jeszczejednadumna 28.11.09, 17:59 Sprzeczam sie z kolezanka na temat dumy, ona twierdzi, ze to osobiste, a ja jestem przekonana, ze dumna jestem z moich bliskich. No ale ona zaczela lekcje filozofii, a ja nie, jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lifeisaparadox Re: duma 28.11.09, 19:01 Jest duma i jest szacunek. Duma bywa aspołeczna i ordynarna przynajmniej tak mi się kojarzy, a szacunek (do innych i do siebie) jest dużo dostojniejszy i pełnowartościowy. Trzeba rozróżnić pojęcia duma jako pochwała np. dzieci, bycia dumnym ze swoich dzieci, jak i narcystyczne samouwielbienie różnie podzielane przez otoczenie, a też rozróżnić szacunek i poczucie własnej wartości budowane na dobrych relacjach z otoczeniem i własnymi ambicjami. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszczejednadumna Re: duma 28.11.09, 19:13 Otoz to. Tak mnie zaskoczyla kiedy powiedzialam, ze dumna jestem z mojego syna. A co ma szacunek do dumy? Ja mam szacunek do sasiada, ale dumna z niego nie musze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszczejednadumna Re: duma 28.11.09, 19:24 Ja wlasnie tego nie rozumiem, ja z moich sukcesow sie ciesze, dzis upieklam dobre ciasto, wszyscy jedli chwalac, ale ja sie ciesze tylko. a dumna jestem wlasnie z syna, nie odwrotnie, nawet gdyby on tylko upiekl ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
1usmiechnieta Re: duma 28.11.09, 22:22 A czemuto nei mozna bcy dumny z kogos/ ja tam jestem dunma nawet z mojego pieska bojest tako madry ------------------- -mamo wieje wieje wieter.... Odpowiedz Link Zgłoś
oczyszczamwas Re: duma 29.11.09, 20:01 1usmiechnieta napisała: > A czemuto nei mozna bcy dumny z kogos/ > ja tam jestem dunma nawet z mojego pieska bojest tako madry > > > > ------------------- > -mamo wieje wieje wieter.... Jeżeli pieczesz ciasto tak samo jak myślisz to faktycznie może nie tyle powinnaś być dumna co powinnaś podziwiać tych bliskich. Odpowiedz Link Zgłoś
oczyszczamwas Re: duma 29.11.09, 20:03 jeszczejednadumna napisała: > Ja wlasnie tego nie rozumiem, ja z moich sukcesow sie ciesze, dzis > upieklam dobre ciasto, wszyscy jedli chwalac, ale ja sie ciesze > tylko. a dumna jestem wlasnie z syna, nie odwrotnie, nawet gdyby on > tylko upiekl ciasto. Jeżeli pieczesz ciasto tak samo jak myślisz to faktycznie może nie tyle powinnaś być dumna co powinnaś podziwiać tych bliskich. Odpowiedz Link Zgłoś
oczyszczamwas Re: duma 29.11.09, 20:08 i następnym razem dodawaj mniej marychy de tego ciasta :D Odpowiedz Link Zgłoś