Dodaj do ulubionych

Czy można zrobić krok wstecz ?

04.02.02, 11:59
Ten problem pojawiał się na tym forum kilka razy. Chodzi o to, czy można zrobić
krok wstecz tzn. gdy się przekroczy tę linię dzielącą przyjaźń i miłość ? Czy
to się musi nieuchronnie skończyć całkowitym rozstaniem i zerwaniem kontaktu ?
Jak wyczuć w krórym miejscu się zatrzymać ? Przeciaż to takie bolesne, gdy
traci się kogoś, kogo znało się lata.
Tak właśnie było ze mną kiedyś, gdy to zrobiłem - to był początek końca naszej
znajomości. Niedługo być może zrobię to znowu, jeśli się odważę. Nie chciałbym,
by historia się powtórzyła.
Czy ktoś ma jakieś dobre doświadczenia w tych sprawach ? Czy to tak zawsze musi
być ?
Obserwuj wątek
    • p!aksamitna Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 12:08
      maax napisał(a):

> Ten problem pojawiał się na tym forum kilka razy. Chodzi o to, czy można zrobić
      >
      > krok wstecz tzn. gdy się przekroczy tę linię dzielącą przyjaźń i miłość ? Czy
      > to się musi nieuchronnie skończyć całkowitym rozstaniem i zerwaniem kontaktu ?
      > Jak wyczuć w krórym miejscu się zatrzymać ? Przeciaż to takie bolesne, gdy
      > traci się kogoś, kogo znało się lata.
      > Tak właśnie było ze mną kiedyś, gdy to zrobiłem - to był początek końca naszej
      > znajomości. Niedługo być może zrobię to znowu, jeśli się odważę. Nie chciałbym,
      >
      > by historia się powtórzyła.
      > Czy ktoś ma jakieś dobre doświadczenia w tych sprawach ? Czy to tak zawsze musi
      >
      > być ?

Witaj, Maax!!!
      Duzo by pisac o tym, ale jak świat światem, nie ma na to jednoznacznej recepty,
      jedni potrafia rozstać się i żyć w przyjaźni inni muszą zerwac kontakt, bo nie
      radzą sobie z uczuciami, jakie w nich pozostają.
      Pozdrawiam - M.
    • izabe Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 12:26
      Nie mozna. Przynajmniej nie tak od razu i nie tak po prostu. To wymaga czasu i
      zgodnosci obu stron. Gdy jedna wciaz jest bardzo zaangazowana a druga mniej to
      jest bardzo trudne. Bo oczekiwania sa inne.
      iza
      • maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 13:18
        izabe napisał(a):

> Nie mozna. Przynajmniej nie tak od razu i nie tak po prostu. To wymaga czasu
        i
        > zgodnosci obu stron. Gdy jedna wciaz jest bardzo zaangazowana a druga mniej
        to
        > jest bardzo trudne. Bo oczekiwania sa inne.
        > iza

Iza!
        Ale Ty masz zamiar próbować zrobić krok wstecz? Napisałaś w Twoim ostatnim
        poście "Zaczęło się b. niewinnie", że masz się z NIM spotkać. Odeszłaś? I co
        teraz - będziecie obcymi ludźmi. Czy już na zawsze skasowałaś jego numer ze
        swojej książki adresowej?
        • izabe Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 13:33
          Spotkanie bylo super i nie powiedzialam tego co chcialam i planowalam. Nie
          umialam prosto w oczy. Dalam do zrozumienia delikatnie ze chce by pozostalo
          pomiedzy nami tak jak do tej pory. Ale on obrocil to w zart i powazna rozmowa
          sie skonczyla. Wiem ze to moja wina i ze powinnam byc stanowcza ale nie
          umialam. Teraz mam zal do siebie:( Wychodzi na to ze sama nie wiem czego chce i
          chyba w tym jest problem.
          I potem sie dziwic ze ludzie sie rozstaja przez telefon albo przez sms. Tak
          jest latwiej. To okrutne ale tak jest. Nie zrobie tego w ten sposob ale moze
          napisze dlugiego maila i wyjasnie w nim o co naprawde mi chodzi.
          iza
          • maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 14:20
            izabe napisał(a):

> Spotkanie bylo super i nie powiedzialam tego co chcialam i planowalam. Nie
            > umialam prosto w oczy. Dalam do zrozumienia delikatnie ze chce by pozostalo
            > pomiedzy nami tak jak do tej pory. Ale on obrocil to w zart i powazna rozmowa
            > sie skonczyla. Wiem ze to moja wina i ze powinnam byc stanowcza ale nie
            > umialam. Teraz mam zal do siebie:( Wychodzi na to ze sama nie wiem czego chce i
            >
            > chyba w tym jest problem.
            > I potem sie dziwic ze ludzie sie rozstaja przez telefon albo przez sms. Tak
            > jest latwiej. To okrutne ale tak jest. Nie zrobie tego w ten sposob ale moze
            > napisze dlugiego maila i wyjasnie w nim o co naprawde mi chodzi.
            > iza

Więc nie zerwałaś????
            W takim razie co zamierzasz dalej? Zrobisz drugie podejście do zerwania czy
            zastanowisz się, czego tak naprawdę chcesz w tym zwiazku?
            Może powinnaś przeczytać raz jeszcze te wszystie rady z Twojego wątku na forum,
            (były bardzo sensowne)?
    • allycja Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 13:08
      Decyzja o tym czy nadal będziecie kontynuować tę znajomość należy chyba do
      osoby „porzuconej”. Przynajmniej tak było w moim przypadku. Gdy minęło poczucie
      krzywdy, a pustkę która po nim została zaczęłam stopniowo zapełniać
      zdecydowałam się na spotkanie, o które prosił. I nie żałuję. Trudno nazwać to
      co jest miedzy nami przyjaźnią, ale dzwonimy do siebie z życzeniami na święta,
      a gdy mijamy się na ulicy nie musimy udawać,ze się nie znamy. Mam nadzieję że i
      wam się uda. Pozdrawiam -Ally
      • maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 13:26
        > ale dzwonimy do siebie z życzeniami na święta,
        > a gdy mijamy się na ulicy nie musimy udawać,ze się nie znamy

To i tak macie szczęście. lepsze to niż nic

Pzdr
        • allycja Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 13:32
          > To i tak macie szczęście. lepsze to niż nic
          >
          > Pzdr

po prostu więcej nie potrzebujemy. A czego Ty oczekujesz?
          • maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 14:00
            allycja napisał(a):

> > To i tak macie szczęście. lepsze to niż nic
            > >
            > > Pzdr
            >
            > po prostu więcej nie potrzebujemy. A czego Ty oczekujesz?

Chodziło mi o trochę inną sytuację. Nie ma tu jak u Ciebie poczucia krzywdy,
            nic między nami nie było. Dziewczyna jest dla mnie tylko bliską koleżanką. Jak
            to zrobić, by jeśli przekroczę tą linię, powrócić znów do
            przyjaźni/koleżeństwa ? Czy można to jakoś zrobić bez bólu oraz długiej
            kwarantanny? Czy to w ogóle możliwe?

• allycja Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 14:35
              maax napisał(a):

> Chodziło mi o trochę inną sytuację. Nie ma tu jak u Ciebie poczucia krzywdy,
              > nic między nami nie było. Dziewczyna jest dla mnie tylko bliską koleżanką. Jak
              > to zrobić, by jeśli przekroczę tą linię, powrócić znów do
              > przyjaźni/koleżeństwa ? Czy można to jakoś zrobić bez bólu oraz długiej
              > kwarantanny? Czy to w ogóle możliwe?
              >

Jeśli tak wygląda sprawa to niestety nie mogę Ci nic doradzić dlatego,że już od
              jakiegos czasu jestem w sytuacji Twojej przyjaciółki. Mogę Ci jedynie opisać co
              Ona teraz czuje i zapewnić Cię, że chciałaby aby wróciły czasy „zwykłej”
              przyjaźni.
              Pzdr. Ally

• maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 14:48
                allycja napisał(a):

> maax napisał(a):
                >
                > > Chodziło mi o trochę inną sytuację. Nie ma tu jak u Ciebie poczucia krzywd
                > y,
                > > nic między nami nie było. Dziewczyna jest dla mnie tylko bliską koleżanką.
                > Jak
                > > to zrobić, by jeśli przekroczę tą linię, powrócić znów do
                > > przyjaźni/koleżeństwa ? Czy można to jakoś zrobić bez bólu oraz długiej
                > > kwarantanny? Czy to w ogóle możliwe?
                > >
                >
                > Jeśli tak wygląda sprawa to niestety nie mogę Ci nic doradzić dlatego,że już od
                >
                > jakiegos czasu jestem w sytuacji Twojej przyjaciółki. Mogę Ci jedynie opisać co
                >
                > Ona teraz czuje i zapewnić Cię, że chciałaby aby wróciły czasy „zwykłej&#
                > 8221;
                > przyjaźni.
                > Pzdr. Ally
                >

Dziękuję. Mam nadzieję, że ona czuje tak jak Ty.

Pozdrawiam
            • Gość: m Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 16:18
              > Chodziło mi o trochę inną sytuację. Nie ma tu jak u Ciebie poczucia krzywdy,
              > nic między nami nie było. Dziewczyna jest dla mnie tylko bliską koleżanką. Jak
              > to zrobić, by jeśli przekroczę tą linię, powrócić znów do
              > przyjaźni/koleżeństwa ? Czy można to jakoś zrobić bez bólu oraz długiej
              > kwarantanny? Czy to w ogóle możliwe?

Jeśli dobrze zrozumiałam,to dopiero planujesz "coś" z Nią zaczać,czyli przejść z
              układu koleżeńskiego w bliższy ? Tylko dlaczego od razu zakładasz, że jest to
              tylko chwilowe i już teraz,zanim jeszcze cokolwiek innego zaczęło się między
              Wami, myślisz nad powrotem do poprzedniego stanu ???!

• maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 16:49
                Gość portalu: m napisał(a):

> > Chodziło mi o trochę inną sytuację. Nie ma tu jak u Ciebie poczucia krzyw
                > dy,
                > > nic między nami nie było. Dziewczyna jest dla mnie tylko bliską koleżanką.
                > Jak
                > > to zrobić, by jeśli przekroczę tą linię, powrócić znów do
                > > przyjaźni/koleżeństwa ? Czy można to jakoś zrobić bez bólu oraz długiej
                > > kwarantanny? Czy to w ogóle możliwe?
                >
                > Jeśli dobrze zrozumiałam,to dopiero planujesz "coś" z Nią zaczać,czyli przejść
                > z
                > układu koleżeńskiego w bliższy ? Tylko dlaczego od razu zakładasz, że jest to
                > tylko chwilowe i już teraz,zanim jeszcze cokolwiek innego zaczęło się między
                > Wami, myślisz nad powrotem do poprzedniego stanu ???!
                >

Tak właśnie chciałbym przejść na bliższy układ. Dokładnie tak. A moje wątpliwości
                są powodowane złymi doświadczeniami z podobną sytuacją z przeszłości tzn.
                całkowitą utratą kontaktu z jedną z moich biskich znajomych.
                Ja zawsze wolę się zastanowić, co zrobię jak to zbliżenie się nie uda. Ona
                mieszka niedaleko mnie i na pewno często się na siebie będziemy natykać. Głupio
                się będę czuł taki odtrącony, zawsze będę pamiętał. Żadna rozmowa nie będzie jak
                dawniej.
                • Gość: fantasia Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: 62.233.138.* 04.02.02, 18:29
                  maax napisał(a):

> Ja zawsze wolę się zastanowić, co zrobię jak to zbliżenie się nie uda. Ona
                  > mieszka niedaleko mnie i na pewno często się na siebie będziemy natykać. Głupio
                  > się będę czuł taki odtrącony, zawsze będę pamiętał. Żadna rozmowa nie będzie
                  jak dawniej.

Maax, a ja się tak zastanawiam... Jeśli zależy Ci na tym, żeby zrobić "krok
                  dalej" w stronę bliskości z tą osobą, to chyba już ją trochę znasz, prawda? I
                  chyba jesteś w stanie w miarę trafnie przewidzieć jej reakcję?
                  Jeśli tak - zastanów się po prostu, czy warta skórka za wyprawkę. Tak na zimno,
                  bez emocji. Pomyśl, jakie są "za" i "przeciw".
                  A jeśli nie - to zastanów się nie nad tym, co zrobisz, jeśli ona Cię odrzuci (bo
                  to nie ma chyba większego sensu), tylko nad tym, jak ona zareaguje. Poczekaj
                  jeszcze trochę, pozbieraj jeszcze trochę informacji, postaraj się ją poznać na
                  tyle, żebyś mógł przewidzieć ciąg dalszy. Możesz ją przecież subtelnie podpytywać
                  o różne rzeczy, nie robiąc niczego drastycznego. Zamiast się z góry zabezpieczać
                  przed odrzuceniem, spróbuj może oswoić sytuację, tak, żeby zminimalizować
                  zagrożenie?
                  • maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 05.02.02, 11:46
                    Gość portalu: fantasia napisał(a):

> Maax, a ja się tak zastanawiam... Jeśli zależy Ci na tym, żeby zrobić "krok
                    > dalej" w stronę bliskości z tą osobą, to chyba już ją trochę znasz, prawda? I
                    > chyba jesteś w stanie w miarę trafnie przewidzieć jej reakcję?
                    > Jeśli tak - zastanów się po prostu, czy warta skórka za wyprawkę. Tak na zimno,

Doszedłem na zimno do wniosku, że jednak ją za mało znam i nie warto,
                    przynajmniej na razie.

> bez emocji. Pomyśl, jakie są "za" i "przeciw".
                    > A jeśli nie - to zastanów się nie nad tym, co zrobisz, jeśli ona Cię odrzuci (b
                    > o
                    > to nie ma chyba większego sensu), tylko nad tym, jak ona zareaguje. Poczekaj
                    > jeszcze trochę, pozbieraj jeszcze trochę informacji, postaraj się ją poznać na
                    > tyle, żebyś mógł przewidzieć ciąg dalszy. Możesz ją przecież subtelnie podpytyw
                    > ać
                    > o różne rzeczy, nie robiąc niczego drastycznego. Zamiast się z góry zabezpiecza
                    > ć
                    > przed odrzuceniem, spróbuj może oswoić sytuację, tak, żeby zminimalizować
                    > zagrożenie?

Wiesz Fantasia, to zbieranie informacji jest bardzo trudne, bo nie mamy wspólnych
                    znajomych. Myśmy tak w ogóle dotychczas znali się dość słabo - chociaż kilka lat,
                    przeważnie w drodze do domu lub w autobusie. (mieszkamy niedaleko siebie)
                    Dopiero niedawno ona się bardziej otworzyła. rozmowy między nami są bardziej
                    osobiste. Można powiedzieć, że to już prawie przyjaźń. A mnie to jest dalej mało,
                    chciałbym czegoś więcej.
                    Tak, tak, przyjaźń między mężczyzną a kobietą jest b. trudna, zwłaszcza jeśli ona
                    się mu podoba.
                    I jeszcze na dodatek wiem, że ona ma chłopaka.
                    Tak więc trzeba poczekać. Za mało ją znam. Może za jakiś czas...

Pzdr
                • Gość: m Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 15:33
                  > Tak właśnie chciałbym przejść na bliższy układ. Dokładnie tak. A moje wątpliwoś
                  > ci
                  > są powodowane złymi doświadczeniami z podobną sytuacją z przeszłości tzn.
                  > całkowitą utratą kontaktu z jedną z moich biskich znajomych.
                  > Ja zawsze wolę się zastanowić, co zrobię jak to zbliżenie się nie uda. Ona
                  > mieszka niedaleko mnie i na pewno często się na siebie będziemy natykać. Głupio
                  >
                  > się będę czuł taki odtrącony, zawsze będę pamiętał. Żadna rozmowa nie będzie ja
                  > k
                  > dawniej.

Z tego co piszesz,to faktycznie jestes rozzalony,ale zastanow sie dlaczego
                  przedtem zostales odtracony,czy faktycznie to nie bylo z Twojej winy,bo moze to
                  rowniez byc przyczyna np. nastepnego odtracenia a poza tym z tego co piszesz
                  dalej wynika,ze swoim coraz wiekszym zaangazowaniem mozesz byc przyczyna
                  odtracenia przez nia jej obecnego chlopaka. Nie przeraza Cie to ?

• Gość: maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.bci.pl 06.02.02, 11:49

> > Tak właśnie chciałbym przejść na bliższy układ. Dokładnie tak. A moje wątp
                    > liwoś
                    > > ci
                    > > są powodowane złymi doświadczeniami z podobną sytuacją z przeszłości tzn.
                    >
                    > > całkowitą utratą kontaktu z jedną z moich biskich znajomych.
                    > > Ja zawsze wolę się zastanowić, co zrobię jak to zbliżenie się nie uda. Ona
                    >
                    > > mieszka niedaleko mnie i na pewno często się na siebie będziemy natykać. G
                    > łupio
                    > >
                    > > się będę czuł taki odtrącony, zawsze będę pamiętał. Żadna rozmowa nie będz
                    > ie ja
                    > > k
                    > > dawniej.
                    >
                    > Z tego co piszesz,to faktycznie jestes rozzalony,ale zastanow sie dlaczego
                    > przedtem zostales odtracony,czy faktycznie to nie bylo z Twojej winy,bo moze to
                    >
                    > rowniez byc przyczyna np. nastepnego odtracenia a poza tym z tego co piszesz
                    > dalej wynika,ze swoim coraz wiekszym zaangazowaniem mozesz byc przyczyna
                    > odtracenia przez nia jej obecnego chlopaka. Nie przeraza Cie to ?
                    >
                    Zostałem odtrącony, bo źle odczytałem wtedy jej mowę ciała. Na pewno wina była
                    moja, no ale przecież w życiu czasami trzeba zaryzykować. Podobno do odważnych
                    swiat należy.
                    Dlatego teraz jestem taki ostrożny, mam takie wątpliwości. A wiesz, z tym jej
                    obecnym chlopakiem, to jest tak: to nie jest jej pierwszy chłopak, chodzi z nim
                    dopiero od niedawna, więc tak sobie myślę "Dlaczego ja nie mógłbym być tym jej
                    nastęnym". Przecież ślubu ze sobą nie brali, dzieci nie mają. tak przecież w
                    życiu jest często, że ktoś komuś odbiera dziewczynę/chłopaka. Nawet po ślubie. To
                    chyba nic przerażającego ?

Pzdr
    • vicca Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 13:30
      Jestem w trochę podobnej sytuacji i też się nad tym zastanawiałam. Do czego
      doszłam? Na pewno nie od razu będzie przyjaźń bo pierwszą reakcją obronną
      człowieka jest ucieczka (jak najdalej). Ale czy nie będzie niczego - nie wiem,
      w koncu ten drugi człowiek znał Cie tak jak nikt inny.
      Myślę, ze duzo zależy od tej drugiej osoby - jej zachowania, tego czy bedzie
      Cię ignorować, czy wyciągnie do Ciebie rękę.

Nie ma prostych rozwiązań. Niestety ...
      • maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 13:39
        vicca napisał(a):

> Jestem w trochę podobnej sytuacji i też się nad tym zastanawiałam. Do czego
        > doszłam? Na pewno nie od razu będzie przyjaźń bo pierwszą reakcją obronną
        > człowieka jest ucieczka (jak najdalej). Ale czy nie będzie niczego - nie wiem,
        > w koncu ten drugi człowiek znał Cie tak jak nikt inny.
        > Myślę, ze duzo zależy od tej drugiej osoby - jej zachowania, tego czy bedzie
        > Cię ignorować, czy wyciągnie do Ciebie rękę.
        >
        > Nie ma prostych rozwiązań. Niestety ...

Jesteś jednak trochę w innej sytuacji. Masz za sobą 5-letni związek z tą osobą. A
        mi bardziej chodziło, co zrobić jeśli ta druga osoba była dla mnie tylko
        przyjacielem, chciałem coś więcej, zostałem odrzucony. Czy można powrócić do
        pzyjażni ?
        • vicca Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 13:52
          maax napisał:

> Jesteś jednak trochę w innej sytuacji. Masz za sobą 5-letni związek z tą osobą.
          > A
          > mi bardziej chodziło, co zrobić jeśli ta druga osoba była dla mnie tylko
          > przyjacielem, chciałem coś więcej, zostałem odrzucony. Czy można powrócić do
          > pzyjażni ?

Maxx, powtórzę się - nie ma prostych rozwiązań, ale nie ma też rzeczy
          niemożliwych. Jeżeli chcesz inny przykład - proszę bardzo. Moim (swego czasu)
          najlepszym przyjacielem był chłopak, któremu się podobałam - chciał przekroczyć
          pewna granicę na którą ja nie byłam gotowa. Nie zostaliśmy parą, ale
          przyjaciołmi. Bardzo dobrymi. Efekt jest taki, że ciągle bardzo się lubimy, mamy
          do siebie zaufanie, które pewnie by zgasło gdybyśmy zdecydowali się na inną
          wersję. I nie żałujemy (oboje), że nie stalo się "coś więcej". Inna sprawa, że
          mieliśmy wtedy po 16 lat, a w tym wieku wszystko przeżywa się inaczej...

• maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 14:12
            vicca napisał(a):

> maax napisał:
            >
            > > Jesteś jednak trochę w innej sytuacji. Masz za sobą 5-letni związek z tą o
            > sobą.
            > > A
            > > mi bardziej chodziło, co zrobić jeśli ta druga osoba była dla mnie tylko
            > > przyjacielem, chciałem coś więcej, zostałem odrzucony. Czy można powrócić
            > do
            > > pzyjażni ?
            >
            > Maxx, powtórzę się - nie ma prostych rozwiązań, ale nie ma też rzeczy
            > niemożliwych. Jeżeli chcesz inny przykład - proszę bardzo. Moim (swego czasu)
            > najlepszym przyjacielem był chłopak, któremu się podobałam - chciał przekroczyć
            >
            > pewna granicę na którą ja nie byłam gotowa. Nie zostaliśmy parą, ale
            > przyjaciołmi. Bardzo dobrymi. Efekt jest taki, że ciągle bardzo się lubimy, mam
            > y
            > do siebie zaufanie, które pewnie by zgasło gdybyśmy zdecydowali się na inną
            > wersję. I nie żałujemy (oboje), że nie stalo się "coś więcej". Inna sprawa, że
            > mieliśmy wtedy po 16 lat, a w tym wieku wszystko przeżywa się inaczej...
            >
            No tak, w wieku 16 lat to chyba jeszcze wszystko np. obrócić wszystko w żart.
            Np. podoba mi się koleżnka, nie chce mi dać "coś więcej". Można
            powiedzieć "Naprawdę to wcale mi się nie podobasz - żartowałem". Lub coś w tym
            stylu. szkoda,że nie mam już 16 lat! Ale wtedy wszystko było proste. :-(((

Czy myślisz, że gdyby Twój przjaciel próbował teraz znowu - przestalibyście być
            nawet znajomymi?
            • vicca Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 14:27
              Naprawdę nie wiem. Raczej nie sądzę, gdyż naprawdę go lubię i myślę, ze on
              mnie również, ale... zycie jest zbyt zmienne aby zakładać coś na pewno.
              • maa Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 15:28
                Mozna zrobic krok wstecz. Jesli jestescie przyjaciolmi, a ona nie bedzie
                chciala by bylo to cos wiecej, z pewnoscia nie bedzie tez chciala stracic
                przyjaciela jakiego w Tobie ma.

Sama jestem teraz w takiej sytuacji: nie spodziewalam sie, ze pewien moj
                przyjaciel w ten sposob bedzie do mnie czul. W moim przypadku, z roznych
                powodow, nie ma szans na wzajemnosc. Jednoczesnie naprawde nie chcialabym
                stracic w nim przyjaciela, jakiego mialam, bo jest to czlowiek bardzo mi
                bliski. On mowi, ze rozumie. Od jakiegos czasu zachowujemy sie tak jak "przed".
                Oczywiscie nie wiem co do konca przezywa. Zrozumialabym gdyby mi powiedzial, ze
                potrzebuje jakiejs przerwy w kontaktach - nawet ja zaproponowalam, ale nie
                chcial.

Jestem po drugiej stronie niz Ty i moge tylko powiedziec, ze naprawde bylam
                poruszona jego szczeroscia w wyznaniu mi uczuc, bo wiem, ze nielatwo bylo mu
                sie na nia zdobyc.

Mysle, ze jesli osoba, o ktorej piszesz, jest Twoim przyjacielem, nie bedzie
                Cie chciala zranic ani stracic. I jakos zrobicie ten trudny krok wstecz jesli
                bedzie trzeba. Pamietaj, ze przeciez moze byc wrecz przeciwnie, moze ona tez
                czuje cos do czego boi sie przyznac z podobnych co Ty powodow?
                • maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 04.02.02, 16:26
                  Tak więc wszystko sprowadza się do tego, czy ona coś do mnie czuje. Ale gdy o
                  to zapytam, to właśne przekroczę tą linię. A jeśli nie zapytam - nie będę
                  wiedział. To jest właśnie błędne koło. :-(
                  Wszystko zależy od intuicji.
                  Serdeczne dzięki za radę.
                • maax Do maa 04.02.02, 16:31
                  sorry, źle przed chwilą wysłałem post

Droga Maa

Tak więc wszystko sprowadza się do tego, czy ona coś do mnie czuje. Ale gdy o
                  to zapytam, to właśne przekroczę tą linię. A jeśli nie zapytam - nie będę
                  wiedział. To jest właśnie błędne koło. :-(
                  Wszystko zależy od intuicji.
                  Serdeczne dzięki za radę.

pzdr
                  • maa Re: Do Maaxa 06.02.02, 09:55
                    Drogi Maaxie,

Ano tak to juz z tym zyciem jest - bledne kolo... Pewien kumpel mnie kiedys
                    zapytal "Czy ktos Ci obiecywal, ze zycie bedzie latwe?". :-)

Prawde mowiac, mysle, ze warto zaryzykowac. Jesli czujesz do niej cos wiecej niz
                    przyjazn, to sama przyjazn tez juz nie bedzie Cie satysfakcjonowac... Milosc
                    wiaze sie z ryzykiem odrzucenia, to prawda - ale chyba warto to ryzyko
                    podejmowac.

Zycze powodzenia, jakakolwiek podejmiesz decyzje.

• maax Re: Do Maaxa 06.02.02, 12:00
                      maa napisał(a):

> Drogi Maaxie,
                      >
                      > Ano tak to juz z tym zyciem jest - bledne kolo... Pewien kumpel mnie kiedys
                      > zapytal "Czy ktos Ci obiecywal, ze zycie bedzie latwe?". :-)
                      >
                      > Prawde mowiac, mysle, ze warto zaryzykowac. Jesli czujesz do niej cos wiecej ni
                      > z
                      > przyjazn, to sama przyjazn tez juz nie bedzie Cie satysfakcjonowac... Milosc
                      > wiaze sie z ryzykiem odrzucenia, to prawda - ale chyba warto to ryzyko
                      > podejmowac.
                      >
                      > Zycze powodzenia, jakakolwiek podejmiesz decyzje.
                      >

Ja akurat w tej sytuacji zdecydowałem się jednak poczekać. Jadnak Ją za słabo
                      znam. Na razie wystarczy mi przyjaźń.
                      Ale chciałbym, by życie było łatwiejsze, np. w dawnych czasach to chyba
                      łatwiejsze. Tyle się naogląałem w TV, jak np. chłopakowi swaci wybierali żonę.

Dzięki Ci "maa" za miłe słowa.

Pzdr
    • Gość: Mikey Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 00:25
      też kiedyś miałem taką sytuację
      byłem wtedy dla pewnej dziewczyny chyba najlepszym przyjacielem, ale chciałem
      więcej
      tak naprawdę byłem przekonany, że ona też tego chciała, więc nawet się nie
      zastanawiałem
      niestety, spotkało mnie rozczarowanie, a ona nagle kompletnie przestała odzywać
      się do mnie...
      naprawde nie wiedziałem o co chodzi, bo ja sam chciałem, aby ta przyjaźń się
      zachowała, nawet jeśli to nie byłoby tak jak sobie wymarzyłem
      ona jednak czuła się nieswojo po tym zdarzeniu, więc jakoś dziwnie chciała mnie
      wyrzucić ze swego świata
      to było dla mnie bardzo dziwne i nie mogłem tego zrozumieć

teraz, po 2 latach, gdy wszystko już minęło, znowu mam z nią dobre relacje
      ostatnio wspominaliśmy i śmialiśmy się z tej sytuacji i z naszych nieporozumień
      hehe, trochę śmiesznie jest mówić i śmiać się z takich słów jak "a pamiętasz
      jak wtedy cię pocałowałem?" :)

moim zdaniem, jeśli ona nie chce iść dalej, prawdopodobnie zerwie z tobą
      znajomość, ale po pewnym czasie będzie można to na nowo odbudować
      przemyśl wszystko na chłodno i podejmij decyzję
      powodzenia!
      • maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 06.02.02, 12:09
        Dzięki, Mikey, za radę, tylko szkoda,że to trzeba czekać po kilka lat, aż się
        potem rany się zagoją.
        Żałuję, że nie mam 16 lat, w tym wieku człowiek mniej się zastanawia, kalkuluje
        na chłodno, szybko zapomina i przebacza. w ogóle jest bardziej spontaniczny.

Pozdrawiam
        • Gość: m Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 12:48
          no niestety z wiekiem czlek coraz bardziej sie przywiazuje a ma juz tez i coraz
          mniej czasu na zdobycie
          • maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 06.02.02, 13:03

> no niestety z wiekiem czlek coraz bardziej sie przywiazuje a ma juz tez i coraz
            >
            > mniej czasu na zdobycie

Ale najgosze, że traci tą spontaniczność, świeżość. No ale zyskuje doświadczenie
            i perspektywę.
            Coś za coś. :-)
            • Gość: m Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 13:10
              > Ale najgosze, że traci tą spontaniczność, świeżość. No ale zyskuje doświadczeni
              > e
              > i perspektywę.
              > Coś za coś. :-)

w jednym sie zgadzam w calej rozciaglosci - doswiadczenie i perspektywe,ale
              wyrzec sie jednoczesnie tez spontanicznosci,uniesien,zaru ???? NIGDY !!! bo to
              jest rownie wspanialy etap,jak i pozniejsze docieranie,byle przy obopolnej
              zgodzie oczywiscie i radosci tworzenia "nas"

• maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 06.02.02, 13:58

> > Ale najgosze, że traci tą spontaniczność, świeżość. No ale zyskuje doświa
                > dczeni
                > > e
                > > i perspektywę.
                > > Coś za coś. :-)
                >
                > w jednym sie zgadzam w calej rozciaglosci - doswiadczenie i perspektywe,ale
                > wyrzec sie jednoczesnie tez spontanicznosci,uniesien,zaru ???? NIGDY !!! bo to
                > jest rownie wspanialy etap,jak i pozniejsze docieranie,byle przy obopolnej
                > zgodzie oczywiscie i radosci tworzenia "nas"
                >
                >

Droga "M"
                Praw natury mie zmienisz. ;-(
                U ogromnej większości ludzi w miarę starzenia się maleje ta spontaniczność i
                świeżość, a w to miejsce wkrada się rutyna.
                Gdy piszez o docierniu - chodzi Ci pewnie o sytuacje małżeńskie. Ja niestety znam
                to tylko ze słyszenia, bo nie byłem żonaty ani w długim związku. Ale tak, na
                pewno takie twórcze docieranie było by wspaniałe. Wtedy ludzie, by się nie
                rozstawali z nudów.
                Czytałem kiedyś, że w USA najwięcej małżeńsw rozstaje się nie dla tego, że się
                kłócą, tylko. Oni się w ogóle nie kłócą, tylko są sobą wzajemnie znudzeni.
                • Gość: m Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 14:16
                  Maaxiu - za wszelka cene trzeba chronic w sobie chociaz te odrobine z dziecka a
                  wtedy nawet galopujace lata nam nie straszne :))))))
                  a moje doswiadczenia wynikaja i z moich zwiazkow i z malzenstwa,ktore juz nie
                  istnieje; pozbieralam swoje doswiadczenia,ale mam nadal uf,uf w oczach i pomimo
                  swiadomosci,ze moze spotkac mnie znowu cos bolesnego,nie chce z tego rezygnowac
                  ani zagluszac,bo to tak jakbym sie wyrzekla jakiejs czastki mnie,ktora w sobie
                  cenie
                  a jak boli tzn. ze czujesz,ze sa emocje - ZYJESZ
                  trzeba probowac,bo moze w koncu znajdziemy dla naszej znekanej duszyczki
                  lekarstwo-wyzwolenie
                  VER HIEMEM SEQUITUR,SEQUITUR POST TRISTE-po zimie idzie wiosna,po smutku-pogoda
                  • maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 06.02.02, 14:45

> Maaxiu - za wszelka cene trzeba chronic w sobie chociaz te odrobine z dziecka a
                    >
                    > wtedy nawet galopujace lata nam nie straszne :))))))
                    > a moje doswiadczenia wynikaja i z moich zwiazkow i z malzenstwa,ktore juz nie
                    > istnieje; pozbieralam swoje doswiadczenia,ale mam nadal uf,uf w oczach i pomimo
                    >
                    > swiadomosci,ze moze spotkac mnie znowu cos bolesnego,nie chce z tego rezygnowac
                    >
                    > ani zagluszac,bo to tak jakbym sie wyrzekla jakiejs czastki mnie,ktora w sobie
                    > cenie

"M", chcesz powiedzieć, że kilku związków, dalej jesteś takim samym
                    pierwiosnkiem, jak gdy miałaś 16 lat? Nic się nie zmieniłaś psychicznie?
                    Ale chyba jest w Tobie jednak coraz mniej dziecka?

> a jak boli tzn. ze czujesz,ze sa emocje - ZYJESZ
                    > trzeba probowac,bo moze w koncu znajdziemy dla naszej znekanej duszyczki
                    > lekarstwo-wyzwolenie
                    > VER HIEMEM SEQUITUR,SEQUITUR POST TRISTE-po zimie idzie wiosna,po smutku-pogoda

Piękne. Chyba się zacznę uczyć łaciny. :-)
                    Pzdr
                    • Gość: m Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 16:01
                      > "M", chcesz powiedzieć, że kilku związków, dalej jesteś takim samym
                      > pierwiosnkiem, jak gdy miałaś 16 lat? Nic się nie zmieniłaś psychicznie?
                      > Ale chyba jest w Tobie jednak coraz mniej dziecka?

tak,tak,jestem jak pierwiosnek (bardzo ladnie to ujales :) ) ,bo kazda poznana
                      osoba jest inna i niesie cos innego i w jakis sposob przy niej odkrywasz w sobie
                      nowe poklady i zrodelka,dowiadujesz sie czegos nowego i o sobie i o innych
                      oczywiscie,ze mam swoje leki,ale zawsze staram sie (i chyba mi to calkiem niezle
                      wychodzi) podchodzic bez uprzedzen,bo przeciez moge tym skrzywdzic kogos,kto
                      zupelnie na to nie zasluguje,kogos,kto moze sie okazac piekna i przepyszna istota
                      z magiczna rozdzka :))))))))

pozdrowionka :))))

• maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? 07.02.02, 11:38

> > "M", chcesz powiedzieć, że kilku związków, dalej jesteś takim samym
                        > > pierwiosnkiem, jak gdy miałaś 16 lat? Nic się nie zmieniłaś psychicznie?
                        > > Ale chyba jest w Tobie jednak coraz mniej dziecka?
                        >
                        > tak,tak,jestem jak pierwiosnek (bardzo ladnie to ujales :) ) ,bo kazda poznana
                        > osoba jest inna i niesie cos innego i w jakis sposob przy niej odkrywasz w sob
                        > ie
                        > nowe poklady i zrodelka,dowiadujesz sie czegos nowego i o sobie i o innych
                        > oczywiscie,ze mam swoje leki,ale zawsze staram sie (i chyba mi to calkiem niezl
                        > e
                        > wychodzi) podchodzic bez uprzedzen,bo przeciez moge tym skrzywdzic kogos,kto
                        > zupelnie na to nie zasluguje,kogos,kto moze sie okazac piekna i przepyszna isto
                        > ta
                        > z magiczna rozdzka :))))))))
                        >
                        >
                        > pozdrowionka :))))
                        >

Zazdroszczę Ci, chyba niewiele osób potrafi zostawić swój bagaż doświadczeń i tak
                        bez obciążeń podejść do nowych znajomości. Brawo! To chyba jest to pozytywne
                        myślenie, które wszyscy powinni realizować?
                        I żałuję, że nie mam takiej magicznej różdżki. Takiej, żeby tylko zmieniała serca
                        kobiet, nic więcej. :-(((

Pozdrawiam Cię Pierwiosnku ;-)))
                        • Gość: Hesia Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: 194.103.40.* 07.02.02, 12:23
                          po mojemu nie ma przyjazni pomiedzy kobieta a mezczyzna. zawsze ktores wpadnie po uszy
                          uczuciowe.
                          • Gość: maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.bci.pl 08.02.02, 11:43
                            Gość portalu: Hesia napisał(a):

> po mojemu nie ma przyjazni pomiedzy kobieta a mezczyzna. zawsze ktores wpadnie
                            > po uszy
                            > uczuciowe.

Nie mogę się z tym zgodzić. Na pewno może istnieć taka przyjaźń, jeśli obie
                            strony nie czują do siebie żadnej atrakcjności fizycznej. No bo jak np.
                            dziewczyna będzie pociągć chlopaka swym ciałem. to w końcu nie wytrzyma i będzie
                            chciał coś więcej niż przyjaźń. No chyba , że jest już bardzo zakochany w jednej,
                            to wtedy żadna inna dla niego nie istnieje.
                            Ja pracowałem kiedyć z jedną dziewczyną, spotykaliśmy się codziennie b. często, a
                            ja do niej nie czułem nic innego niż przyjaźń, nawet sam się zastanawiałem nad
                            tym. Doszedłem do wniosku, że ona nie jest zupełnie w moim typie, więc
                            traktowałem ją jak dobrego kolegę.

Pzdr

• Gość: m Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.02.02, 14:31
                          ktos kiedys napisal,ze milosc jest ta sama,przybiera tylkie inne postaci,imiona
                          i jest jescze jedna madra zasada,ze pozytywne myslenie przyciaga dobro i tak
                          sie bedzie dzialo,kiedys to na pewno nastapi,kazdy ma swoje "sprezynki" tylko
                          trzeba je w koncu wyciagnac ze strychu,odkurzyc i po prostu odbic,dalej dziala
                          sila rozpedu
                          i najlepiej nie myslec tak o tym obsesyjnie,samo przyjdzie i to nawet nie wiesz
                          jak bardzo szybko - to tak jak za wszelka cene starasz sobie przypomniec gdzie
                          zostawiles jakas rzecz i w momencie kiedy dajesz sobie juz spokoj,myslisz
                          trudno,zginelo i zajmujesz sie zupelnie czym innym,wtedy niespodziewanie
                          przychodzi olsnienie - wiem !
                          masz w sobie Maaxiu cieplo,kiedys i ono znajdzie swoje odbicie,czego Tobie z
                          calego swojego bijacego serdecznoscia serduszka ZYCZY :))))) !!!! Pierwiosnek :)
                          • Gość: maax Re: Czy można zrobić krok wstecz ? IP: *.bci.pl 08.02.02, 12:06

> ktos kiedys napisal,ze milosc jest ta sama,przybiera tylkie inne postaci,imiona
                            > i jest jescze jedna madra zasada,ze pozytywne myslenie przyciaga dobro i tak
                            > sie bedzie dzialo,kiedys to na pewno nastapi,kazdy ma swoje "sprezynki" tylko
                            > trzeba je w koncu wyciagnac ze strychu,odkurzyc i po prostu odbic,dalej dziala
                            > sila rozpedu
                            > i najlepiej nie myslec tak o tym obsesyjnie,samo przyjdzie i to nawet nie wiesz
                            >
                            > jak bardzo szybko

Droga "M"!
                            Chaciałbym, żeby to było takie proste jak piszesz. Ale to pozytywna myslenie nie
                            u każdego działa. Trzeba mieć bardzo dużo silnej woli, by się nie poddawać.

>- to tak jak za wszelka cene starasz sobie przypomniec gdzie
                            > zostawiles jakas rzecz i w momencie kiedy dajesz sobie juz spokoj,myslisz
                            > trudno,zginelo i zajmujesz sie zupelnie czym innym,wtedy niespodziewanie
                            > przychodzi olsnienie - wiem !

Ze mną to jest tak, że jak dostanę to olśnienie i przypomnę sobie gdzie
                            zostawiłem tą rzecz, to jej już tam dawno nie ma - po prostu ukradli. :-(((

> masz w sobie Maaxiu cieplo,kiedys i ono znajdzie swoje odbicie,czego Tobie z
                            > calego swojego bijacego serdecznoscia serduszka ZYCZY :))))) !!!! Pierwiosnek :
                            > )

Dziękuję Ci Pierwiosnku za takie przemiłe słowa i życzenia. Aż się chyba
                            zarumieniłem! :-)))))
                            I jeszcze teraz nie zakwitaj, teraz jest środek zimy, poczekaj do prawdziwej
                            wiosny. :-))))

Pozdrawiam Cię serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka