko dlatego, ze mieszkamy w Warszawie, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Prawda! IP: 139.100.140.* 27.07.07, 12:23 Prawda, ale popełniamy jeden błąd. Ludzie wszędzie są różni, dobrzy i źli, zarówno ci miejscowi i przyjezdni. Nie można od razu mówić, że jak któś się wywyższa, to pewnie przyjezdni a nie rdzenni Warszawiacy. To tak jakby powiedzieć, że na Śląsku mieszkają same robole i chamy. Podobnie nie identyfikujmy człowieka po adresie w miejście, bo to nie ma nic wspólnego. Przypominam tylko, że największa migracja w dziejach Polski to była właśnie migracja na Śląsk. Kiedyś praca w fabryce, kopalnii, hucie to było marzenie dla przeludnionych, zabiedzonych wsi w całej Polsce. Dzisiejszy Ślązacy to w 80% następne pokolenie przyjezdnych ze wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
solveik Re: Prawda! 27.07.07, 12:59 Ja mieszkałam w mieście kiedyś bardzo dobrze prosperującym - górnictwo, a teraz z największe bezrobociem. Tam idący za mną człowiek potrafił przywłaszczyć sobie upuszczoną prze zemnie rzecz. Teraz wyprowadziłam się do zamożniejszego miasta i sytuacja jest podobna jak w Warszawie (może na mniejszą skalę) i myślę, że to właśnie zamożność miasta i ich mieszkańców wpływa na uczciwość. ____ zobacz moje debaty potyczki.pl/users/view/4556, odpyta.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipcio Re: Prawda! IP: 165.72.200.* 31.07.07, 08:50 E tam. Do Jastrzębiej przyjeżdzają rodowici mieszkańcy Tłuszcza, Wołomina, Pruszkowa i Ząbek i mówią, że "u nas w Warszawie.." Studencik z Ursynowa, choćby pochodził z Koziej Wólki na lubelszczyźnie, nigdy nie będzie się przesadnie chwalił, że jest z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant prosze, ludzie, nauczcie podstaw pisowni IP: *.telprojekt.pl 27.07.07, 12:57 słowo "w ogóle" jest z pewnością jednym z najczęściej wymawianych wyrazów czy to taki problem wykuć na pamięć jak się je pisze? zapewne uwazasz sie za wykształconego warszawiaka z dziada pradziada ... Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Przestancie z ta Warszawa, przeciez to totalne dno 27.07.07, 13:25 Smiesza mnie ci cali warszawiacy... Bo u nas w warszawie... hahahahaha jezu... Warszawa to totalna wiocha z najwiekszym bazarem w Europie. Miasto straszy architektura, syf na ulicach, ludzie ubrani tak ze az sie robi niedobrze na sam widok... Raczej to wszystko przypomina moskwe albo st petersburg. Pierwsze lepesze sredniej wielkosci miasto na zachodzie jest 1000 razy ciekawsze niz ta dziura. Gdybym byl zmuszony przeniesc sie do warszawy to chyba popelnilbym samobojswto. Totalny mrok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cozy Re: Przestancie z ta Warszawa, przeciez to totaln 27.07.07, 14:13 Założę się, że masz równie duże pojęcie o Warszawie jak o większości pierwszy lepszych średniej wielkości miast na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O) cozy czy jak ci tam... IP: *.belf.cable.ntl.com 27.07.07, 19:04 w przeciwienstwie do wiekszosci polactwa spedzilem cale zycie za granica nie goniac za chlebem, widzilo sie to i owo i nadal widuje. W warszawie bylem kilka razy, rowniez ostatnio (w polowie 2006) ze znajomymi stad gdzie mieszkam i wstyd mi bylo za to ze jestem z Polski, ot co... nie trzeba tam mieszkac kilka miesiecy, zeby sie zorientowac co sie dzieje. W restauracjach grobowe miny, chamscy taksowkarze, w barach wiesniactwo ze az szkoda. Ogolnie pretensjonalnie i niegrzecznie. Nie chcialbym tam mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Prawda! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 13:27 > mogę się założyć że adres to Ursynów albo Wilanów... > tam warszawiaka nie uświadczysz... hmmm, ciekawe skąd ta opinia Może powinieneś podać definicję warszawiaka, bo ja całe życie mieszkam na Ursynowie, podobnie jak większość moich znajomych ze szkoły (podstawówka i liceum, dopiero na studiach było inaczej). To że akurat Ursynów i Wilanów były i są w ostatnich latach mocno rozbudowywane nie znaczy, że ludzie nie mieszkali tam wcześniej. Ale tak jak napisał ktoś w tym wątku: co to ma za znaczenie skąd jesteś? Chama znajdziesz wszędzie, zarówno w Warszawie jak i poza nią (tylko proszę o oszczędzenie mi komentarzy typu "ale w wawie jest więcej chamów". statystycznie jest pewnie tyle samo co w innych miastach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Re: Prawda! IP: *.chello.pl 28.07.07, 08:50 Jest bardzo prosta definicja: posiadanie choćby jednego grobu przodków na jednym z warszawskich cmentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
cozy Re: Prawda! 27.07.07, 14:10 Zacznijmy od tego, że prawdziwy warszawiak nigdy nie powie "Bo u nas w Warszawie" aby się wywyższać. Co najwyżej by powiedzieć: "Bo u nas w Warszawie jest do dupy a u was na wsi jest fajny klimat i sympatyczni ludzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJA Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: 217.67.203.* 27.07.07, 12:07 he he, ale musisz mieć małego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: 139.100.140.* 27.07.07, 12:16 Na początku zaznaczam: jestem Ślązakiem mieszkającym od dziada pradziana dna Śląsku, a moja opinia to gorzka prawda o Śląsku. Niestety Twoja opinia to uproszczony, banalny, powtarzający się schemat myślenia. Leczysz swoje kompleksy oczerniając tych, który w Twojej ocenie w jakieś sferze są w lepszej sytuacji od Ciebie. I co z tego, że na całym Śląsku mieszka więcej ludzi niż w Warszawie? Czy to jakoś podnosi naszą ocenę? Nie można uogólniać. Znam śląskie środowisko, znam warszawskie i dużo jeźdżę po kraju. I jako urodzony Ślązak muszę z przykrością stwierdzić, że pod każdym względem daleko nam do stolicy jak i do innych miast wojewódzkich. Niestety w porównianiu z innymi miastami np.Wrocławiem, Krakowem, Poznaniem itp. Śląsk został niesamowicie w tyle. Cała Polska się rozwija a Śląsk śpi. Tutaj nic się nie dzieje, nie ma żadnego rozwoju. Żenujące jest dla mnie jeśli słyszę od władz Katowic, że kopuła nad rondem to wizytówka Katowic. Niestety prawda jest taka że myślenie Ślązaków jest kacze, ograniczone i zaściankowe. Obecnie na Śląsku tworzymy rodzaj subkultury postrzeganej w kraju jako banda bezmózgowych, niewykształconych roboli którzy umią tylko hałasować, wzniecać burdy i bójki z Policją i cieszą się z tego że było o nich głośno i narobili szkód w Warszawie. Z moich podróży po Polsce niestety wyniosłem opinię, że kultura osobista i zachowanie przeciętych ludzi na Śląsku jest niestete fatalne. Podobnie sposób myślenia, kultywowanie podziałów i antagonizmów zamiast szukania szansy rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfythyt [...] IP: *.chello.pl 27.07.07, 12:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam_Warszawa "stąd", a nie "z tąd"; jednak Ślązacy to nieuki. IP: *.171.82.50.crowley.pl 27.07.07, 13:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiaa Bezinteresowni Zagrzebianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:46 Bo ludzie z Zagrzebia są generalnie bardzo pomocni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak warszawiacy w czołówce? IP: 195.47.201.* 27.07.07, 12:04 Gdyby test zrobiono w innym miejscu Polski to pewnie wróciłyby wszystkie telefony... Nie ma się z czego cieszyć. 75% mieszkańców tego miasta to ludzie spoza Warszawy, ale słoma ciągle wystaje, wystarczy pogadac pare minut i... nic się nie ukryje, resztę narodu traktuje się jak śmieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: warszawiacy w czołówce? IP: 139.100.140.* 27.07.07, 12:26 Pewnie masz rację. Gdyby podrzucili te telefony na PGR'owskiej wsi, gdzie ludzie nie mają co do garnka włożyć, to wróciłyby wszystkie. Gratuluję dedukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.07, 12:14 Ciekawe tylko jakie to były modele, bo jak 3 letnie to lepiej oddać niż do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzdro Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: *.171.82.58.crowley.pl 27.07.07, 12:16 chyba nie uważnie czytasz nowe Odpowiedz Link Zgłoś
matur Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce 27.07.07, 12:46 Nie wiem skąd ten sarkazm, to lżenie na Warszawiaków, uczciwych, czy uczciwych inaczej. W artykule dzwonili na telefony jak tylko zobaczyli, że ktoś je znalazł. Na początku lipca zgubiem w autobusie portfel z dokumentami, kartami i UWAGA gotówką 400 PLN. Nie było numeru telefonu kontaktowego w środku. Znalazca (jeszcze raz chciałbym mu serdecznie podziękować) wysłał do mnie list z wiadomością o zgubie. Zanim list dotarł zadał sobie dużo trudu i zdobył mój numer komórki!!!. Zadzwonił z informacją, że dokumenty i pieniądze są do odebrania. Wiem, że miałem dużo szczęścia ale w takich sytuacjach wraca wiara w ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak 7 kibicow Legii... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 13:08 Ladnie tu widac jak rozkladaja sie sympatie kibicowskie w Stolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Maly komentarz statystyczny :) 27.07.07, 13:14 Poniewaz kwestia zostawienia telefonu podlega przypadkowosci (przypadkowe miejsce, przypadkowi ludzie), to liczba odzyskanych telefonow podlega wahaniom, w pierwszym przyblizeniu, zgodnie z rozkladem Poissona. Oznacza to tyle, ze niepewnosc liczby N zostawionych telefonow wynosi pierwiastek(N) . Jezeli w Warszawie oddano 23 telefony, to w drugim blizniaczym eksperymencie nie byloby zadnego problemu zeby oddano 23 +- pierwiastek(23), czyli 23+-5, a zatem wahania w prawo i w lewo o pojedyncza wartosc bledu sa w przedziale [18,28]. I tu najwazniejsze: w tymze przedziale siedza praktycznie wszystkie miasta! Ergo: sondaz NIC nie mowi. Probowano ze zbyt mala liczba telefonow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t_p_ kpix IP: 81.144.219.* 27.07.07, 14:06 Dobra analiza. Wyglada na to ze masz racje. A jak sie ma do tego liczba ludnosci w danym miescie? Czy np. fakt, ze inne miasta sa o polowe wieksze (mniejsze) pod wzgledem ludnosci, ma jakikolwiek wplyw na te torie? Odpowiedz Link Zgłoś
kpix To jest oczywista sprawa 27.07.07, 20:38 i dotyczy wszystkich takich sytuacji, jak np. sondaz poparcia partii politycznych. Jesli np. poparcie dla PISu spadnie z 27 na 25%, a proba dotyczyla 1000 osob, to ten spadek spokojnie moze byc wahaniem statystycznym. A odpowiadajac na Twoje pytanie: o ile miasto jest duze, to nie sadze. Natomiast znaczenie ma to, ze poniewaz komorek byla mala liczba (30), to podejscie,ze opisuje to rozklad Poissona jest duzym przyblizeniem: wszak dziedzina rozkladu Poissona sa wszystkie liczby naturalne (chodzi o to, ze do nieskonczonosci), tymczasem tutaj maksymalny wynik znalezionych komorek nie moze przekroczyc 30. Wobec tego wyrazenie na blad statystyczny jest tylko wyrazeniem przyblizonym. Sa na to poprawki, ale nie chce mi sie szperac po notatkach. (w przypadku tamtych partii politycznych, liczba przepytywanych osob zazwyczaj oscyluje wokol 1000 i przyblizenie Poissona dziala znacznie lepiej). Generalnie chodzi mi o zachowanie "trzezwego oka" przy patrzeniu na dane statystyczne. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce 27.07.07, 13:26 Nie denerwujcie się tak.Przecież te testy trzeba by przeprowadzić w kilku przynajmiej miejscowościach w Polsce,by móc tak porównywać Warszawiaków do innych obywateli RP.Tymczasem test był przeprowadzony tylko w Warszawie.Może np.w Krakowie wypadłby lepiej, a może gorzej, tego nie wiemy. Co do uczciwości, to ja zauważam,że to kwestia mniejszej i większej anonimowości a nie biedy czy bogactwa.Na małej wiosce,gdzie wszyscy się znają i wszystjko widzą, mało kto zostanie ograbiony ze zgubionej komórki.Nie dlatego,że mieszkańcy wsi są np.biedni, ale że spodziewają się, iż ktoś może zareagować.W większej miejscowości,nawet jak widzimy złodzieja, myślimy "ten drugi zadzwoni na policję,ja się nie muszę mieszać". A co do Warszawiaków,to święta racja - jesteśmy piękni, mądrzy i dobrzy.Ludzie marzą o tym,żeby mieć choćby warszawską rejestrację,aby nasz blask promieniował i na nich.Im bardziej ktoś demonstruje,że jest z Warszawy, tym bardziej z niej nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce 27.07.07, 13:28 W małej wiosce, jesooo jak ja piszę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ha Ha Warszawiacy uczciwi!!! to sie usmialem :))) IP: 82.198.250.* 27.07.07, 14:09 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anya Re: Warszawiacy uczciwi!!! to sie usmialem :))) IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 23:19 ah ta zazdrość :)... to prawda, sama spotkałam sie z 2 przypadkami zgubienia telefonu - oba odzyskane (jeden oddałam ja, inny oddano mojej znajomej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nmar Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: *.crowley.pl 27.07.07, 14:11 Uwaga Uwaga! Wszyscy zakompleksieni!!! Zapraszam na to forum! Znów dyskusja pomiędzy WARSZAWIAKAMI A "WARSZAWIAKAMI"!!! Żałosne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sLOVEnia Ljubljana rulez! IP: *.nlb.si 27.07.07, 14:48 Ljubljana rulez! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 14:50 Sam ze znajomymi bylismy uczestnikami tego testu na Polach Mokotowskich. I szczerze mowiac: 1) na odleglosc pachnialo to prowokacja, telefon byl nowy a na telefonie byla przyklejona kartka z PIN i PUK 2) telefon od razu zadzwonil wiec wiekszosc osob odruchowo pewnie odbieralo telefony 3) telefony byly podstawowymi, tanimi Nokiami - mysle ze jakby zgubili Nokie N73 to zwrotow by mieli troche mniej :D Ten test byl totalnie niemiarodajny. Dziewczyny ktore przeprowadzaly potem z nami rozmawialy z Readers Digest az nie mogly uwierzyc ze Warszawa tak przoduje w tym tescie hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 14:57 A i dodam, ze w zalozeniu chodzilo o to ze Polacy sa uczciwi. To wy z tego zrobiliscie jakas wojne domowa pomiedzy Warszawa a reszta Polski. Nie za bardzo rozumiem takiego rozgraniczania, jak dla mnie jest prostackie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalinka Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: *.bredband.comhem.se 27.07.07, 15:04 A dlaczego nie? jestem warszawianka i mieszkam obecnie na zachodzie. zdarzylam na chwile sie odwrocic a moje nowe rekawiczki ktore zostawilam na siedzeniu w tramwaju zniknely jak dym...wiec nie gadajcie bzdur, tutaj trzeba wszystko trzymac przy sobie bo chwila nieuwagi i jestes bez torebki i parasolki , nie mowie o zlodziejach , bo tych wszedzie pelno ale o normalnych ludziach ktorzy wykorzystuja twoja nieuwage na sekunde gdy cos odlozysz na bok w sklepie czy na poczcie. przyjezdzaja cdo domu do warszawy czuje sie bardziej komfortowo i wyluzowana, bo wiem jak cos zostawie w autobusie to ludzie zwracaja mi uwage ze zapomnialam.Co mi sie nigdy nie zdazylo tutaj w tym kraju obecnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 16:44 Mi się wydaje, że 30 to trochę mała próbka statystyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boat_memory nie 6 , tylko 8 miejsce IP: 195.49.119.* 27.07.07, 15:12 www.rd.com/images/content/2007/0707/cellphonereport.pdf nota bene. berlin w niemczech wypadl gorzej ale niemcy mowia ze bylby pierwszy gdyby nie mieszkajacy tu polacy. faszysci cholera jasna .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhm Bij Warszawiaka! IP: *.2a.pl 27.07.07, 15:36 Taki obraz wyziera z wielu komentarzy. Nawet jak sa badania (ja juz pomijam czy miarodajene) to musi znalesc ktos kto wpisze: A jak bylem 3 lata temu nad morzem to warszawiak mi droge zajechal! Wiec wszyscy warszawiacy to chamy i zlodzieje i pijaki bo jak powszechnie wiadomo kazdy pijak to zlodziej" Czytac sie nie da tych zakompleksiencow. Wchodze na temat o budowie apartamentowcow, a tam 90% komentarzy o tym jaka Warszawa brudna, brzydka i zla. A najwiecej do powiedzenia maja ludzie, ktorzy w zyciu tu nie zamieszkaja i w zyciu ich stac nie bedzie na warszawskie ceny. Najsmieszniejsze sa komentarze typu: "Warszawa to chamstwo naplywowe, a Wroclaw ma fajny klimat." Nie przecze Wroclaw ma fajny klimat, ale 99% jego mieszkancow nie mieszkalo tam przed wojna. Do tego inne miasta. Wezcie ludzie encyklopedie i sprawdzcie ilu mieszkancow mial Krakow przed wojna. Czy oni sie tak genialnie rozmnozyli? Poza tym chamowke to do Warszawy sciagano w latach 50 tcyh 60 tych zeby stworzyc "zdrowa tkanke spoleczna..." a dzis sa to ludzie mlodzi, ambitni, czesto studenci ktorzy przyjechali na studia, osoby napedzajace gospodarke jak Polacy wyjezdzajacy na Wyspy. Ja ich w reke za to caluje. Pozdrawiam Ps. W kazdym miescie spotkasz chama i osobe uczciwa tylko idiota moze mowic inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutor Re: Bij Warszawiaka! IP: 195.187.143.* 28.07.07, 14:49 I na tym bym zakończył ten temat. Dobre podsumowanie mhm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obik Test uczciwości: warszawiacy w czołówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 19:24 niebawem bedzie i u nas jak w Kuala Lumpur,tylko takich wysokich budynkow nie bedziemy mieli Odpowiedz Link Zgłoś
tomb_raider Re: Test uczciwości: warszawiacy w czołówce 29.07.07, 10:52 A ja kiedyś na terenie Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW zgubiłam portfel ze 100 pln i dziesiątkami kart, od karty do bankomatu i dowodu, aż po zniżki z coffee heaven- jakaś studentka oddała to na dyżurce, gdzie również nic nie zginęło- Odpowiedz Link Zgłoś