flyingolddutchman
12.10.10, 19:41
Witam. Mam 19 lat i od 4 lat gram w gry mmo. najpierw byla to tibia, nastepnie przezucilem sie na gry bardziej zaawansowane graficznie typu runes of magic. problemem stalo sie dla mnie to, ze nie moge przestac myslec o grze. Jednoczesnie chcialbym przestac grac i grac nadal. Czytalem wypowiedzi wielu osob majacych podobny problem i odpowiedzi na ich problem, lecz zadna nie pokrywa sie z tym co czuje. Przez granie nie wysypialem sie chodzac do szkoly, nie mialem najmniejszej ochoty sie uczyc. Mowiac ze nie wysypialem sie mam na mysli zarywanie nocy, nawet 2 z rzędu. przyznacie, ze nie jest najlepiej. Moim rekordem w dlugosci grania jest 27 godzin ciagle (z przerwami 5 minutowymi na posilek lub inne potrzeby fizjologiczne), najgorsze jest to, ze nawet po tak dlugim graniu nie odczuwam zmęczenia grą, ani nasycenia w graniu. Moglbym grac kolejne tyle godzin. Zawalilem poziom edukacji, liceum przebrnąlem tylko dla tego, ze zdolność percepcji mam na niemałym poziomie. Oceny nie byly zachwycajace ale nie tragiczne. Mature zdalem na dobrym poziomie. To wszystko w podzswiadomosci utwierdzilo mnie w (mylnym?) przekonaniu, ze moge grac i zawsze wszystko sie ułoży. W grach najbardziej podoba mi sie oderwanie od rzeczywistego swiata, gdyz w domu mialem liczne problemy, nieprzyjemnosci, czesto nawet bez winy. Granie oderwalo mnie psychicznie od tego, pozwolilo mi sie relaksowac. Czasami zdaje sobie sprawe, ze bardziej czuje sie mieszkancem Taborei (tak nazywa sie kontynent w Runes of Magic), niż mieszkancem realnego swiata. Wiem, ze jesli chce cos osiagnac w zyciu, bede musial oderwac sie od nalogu, ale nie wiem jak to osiagnac. Wypowiedzi ludzi na temat gier mmo wydaja mi sie bardzo banalne, wiem , ze nie rozumiejatego problemu dokladnie, dlatego chcialbym aby na moj problem odpowiedzial ktos, kto ma chociaz namiastke pojecia o czym mowie, lub sam mial ten sam problem a udalo mu sie go pokonac.
Serdecznie pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.