Dodaj do ulubionych

Dziunia K_Jacka

19.08.03, 09:42
Prosze zobaczyc w galerii nowo wrzucone skany Jacka ze zdjęciami swojej
córeczki. Piekne - brawo Jacku technicznie jesteś rewelacyjny już. To prawda
ajon robi swoje foty mocno fotograficzne i ja tez nie jestem w stanie takich
wykonać, jednak pozostań przy takich proporcjach. Te lekko bajeczne gumy
pasują do małej córeczki, kolorki również. Jestem bardzo pozytywnie
zaskoczony i czekam na następne.
Napisz jeszcze sprawe czysto techniczną - jakich rozmiarów sa Twoje
gumy.
Pozdrawiam i serdeczności.
Obserwuj wątek
    • k_jacek Re: Dziunia K_Jacka 19.08.03, 10:12
      Czesc!
      Dzieki za mile slowa ;-)
      Wszystkie gumy staram sie dopasowac do formatu A4 (tak aby guma zajmowala
      wiekszosc strony).
      Poniewaz na razie nie zalezy mi szczegolnie na proporcjach gum,
      po prostu staram sie przygotowac plik graficzny odpowiedniej jakosci,
      ktory albo drukuje na lepszej drukarce na foli, a ostatnio naswietlam u
      Grzegorza.
      Polecam ta ostatnia droge. Naswietlarka daje duzo lepsze negatywy.

Wciaz nie przeklejam papieru ... coz, leniwy jestem ;-)
      a na powaznie - brak czasu, mozliwosci technicznych itp.
      Bede probowac z krochmalem i alunem potasowym - dam znac jakie daje to efekty.
      Ale to jeszcze nie teraz. Na razie godze sie na wieksza liczbe odpadow...

Mysle, ze mozna robic gumy bez przeklejania, choc wymaga to wiekszej
      ostroznosci: malo pigmentu, dokladne naswietlanie - lepiej niedoswietlic, niz
      przeswietlic. Odpowiedni papier to podstawa, inaczej pigment wchodzi w papier
      i nie wyplukuje sie do konca. Uzywam polskiego papieru (nie pamietam teraz
      nazwy, ale jesli kogos to zainteresuje sprawdze), wykorzystuje gladka strone
      bez faktury.

Pozdrawiam
      Jacek
    • ajon1 Re: Dziunia K_Jacka 19.08.03, 10:22
      Jacku
      Serdecznie gratuluję. Twoje prace są rzeczywiście coraz lepsze technicznie.
      Widząc efekty zdaję sobie sprawę jak dużo pracujesz. Nie wiem w jaki sposób
      potrafisz pogodzić te wszystkie obowiązki z pięknym hobby. Bardzo proszę nie
      wzoruj się tak bardzo mojej technice, ona jeszcze wymaga bardzo wiele poprawek.
      Cieszę się że jesteś zwolennikiem gumy fotograficznej, a wzorować się proponuję
      na gumie wiedeńskiej, szkole lwowskiej i pracach T. Mościckiego. Dla mnie i
      myślę, że również dla Ciebie na obecnym etapie znajomości techniki
      najważniejsze jest rozpoznanie i wykorzystanie możliwości jakie tkwią w gumie
      (ingerencja w obraz).
      Jeszcze raz gratuluję i serdecznie pozdrawiam
      ajon
      • gumista Re: Dziunia K_Jacka 19.08.03, 10:27
        Jesli te gumy sa faktycznie bez przeklejenia to nic tylko pogratulować - ja
        jestem raczej trochę leniwy i przeklejam. Daje mi to jakąś tam swobodę.
        Równeiż formaty stosuję zbliżone do A4 i ostatnio również 3 negatywy zrobiłem
        u Grzegorza. Szkoda Jacku, ze nie moglismy się spotkać w poniedziałek, ale cóż
        co się odwlecze.......?
        Ajon jest trochę skromny, ale jednak warto się wzorowac na nim i na most-cie.
        pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję
        • ajon1 Re: Dziunia K_Jacka 19.08.03, 10:49
          gumista napisał:

> Ajon jest trochę skromny, ale jednak warto się wzorowac na nim i na most-cie.
          > pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję

Dziękuję Maćku !
          Nie chodzi o skromność, tylko o to żeby niepotrzebnie nie błądzić. Proszę się
          wzorować na moich pracach, które będę robił za 10 lat !
          pozdrawiam
      • k_jacek Re: Dziunia K_Jacka 19.08.03, 10:57
        Romku - dzieki!
        Wymienione przez Ciebie wzorce to na razie raczej odlegly cel...
        Chociaz niewatpliwie najbardziej sluszny.
        Do tej pory nie widzialem zadnej gumy z wymienionych przez Ciebie szkol w
        oryginale, a jedna z Twoich gum posiadam ;-).

Czas to cos czego zawsze mi brakuje.
        Kiedy rodzinka idzie spac moge troche powalczyc.
        Bedzie lepiej jak Mala troche urosnie.

Romku, nie moge powiedziec, ze jestem zwolennikiem gumy fotograficznej.
        Ale uwazam, ze aby poznac gume i jej mozliwosci, koniecznym jest przejscie
        przez etap gum fotograficznych. A jaka radoche sprawia zrobienie 'foto-gumy'!

To co podoba mi sie najbardziej, to gumy 'malarskie' (A. Wislinski, K.
        Jankowski). Mam nadzieje, ze kiedys rozpoznam rowniez ten kierunek ...

Pozdrawiam
        Jacek
        • gumista Re: Dziunia K_Jacka 19.08.03, 11:08
          To samo powtarza mi moja małżonka. Najpierw rób gumy i te fotograficzne i te
          malarskie a później poszukaj sowjej drogi. Ja powiem tak droga jest już
          określona i to jest własnie niewielkie malarstwo typu Dziunia. Oczywiście jak
          juz pisałem gumy ajona sa dla mnie nie do osiągnięcia, więc sobie z fotografią
          daję spokój hi hih ih ihihi.
          • ajon1 Re: Dziunia K_Jacka 19.08.03, 11:35
            Panowie zostańcie malarzami !
            A tak poważnie, masz rację Jacku to chyba właściwa droga. Też już gdzieś
            pisałem, że zrobić gumę fotograficzną jest łatwiej niż DOBRĄ gumę malarską.
            Moje dotychczasowe prace to taki trochę minilab. Chcę bardziej ingerować w
            obraz, żeby zmniejszyć trochę gadatliwość fotografii i wydobyć elementy, na
            których mi zależy. Fotografia piktorialna to dla mnie nadal dziedzina
            fotografii, a nie malarstwa.
            Pewnie każdy z nas inaczej rozumie fotograficzność i malarskość.
            Dla mnie gumy A. Wiślińskiego i K. Jankowskiego to jednak dwa bieguny.
            • gumista Re: Dziunia K_Jacka 19.08.03, 11:37

> Pewnie każdy z nas inaczej rozumie fotograficzność i malarskość.
              > Dla mnie gumy A. Wiślińskiego i K. Jankowskiego to jednak dwa bieguny.

Równiez i dla mnie to 2 biegumy. Malarskość rozumiem w ten sposób, że jest to
              fotografia z pewnymi elementami malarskości.
              • k_jacek Re: Dziunia K_Jacka 19.08.03, 12:00
                gumista napisał:

>
                > > Pewnie każdy z nas inaczej rozumie fotograficzność i malarskość.
                > > Dla mnie gumy A. Wiślińskiego i K. Jankowskiego to jednak dwa bieguny.
                >
                > Równiez i dla mnie to 2 biegumy. Malarskość rozumiem w ten sposób, że jest
                to
                > fotografia z pewnymi elementami malarskości.

Oczywiscie, ze to dwa swiaty.
                Gdzies 'pomiedzy' (lub calkiem gdzie indziej), jest to do czego daze...
                Niestety jest jeszcze niedodefiniowane.

Wlasnie - fotografia z elementami malarskości - to mnie pociaga.
                Jednak na razie pocwicze gumowe 'fotografie'.
                Chce dobrze opanowac warsztat. Potem mozna bedzie poszalec.

Romku - masz moze nowe gumy? Takie o ktorych piszesz w poprzednim poscie.
                Gdybys mial i mogl wrzucic skan zdjecia i gumy na forum mielibysmy przyklad.
                • ajon1 Re: Dziunia K_Jacka 19.08.03, 12:08
                  k_jacek napisał:

> Romku - masz moze nowe gumy? Takie o ktorych piszesz w poprzednim poscie.
                  > Gdybys mial i mogl wrzucic skan zdjecia i gumy na forum mielibysmy przyklad.

Niestety nie mam. Piszę czego bym chciał, a nie co robię :(
                  Jako doskonały przykład ingerowania w obraz fotograficzny przy pomocy techniki
                  gumowej proponuję liczne prace T. Mościckiego.
                  pzdr
                  • mosteczek2 Re: Dziunia K_Jacka 20.08.03, 00:23
                    Dajcież Wy spokój temu nieszczęsnemu Mościckiemu! On jeszcze niewiele umie!
                    A co do gum "fotograficznych" - osobiście uważam że są tak naprawdę znacznie
                    trudniejsze bo wymagają naprawdę wielkiej technicznej biegłości. Tu nie ma
                    zmiłuj się - szczegół jest szczegół i ma być.
                    Pozdro
                    darz detal!
                    • k_jacek Re: Dziunia K_Jacka 20.08.03, 09:36
                      Witam!
                      Kogo więc mamy męczyć?
                      Szanowny Panie Tomaszu, spośród 'biegłych w sztuce ;-)', głównie to Pan
                      pojawia się na forum.
                      I czasem coś interesującego wynika z tych Pana pojawień ;-)
                      A poza tym, od Kogoś jednak trzeba się uczyć!

Darz Szczegół!
                      Jacek
                      • mosteczek2 Re: Dziunia K_Jacka 20.08.03, 09:46
                        Pan jak zwykle miły. A gumy - b. w porzo. W tę stronę! Alleguma i do przodu!
                        • k_jacek Re: Dziunia K_Jacka 20.08.03, 10:00
                          Jak to mówi kolega Zbyszek: senkju!
                          A poważniej: cenna to dla mnie pochwała!
                          Dumny;)
                          Jacek
                          • gumista Re: Dziunia K_Jacka 21.08.03, 17:52
                            I ja również pragne wyrazić podziw dla gum Jacka alllleeeee gummmmaaay.
                            A tak poważnie to co opanował Ajon to juz wysmienity warsztat. Teraz tylko
                            można go zepsuć, bo to juz jest coś!!!! Wszedzie pełno szczegółów i techniczna
                            biegłość w realizacji prac. Ajone jak chcesz malarskośc w gumie spróbuj z
                            ziemią okrzemkową, albo z papierem mocno fakturowanym. Jednak ja uważam, że
                            winieneś zostać przy swoim. Po co w Twoich pracach coś zmieniać.
                            Pewnie jak wszyscy zauwazyli - każdy z nas robi gumy z innej beczki i nie
                            chodzi tutaj wcale o temat, ale o wykonanie, kolorystykę, klimat panujacy w
                            pracach. Jeśli (czysto teoretycznie) każdy z nas robiłby takie same gumy -
                            Boże jakie to by było nudne - każdy z nas po kilku fotach umarłby z nudy.
                            Wniosek - tak trzymać. Również i ty Jacku.
                            • ajon1 Re: Dziunia K_Jacka 21.08.03, 19:43
                              Macieju dziękuję za miłe słowa pod adresem mojej techniki, ale powiem tak:
                              zostawcie już tego ajona, on jeszcze tak mało umie.

gumista napisał:

> Ajone jak chcesz malarskośc w gumie spróbuj z
                              > ziemią okrzemkową, albo z papierem mocno fakturowanym.

Cały czas używam papieru o mocnej, drobnej fakturze (nigdzie nie mogę dostać
                              gładkiego papieru dobrej jakości) i znacznych ilości ziemii okrzemkowej i za
                              cholerę nie chce być bardziej malarsko. Ale ja też o malarskość się nie staram,
                              chcę fotografii, ale mocno zaingerowanej, a nie takiej z minilabu. Wiem, że
                              guma na to pozwala i niektóre rzeczy wychodzą w gumie naprawdę ładniej i lepiej
                              niż gdy się je przerobi tylko w photoshopie.
                              Podzielam zdanie, że dobrze że każdy pracuje inaczej, po swojemu. Tak trzymać.
                              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka