margot75 Re: Fluoksetyna 17.02.02, 13:03 Przepraszam za poprzedni pusty post. Czy ktoś brał ten lek i jak się po nim czuł - wszystko: efekty uboczne, jak szybko pomógł itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fnoll Re: Fluoksetyna IP: *.bydgoska.krakow.pl 17.02.02, 13:22 nie mialem przyjemnosci wchlaniac fluoksetyny, ale z tego co wiem, jest to lek raczej profilaktyczny (zapobiegajacy nawrotom badz lagodzacy istniejace objawy), czyli raczej nie daje poprawy z dnia na dzien i trzeba sie liczyc z dlugotrwalym jego zazywaniem w celu uzyskania trwalszej zmiany - i zdecydownie wskazanym jest takie leki (profilaktyczne) kojarzyc z psychoterapia powodzenia! :) fnoll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lorenz Re: Fluoksetyna IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.02, 13:22 Ten lek to inaczej prozac czyli pigulka szczęscia,dziala antydepresyjnie jest bardzo dobry szczegolnie dziala po kilku tygodniach.Czy mialas klopoty z zasypianiem? N atakie osoby moze dzialac mniej skutecznie,to lek najnowsej generacji.Malo sie slyszy o duzych inieprzyjemnych skutkach ubocznych,gdyby tak bylo,odstaw natychmiast po prostu.pozdrawiam.Masz depresje? Jkaieś konkretne powody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulka Re: Fluoksetyna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.02.02, 19:14 Kurcze, to nawet ja wiem,ze zeby miec depresje ,nie trzeba miec konkretnych powodów, bo jak sie ma powody to juz nie jest depresja tylko zmartwienie? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Fluoksetyna 17.02.02, 17:50 Przepraszam, ze zapytam ale - widziałas tytuł tego forum? A wiesz, ze istnieje forum "zdrowie?" Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzydka Re: Fluoksetyna IP: *.proxy.aol.com 17.02.02, 19:53 Skutki uboczne: utrata lub wzmozony apetyt, mozeliwe zmiany libido, bole glowy, wymioty. Ale jak trzeba to trza. Moim zdaniem zbyt wielu ludzi bierze prozac, gdy faktycznie nie maja depresji. Mnie samej przepisano kiedys prozac w Stanach, gdy mnie facet rzucil. Pierwsze opakowanie ladnie zezrlam. Drugie spuscilam w kibelku. I od razu sie lepiej poczulam. Szkoda tylko, ze 80 dolcow poszlo sie pieprzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_rozowa Re: Fluoksetyna 17.02.02, 20:02 mary_ann napisał(a): > Przepraszam, ze zapytam ale - widziałas tytuł tego forum? A wiesz, ze istnieje > forum "zdrowie?" > Pozdrawiam. Calkiem ciekawe. Czy trzeba w szeregu pisac co sie mysli? Czasami ludzie potrzebuja dowiedziec sie - to pisza w miejscu dla nich wygodnym, adekwatnym, czesto uczeszczanym lub kazdym innym. Gdy boli mnie glowa- czy od razu musze czytac rubryke "zdrowie" czy tez moge na polepszenie nastroju o muzyce i ksiazkach..? No naprawde. Nie spodziewalam sie. MR Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Fluoksetyna 17.02.02, 22:29 Uważam, że należy mieć szacunek do pewnych reguł, a chociażby do pieniędzy, jakie ktos wchodzący na to forum wydaje na każdy impuls telefoniczny - nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem sztywnego łącza. Ja chce tu czytać wypowiedzi "na temat". To, co napisałaś, jest żenujące i (b. "polskie" w najgorszym sensie tego słowa) - z grubsza: piszę, gdzie mi się podoba i gdzie mi to akurat przyjdzie do głowy. To może w formie grafitti na pierwszej lepszej ścianie? A pytanie o fluoksetynę nie jest aż tak pilne, żeby nie mogło poczekać 10 s. (czas potrzebny średnio na wejście na odp. forum). Z szacunkiem Mary_ann Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna27 Re: Fluoksetyna IP: *.ipt.aol.com 18.02.02, 02:29 Geez, Mary Ann. Prozac scisle laczy sie z depresja, a depresja z psychologia. Wiec chyba na temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nusia biedny prozac IP: 150.108.160.* 20.02.02, 00:30 widze, ze nic sie nie zmienilo. Depresja to bardzo powazna choroba, jezeli ktos ja mial to ze nowoczesne leki psychiatryczne to zbawienie. Skutki uboczne sa bardzo niewielkie, a jezeli naprawde masz depresje to gdy porownasz siebie z przed fluoksetyny i po fluoksetynie to wtedy to docenisz. Oczywiscie najlepiej jeszcze skorzystac z psychoterapii, dlatego, ze tak zwana terpia mowiona uczy nowych nawykow. Najlepsze efekty przynosi terapia kognitywna, ktora uczy cie nowego myslenia o sobie. Nie boj sie prozacu (moze poza cena) on dziala dokladnie tak samo jak dawne srodki leczace depresje, ale praktycznie bez skutkow ubocznych. Polska jest potwornie zacofana, znam kobiete, ktora sad pozbawil opieki nad dzieckiem, bo maz podniosl, ze po porodzie brala prozac z powodu depresji poporodowej. Wiesz na rzucenie przez chlopaka prozac specjalnie nie pomaga, to zwykle wydarzenie w zyciu i smutek z tego powodu jest normalny, chyba, ze uniemozliwia ci normalne funkcjonowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikt_inny Re: Fluoksetyna 21.02.02, 17:35 Jest to lek przeciwdepresyjny. Działania niepożądane Najczęściej występują: ze strony przewodu pokarmowego - nudności, biegunki, uczucie suchości w jamie ustnej, brak łaknienia, zaburzenia dyspeptyczne, wymioty; ze strony układu nerwowego - ból i zawroty głowy, drażliwość, bezsenność, senność, niepokój, drżenie, uczucie zmęczenia, zaburzenia koncentracji; objawy skórne - nadmierna potliwość, pokrzywka, świąd; ze strony układu oddechowego - zakażenia górnych dróg oddechowych, zapalenie gardła, duszność, kaszel; ze strony układu krążenia - uderzenia gorąca, uczucie kołatania serca; ze strony układu mięśniowo-szkieletowego - bóle pleców, bóle stawów, bóle mięśni; ze strony układu moczowo-płciowego - bolesne miesiączki, zaburzenia seksualne, obniżenie libido, częste oddawanie moczu, zakażenia układu moczowego; inne - osłabienie, reakcje alergiczne, gorączka, zaburzenia widzenia, zakażenia wirusowe. U około 1% chorych może pojawić się hipomania lub mania. Znane są także przypadki zachowań agresywnych i nasilenia tendencji samobójczych. Odpowiedz Link Zgłoś